Muscatura de paianjen este adesea greu de diferentiat de alte muscaturi de insecte. De obicei este inofensiva, dar uneori poate provoca simptome mai grave, in functie de tipul de paianjen care a cauzat muscatura.
CUPRINS:
1. Despre paianjeni si muscatura de paianjen
2. Cum recunosti muscatura de paianjen?
3. Cum stii daca un paianjen este periculos?
4. Simptome ale muscaturilor de paianjen
5. Cand e cazul sa ceri ajutor medical?
6. Complicatii cauzate de muscatura de paianjen
7. Tratament pentru muscatura de paianjen – tehnici de prim ajutor
8. Sfaturi pentru prevenirea muscaturilor de paianjeni
Paianjenii nu cauzeaza muscaturi in mod intentionat, ci actioneaza defensiv cand se simt in pericol. Cele mai multe muscaturi de paianjen sunt accidentale, inofensive si nu necesita un tratament specific.
Este obisnuit ca orice iritare a pielii inexplicabila sa fie numita „muscatura de paianjen”. De fapt, cele mai multe leziuni ale pielii si simptomele muscaturilor atribuite paianjenilor sunt rareori cauzate chiar de o muscatura de paianjen. Cercetarile au aratat ca 80% dintre presupusele intepaturi de paianjen sunt de fapt muscaturi de la alte insecte sau din cauza infectiilor cutanate, cum ar fi o infectie cu stafilococi rezistenti.
Cu toate acestea, ocazional, unele semne sunt chiar muscaturile unui paianjen. Exista peste 40.000 de specii de paianjeni identificate in lume. Cand paianjenii ataca, muscaturile lor sunt, in general, inofensive, deoarece doar cateva tipuri de paianjeni au coltii suficient de puternici pentru a strapunge pielea umana si pentru a introduce veninul.
Identificarea unei muscaturi de paianjen este mai usoara daca ati vazut paianjenul care v-a muscat, dar este posibil sa nu observati ranile decat cateva ore mai tarziu.
Semnele unei muscaturi de paianjen includ:
Umflarea plagilor infectate, alergia la venin si muscaturile de la paianjeni mari pot conduce la simptome severe care necesita asistenta medicala imediata.
Majoritatea muscaturilor de paianjen sunt mai putin dureroase decat o intepatura de albine. Durerea de la muscatura non-veninoasa de paianjen dureaza de obicei de 5 – 60 de minute, in timp ce durerea din muscaturile de paianjen cu venin dureaza frecvent mai mult de 24 de ore. Rata de infectie bacteriana din cauza muscaturii paianjenului este scazuta (mai putin de 1%).
Cei doi paianjeni cei mai periculosi sunt paianjenul pustnic maro si vaduva neagra sau Latrodectus mactans. Ambele specii prefera climatul cald si locurile intunecate si izolate. In mod tipic, acestia sunt paianjeni „timizi”, neagresivi, adesea gasiti in zone uscate, inghesuite, neumblate, cum ar fi dulapuri, paduri si zone ascunse.
Caracteristicile vaduvei negre includ:
Caracteristicile paianjenului pustnic maro sunt:
Doar un numar mic de specii de paianjen sunt periculoase pentru oameni. De fapt, coltii multor specii nu pot strapunge pielea umana. Singurul motiv pentru care un paianjen va musca un om este apararea. Paianjenii vor musca atunci cand sunt atacati sau se simt prinsi.
Aproape toti paianjenii folosesc venin pentru a-si ucide prada. Cu alte cuvinte, aproape toti paianjenii sunt veninosi. In general, insa, veninul de paianjen nu este produs pentru a ucide o prada mare ca oamenii. Cu toate acestea, cateva specii produc suficient venin pentru a cauza probleme de sanatate oamenilor.
In mod obisnuit, o muscatura de paianjen arata ca orice alta muscatura de insecta – o zona rosie, inflamata, uneori cu mancarime sau durere, si poate chiar sa mearga neobservata. Intepaturile paianjenilor inofensivi nu produc, de obicei, alte simptome. Muscatura de paianjen este de obicei aproape la fel ca orice muscatura de insecte. In plus:
Muscarile unor paianjeni, cum ar fi vaduva neagra, cauzeaza simptome mai severe.
Acestea includ:
In cazuri rare, o persoana poate prezenta o reactie alergica ce poate duce la soc anafilactic. Simptomele includ:
Solicitati asistenta medicala prompta in urmatoarele situatii:
Foarte rar, o muscatura de la un paianjen ca vaduva neagra sau un al paianjen periculos poate fi mortala, in special la copii.
Daca sunteti muscat de un paianjen veninos, trebuie sa consultati imediat un medic pentru a primi tratament, chiar daca nu sunteti siguri de tipul de paianjen care v-a muscat. Intre timp, pentru muscaturile cauzate de paianjeni non-periculosi, exista multe modalitati de a reduce simptomele acasa. Modul conventional de a ajuta la tratarea unei muscaturi de paianjen implica administrarea de medicamente antiinflamatoare, antihistaminice, fara prescriptie medicala. Retineti, totusi, ca aceste medicamente au o lista lunga de efecte secundare, si se recomanda doar la indicatii medicului, pentru simptome majore.
De asemenea, medicul va poate recomanda un tratament antitetanos daca nu ati avut unul in ultimii 5 ani. Este posibil sa aveti nevoie de antibiotice daca muscatura devine infectata. Se poate aplica un bandaj pentru a proteja rana. Inainte de a acoperi muscatura, se poate aplica o crema cu hidrocortizon pentru a reduce mancarimea, o crema cu antibiotice pentru a preveni infectia sau o crema analgezica pentru reducerea durerii.
Medicul poate prescrie o serie de tratamente, in functie de muscatura, de severitatea muscaturii si de timpul care a trecut intre muscatura si tratament:
Daca muscatura este de vaduva neagra sau alt paianjen mai periculos si provoaca dureri severe sau simptome care pun viata in pericol, medicul va poate recomanda o doza de antivenin, care poate fi injectat intr-un muschi al coapsei sau administrat intravenos. Antiveninul poate provoca reactii alergice grave, deci trebuie utilizat cu prudenta.
Indiferent daca locuiti intr-o zona cu risc crescut de paianjeni sau nu, trebuie sa luati intotdeauna masuri de precautie pentru a preveni o astfel de muscatura. Intotdeauna retineti ca majoritatea paianjenilor se ascund in locuri intunecate si izolate, care sunt lasate neperturbate pentru perioade lungi de timp. Inainte de a umbla in lucruri nefolosite, in mobilier vechi sau gramezi de lemne, verificati mai intai sa nu fie paianjeni. De asemenea, trebuie sa purtati pantaloni, manusi, cizme si camasi cu maneci lungi atunci cand curatati cladiri, mansarde, subsoluri si alte spatii stramte.
Paianjenii, in general, inclusiv vaduva neagra si paianjenul pustnic maro, musca numai in aparare, atunci cand sunt prinsi intre piele si un obiect.
Referinte:
(1) Spider Bites 101: Symptoms, Types and Treatment, link: https://www.mercola.com/infographics/spider-bites.htm
(2) Spider bites, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/spider-bites/diagnosis-treatment/drc-20352377
(3) Common Spider Bites, link: https://www.aafp.org/afp/2007/0315/p869.html
(4) First Aid: Spider Bites, link: https://kidshealth.org/en/parents/spider-bites-sheet.html
(5) How to Treat a Spider Bite at Home Naturally, link: https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-spider-bites#seeking-medical-help
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…
View Comments
La un copilaș de 2 ani si jumătate înțepat de un păianjen si alergic la înțepături ce putem sa ii dam in afara de comprese si piciorul ridicat. Este mușcat la glezna. Mulțumesc