Articole

Nasterea naturala: pregatire, etape si restrictii

Daca esti la prima sarcina (dar nu numai) atunci probabil ai o multime de emotii si intrebari legate de nasterea naturala. In articolul de mai jos poti citi mai multe despre travaliu, procesul nasterii naturale, etapele acesteia, simptomele care iti arata ca nasterea e pe cale sa inceapa si multe alte informatii utile. 

CUPRINS:

1. Ce este nasterea naturala?
2. Avantaje nastere naturala
3. Riscuri posibile si contraindicatii ale nasterii naturale
4. Tipuri de nastere vaginala
5. Nastere naturala – cu sau fara anestezie
6. Etapele unei nasteri vaginale
7. Cum te pregatesti pentru nasterea naturala?
8. Recuperarea dupa nasterea vaginala

Ce este nasterea naturala?

Nasterea poate avea loc fie natural (nastere vaginala sau naturala), fie prin interventie chirurgicala abdominala numita cezariana. Exista beneficii si riscuri atat pentru nasterea naturala, cat si pentru cezariana. Fiecare nastere este unica, la fel ca fiecare mama si copil. In plus, femeile pot avea experiente complet diferite pentru fiecare sarcina, fiecare travaliu si fiecare nastere in parte. Nasterea naturala mai este numita si nastere vaginala si este cea mai veche metoda de a aduce un copil pe lume.

Nasterea naturala este definita ca un proces natural de a aduce pe lume un copil, proces care, de obicei, nu necesita o interventie medicala semnificativa. Implica trecerea copilului prin canalul de nastere. Exista relativ putine contraindicatii absolute pentru nasterea vaginala, ceea ce inseamna ca majoritatea femeilor pot naste pe cale naturala. Nasterea naturala este considerata de obicei mai sigura pentru fat si mama atunci cand sarcina este la termen. Aproximativ 80% dintre toate nasterile naturale au loc la termen prin travaliu spontan, in timp ce 10% sunt premature si 10% sunt post-termen.

Avantaje nastere naturala

Experienta nasterii variaza foarte mult de la femeie la femeie, dar nasterea naturala are in general urmatoarele avantaje:

  • durata mai scurta de spitalizare;
  • risc mai mic de infectii si hemoragie postpartum;
  • necesitate mai redusa de medicamente puternice de ameliorare a durerii dupa nastere;
  • recuperare mai rapida dupa travaliu si nastere;
  • sanse mai mari de a alapta imediat bebelusul;
  • sanse mai mare de a putea avea contact piele-pe-piele cu bebelusul imediat dupa nastere;
  • risc mai redus de probleme medicale la sarcinile viitoare.

Se evita riscurile asociate oricarei interventii chirurgicale majore. De asemenea, bebelusii nascuti natural tind sa dezvolte un sistem imunitar mai puternic si este mai mic riscul de a avea alergii decat bebelusii nascuti prin cezariana. Se crede ca acest lucru se datoreaza hormonilor eliberati in timpul nasterii vaginale si bacteriilor benefice cu care bebelusii intra in contact in timpul nasterii vaginale.

Nasterea naturala are numeroase avantaje atat pentru mama, cat si pentru copil

Copiii nascuti natural se considera ca au un risc mai redus de astm si de aparitie a problemelor la alaptare. De asemenea, nasterea vaginala ajuta bebelusii sa aiba un sistem imunitar mai puternic, bacteriile benefice ale mamei transmise in timpul nasterii ducand la formarea florei intestinale a nou-nascutului. Singurul dezavantaj al nasterii naturale este travaliul care poate fi mai dificil. Durerile pot fi mari si travaliul poate fi prelungit, fiind epuizant atat pentru mama, cat si pentru copil. Nasterea naturala este benefica pentru mama, recuperarea fiind mult mai rapida decat cea din cazul cezarienei. Lactatia se instaleaza imediat, iar riscul de aparitie a depresiei postpartum este considerat a fi mai mic.

Riscuri posibile si contraindicatii ale nasterii naturale

Chiar daca nasterea naturala este statistic mai sigura, nu este lipsita de riscuri. In anumite situatii, cum ar fi suferinta fetala sau placenta previa, cezariana este metoda mai sigura de a naste. Dezavantajul nasterii naturale este dat in primul rand de durere, insa exista mai multe metode de a controla aceasta durere. De asemenea, epiziotomia este un posibil risc. Dezavantaje mai pot fi si de ordin psihologic, precum nasterea traumatica, sau pot aparea unele complicatii.

Unele riscuri asociate cu nasterea vaginala includ:

  • rupturi sau leziuni perineale;
  • necesitatea unei epiziotomii;
  • leziuni ale planseului pelvin;
  • incontinenta urinara;
  • prolapsul organelor pelvine.

Daca aveti o sarcina cu risc ridicat, medicul va poate recomanda o cezariana. Unele posibile situatii in care nasterea naturala poate fi contraindicata includ:

  • varsta mamei peste 35 ani;
  • consum de alcool sau droguri in sarcina;
  • sarcina in urma tratamentelor FIV;
  • pacienta a suferit o interventie chirurgicala anterioara la nivelul uterului, cum ar fi o cezariana;
  • antecedente de afectiuni medicale, cum ar fi diabet, preeclampsie sau probleme de coagulare a sangelui;
  • sarcina multipla;
  • probleme ale placentei (ca placenta praevia);
  • infectii ale mamei (hepatita B, HIV, boli cu transmitere sexuala, etc.);
  • prolapsul de cordon ombilical;
  • pozitia bebelusului.

Rareori, o femeie poate avea probleme la nastere daca bebelusul are greutate mai mare sau se afla in anumite pozitii dificile. Uneori, cand exista complicatii in timpul nasterii vaginale, o femeie ar putea avea nevoie de o cezariana neplanificata (cezariana de urgenta).

Tipuri de nastere vaginala

Exista diferite tipuri de nasteri vaginale. Acestea sunt:

  • nastere vaginala spontana;
  • nastere vaginala asistata;
  • nastere vaginala indusa;
  • nastere vaginala normala.

Nastere vaginala spontana

Nasterea vaginala spontana este cea care apare atunci cand o femeie insarcinata intra in travaliu fara utilizarea medicamentelor sau a altor tehnici pentru a induce travaliul si pentru a naste copilul vaginal (fatul prece prin canalul de nastere) – fara forceps sau alte interventii.

Nasterea vaginala asistata

Nasterea vaginala asistata, denumita si nastere vaginala instrumental asistata este atunci cand femeia intra in travaliu, cu sau fara utilizarea de medicamente sau a altor tehnici pentru a induce travaliul si apoi naste pe cale vaginala, dar cu utilizarea unor medicamente speciale sau instrumente precum forcepsul sau extractor vacuum.

Extractia cu vacuum poate fi efectuata atunci cand progresul este foarte mic, in ciuda faptului ca mama impinge corespunzator in timpul etapei de nastere. Avantajul nasterii asistate prin vacuum este ca aceasta optiune de nastere are un risc mai mic decat o operatie cezariana in caz de suferinta prelungita a fatului. Cu toate acestea, metoda prezinta riscuri de leziuni minore ale scalpului sau traumatisme si, uneori, de sangerare a scalpului.

O nastere cu forceps poate fi efectuata din motive similare cu extractia cu vacuum. Uneori, capul bebelusului este intr-o pozitie care ii incetineste progresul, iar forcepsul poate fi folosit pentru a corecta acest lucru. Nasterea vaginala instrumental asistata nu este permisa in anumite circumstante. Contraindicatiile includ capul fetal in pozitie culcata sau pozitia fetala necunoscuta si anumite tulburari fetale, cum ar fi hemofilia. In special, extractia cu vid este contraindicata in sarcinile premature la mai putin de 34 de saptamani de gestatie.

Nasterea vaginala indusa

Nasterea vaginala indusa este nasterea care implica inducerea travaliului, in care se aplica medicamente sau tehnici manuale pentru a initia procesul de travaliu.

Nasterea vaginala normala

Nasterea vaginala normala este nasterea care are loc in mod natural. Nasterea normala poate fi si nastere in apa. Dupa ce copilul se naste, moasa va ajuta la eliberarea placentei.

Nastere naturala – cu sau fara anestezie

Nastere naturala fara anestezie

Aceasta nastere implica dureri cauzate de contractiile uterine, asadar numai mama poate decide daca va suporta gradul de durere fara anestezie sau va opta pentru o nastere cu analgezice. Intensitatea durerilor variaza de la caz la caz. Durerile resimtite pot fi de ordin emotional, fiziologic si functional, iar unele dintre ele pot fi evitate sau tinute sub control de mamica.

Durerile functionale sunt cele care nu pot fi evitate si tin de dilatarea cervixului si de travaliu. Acestea pot fi insa diminuate prin pozitia corpului si exercitii de respiratie. Durerile fiziologice ale nasterii tin de pozitia bebelusului in uter, dimensiunea sa si de cat de dese sunt contractiile. De asemenea, hidratarea si hranirea optima a mamei in timpul travaliului joaca un rol important, ducand la reducerea intensitatii durerilor. Durerile emotionale sunt cele care tin de ordin psihologic, cele auto-induse din cauza fricii de necunoscut, mai ales in cazul mamicilor aflate la prima nastere. Ajuta foarte mult informarea cu privire la nasterea naturala, pentru a sti exact ce se intampla in fiecare moment al nasterii.

Nastere naturala cu anestezie epidurala

In cazul in care mamica nu poate suporta durerile nasterii, se poate opta pentru anestezia epidurala. Acest tip de anestezie locala se administreaza direct in coloana vertebrala printr-un cateter. Partea inferioara a corpului va amorti, asadar nu vei mai simti aceeasi durere.

Desi nasterea naturala cu anestezie epidurala ofera avantajul de a nu simti durerea, aceasta are si multe riscuri si dezavantaje. Uneori, anestezia epidurala poate provoca reactii neplacute percum: dureri de cap, senzatie de greata, frisoane. Anestezia poate ajunge si la copil si ii poate afecta ritmul cardiac. Tensiunea arteriala poate scadea, iar in unele cazuri, daca este prea puternica anestezia, iti poate afecta capacitatea de a impinge.

Acest tip de nastere creste riscul folosirii forcepsului si vacuumului in procesul nasterii, precum si riscul nevoii efectuarii epiziotomiei.

Etapele unei nasteri vaginale

Nu poti sti cu exactitate cand se va naste bebelusul, insa poti estima perioada folosind acest calculator de sarcina. In aceasta perioada poti sa fii atenta la eventualele simptome ale pretravaliului care marcheaza inceputul nasterii. Acestea includ dureri de spate, crampe, urinari frecvente, coborarea copilului, eliminarea dopului gelatinos. Inceperea travaliului mai este marcata si de ruperea apei, adica a membranelor cu lichid amniotic.

Pentru femeile care nasc pe cale naturala, nasterea progreseaza in trei etape: travaliu, nasterea in sine si eliberarea placentei.

Etapa 1: Travaliul

Travaliul in sine este impartit in trei faze – travaliul timpuriu, travaliul activ si etapa de tranzitie. Toate femeile care nasc pe cale naturala vor experimenta toate cele trei faze ale travaliului, desi este posibil sa nu observati deloc prima faza. In travaliul timpuriu sau etapa latenta colul se dilata de la 0 la 3 cm. In faza activa sau travaliul activ colul se dilata pana la 7-8 cm. In a treia etapa, etapa de tranzitie, colul se dilata complet.

Etapa 2: Nasterea in sine

Acesta este momentul in care colul uterin atinge nivelul maxim de dilatare, iar mama impinge bebelusul prin canalul de nastere. Etapa a doua este de expulzare a copilului atunci cand colul este dilatat complet. Mama trebuie sa impinga in aceasta etapa iar contractiile continua. Poate fi necesara epiziotomia uneori. Odata ce copilul iese, se va taia si se va clampa cordonul ombilical.

Etapa 3: Eliberarea placentei

In aceasta etapa finala, veti continua sa aveti contractii usoare, deoarece va fi eliberata placenta. Acest proces dureaza cateva minute sau o jumatate de ora. Va fi nevoie sa impingeti din nou pentru a elimina placenta. Alaptarea bebelusului poate stimula contractiile uterine care ajuta la eliberarea placentei.

Cum te pregatesti pentru nasterea naturala?

Iata cateva lucruri la care trebuie sa va ganditi inainte de nasterea naturala:

  • Creati planul de nastere, astfel incat mama si medicul sa fie pe aceeasi lungime de unda cu privire la modul in care ati dori in mod ideal sa se desfasoare nasterea (insa tinand cont, desigur, ca lucrurile uneori pot sa nu mearga asa cum ati planificat).
  • Pregati-va bagajul pentru maternitate.
  • Informati-va cu privire la ce implica nasterea, semnele de travaliu, etapele nasterii si particularitati ale sarcinii voastre.

Sunt utile cursurile despre nastere si cursurile despre respiratie sau tehnici de travaliu pentru a controla durerile, precum Lamaze. Informati-va si cu privire la beneficiile unei doula la nastere. O doula poate oferi suport emotional si fizic in sarcina si la nastere. Gestionarea durerii in timpul travaliului atunci cand nu se folosesc deloc medicamente poate fi diferita pentru fiecare mama. Multi incearca sa controleze durerea canalizandu-si energia si concentrandu-si mintea pe altceva. Doua abordari comune privind nasterea sunt tehnica Lamaze si metoda Bradley. Tehnica Lamaze se axeaza pe ideea ca nasterea este un proces normal si natural.

Tehnici de respiratie si control

Exercitiile de respiratie te vor ajuta sa te relaxezi si sa tii sub control durerea din timpul nasterii. Respiratia ritmica poate ajuta la reducerea intensitatii durerilor. Se recomanda sa inveti aceste tehnici de respiratie inainte de travaliu. Poti merge la cursuri speciale sau poti cauta instructiuni pas cu pas pe Internet.

Femeile gravide care fac exercitii Kegel in timpul sarcinii pot avea o nastere mai usoara, datorita muschilor pelvini intariti si tonifiati.

Recuperarea dupa nasterea vaginala

Dupa nastere urmeaza perioada de lauzie in care ingrijirea postnatala este esentiala. Fie ca a fost nastere naturala sau cezariana, controlul ginecologic este obligatoriu dupa nastere. Acesta se realizeaza la 6 saptamani dupa nastere si se verifica sa nu apara cumva complicatii.

Imediat dupa nastere, veti fi incurajata sa tineti copilul in brate pentru contactul piele-pe-piele. De asemenea, puteti incepe sa alaptati imediat daca este posibil. Primele 6 saptamani dupa nastere sunt considerate o perioada de „recuperare” – sau al patrulea trimestru. In prima saptamana dupa nastere, veti avea probabil sangerari vaginale, crampe, stari de epuizare, disconfort perineal, dificultati la urinare si la eliminarea scaunului, precum si dureri generale, printre alte simptome fizice. Din punct de vedere emotional, in primele saptamani dupa nastere este posibil sa va confruntati cu baby blues, care insa nu trebuie confundat cu depresia postnatala.

Referinte:

(1) https://raisingchildren.net.au/pregnancy/labour-birth/vaginal-caesarean-birth/vaginal-birth
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559197/
(3) https://www.healthline.com/health/pregnancy/intrapartum-care-vaginal-delivery
(4) https://www.webmd.com/parenting/natural-birth-what-to-know
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1595040/
(6) https://www.babycenter.com/pregnancy/your-body/natural-childbirth_174
(7) ttps://www.intechopen.com/chapters/75511

 

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cămășile de damă – un must have pentru stilul de zi cu zi al fiecărei femei

În modă, cămășile de damă reprezintă o piesă fundamentală în definirea stilului unei femei. Aceste…

4 zile ago

Ce sunt copiii curcubeu și ce trebuie să știi despre ei?

Copiii curcubeu sunt termenul afectuos dat nou-născuților care vin pe lume după ce familia a…

3 săptămâni ago

Cele mai mari provocari pentru parinti in primul an de viata al bebelusului

Ai venit acasa cu bebe care a dormit tot drumul, il privesti cum sta senin…

3 săptămâni ago

Descoperă cele 3 avantaje ale unei perne pentru gravide

Perioada sarcinii este un moment special în viața unei femei. Pe parcursul a 9 luni,…

4 săptămâni ago

Trucuri pentru a ține copiii departe de ecrane

Având în vedere că trăim într-o eră digitală, ecranele au devenit o parte tot mai…

4 săptămâni ago

Beneficiile vitaminei D3 pentru sănătate

Vitamina D3 (colecalciferol) are câteva beneficii pentru sănătate, cel mai important fiind acela că ajută organismul…

2 luni ago