Sarcina

Miscarile bebelusului in burtica

Citeste in articolul de mai jos mai multe despre miscarile bebelusului in burtica – la cate saptamana incepi sa simti miscarile bebelusului, cum se simt acest miscari si care pot fi cauzele pentru scaderea miscarii fetale.

CUPRINS:

1. Cand voi simti primele miscari ale bebelusului?
2. Cat de des trebuie sa se miste bebe?
3. Ce simti cand se misca bebe in burtica?
4. Scaderea miscarilor fetale

Cand voi simti primele miscari ale bebelusului?

Cele mai multe femei resimt miscarile bebelusului cam din saptamanile 18- 20 de sarcina. Insa, uneori se intampla mai devreme, inca din saptamana 16, chiar mai devreme. Alteori femeile resimt miscarile copilului mai tarziu de saptamana 20. Miscarile bebelusului pot fi definite ca orice lovitura, rotatie, impunsatura etc. Tipul de miscare se poate schimba pe masura ce sarcina progreseaza. Bebelusul va incepe sa se miste cu mult inainte ca tu sa il simti cu adevarat, iar miscarile lui se vor schimba pe masura ce creste si se dezvolta.

Pe masura ce copilul continua sa se dezvolte, isi va intinde si isi va flexa membrele. Cu cat sarcina avanseaza, miscarile vor fi mai evidente, cum ar fi lovitul cu picioarele, cu mainile si rotiri. De asemenea, bebelusul se poate misca pe masura ce raspunde la zgomot sau la emotiile tale. O reducere a miscarilor fetale sau o schimbare crescuta a tiparului poate fi uneori un semn de avertizare important ca bebelusul nu se simte bine.

Retineti!

Pana la 24 de saptamani, aproape toate femeile vor simti miscarile bebelusului intr-un mod previzibil. Puteti simti ca bebelusul se misca inca din 16 saptamani de sarcina, mai ales daca ati fost insarcinata inainte. Daca aceasta este prima sarcina, s-ar putea sa nu observi miscarile bebelusului decat la aproximativ 20 de saptamani de sarcina. Puteti percepe mai putine miscari daca placenta este situata in partea din fata a uterului, in caz de exces de greutate etc. Miscarile pot fi mai intense cand te odihnesti, dupa ce mananci, cand esti agitata sau cand cel mic are un episod de sughit. Tipul de miscari pe care le simti va depinde de ceea ce face bebelusul tau si de stadiul lui de crestere si dezvoltare. Fiecare copil este diferit, unii fiind mai activi decat altii.

Cat de des trebuie sa se miste bebe?

Toate sarcinile sunt diferite si, prin urmare, nu exista un „numar potrivit” de miscari ale bebelusului pe care sa le resimti in fiecare zi. Este important sa va familiarizati cu tiparul miscarilor bebelusului vostru, astfel incat sa observati daca acest tipar se schimba. Miscarile bebelusului sunt un mod prin care cel mic comunica si interactioneaza cu lumea din afara uterului.

De asemenea, in sarcina, vei observa ca bebelusul se misca si loveste mai mult in anumite momente ale zilei. De exemplu, atunci cand esti activa, s-ar putea sa simti mai putine lovituri decat atunci cand te odihnesti.

Bebelusul ar trebui sa dezvolte un model individual de miscari de care vei deveni constienta. Va avea perioade de somn in care nu se va misca, dar acestea dureaza rareori mai mult de 90 de minute. Numarul de miscari tinde sa creasca pana in saptamana 32 de sarcina si apoi sa ramana aproximativ la fel. Este important sa retineti ca trebuie sa continuati sa simtiti copilul miscandu-se pana in momentul in care intrati in travaliu si, de asemenea, pe tot parcursul travaliului.

Spre sfarsitul sarcinii, s-ar putea sa observi ca miscarile bebelusului se simt putin diferit, deoarece are mai putin spatiu de miscare. Incepand cu saptamana 28, este indicat sa incepeti sa numarati miscarile bebelusului. Acest lucru va va ajuta sa identificati potentialele probleme. Cand numarati miscarile bebelusului, alegeti aceeasi ora in fiecare zi. Poate fi mai usor sa va intindeti pe partea stanga si sa inregistrati cat timp dureaza sa simtiti 10 miscari.

Ce simti cand se misca bebe in burtica?

Miscarile bebelusului se pot simti ca niste lovituri, intinderi, impunsaturi sau uneori s-ar putea sa fiti constienta de sughit. Se resimt in primele stadii si ca mici fluturari, ca valuri usoare sau chiar pot fi confundate cu gazele abdominale. Miscarile sunt legate de dezvoltarea muschilor si a sistemului nervos si sunt un semn ca bebe se dezvolta si e sanatos. Fiecare copil are propriul model de miscare si este important pentru tine sa te familiarizezi cu ceea ce este normal pentru copilul tau, mai degraba decat sa compari cu o sarcina anterioara sau cu ceea ce se intampla in cazul altor femei insarcinate.

Miscarile bebelusilor se schimba pe masura ce cresc si se dezvolta si ar trebui sa devina mai frecvente in al treilea trimestru. Mai tarziu, in etapele avansate ale sarcinii, copilul va ocupa mai mult spatiu in burtica. Ar trebui sa se miste in continuare la fel de des ca inainte si miscarile ar trebui sa fie in continuare puternice, desi se vor simti diferit din cauza spatiului din ce in ce mai restrans. Important este ca ar trebui sa continuati sa simtiti copilul miscandu-se pana in momentul in care intrati in travaliu – si inclusiv in timpul travaliului.

Scaderea miscarilor fetale

Ce ar trebui sa fac daca bebelusul nu se mai misca la fel de mult ca in mod normal? Daca observati ca tiparul normal de miscare al bebelusului s-a schimbat sau s-a redus sau nu ati simtit nicio miscare, relaxati-va timp de aproximativ o jumatate de ora si atingeti usor abdomenul pentru a vedea daca bebelusul se misca. Daca simtiti ca bebelusul nu se misca atat de mult pe cat v-ati astepta, luati o gustare pentru a vedea daca bebe raspunde, impingeti sau apasati usor pe burtica, faceti o plimbare, vorbiti cu bebe sau ascultati muzica. Apoi, intindenti-va iar pentru a vedea daca bebelusul incepe sa se miste.

Daca bebe nu se misca, luati legatura cu medicul. Daca observati o scadere brusca a miscarilor, in special daca sunteti in al treilea trimestru, este important sa informati medicul.

Pe masura ce sarcina avanseaza, o schimbare brusca a miscarilor ferale poate fi un semnal ca exista o problema. Unii medici recomanda monitorizarea numarului de miscari ale bebelusului pentru a detecta schimbarile in rutinele copilului. Contactati medicul sau maternitatea, astfel incat sa poata fi evaluata starea de sanatate a copilului. Nu amanati pana a doua zi si nu asteptati pana la urmatoarea consultatie programata.

De obicei vorbim de cauze benigne (inofensive) ale scaderii miscarii. De exemplu, activitatea sexuala in sarcina poate modifica tiparul miscarilor la bebelusi – copilul poate deveni ma linistit datorita contractiilor uterine ritmice sau mai agitat. Insa, pot exista si cauze mai serioase, ca probleme cu placenta, probleme uterine, probleme cu cordonul ombilical etc. De aceea, este important sa luati legatura cu medicul pentru a exclude orice fel de probleme.

Ce inseamna cand bebe este foarte activ in uter?

Un copil foarte activ in uter nu inseamna ca va fi ulterior un copil hiperactiv sau ca va deveni pasionat de fotbal sau alt sport. Loviturile bebelusului – chiar si cele care sunt frecvente si puternice – sunt considerate o parte normala si sanatoasa a dezvoltarii fetale.

Fiecare copil este diferit – chiar si pentru aceeasi femeie. Primul copil se poate misca mult mai mult – sau mult mai putin – decat al doilea. Ceea ce este important este sa acordati atentie tiparelor de miscare ale bebelusului in uter si sa informati medicul daca aceste modele de miscare se schimba brusc sau va ingrijoreaza.

Referinte:
(1) https://myhealth.alberta.ca/Health/pages/conditions.aspx?hwid=aby3689
(2) https://www.rcog.org.uk/globalassets/documents/patients/patient-information-leaflets/pregnancy/pi-your-babys-movements-in-pregnancy.pdf
(3) https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/first-fetal-movement/
(4) https://www.whattoexpect.com/pregnancy/fetal-development/fetal-movement/

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 săptămâni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

o lună ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

2 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago

Săptămâna 2 de sarcină. De la concepție la implantare

Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…

5 luni ago