Jocuri si Activitati

Jocul cu plastilina – beneficii pentru copii

Jocul cu plastilina este o activitate senzoriala si distractiva pentru cei mici, dar si cu numeroase beneficii pentru dezvoltare. Iata cateva dintre beneficii si alte recomandari utile.

CUPRINS:

1. Ce beneficii are jocul cu plastilina?
2. Recomandari si sfaturi

Ce beneficii are jocul cu plastilina?

Plastilina si pasta de modelat sunt printre cele mai populare jucarii in randul copiilor. Posibilitatile de a crea cu plastilina sunt nelimitate. Acest lucru favorizeaza dezvoltarea creativitatii si a imaginatiei. Plastilina face parte in general din categoria jocurilor creative. Un alt exemplu este jocul cu nisip kinetic, despre care poti citi mai multe aici.

Plastilina si pasta de modelat in general prezinta numeroase beneficii pentru copii. Iata cateva dintre ele:

Dezvolta creativitatea si favorizeaza concentrarea

Plastilina favorizeaza atat concentrarea, cat si creativitatea la copii. In timp ce copiii framanta, separa si modeleaza plastilina, acorda atentie dimensiunilor si proportiilor. In jocul cu plastilina copilul isi imagineaza, creeaza si in acelasi timp materializeaza tot ce are in minte. In plus, jocul cu plastilina ii apropie de arta, permitandu-le sa combine diferite forme si culori. Una dintre cele mai bune abilitati pe care le dezvolta plastilina este durata de atentie. Este o activitate linistita care necesita ca un copil sa stea concentrat pentru o anumita perioada de timp. Acest lucru este excelent pentru a prelungi durata de concentrare a copilului in timp. Cu cat sunt mai implicati in ceea ce fac, cu atat vor incerca mai mult timp sa ramana concentrati.

Ajuta la dezvoltarea abilitatilor motorii fine

Manipularea acestui material le permite copiilor sa-si dezvolte abilitatile motorii fine, deoarece isi folosesc mainile si degetele. Jocul cu plastilina stimuleaza motricitatea fina si este o modalitate distractiva prin care copiii invata sa-si sincronizeze miscarile mainilor si ale degetelor. Copilul dobandeste forta si dexteritate in degete si, in timp, acest lucru va facilita procesul de invatare a scrisului de mana.

Favorizeaza exprimarea emotiilor si comunicarea

Plastilina poate fi o forma primara de exprimare si comunicare. Atunci cand copiii se simt frustrati sau ingrijorati de anumite situatii, utilizarea plastilinei poate favoriza eliberarea gandurilor si a emotiilor negative. De asemenea, ajuta la reducerea obiceiurilor nesanatoase care ar putea fi negative sau neproductive. Plastilina poate fi un instrument util pentru a reduce tensiunea, frustrarea si agresivitatea. Utilizarea acestui material poate ajuta copilul sa exprime o varietate de emotii. Plastilina este modelabila si, prin urmare, poate fi transformata in orice isi doreste copilul. Aceasta proprietate le permite sa-si exprime emotiile si gandurile interioare.

Vezi si: Furia la copii – activitati de linistire si gestionare

Imbunatateste stima de sine

Jocul cu plastilina poate fi o activitate care ii ajuta pe copii sa isi dezvolte si sa isi imbunatateasca stima de sine si acceptarea de sine.

Copiii pot invata despre forme si culori

In afara de framantare, inmuiere, separare si imbinare, plastilina este un instrument ce ajuta copiii sa descopere diferite culori si forme. Plastilina le permite astfel copiilor sa invete prin joaca mai multe despre diferentierea culorilor si a formelor.

Sustine relaxarea

Jocul cu plastilina este o activitate manuala care ii relaxeaza si ii linisteste pe cei mici. Aceste proprietati o transforma intr-un instrument terapeutic minunat pentru relaxarea copiilor in momentele stresante. Cand copilul se joaca si ii este stimulata imaginatia, organismul elibereaza endorfine care ii vor oferi o stare de fericire si bunastare. De asemenea, elibereaza neurotransmitatori precum acetilcolina si dopamina, care nu numai ca ajuta la imbunatatirea starii de spirit, dar favorizeaza si dezvoltarea creierului. Jocul cu plastilina si pasta de modelat poate ajuta astfel la reducerea tensiunii, la eliberarea excesului de energie, la imbunatatirea concentrarii si la exprimarea emotiilor.

Ajuta la dezvoltarea personalitatii

Plastilina le permite copiilor sa-si exprime gusturile personale imaginandu-si, creand si concretizand gandurile prin modelarea diferitelor forme si cu diferite culori care ii plac cel mai mult.

Promoveaza timpul de joaca

In lumea actuala bazata pe tehnologie, copiii sunt atrasi in mod constant de telefoane si alte gadget-uri. Jocul cu plastilina poate fi un exemplu de activitate ce favorizeaza limitarea timpului petrecut in fata ecranelor.

Incurajeaza dezvoltarea senzoriala

Jocul cu plastilina este un joc multi-senzorial: atingere, vaz, miros si chiar sunet. Copiii isi pot consolida abilitatile senzoriale pe masura ce invata sa manipuleze si sa modeleze materialul in diferite obiecte si forme.

Citeste si: Top 10 activitati Montessori pentru dezvoltarea armonioasa a copilului tau

Recomandari si sfaturi

Exista mai multe tipuri de plastilina. Plastilina clasica este de diferite culori – de obicei culorile de baza, dar sunt si seturi ce au mai multe culori. Plastilina Play-Doh este maleabila si non-toxica, nu este lipicioasa si este pe baza de ingrediente naturale. Pasta de modelat Silk Clay este mai flexibila si mai moala, isi mentine textura destul de fina si cauciucata chiar si atunci cand se usuca. Pasta de modelat Foam Clay este ca o spuma care se intareste daca este lasata la aer. De asemenea, exista diferite tipuri de retete plastilina de casa, pentru a obtina o pasta de modelat non-toxica. De obicei, astfel de produse sunt pe baza de faina, ulei, apa, sare si colorant alimentar. Se framanta ingredientele pana se obtine un aluat nu prea lipicios.

Jocul cu plastilina poate fi adaptat dupa toate preferintele. Copilul poate framanta plastilina, o poate aplatiza, rula, modela in diferite forme, o poate rupe, taia si poate combina diferite culori. Unele seturi de plastilina au si diferite ustensile si forme pentru a modela. Insa, poate fi folosita cu usurinta si o rigla pentru a taia plastilina.

Retineti! In general, plastilina este recomandata doar copiilor mai mari de 3 ani. De asemenea, desi unele tipuri de plastilina sunt din ingrediente naturale, asta nu inseamna ca pot fi ingerate. Alegeti, insa, de fiecare data plastilina din ingrediente ne-toxice, pentru siguranta copilului.

Citeste si: Top 10 jucarii pentru copii de 3 ani

Surse foto: Pixabay, Pexels

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cămășile de damă – un must have pentru stilul de zi cu zi al fiecărei femei

În modă, cămășile de damă reprezintă o piesă fundamentală în definirea stilului unei femei. Aceste…

4 zile ago

Ce sunt copiii curcubeu și ce trebuie să știi despre ei?

Copiii curcubeu sunt termenul afectuos dat nou-născuților care vin pe lume după ce familia a…

3 săptămâni ago

Cele mai mari provocari pentru parinti in primul an de viata al bebelusului

Ai venit acasa cu bebe care a dormit tot drumul, il privesti cum sta senin…

3 săptămâni ago

Descoperă cele 3 avantaje ale unei perne pentru gravide

Perioada sarcinii este un moment special în viața unei femei. Pe parcursul a 9 luni,…

4 săptămâni ago

Trucuri pentru a ține copiii departe de ecrane

Având în vedere că trăim într-o eră digitală, ecranele au devenit o parte tot mai…

4 săptămâni ago

Beneficiile vitaminei D3 pentru sănătate

Vitamina D3 (colecalciferol) are câteva beneficii pentru sănătate, cel mai important fiind acela că ajută organismul…

2 luni ago