Articole

Muscatura de purice – preventie si tratament

Muscatura de purice poate cauza mancarime intensa si dinconfort. Iata cum recunoastem muscatura de purice, ce solutii de tratament si prevenire a reinfestarii exista.

CUPRINS:

1. Despre purici si muscatura de purice
2. Cum recunosti muscatura de purice?
3. Complicatii cauzate de muscatura de purice
4. Tratament pentru muscatura de purice
5. Remedii naturiste pentru muscaturi de purici
6. Sfaturi pentru prevenirea muscaturilor de purici

Despre purici si muscatura de purice

In timp ce in general puricii prefera sa se hraneasca cu sange de pisici si caini, acestia se pot hrani si cu sange uman. Puricii sunt insecte mici, iar muscatura de purice provoaca mancarime si uneori durere chiar. Uneori poate fi necesar un tratament profesional de combatere a daunatorilor. Puricii sunt foarte mici ca dimensiune iar culoarea lor variaza de la maro la negru. Nu au aripi, dar sar foarte repede. Corpul lor e subtire si dur, si au o lungime de aproximativ un sfert de centimetru. Se reproduc rapid si traiesc adesea in tesaturi si covoare.

Aceste insecte se reproduc rapid, mai ales daca aveti animale de companie in gospodarie. Detinerea unui animal de companie creste riscul unei infestari cu purici, dar nu numai proprietarii de animale sunt expusi riscului. Puricii pot intra in casa prin orice tesatura adusa in locuinta. Odata ajunsi in casa, din cauza ciclului de reproducere rapida acestia se pot inmulti foarte mult si repede.

Puricii pot supravietui mai mult de 100 zile fara gazda. Din cauza picioarelor puternice, pot sari pe o distanta de 100-200 ori mai mare decat corpul lor.

Care este ciclul de viata al puricilor?

Ciclul de viata al puricilor consta in patru etape principale: ou, larva, pupa si adult. Adultul se hraneste exclusiv cu sange de la gazda. In timpul hranirii, puricele perforeaza pielea si suge sangele. Simultan, secreta saliva care poate cauza alergie. Saliva previne coagularea sangelui de la gazda, pentru a-i facilita hranirea.

Un purice are trei perechi de picioare, cu picioarele lungi posterioare ideale pentru sarituri. Puricii nu au aripi. Pot sari pana la 18 cm inaltime. Puricii de sex feminin produc oua albe, rotunde, care tind sa cada de pe animal pe asternut, pe podea si pe sol. Larvele se hranesc cu materiale organice intr-un mediu umed, inclusiv fecalele puricilor adulti. Dupa o crestere si dezvoltare suficienta, larva formeaza un cocon care se gaseste pe sol, covoare, sub mobilier, iar in conditii de umiditatea ridicata sau vibratii de miscare, pupa iese din cocon.

Ciclul de viata al puricilor poate varia de la 2 saptamani pana la 2 ani si este de obicei in termen de 8 saptamani. Supravietuirea depinde de temperatura si umiditate ridicata. Puricele incepe sa se hraneasca imediat si se estimeaza ca va consuma 13,6μL de sange pe zi. Fecalele de purice apar ca niste pete asemanatoase unor boabe de piper negru si, atunci cand sunt vazute pe un prosop umed, sunt rosii, ca urmare a sangelui in materiile fecale.

Cum recunosti muscatura de purice?

Muscatura de purice prezinta cateva simptome comune. Produce mancarime, iar pielea din jurul fiecarei muscaturi poate deveni chiar dureroasa. In plus, zgarierea excesiva poate deteriora pielea si se poate dezvolta o infectie bacteriana secundara. Majoritatea oamenilor nu vor dezvolta simptome vizibile de la muscatura de purice. In general, puricii nu transmit boli.

Muscaturile apar adesea ca mici proeminente rosii, cu un halou rosu in jur, fiind in general grupuri de 3-4 muscaturi, sau in linie dreapta. Muscatura de purice apare adesea pe picioare, dar si in jurul taliei, la axile, pe sani, inghinal, in zona coapselor sau genunchiului.

Complicatii cauzate de muscatura de purice

Exista doua complicatii primare de la muscatura de purice. Acestea sunt reactii alergice si infectii secundare. Daca o persoana este muscata de purice si incepe sa prezinte urmatoarele simptome, trebuie sa solicite imediat asistenta medicala:

  • respiratie dificila;
  • greata;
  • umflarea buzelor sau a fetei.

O muscatura de purice poate deveni, de asemenea, infectata. Daca persoana afectata are ganglionii limfatici umflati, prezinta durere extrema in jurul muscaturii sau roseata excesiva, ar trebui sa discute cu un medic.

In unele cazuri, puricii transporta boli care pot fi transmise prin muscatura, cum ar fi ciuma, tifos si febra zgarieturii de pisica.

Dermatita alergica la muscatura de purice – cum se manifesta?

Uneori, saliva de purice poate provoca reactii alergice, cum ar fi dermatita alergica la muscatura de purice. Copiii mici si persoanele alergice pot avea o reactie severa.

Cei mici pot fi in general alergici la purici din cauza faptului ca imunitatea lor nu este inca formata. Iata cateva simptome alergice obisnuite:

  • umflare in jurul muscaturii;
  • sensibilitatea sistemului nervos;
  • durere de cap;
  • febra;
  • diaree;
  • probleme de respiratie (cel mai periculos simptom care poate duce la soc anafilactic).

Infestarea poate duce nu numai la alergii, ci si la o reactie cutanata severa care este rezultatul reactiei individuale a organismului uman la toxinele care ajung in sange dupa o muscatura. Se considera a fi o forma acuta de alergie la purici. Aceasta leziune se caracterizeaza prin eruptii cutanate severe si mancarime care nu apar imediat, ci in cateva ore sau chiar dupa zile de la muscatura reala.

Neglijarea acestor simptome poate ajuta toxinele sa ajunga la sistemul nervos central (CNS) si sa il  afecteze, ceea ce poate avea consecinte periculoase.

Tratament pentru muscatura de purice

Tratament medical

Scopul principal al terapiei este de a reduce mancarimea, care poate fi facuta prin urmatoarele:

  • lotiune cu calamina, la care farmacistul poate adauga 0,25% mentol;
  • crema cu hidrocortizon 1% etc.

Alte medicamente includ:

  • antihistaminicele orale pot fi prescrise pentru ameliorarea mancarii – retineti ca unele antihistaminice provoaca somnolenta;
  • clorhidrat de difenhidramina (Benadryl);
  • clorhidrat de cetirizina (Zyrtec).

Durerea, inrosirea, crustele si pustulele la locul unei muscaturi indica infectia bacteriana secundara, care necesita adesea antibiotice topice sau orale.

Igienizarea locuintei

Daca muscaturile de purici au avut loc in interiorul casei, toate sursele trebuie tratate pentru controlul efectiv al infestarii cu purici. Covoarele, asternutul animalelor de companie si toate incaperile ar trebui sa fie bine aspirate, iar animalele de companie ar trebui tratate separat.

  • In interior trebuie pulverizat un produs chimic utilizat pentru infestarea cu purici, cum ar fi metopren.
  • Aspirati covoarele. Aruncati sacul aspiratorului, deoarece acesta contine purici si oua sau folositi un spray pentru a-l curata.
  • Utilizati un spray special pentru purici si urmati cu atentie indicatiile de pe eticheta produsului.
  • Curatati zonele frecventate de animalul de companie si obiectele sale, folosind o solutie speciala. Repetati procedura o data sau de doua ori, deoarece ouale de purici pot supravietui timp de cateva saptamani.
  • Spalati asternutul pentru animale de companie o data pe saptamana, avand grija sa nu raspanditi ouale si larvele in acest proces.

Tratament pentru animalele de companie

Animalele infectate ar trebui tratate pe durata a cateva saptamani.Consultati medicul veterinar pentru o gama de produse adecvate pentru uciderea puricilor. Optiunile de tratament includ comprimatele care trebuie inghitite de animal si solutii sau pulberi care urmeaza sa fie aplicate pe blana lor. Proprietarii de animale de companie ar trebui sa consulte un veterinar pentru a vedea daca animalul lor de companie are probleme de sanatate cauzate de purici.

Animalele de companie vor necesita un control veterinar de specialitate si igienizare. Tratamentul pentru animalele de companie poate include urmatoarele:

  • medicamente orale pentru purici;
  • produse ce se aplica local etc.

Sfaturi:

  • Inspectati-va periodic animalul pentru purici. Examinati baza cozii cainelui, in jurul gatului, la incheieturi, pe spatele picioarelor si in mijlocul spatelui.
  • Periati frecvent animalul un pieptene pentru purici; inecati puricii in apa cu sapun.
  • Formulele topice pentru purici includ imidacloprid, fipronil, dinotefuran, metalfumizon si selamectin.
  • Insecticidele orale care vizeaza puricii includ nitenpiram sau spinosad.

Sfaturi!

  • Rezistati tentatiei de a va scarpina!
  • Curatati zonele cu muscaturi cu un sapun antiseptic pentru a reduce riscul de infectie.
  • Putei aplica un compres rece pentru a ameliora umflaturile.

Tratament profesional de control al puricilor

Un specialist in controlul daunatorilor poate determina tipul, sursa si amploarea infestarii, apoi se utilizeaza insecticide speciale pentru a controla puricii.

Remedii naturiste pentru muscaturi de purici

Tratamentele pentru muscaturi de purici pot varia de la remedii simple la domiciliu pana la medicamente. Solutiile naturale includ:

  • comprese reci aplicate pe muscatura pentru a calma umflarea;
  • solutie de apa cu bicarbonat de sodiu – se aplica direct pe muscatura pentru a reduce mancarimea;
  • otet de mere – se plica pe muscatura pentru a reduce umflarea, mancarimea si inflamatia;
  • aloe vera – are rol antiseptice si antiinflamator, reducand mancarimea si inflamatia.

Sfaturi pentru prevenirea muscaturilor de purici

Factorii de risc pentru muscaturile de purici includ:

  • contactul apropiat cu animalele infestate;
  • vizitarea unor medii parasite, care au gazduit anterior animale de companie infestate – puricii se gasesc in podele si covoare.

Prevenirea muscaturilor de purici se poate face astfel:

  • Restrictionati accesul intern (sau exterior) al animalului de companie.
  • Aspitati covoarelor si asternuturile, si spalati-le corespunzator si frecvent.
  • Curatati si igienizati regulat animalele de companie.
  • Curatati covoarelor cu aburi.
  • Tundeti iarba frecvent in zonele in care animalele de companie petrec cel mai mult timp in aer liber.
  • Descurajati vizitele in casa facute de animale care ar putea avea purici.
  • Canapelele si saltele trebuie sa fie curate si spalate in mod regulat.

Referinte:
(1) Flea bite, link: https://www.dermnetnz.org/topics/flea-bite/
(2) Is It a Fleabite?: Symptoms and Treatments, link: https://www.healthline.com/health/flea-bites#flea-removal
(3) Everything you need to know about fleabites, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/311941.php
(4) Fleas, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/fleas
(5) Fleas, link: https://www.healthywa.wa.gov.au/Articles/F_I/Fleas

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • Buna ziua, eu am pisica in casa si ea are purici,dar ea are o săptămână decind a născut ,i-am luat curelușă împotriva puricilor dar nu vedem nici o schimbare, și eu uneori chiar nu pot dormi noaptea din cauza la purici și înțepăturile lor, am încercat unsorile stiderm și mincarimea și roșeață îmi trece dar greu ,dar oricum apar altele și trebuie să stau doar cu crema alăturea întotdeauna, singele meu este alergic la mai multe condiții ,apă rece, frig, chimicale, dulciuri,la mine se îngroașă singele,și ma ghindesc poate din cauza aceasta am o mincarime insuportabilă, nu se fac tocmai bube mari și cu coajă. Sfătuițimă vă rog cum sa scap de purici și ce tratament o sa ma ajute și pentru pete care ramin după înțepături, aaa și apropo stau în cameră cu prietenul și pe el nu-l deranjează deloc puricii, nu are nicio înțepătură nimic,dar eu nu mai rezist deamui de durere și mincarime

  • Am un copil de 10 ani, muscat de purici.
    Suntem 6 în casă, si doar el...
    Am fost la medic, ne dă tratament,nu îi trece, mușcăturile continuă deșii am dat în toată casa de două ori cu soluții am curățat, am spălat,si nu am găsit nimic.
    Doamna dermatolog spune ca sunt muscaturi.
    Nu mai știu ce sa fac... ??

  • Buna ziua, am un copil de 3 ani și îl musca puricii, ce pot face ca nu pot sa scap de înțepături, dar nici nu vad puricii.

  • Copil de 7ani muscat de purici
    Are mincarimi severe
    Ce pot folosi ca sa il ajut?

  • Copil de 7ani muscat de purici
    Are mincarimi severe
    Ce pot folosi ca sa il ajut?
    Si cum sa scap de ei
    Traiesc in apartament

  • Buna ziua am o fetita de3 ani si este muscata de purici in regiuneapicioarelor ce pot face?

  • Băiețelul meu de doi anișori w muscat de puricii cred eu , afară avem ciinisori mici și au purici,prin casă nu-i vad dar îi apar înțepături,c epit face???

Recent Posts

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 săptămâni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

o lună ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

2 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago

Săptămâna 2 de sarcină. De la concepție la implantare

Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…

5 luni ago