Dezvoltare

Nevoile emotionale ale copilului – tot ce trebuie sa stii ca parinte

Fiecare copil, la fel ca fiecare adult, are o serie de nevoi emotionale, pe langa nevoile fizice. Iata care sunt nevoile emotionale ale copilului si de ce este esential ca acestea sa fie indeplinite.

CUPRINS:

1. De ce este important ca nevoile emotionale ale unui copil sa fie indeplinite?
2. 10 Nevoi emotionale ale copilului
3. Recomandari pentru a sustine dezvoltarea emotionala a copilului

De ce este important ca nevoile emotionale ale unui copil sa fie indeplinite?

Ne este usor sa identificam nevoile fizice ale unui copil: nevoia de hrana, nevoia de imbracaminte, adapost. Cu toate acestea, nevoile emotionale ale unui copil nu sunt la fel de evidente. Nevoile emotionale ale unui copil sunt la fel de importante ca nevoile fizice. O sanatate emotionala buna ii ajuta pe copii sa se dezvolte social si sa invete noi abilitati. In plus, relatiile sanatoase cu cei din jur si incurajarea pozitiva din partea adultilor ii ajuta pe cei mici sa-si dezvolte increderea in sine, stima de sine si o buna sanatate emotionala.

Se estimeaza ca 50% dintre problemele de sanatate mentala incep sa apara pana la varsta de 14 ani si 75% pana la varsta de 24 de ani. 10% dintre copiii si tinerii (cu varste intre 5-16 ani) au o problema psihica diagnosticabila clinic. De aceea, stabilirea unor baze emotionale solide inca de la nastere este esentiala pentru bunastarea in copilarie si la varsta adulta.

Copiii vin pe lume cu anumite nevoi emotionale de baza. Parintii trebuie sa ajute copiii sa isi dezvolte abilitatile sociale si emotionale, rezilienta sau capacitatea de a face fata schimbarilor si de a depasi obstacolele care apar. Atunci cand aceste nevoi nu sunt indeplinite, cand copilul este neglijat emotional, cand nu ii sunt validate emotiile sau apare lipsa de reactie din partea parintilor, este afectata dezvoltarea sa emotionala. In timp, pot sa apara probleme cu stima de sine, probleme de incredere in cei din jur sau in propria persoana, moduri nesanatoase de gestionare a emotiilor, reprimarea anumitor emotii. Pot ajunge ca la varsta adulta sa nu reuseasca sa isi inteleaga emotiile si sa le exprime in moduri sanatoase, ceea ce va afecta relatiile cu cei din jur.

10 Nevoi emotionale ale copilului

Iata cele mai importante nevoi emotionale ale copilului:

1. Nevoia de atentie

Toti copiii au nevoie de o atentie consecventa si adaptata din partea parintilor sau a ingrijitorilor. Este important ca parintii sa dezvolte o rutina de interactiune concentrata cu cel mic. Daca sunt mai multi copii in familie, atunci fiecare parinte trebuie sa dezvolte o rutina de interactiune cu fiecare copil, deoarece timpul individual de calitate il face pe copil sa se simta valoros. Indeplinirea nevoii de atentie este o componenta cheie in dezvoltarea unei imagini de sine sanatoase si ajuta la consolidarea legaturii parinte-copil.

2. Nevoia de intelegere si acceptare

Intelegerea din partea parintilor ajuta la dezvoltarea incredererii intre parinte si copil. Aceasta incredere le permite celor mici sa comunice despre problemele cu care se confrunta, fara a incerca sa le ascunda din cauza fricii de certuri sau pedepse. Copiii trebuie sa simta ca sunt acceptati exact asa cum sunt, fara nicio conditie pusa. Inseamna, de asemenea, a-i permite copilului sa faca greseli, fara a-l face sa se simta vinovat sau mai putin iubit. Toata lumea vrea sa se simta acceptata pentru ceea ce este. Acceptarea nu inseamna ignorarea modalitatilor in care ne putem ajuta copiii sa se imbunatateasca sau sa devina cea mai buna versiune a lor. Copiii au nevoie de ajutorul adultilor pentru a invata modalitatile adecvate de a se comporta si de a interactiona cu ceilalti.

3. Nevoia de structura si siguranta

Structura nu trebuie sa insemne limite impuse prin pedeapsa. In loc de pedepse, copiii au nevoie sa se simta in siguranta. Parintii care stabilesc limite sanatoase pentru copil le ofera siguranta necesara pentru a creste si a se dezvolta. In caz de stil de parenting prea permisiv, poate sa apara lipsa de siguranta emotionala pe care o ofera regulile si limitele bine definite. In caz de stil de parenting prea rigid, copiii pot avea de suferit in zona dezvoltarii personale, deoarece nu li se ofera suficienta libertate pentru a invata cum sa devina independenti. In schimb, cei mici au nevoie de un mediu echilibrat, limite clar definite si impuse, care sunt corecte, neopresive si ocazional negociabile, pe masura ce trec prin diferite etape din viata lor. Fara limite, copiii se pot simti instabili si nesiguri din punct de vedere emotional. Au nevoie de certitudine si de limite, rutine si predictibilitate in viata lor.

4. Nevoia de dragoste neconditionata

Dragostea neconditionata si o legatura puternica si sanatoasa cu parintii sunt absolut vitale pentru o baza buna in viata. A se simti iubit este poate cea mai importanta nevoie emotionala a unui copil. Copiii au nevoie de multe imbratisari si sarutari si, de asemenea, trebuie sa li se spuna ca sunt iubiti. Acest lucru le ofera siguranta emotionala. Parintii simt dragoste si afectiune fara margini pentru copiii lor. Insa, este important sa luam in considerare cu adevarat sensul cuvantului „neconditionat”.

Daca ne exprimam cu adevarat dragostea neconditionat, atunci dragostea si afectiunea noastra nu pot fi legate de nimic din ceea ce face, spune sau simte copilul. De exemplu, chiar daca cel mic intr-un anumit moment loveste un copil, tipa la noi sau face o criza de furie, asta nu inseamna ca ne retragem iubirea si afectiunea fata de el drept pedeapsa. Acest lucru l-ar putea determina pe copil sa creada ca dragostea noastra este conditionata de comportamentul sau. Aprobarea noastra fata de actiunile si comportamentele lor trebuie sa fie conditionata, insa dragostea si afectiunea nu.

5. Nevoia de afectiune

Sentimentele de iubire nu au aceeasi valoare daca sunt aratate. Multi adulti declara ca niciodata parintii nu le-au spus ca ii iubesc sau nu au aratat asta. Parintii adesea considera ca cei mici ar trebui sa isi dea singuri seama ca sunt iubiti sau o arata in moduri greu de inteles de catre copii. Manifestarea iubirii din partea parintilor pentru copil este ca o hrana emotionala pentru dezvoltarea lui. Copiii isi bazeaza conceptul de sine pe modul in care percep sentimentele parintilor fata de ei. Astfel, trebuie sa le aratam copiilor ca ii iubim, prin fapte concrete, exprimand verbal iubirea, prin imbratisari, mangaieri, cuvinte de incurajare – toate intr-un mod consecvent.

6. Nevoia de validare

Toate emotiile noastre – chiar si cele mai putin placute – joaca un rol esential in sanatatea noastra emotionala. Ca urmare, copiii trebuie sa inteleaga ca emotiile sunt normale, nu sunt bune si rele. Aceste emotii trebuie lasate sa apara, fara a le reprima sau masca. Cei mici au nevoie ca emotiile lor sa fie validate atunci cand sunt exprimate in moduri adecvate, pentru a le asigura dezvoltarea corespunzatoare.

Copiii au nevoie sa se simta auziti. A te simti auzit indeplineste nevoia emotionala de validare si respect a copiilor. Atunci cand copiii se simt auziti, nu numai ca se dezvolta stima de sine, dar devin si mai deschisi si dispusi sa auda ceea ce le spunem noi. Pentru copiii mai mari, poate insemna sa le recunoastem opiniile chiar daca nu suntem de acord cu ei. Inseamna, de asemenea, sa-i lasam sa-si exprime frustrarile, insa sa ii invatam treptat sa faca asta in moduri sanatoase.

7. Nevoia de apartenenta sau incluziune

Atasamentul sanatos al unui copil fata de parinti sau ingrijitori este primul mod prin care cel mic invata sa se simta apreciat, acceptat si important. Acest sentiment de apartenenta ajuta la dezvoltarea increderii, dezvoltarea de relatii sociale sanatoase, sentimentul de utilitate. Citeste si despre sarcini si responsabilitati pentru copii in functie de varsta.

S-a demonstrat ca sentimentul de apartenenta are un efect asupra satisfactiei, bunastarii generale, performantei cognitive, rezultatelor academice si sanatatii fizice. Copiii care cauta o atentie nejustificata, de exemplu daca tipa, te intrerup, vorbesc foarte mult sau fac fix ceea ce le-ai zis sa nu faca, de obicei nu au indeplinita nevoia de apartenenta. In mod eronat, ei cred ca acel comportament, perceput de noi ca fiind negativ, ii va ajuta sa dobandeasca un sentiment mai mare de apartenenta si atentie. Este important, astfel, ca fiecare parinte sa petreaca timp cu fiecare copil in parte separat, pentru a indeplini aceasta nevoie.

8. Nevoia de sprijin si sustinere

Dincolo de a se simti acceptati si iubiti, copiii trebuie sa se simta sprijiniti, in interesele, hobby-urile, incercarile si esecurile lor. Inseamna a-i accepta si sustine pasiunile unui copil, hobby-urile, a fi alaturi de el, a manifesta curiozitate fata de aceste pasiuni. De asemenea, inseamna a lauda efortul si munca sa.

9. Nevoia de disciplina si consecventa

Copiii au nevoie de disciplina pentru a invata despre comportamentele si normele acceptabile din punct de vedere social. Ei trebuie sa invete cum sa aiba respect fata de ceilalti si empatie. Disciplina ar trebui sa fie corecta si consecventa, astfel incat copilul sa stie intotdeauna ce se asteapta de la el si care sunt limitele. Stilurile de disciplina inconsecvente sau foarte rigide si dure nu dezvolta autocontrolul si autodisciplina, deoarece se bazeaza pe frica. Citeste aici mai multe despre disciplina pozitiva.

10. Nevoia de a se simti in control si libertate

Cei mici trebuie sa fie capabili sa faca singuri unele alegeri. Acest lucru ii ajuta sa se simta mai independenti si mai liberi sa fie ei insisi. Este important sa ii lasati sa rezolve singuri unele probleme sau conflicte. Permiteti-le sa aleaga o tinuta pentru scoala sau un loc pentru joaca. Lasati-i sa aleaga ce vor sa manance la pranz sau ce sa isi ia in pachetelul pentru scoala. Aceste mici decizii contribuie la dezvoltarea sa emotionala si il ajuta sa devina mai responsabil.

Recomandari pentru a sustine dezvoltarea emotionala a copilului:

  • Laudati copilul si incurajati-l – laudati mai ales efortul si munca depuse. Acest lucru ajuta la construirea increderii in sine si a stimei de sine.
  • Este important sa aveti asteptari realiste, in functie de dezvoltarea lui, dar si de ambitiile si abilitatile lui.
  • Este important ca cel mic sa fie invatat sa accepte si sa piarda, si esecurile, fara a-l proteja exagerat.
  • Evitati remarcile sarcastice, jignirile sau cearta cu presupusul scop de a-l motiva. Incurajati si motivati copilul intr-un mod pozitiv, manifestand intelegere si empatie.
  • Evitati comparatiile cu fratii sau cu altii copii.
  • Incurajati activitatile in aer liber, joaca, inclusiv joc structurat si nestructurat, socializarea, cititul etc. Limitati timpul petrecut in fata ecranelor.
  • Petreceti timp cu cel mic si comunicati. Petrecerea timpului impreuna indica faptul ca va pasa. Pentru un copil, timpul inseamna atentie, iar atentia inseamna dragoste. In momentele petrecute impreuna manifestati interes, stabiliti contact vizual si oferiti-i atentie deplina. Fiti disponibil pentru copil, mai ales atunci cand chiar are nevoie de voi.
  • Copiii au nevoie de afectiune: zambete, imbratisari, sarutari si cuvinte pline de grija.
  • Respectati-va promisiunile, incat cel mic sa isi dezvolte increderea. O relatie pozitiva intre parinte si copil se poate forma doar pe baza increderii reciproce. Acest lucru ii invata, de asemenea, sa formeze relatii de incredere cu ceilalti de-a lungul vietii.
  • Incurajati impartasirea emotiilor. Incurajati copilul sa-si impartaseasca in mod deschis emotiile, sa identifice, sa numeasca si sa vorbeasca despre emotiile sale. De asemenea, este important ca celor mici sa li se permite si sa fie incurajati sa experimenteze intreaga gama de emotii – inclusiv emotiile mai putin placute.
  • Copilul are nevoie de indeplinirea emotiilor din partea ambilor parinti sau ingrijitori de ambele genuri. Copiii trebuie sa se simta la fel de iubiti de ambii parinti si au nevoie de modele solide, masculine si feminine, in viata lor.
  • Incurajati copilul sa faca alegeri, sa ia decizii si sa accepte consecintele acestor decizii.

Citeste si: Tipatul la copil – efecte pe termen lung

Referinte:
(1) https://www.ivyprep.org/emotional-needs-of-a-child/
(2) https://www.pacey.org.uk/Pacey/media/Website-files/school%20ready/childrensemotionalneeds.pdf
(3) https://www.psychologytoday.com/us/blog/how-raise-happy-cooperative-child/201710/understanding-childrens-emotional-needs
(4) https://eqi.org/top_10_emotional_needs.htm

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

6 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago