Articole

Muscatura de capusa – preventie si tratament

Muscatura de capusa este din nefericire destul de frecventa in sezonul cald, si desi este in general inofensiva, in alte cazuri se pot transmite boli grave ce pot pune viata in pericol. Iata tot ce trebuie sa stii despre muscatura de capusa.

CUPRINS:

1. Despre capuse si muscatura de capusa
2. Cum recunosti muscatura de capusa?
3. Simptome ale muscaturilor de capusa
4. Boli cauzate de muscatura de capusa
5. Tratament pentru muscatura de capusa – primul ajutor in cazul in care te musca o capusa
6. Sfaturi pentru prevenirea muscaturilor de capusa

Despre capuse si muscatura de capusa

Exista aproximativ 850 de tipuri diferite de capuse. Majoritatea muscaturilor de capusa sunt inofensive, dar unele pot provoca afectiuni usoare pana la grave.

Habitatul preferat al capuselor e reprezentat de locuri usor umede in paduri de foioase si mixte, locuri cu iarba, arbori, arbusti, in special marginile padurilor, tufisuri, parcuri etc. Pericolul de a fi muscat in timpul iernii este foarte scazut, iar din primavara (februarie pana la jumatatea lunii iunie) pana in toamna (mijlocul lunii august pana in octombrie) riscul este mult mai mare. Aceste perioade pot varia de la an la an in functie de conditiile climatice.

Pentru ca o capusa sa se dezvolte, trebuie sa suga sange cel putin o data in fiecare etapa de dezvoltare – larva, nimfa si adult. In etapa de larva, acest proces de hranire dureaza 2-3 zile, iar la un adult de la 7 la 11 zile. In aceasta perioada, dimensiunea acestora, de la 0,5 la 6 mm poate creste de o suta de ori. Cu ajutorul mai multor dinti mici, care sunt utilizati ca niste carlige, capusele se ataseaza strans in piele si sunt foarte greu de indepartat.

Sursa: eMedicineHealth (7)

Cum recunosti muscatura de capusa?

Capusa, dupa ce ajunge pe piele, isi cauta un loc cald si umed (de obicei axila, inghinal, la incheieturi etc.) unde se va fixa pentru a se hrani. In momentul fixarii elibereaza si o substanta cu rol anestezic usor, astfel ca muscatura de capusa nu doare. Ulterior, zona poate deveni inflamata odata ce capusa se dezvolta si se hraneste cu sange, si poate deveni rosie. Capusa poate fi vizibila atasata pe piele in primele stadii, iar ulterior poate patrunde mult in piele si se umfla. In general capusa este greu de observat, o femela adulta ajungand la maximum 1 cm dimensiune, dar de obicei larvele au dimensiunea unui bob de mac, iar limfa are dimensiunea unui bob de susan.

Simptome ale muscaturilor de capusa

Daca ati fost muscati, de obicei veti observa roseata si umflatura in jurul muscaturii. Acest lucru va disparea odata ce eliminati capusa. In cazul in care capusa este purtatoarea unei boli, inflamatia poate fi mai severa si insotita de alte simptome.

Majoritatea muscaturilor de capusa nu cauzeaza simptome. Cu toate acestea, urmatoarele simptome se pot dezvolta ca o reactie la secretiile de capusa:

  • febra usoara;
  • cefalee usoara;
  • dureri musculare si articulare;
  • oboseala.

Simptomele ale muscaturii de capusa care poate purta o boala includ (Nu orice capusa este purtatoare de boli):

  • o eruptie cutanata;
  • dureri de cap;
  • febra;
  • simptome de gripa;
  • afectarea echilibrului;
  • sensibilitate foarte mare la lumina;
  • umflarea ganglionilor limfatici;
  • slabiciune musculara;
  • paralizie.

Simptomele unei reactii alergice la muscaturile de capusa includ:

  • gat umflat;
  • respiratie dificila;
  • soc anafilactic.

Paralizia de la muscatura de capusa

Paralizia de la muscatura de capusa este rara, fiind data de unele virusuri grave transmise de acesti paraziti. Paralizia incepe in picioare si maini si treptat se poate extinde in tot corpul pe o perioada de ore sau zile. Odata ce capusa este indepartata, o persoana cu paralizie se va recupera complet. Daca, in schimb, capusa nu este indepartata, persoana poate muri daca muschii ce controleaza respiratia sunt paralizati.

Boli cauzate de muscatura de capusa

Boala Lyme (borelioza)

Boala Lyme poate aparea atunci cand o capusa transmite o bacterie numita Borrelia burgdorferi. De obicei, capusa trebuie sa fie atasata pe piele timp de 36 pana la 48 de ore pentru a transmite boala. Simptomele pot incepe sa apara in jur de 3 – 7 zile de la momentul infectiei. Se manifesta ca o boala inflamatorie multisistemica care afecteaza pielea in stadiul ei timpuriu, si se raspandeste in articulatii, sistemul nervos si, intr-o mai mica masura, in alte sisteme de organe in stadiile ulterioare.

O capusa infectata poate transmite infectia oamenilor si animalelor pe care le musca. Daca nu este tratata, bacteria circula in sange, se fixeaza in diferite tesuturi ale corpului si poate provoca o serie de simptome, dintre care unele sunt severe. De cele mai multe ori, o eruptie cutanata circulara (eritem migrator) apare in decurs de 7-14 zile la locul unei muscaturi de capusa.

Simptomele bolii Lyme pot astfel include:

  • durere de cap;
  • febra;
  • dureri articulare si musculare;
  • o eruptie cutanata la locul muscaturii – eruptie rosie ciculara.

Complicatiile pot aparea daca o persoana nu primeste tratament in timp ce boala Lyme se afla in stadiul incipient. Simptomele pe termen scurt se pot dezvolta saptamani sau luni dupa muscatura initiala.

Tularemia

O bacterie numita Francisella tularensis poate raspandi o boala rara numita tularemie. Exista forme diferite de tularemie, in functie de modul in care bacteriile patrund in organism.  Simptomele unei forme de boala pot include ulcerul pielii la locul muscaturii, febra si ganglioni umflati. Tratamentul include, de obicei, administrarea de antibiotice timp de cateva saptamani.

Simptomele tularemiei includ:

  • frisoane si febra ridicata – de multe ori cu debut brusc;
  • cefalee severa;
  • ulceratie la locul muscaturii;
  • umflarea ganglionilor limfatici in apropierea locului muscaturii;
  • greata si varsaturi.

Erlichioza

Erlichioza este o boala infectioasa care poate fi transmisa oamenilor prin capuse. Ea provoaca febra, frisoane, cefalee (adesea severa), senzatie generala de rau, greata si varsaturi si o eruptie purpurie sau rosie. Simptomele incep, de obicei, de la 1 la 21 de zile (in medie de 7 zile) dupa muscatura de capusa. Boala este, de obicei, tratata cu medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala.

Febra recidivanta

Febra recidivanta este o boala infectioasa care poate fi transmisa oamenilor prin muscatura de capusa. Simptomele incep, de obicei, intre 3 si 11 zile (in medie 6 zile) dupa muscatura de capusa. Acestea pot dura cateva zile, se pot reduce si apoi pot sa reapara (recidiveaza) cateva zile mai tarziu. Simptomele febrei recidivante includ:

  • febra mare care incepe brusc;
  • cefalee, adesea severa;
  • ritm cardiac rapid;
  • tulburari musculare (mialgie);
  • durere abdominala;
  • stare generala de rau;
  • eruptii cutanate (pana la 50% dintre cazuri).

Babesioza

Babesioza este o boala parazitara rara care poate fi transmisa oamenilor prin muscatura de capusa. Babezioza poate sa nu produca intotdeauna simptome. Cand simptomele sunt prezente, acestea incep, de obicei, intre 1 si 4 saptamani dupa muscatura de capusa. Simptomele babesiozei includ:

  • stare generala de rau;
  • apetit scazut;
  • oboseala;
  • febra, frisoane si transpiratii;
  • tulburari musculare (mialgii).

Febra hemoragica de Crimeea-Congo

Este o infectie virala transmisa de capusa. Perioada de incubatie este de 1-3 zile, cu un maximum de 9 zile. Aparitia simptomelor este brusca, si anume cu febra, mialgie, ameteli, dureri de gat, migrene, ochi rosii si sensibilitate mare la lumina, De asemenea, pot sa apara si simptome ca greata, voma, diaree, dureri abdominale etc. Dupa 2-4 zile pot sa apara semne de confuzie, agitatie, hepatomegalie.

Diagnosticul se face prin teste de laborator, iar tratamentul este simptomatic, pentru a reduce simptomele bolii. De asemenea, medicamentul antiviral ribavirin poate fi utilizat pentru aceasta infectie – administrare orala sau intravenoasa.

Encefalita de capusa

Este o infectie virala a sistemului nervos central transmisa prin muscatura de capusa. Majoritatea persoanelor care sunt infectate cu virusul acesta nu prezinta simptome. La cei care au simptome (2-30%), ele apar de obicei la aproximativ 2 saptamani dupa muscatura. Dintre cei cu simptome initiale, o treime va dezvolta simptome neurologice.

In tipul european de encefalita de capusa exista in mod normal doua faze ale bolii. Prima faza consta in boala asemanatoare gripei cu simptome precum febra, cefalee si dureri generalizate ale intregului corp. Etapa dureaza aproximativ 5 zile. Exista apoi o saptamana fara simptome, care este urmata de a doua faza a bolii. Severitatea celei de-a doua faze variaza intre pacienti. Unii oameni au o forma foarte usoara, in timp ce altii pot avea o forma severa.

Simptomele din a doua etapa sunt similare cu alte cauze ale encefalitei si meningitei (inflamatia mucoasei creierului). Acestea includ rigiditatea gatului, cefalee, greata, afectarea constientei, probleme de coordonare, tremur, schimbari de personalitate si psihoza.

Tratament pentru muscatura de capusa – primul ajutor in cazul in care te musca o capusa

Trebuie sa indepartati cat mai curand o capusa. Este nevoie de timp pentru ca infectiile sa ajunga in fluxul de sange al unei persoane, in special boala Lyme. O capusa trebuie sa ramana atasata timp de 36 de ore inainte ca boala Lyme sa poata fi transmisa, astfel ca e indicat sa indepartati capusa cat mai repede posibil.

Dupa ce scoateti capusa puneti un compres rece pe locul muscaturii pentru 15 minute. Se pot recomanda medicamente fara prescriptie medicala pentru a reduce mancarimea, inrosirea, umflarea si durerea. Se poate folosi si un antihistaminic pentru semne de alergie sau un spray anestezic local care contine benzocaina – poate ajuta la ameliorarea durerii.

Sursa: Center for Diseases Control and Prevention (CDC) (8)

Cum indepartez o capusa?

Este important sa eliminati capusa de pe piele cat mai curand posibil. Capusa trebuie indepartata cu o penseta fina, dar inainte se curata zona din jur cu alcool medicinal. Se prinde capusa cu o penseta speciala cu varf fin (nu se recomanda folosirea unor pensete uzuale) sau un dispozitiv scos capuse in partea in care este in contact cu pielea. Folosind o presiune uniforma, trageti usor in directia opusa – in sus – pana cand se elibereaza capusa.

Evitati indoirea capusei sau strivirea. Asigurati-va ca ati scos in totalitate capusa si ca nu au ramas reziduuri. Nu utilizati kerosen, vaselina, lac de unghii, ulei sau alcool si nici nu utilizati flacara. Acestea nu functioneaza si pot face ca, de fapt, capusa sa se afunde mai adanc in piele.

Mai multe despre indepartarea unei capuse, in urmatorul video:

Sursa: International Lyme and Associated Diseases Society (5)

Ar trebui sa pastrez capusa?

Este o idee buna sa salvati capusa, astfel incat medicul sa poata identifica specia si daca are semne de hranire. Unii oameni salveaza de asemenea capusa pentru a fi testata pentru Borrelia burgdorferi (bacteria care provoaca boala Lyme) sau alti agenti patogeni transmisi de capusa.

Doza profilactica de antibiotic dupa muscatura de capusa

Poate fi utilizata o singura doza profilactica dubla de doxiciclina (200 mg pentru adulti sau 4,4 mg / kg pentru copii de orice varsta care cantaresc mai putin de 45 kg) pentru a reduce riscul de boala Lyme dupa muscatura de capusa. Beneficiile profilaxiei pot depasi riscurile atunci cand sunt prezente anumite circumstante mai ales:

  • doxiciclina nu este contraindicata;
  • timpul estimat de atasare este ≥ 36 ore, in functie de gradul de hranire a capuselor sau de timpul probabil de expunere la capuse;
  • boala Lyme este comuna in regiunea respectiva.

Cand sa mergi la medic?

Se recomanda sa mergeti la medic pentru examinarea muscaturii de capusa indiferent de simptome.

Solicitati ajutor medical de specialitate daca dezvoltati:

  • respiratie dificila;
  • paralizie;
  • palpitatii.

De asemenea, adresati-va urgent medicului daca:

  • nu reusiti sa eliminati complet capusa – cu cat capusa ramane mai mult pe piele, cu atat riscul de boala este mai mare;
  • eruptia devine mai mare;
  • apar semne de infectie la locul muscaturii.

Sfaturi pentru prevenirea muscaturilor de capusa

Urmatoarele masuri va pot ajuta sa reduceti riscul de muscaturi:

  • Purtati camasi cu maneci lungi si pantaloni lungi bagati in sosete atunci cand petreceti timp in aer liber in zonele impadurite. Imbracamintea se recomanda sa fie deschisa la culoare pentru a identifica eventuale capuse pe haine.
  • Aplicati repelent impotriva capuselor care contine 20% DEET atat pentru piele, cat si pentru imbracaminte. Hainele pot fi, de asemenea, tratate cu permetrin. Aplicati permetrin (un pesticid care omoara capusele) pe haine, incaltaminte si unelte pentru a preveni muscaturile de capuse. Permetrin previne atasarea capuselor pe haine. Nu aplicati direct pe piele.
  • Cand va intoarceti acasa, examinati cu mare atentie toate regiunile pielii pentru a depista eventuale capuse, inclusiv la incheieturi, zonele cu par, pe scalp etc.
  • Verificati cat mai des animalele de companie pentru a depista eventuale capuse.
  • La domiciliu, asigurati-va ca pastrati gazonul tuns si ca taiati tufisurile si copacii cat mai scurt cu putinta.
  • Evitati contactul direct cu capusele.
  • Pentru encefalita de capusa se recomanda vaccin – vaccinul impotriva encefalitei de capusa – desi la noi in tara nu se gaseste pe piata acest vaccin.

Referinte:
(1) Skin manifestations of tick bites in humans, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5916399/
(2) First Aid: Tick Bites, link: https://kidshealth.org/en/parents/tick-bites-sheet.html
(3) Should I worry about a tick bite?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/313733.php
(4) Tick Bites: Symptoms and Treatments, link: https://www.healthline.com/health/tick-bites
(5)  Tick removal, link: https://lymediseaseassociation.org/about-lyme/prevention/tick-removal/
(6) Ticks, link: https://www.cdc.gov/ticks/index.html

(7) Ticks, link: https://www.emedicinehealth.com/ticks/article_em.htm

(8) Lyme and other tickborne diseases, link: https://www.cdc.gov/media/dpk/diseases-and-conditions/lyme-disease/index.html

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • buna, am fost muscat de o vietate pe care practic nu am vazut-o. Am vreo 4 inflamatii pe diferite parti ale corpului care ma mananca ingrozitor de tare. Acum sunt inflamate si sub forma de ganglioni. Intepaturile din zona tibiei in momentul intamplarii , au fost insotite de sange exact pe locul unde ma mananca pielea fara a le da atentie sporita......Ce credeti ca poate fi ????? Multumesc anticipat.
    PS. Zona in care am stat ,este nepopulata de animale , dar este vizitata de caini/pisici.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o săptămână ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

2 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

5 luni ago