Totul despre nastere

nastere

 Afla totul despre nastere, cum trebuie sa va pregatiti pentru acest eveniment din punct de vedere emotional, cum se desfasoara si ce trebuie sa stii ca proaspata mamica.

Cum trebuie sa va pregatiti pentru nastere din punct de vedere emotional?

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care femeia gravida le poate face pentru ea insasi este sa se pregateasca fizic, emotional, mental si spiritual pentru inegalabila experienta a nasterii. A da nastere unui copil poate fi una dintre experientele ce vor aduce bucurie in viata unei femei, atata timp cat este pregatita in mod corespunzator.

Daca doriti sa evitati cat mai mult posibil aspectele negative ale procesului de nastere trebuie sa va informati si sa va pregatiti atat fizic cat si emotional pentru acest proces. In articolele noastre veti gasi sfaturi practice pentru pre-sarcina, sarcina, nastere si mai ales sfaturi despre cum sa devi un bun parinte. Acestea va vor ajuta pe parcursul sarcinii si totodata va pregatesc pentru o nastere usoara, fericita si sanatoasa.

Cum se desfasoara nasterea? Ce trebuie sa stie proaspata mamica?

Pentru ca emotia sa nu se transforme in teama, care nu e cu nimic justificata, gravida trebuie sa cunoasca cateva amanunte despre acest act firesc care este nasterea. In acest fel gravida va colabora activ cu moasa si medicul la buna desfasurare a nasterii.

Factorii care determina declansarea nasterii sunt multipli, de natura hormonala si nervoasa.

Travaliul (nasterea) are 2 perioade principale:

  1. De dilatatie a colului uterin.
  2. De expulzie a fatului.

Inainte de a se declansa, nasterea are o serie de semne premergatoare, ca de exemplu: fundul uterului coboara, fapt care da femeii o senzatie de usurare in respiratie, mictiunile (urinarile) devin mai frecvente iar contractiile uterine nedureroase in timpul sarcinii sunt mai puternice, unele din ele devenind dureroase.

Cu 12-24 ore inainte de nastere gravida elimina prin vagin o secretie, serosanguinolenta, care este dopul gelatinos al colului uterin.

Inceputul nasterii se manifesta prin contractii uterine care sunt dureroase, intermintente si energice. Sediul durerii este in regiunea lombara si in partea inferioara a abdomenului.

Contractiile uterine sunt la inceput la 15-20 de minute si dureaza 20 de secunde apoi devin din ce in ce mai frecvente repetandu-se spre sfarsitul nasterii la 2-3 minute si durand 40-50 de secunde. Ca urmare a contractiilor, colul uterin se dilata.

Perioada de dilatatie dureaza la prima nastere 12-14 ore iar la urmatoarele nasteri mai putin. Concomitent cu dilatarea orificiului uterin se produce ruperea pungii apelor iar facut este impins in jos si trecut prin stramtoarea superioara in bazinul mic. Acest timp al nasterii se numeste angajare. Trecerea fatului prin bazinul mic se numeste coborare iar iesirea prin orficiul vulvovaginal se numeste degajare. Acestia sunt cei trei timpi principali ai nasterii.

In nasterea normala, asistenta consta in supravegherea contractiilor uterine, calmarea acestora cand devin prea intenste sau stimularea lor cand sunt prea slabe, ascultarea repetata a batailor inimii fatului.

In perioada de expulzie, care dureaza intre 30-60 minute, gravida este asezata pe masa de nastere, regiunea ano-vulvara este dezinfectata, picioarele si abdomenul acoperite cu campuri sterile iar moasa sau medicul spalati steril asista nasterea. Asistenta in momentul expulziei consta in dirijarea craniului fetal si a umerilor astfel incat sa nu se produca rupturi de vagin si perineu.

Dupa scoaterea fatului se sectioneaza cordonul intre 2 pense si apoi se leaga. Copilul este pansat la ombilic, cantarit si infasat si dus la sectia de nou-nascuti a maternitatii.

Dupa 20-30 minute de la expulzia fatului, placenta se dezlipeste de pe suprafata uterului, dezlipire insotita de o eliminare de sange prin vagin si apoi este expulzata. Cu aceasta, in mod normal, nasterea este terminata.

Ce schimbari hormonale apar la nastere si dupa aceasta?

Sunteti la prima sarcina si va sperie necunoscutul? Nu va ingrijorati, deoarece hormonii va vor ajuta si de data aceasta si va vor transforma in super mame. Un sondaj in randul femeilor care au nascut recent a aratat ca multe dintre aceste femei nu au schimbat niciodata un scutec, nu au tinut in brate un nou-nascut si nici macar nu au petrecut timp in preajma copiilor nou nascuti inainte de acest moment special.

Ce este oxitocina si cum ajuta acest hormon in timpul nasterii si dupa.?

Oxitocina este eliberata din glanda pituitara posterioara, glanda localizata in creier. Oxitocina declanseaza si regleaza contractiile in timpul travaliului si nasterii. Dupa nastere, nivelul oxitocinei poate fi mai mare decat in timpul travaliului.

Acest lucru ofera femeilor protectie prin faptul ca asigura controlul sangerarii, a procesului de expulzare a placentei si a membranelor dupa nastere. Dintre toti hormonii din organism, oxitocina da, in special femeilor, cea mai mare fericire din viata.

Rolul cel mai important al acestui „hormon al iubirii” este de fapt iubirea uimitoare pe care o are o mama pentru copilul ei din momentul in care il tine pentru prima data la pieptul ei.

Cum va pot ajuta exercitiile Pilates sa nasteti mai usor?

Exercitiile Pilates nu numai ca sunt exercitii sigure si care pot fi recomandate femeilor insarcinate in timpul sarcinii, dar sunt astfel concepute incat pornesc de la opt principii de baza care vizeaza in special femeile insarcinate. Pilates imbunatateste concentratia. Practicand exercitiile Pilates puteti invata cum sa va concentrati mai bine asupra a ceea ce face in acel moment corpul vostru. Aceasta este o abilitate destul de utila in momentul nasterii.

Cand se recomanda cezariana? Avantaje si dezavantaje ale operatiei de cezariana.

Prin cezariana intelegem aducerea pe lume a unui copil printr-o incizie chirurgicala in abdomenul si uterul mamei. In anumite circumstante cezariana poate fi programata sau in cazurile care pun in pericol viata copilului si a mamei se va interveni prin operatia de cezariana de urgenta. Mai multe despre acest subiect veti afla de aici.

despre nastere

Ce trebuie sa stiti despre nasterea sub apa.

Nasterea sub apa este procesul de nastere intr-o cada umpluta cu apa calda. Unele femei aleg sa stea in apa in momentul contractiilor, iar cand se apropie momentul expulzarii copilului unele aleg sa iasa, iar altele raman in apa.

Teoria care sta in spatele nasterii in apa este aceea ca aceasta ajuta mama sa depaseasca mai usor momentul contractiilor, iar in cazul copilului, care fost deja in sacul de lichid amniotic timp de noua luni, face ca tranzitia sa fie mult mai usoara.

Medicii si moasele considera ca reducerea stresului prin care trece copilul in momentul travaliului poate reduce complicatiile fetale.

Ce este depresia postnatala?

Toti parintii trec printr-o perioada de adaptare dupa nasterea copilului incercand sa faca fata schimbarilor imense pe care le aduce in viata lor acesta. Pentru majoritatea cuplurilor, acest moment de adaptare nu dureaza foarte mult, dar exista si cazuri in care femeile trec printr-o stare de depresie numita „depresie post natala”. In aceste cazuri femeia plange usor, este anxioasa si indispusa.

Sprijinul partenerului, al familiei si al prietenilor este de obicei suficient pentru a ajuta femeia care a nascut sa depaseasca momentul. Cand aceasta stare dureaza mai mult dect trebuie si continua sa se inrautateasca, ar putea fi un semn de dezvoltare a depresiei. Sfaturi despre cum puteti evita aceasta stare le gasiti in articolele din aceasta sectiune.

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

1 Comments on “Totul despre nastere”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *