Articole

Muscatura de tantar – cum sa te feresti de tantari si cum poti trata natural intepaturile

Muscatura de tantar produce un disconfort, mai ales din cauza mancarimilor. Iata care sunt posibilele complicatii de la muscatura de tantar, ce putem face pentru a ameliora simptomele muscaturilor si cum le putem preveni.

CUPRINS:
1. Despre tantari si muscatura de tantar
2. Cum recunosti muscatura de tantar?
3. Complicatii cauzate de muscatura de tantar
4. Boli transmise de tantari
5. Tratament pentru muscatura de tantar
6. Sfaturi pentru prevenirea muscaturilor de tantari

Despre tantari si muscatura de tantar

Tantarii sunt mici insecte zburatoare. Au 6 picioare si gura lunga – folosita pentru a se hrani cu sange si nectar. Numai tantarii de sex feminin se hranesc cu sange. Exista trei tipuri diferite de tantari care exista in diferite parti ale lumii: Aedes, Culex si Anopheles (tantarul anofel). Masculii traiesc de obicei timp de aproximativ o saptamana, in timp ce femelele pot trai cateva luni. Tantarii isi aleg victimele umane pe baza mirosului de dioxid de carbon si alte substante chimice din transpiratie.

Exista multe tipuri diferite de tantari. Numai tantarul de gen feminin produce muscaturi, pentru ca are nevoie de sange pentru a depune ouale. Tantarii masculi nu se bazeaza pe sangele uman pentru a se dezvolta si pentru a hrani, ci numai pe nectarul florilor. Sangele nostru este bogat in proteine ​​si alti compusi care pe tantarii de sex feminin ii ajuta sa-si produca si sa-si dezvolte ouale.

Cand un tantar te musca, strapunge pielea cu un organ lung tubular la nivelul gurii si injecteaza saliva inainte de a suge sange. Saliva tantarilor este cea care determina reactia locala pe piele. Poate fi roseata, umflare si mancarime. Saliva de tantari contine un anticoagulant care ajuta sangele sa curga usor.

Citeste si despre muscatura de paianjen.

Factori de risc

Oricine poate fi muscat de un tantar. Cu toate acestea, exista unii factori care ar putea creste riscul de muscaturi de tantari. Acestia includ:

  • haine de culoare inchisa;
  • parfumuri;
  • grupa de sange;
  • temperatura corpului;
  • vizitarea unei regiuni cu multi tantari;
  • timpul petrecut in apropierea apei statatoare.

Cum recunosti muscatura de tantar?

Ca majoritatea muscaturilor de insecte, muscaturile de tantari arata sub forma de umflaturi rosii. Cu toate acestea, pot varia in functie de felul in care oamenii reactioneaza la muscaturile de tantari. Pot aparea oriunde pe corp, in special in zonele in care pielea este expusa, cum ar fi bratele si picioarele. Dupa muscatura de tantar, apare imediat inrosirea si umflarea la locul muscaturii. In scurt timp aceasta devine tare si rosie.

Muscatura se umfla pentru ca organismul sufera o reactie alergica foarte usoara la saliva tantarului. Pentru a combate anticoagulantul eliberat de tantar, corpul elibereaza histamina pentru a lupta. Ca urmare, zona din jurul muscaturii devine inflamata. Muscatura cauzeaza mancarime tot din cauza reactiei la saliva tantarului. Pe masura ce vasele de sange din jurul muscaturii incep sa se umfle, ele provoaca iritarea nervilor, ceea ce duce la mancarime.

Daca aveti un sistem imunitar afectat, puteti prezenta o reactie mai severa, cum ar fi urticarie sau umflarea ganglionilor limfatici. Copiii au o reactie mai puternica decat adultii.

Complicatii cauzate de muscatura de tantar

Reactiile mai severe pot fi observate la copii, la adulti care nu au fost expusi anterior la tipul de tantar care i-a muscat si la persoanele cu tulburari ale sistemului imunitar. La acesti oameni, muscatura de tantari uneori declanseaza:

  • o arie mare afectata de umflaturi si roseata;
  • febra;
  • urticarie;
  • noduli limfatici umflati.

Copiii au mai multe riscuri de a dezvolta o reactie severa decat adultii, deoarece multi adulti au avut muscaturi de tantari pe tot parcursul vietii si devin desensibilizati. Daca muscaturile de tantari par sa fie asociate cu semne mai grave – cum ar fi febra, cefalee, dureri de cap si semne de infectie – contactati medicul.

Cele mai multe muscaturi de tantari sunt inofensive, dar sunt momente cand pot fi periculoase. Modurile in care muscaturile de tantari ii pot afecta pe oameni includ:

  • Reactii mai grave ca raspuns al sistemului imunitar la saliva tantarilor – aeasta este reactia cea mai comuna si dureaza o zi sau doua.
  • Reactii alergice, incluzand blistere, umflaturi mari si, in cazuri rare, anafilaxie pot sa apara. Anafilaxia este o reactie alergica severa care afecteaza intregul corp. Este o urgenta medicala.
  • Raspandirea bolilor la om – Unele astfel de boli pot fi grave.  Aceste boli sunt mai mult o problema in Africa si in alte zone tropicale ale lumii.

Boli transmise de tantari

Tantarii pot raspandi boli prin muscatura lor. Tantarii sunt vectori biologici, adica transporta si transmit boli intre animale si oameni. Atunci cand un tantar musca, nu numai ca suge sange, dar secreta saliva. Aceasta saliva intra in sange si exista un schimb de fluide intre tantar si sange. Tantarul devine infectat atunci cand hraneste o persoana sau un animal ce are o boala. Apoi transmite infectia atunci cand musca.

Printre bolile si infectiile transmise de tantari se numara:

  • Chikungunya – in Africa, America de Nord si de Sud, Asia, Europa si subcontinentul indian; este transmisa de tantarul Aedes aegypti, iar simptomele includ febra, dureri articulare si musculare, cefalee, greata, oboseala si eruptie cutanata.
  • Zika – in Africa, America de Nord si de Sud, Asia si regiunea Pacificului; Zika este un virus transmis de tantarii Aedes aegypti si Aedes albopictus. Odata ce o persoana este infectata, virusul poate fi transmis de la persoana la persoana pe cale sexuala mai ales. Zika poate afecta, de asemenea, un copil nenascut in cazul in care mama este infectata in timpul sarcinii. Simptomele includ o febra usoara, cefalee, dureri articulare si musculare, eruptie cutanata si ochi iritati.
  • Dengue – in Africa, America de Nord si de Sud, Asia si Europa. Este transmisa de tantarul Aedes aegypti. Simptomele sunt similare cu ale gripei. Alte simptome includ febra, cefalee, dureri articulare si musculare si greata.
  • Virusul West Nile – in Africa, America de Nord, Asia de Vest, Europa si Orientul Mijlociu; virusul acesta este transmis de tantarul Culex. Virusul poate fi fatal. Simptomele celei mai severe versiuni a virusului pot include cefalee, febra, gat rigid, confuzie, coma, convulsii si slabiciunea muschilor.
  • Malaria – in Africa Subsahariana; malaria este transmisa de tantarul anofel. Simptomele malariei pot include febra, cefalee si varsaturi. Malaria poate fi fatala.
  • Febra galbena – in Africa si America Latina; febra galbena este transmisa de tantarul Aedes aegypti. Simptomele febrei galbene pot include febra, cefalee, dureri musculare si de spate, lipsa apetitului si varsaturi. Febra galbena poate fi fatala.

Tratament pentru muscatura de tantar

V-a muscat un tantar? Iata ce sa faceti pentru a trata mancarimile si reactii tipice:

  • Evitati scarpinarea si zgarierea – Zgarierea ofera doar o reducere temporara, dar poate duce la lezarea pielii. Odata ce e afectata pielea, poate sa apara sangerarea si riscati sa aveti o infectie.
  • Comprese reci – Compresele reci pot ajuta la atenuarea mancarimii. Gheata produce constrictia vaselor de sange din zona, care blocheaza fluxul sangvin catre si de la muscatura. Tineti compresele cu gheata timp de aproximativ 15 minute si nu puneti gheata sau pungi care contin gheata direct pe piele – poate duce la degeraturi.
  • Curatati zona cu alcool medicinal – Dupa ce va musca un tantar, stergeti rapid muscatura cu alcool medicinal. Are un efect de racire atunci cand se usuca, ceea ce poate reduce mancarimea. Evitati sa utilizati prea mult alcool, deoarece poate irita pielea.

Medicamente

  • Lotiuni si creme – Unele creme sau lotiuni ar putea ajuta la reducerea mancarimii. Cele mai eficiente lotiuni contin unul sau mai multi dintre acesti ingredienti: calamina, difenhidramina (Benadryl) sau hidrocortizon. Hidrocortizonul crema este un medicament care poate reduce inflamatia si mancarimea.
  • Antihistaminice orale – Daca aveti reactii alergice grave la muscaturile de tantari sau daca aveti foarte multe muscaturi, puteti beneficia de antihistaminice pe cale orala care contin difenhidramina, maleat de clorfeniramina, loratadina sau cetirizina.

Remedii naturiste pentru muscaturi de tantari

  • Bicarbonat de sodiu – Se formeaza un amestec din apa si bicarbonat de sodiu care se poate pulveriza pe piele pana se reduce mancarimea.
  • Aloe vera – Exista unele dovezi ca aloe vera poate trata afectiunile pielii, inclusiv psoriazisul. Are o gama larga de utilizari posibile si de obicei, oamenii aplica gelul pe piele pentru a reduce arsurile, iritatiile si ranile.
  • Miere – Mierea poate avea proprietati care o fac utila pentru vindecarea ranilor. Mierea poate ajuta la reducerea inflamatiei si prevenirea infectiilor, si in mod similar cu aloe vera, aplicarea acesteia pe piele poate, de asemenea, ajuta la calmarea zonei. Mierea este un ingredient antiseptic si antibacterian care are si proprietati de vindecare a ranilor.
  • Otet – Pentru a trata muscaturile de tantari la domiciliu, puteti incerca sa aplicati otet pe locul muscaturii.

Sfaturi pentru prevenirea muscaturilor de tantari

Oamenii sunt de obicei predispusi la muscaturile de tantari din cauza unei combinatii de mirosuri, lumina, caldura si umiditate. Diferitele specii de tantari – cum ar fi cele care poarta malarie – prefera bacteriile si transpiratia. Altele sunt atrase de dioxidul de carbon si de anumite mirosuri ale pielii.

Iata cateva sfaturi pentru a preveni muscaturile de tantari:

  • Evitati sa stati afara atunci cand tantarii sunt mai activi – dimineata devreme, dupa-amiaza tarziu si seara.
  • Daca sunteti in aer liber atunci cand tantarii sunt activi, purtati sosete, bluze cu maneci lungi si pantaloni lungi.
    In locuinte folositi plase de tantari, mai ales pe timp de noapte.
  • Folositi un insecticid. Cel mai eficient agent impotriva insectelor este DEET (10 – 30%). Copiii nu ar trebui sa utilizeze mai mult de 10%. Nu puneti DEET pe mainile copiilor deoarece este toxic. Nu utilizati DEET la sugari sau daca sunteti gravida.
  • Tantarii isi pun ouale in apa. Indepartati zonele de reproducere din jurul casei. Aruncati cutiile, recipientele si anvelopele care ar putea colecta apa.
  • Folositi un spray anti-tantari, bratari anti-tantari.
  • In locuinte folositi un aparat electric impotriva tantarilor sau pe baza de pastile de tantari.

Produsele DEET impotriva tantarilor

DEET este recomandat persoanelor cu risc de muscatura de tantari care transporta orice boala. Daca utilizati si un agent de protectie solara, aplicati intai acest produs, apoi asteptati aproximativ 20 de minute inainte de a aplica substanta anti-tantari. Utilizati astfel de produse in conformitate cu instructiunile de pe ambalaj. Nu utilizati produse care contin DEET la sugari mai mici de 2 luni. Nu utilizati la copiii mici produse pe baza de DEET sau icaridina pe maini sau fata. Nu aplicati repelent sub imbracaminte, si nici pe arsuri, taieturi, rani sau eruptii cutanate. Cand mergeti inauntru, spalati-va cu apa si sapun pentru a indeparta orice reziduu ramas.

Permetrinul este un insecticid folosit pentru protectie suplimentara. Acest produs se aplica pe haine si incaltamine, nu pe piele.

Repelentele pentru tantari poti fi si sub forma de unguente, repelent lichid sau pastile de tantari.

Uleiuri esentiale care indeparteaza tantarii

Uleiul de eucalipt

Uleiul de eucalipt este unul dintre cele mai cunoscute repelente naturale. Se amesteca 1 parte ulei de eucalipt la 10 parti ulei de floarea-soarelui – nu se foloseste la copiii mai mici de 3 ani.

Ulei de lavanda

Uleiul de lavanda produce un parfum care poate respinge tantarii. Lavanda are calitati analgezice, antifungice si antiseptice. Acest lucru inseamna ca, in plus fata de prevenirea muscaturilor de tantari, poate calma pielea.

Uleiul de scortisoara

Uleiul de scortisoara poate ucide ouale de tantari. De asemenea, poate actiona ca un repelent impotriva tantarilor adulti. Amestecati 1/4 lingurita (sau 24 picaturi) de ulei pentru fiecare 100 ml apa. Puteti pulveriza lichidul pe piele sau imbracaminte, in jurul casei si pe tapiterie si plante. O doza concentrata va poate irita pielea.

Uleiul de cimbru

Uleiul de cimbru poate fi util impotriva tantarilor. Cercetarile arata ca arderea frunzelor de cimbru ofera o protectie de 85% pentru 60-90 de minute. Pentru o preparare acasa, combinati 4 picaturi de ulei de cimbru cu o lingurita de ulei de baza, cum ar fi ulei de masline sau jojoba. Pentru pulverizare, amestecati 5 picaturi de ulei de cimbru cu 50 ml de apa.

Ulei Citronella

Citronella este un ulei esential natural si eficient care actioneaza impotriva tantarilor. E facut dintr-un amestec de plante medicinale, si e un ingredient gasit in multe repelente impotriva tantarilor. In exterior, lumanarile citronella pot oferi o protectie suplimentara de pana la 50%.

Potentiale riscuri

Uleiurile esentiale nu trebuie sa fie puse direct pe piele. Acestea sunt intotdeauna diluate intr-un ulei de baza, cum ar fi uleiul de masline sau de migdale. De asemenea, este posibil sa se produca o reactie alergica din cauza ingredientelor active din uleiurile esentiale. Inainte de a utiliza orice produs nou, testai produsul pe o sectiune mica a pielii si asteptati o ora sau doua pentru a va asigura ca nu apar urticarie sau senzatii de arsura.

Plante care indeparteaza tantarii

Iata cateva plante care pot fi folosite ca repelente naturala impotriva tantarilor:

  • Lavanda – Uleiul de lavanda impiedica tantarii, datorita mirosului puternic.
  • Galbenelele elibereaza mirosuri care indeparteaza tantarii si multe alte insecte.
  • Catusnica (Iarba matei) este din familia mentei si poate proteja impotriva tantarilor.
  • Rozmarinul este o planta pe care multi dintre noi o cunosc foarte bine, iar mirosul lemnos este exact ceea ce tine la distanta tantarii, precum si moliile.
  • Busuiocul poate fi un bun repelent pentru daunatori, inclusiv tantari.
  • Menta este o excelenta optiune nontoxica pentru mentinerea la distanta a tantarilor, a mustelor si chiar a furnicilor.

Referinte:
(1) Mosquito Bites, link: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17695-mosquito-bites
(2) Mosquito Bite Treatment for Itching and How to Recognize Infections, link: https://www.verywellhealth.com/mosquito-bites-1298218
(3) Mosquito Bites, link: https://medlineplus.gov/mosquitobites.html
(4) Insect bites and stings , link: https://www.nhs.uk/conditions/insect-bites-and-stings/symptoms/
(5) How do you make mosquito bites go away faster?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323727.php
(6) Mosquito Bite Symptoms and Treatments, link: https://www.healthline.com/health/mosquito-bites

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago