Articole

Limbricii la copii (ascaridioza) – simptome, tratament, preventie

Limbricii la copii sunt o problema des intalnita – care sunt factorii de risc si cum se manifesta aceasta problema? Cum e diagnosticata ascaridioza si ce tratament exista?

CUPRINS:

1. Ce sunt limbricii?
2. Simptomele ascaridiozei la copii
3. Cauzele infectiei cu limbrici
4. Analize si metode de diagnosticare pentru ascaridioza
5. Tratamentul limbricilor la copii
6. Complicatii ale ascaridiozei netratate
7. Prevenirea parazitozelor intestinale

Ce sunt limbricii?

Ascaridioza apare atunci cand ouale parazitului Ascaris lumbricoides – limbricii (frecvent intalnite in sol si fecale umane) sunt inghitite si ajung in intestine. Un vierme de sex feminin poate produce pana la 200.000 de oua intr-o zi, care sunt apoi evacuate in fecale si pot fi incubate in sol timp de cateva saptamani. Copiii sunt in mod special susceptibili la ascaridioza, deoarece au tendinta de a duce lucruri in gura, inclusiv murdarie. Consumul de fructe sau legume nespalate care au fost cultivate in soluri contaminate poate provoca, de asemenea, ascaridioza. Desi infectia poate sa apara in orice parte a lumii, este mai frecventa in tarile in curs de dezvoltare cu salubritate precara si zonele in care fecalele umane sunt folosite ca ingrasamant.

Intregul ciclu de viata pentru acest parazit are loc in interiorul organismului uman.

Simptomele ascaridiozei la copii

Majoritatea copiilor cu limbrici nu au semne si simptome. Uneori, pot avea greata si varsaturi, crampe stomacale si, in cazurile mai grave, chiar obstructie intestinala care ar putea duce la varsaturi. Viermii care se deplaseaza in canalele biliare pot provoca blocarea si infectarea ficatului, pancreasului sau ambelor. Cand larvele migreaza in plamani, pot provoca o inflamatie pulmonara impreuna cu febra si tuse suieratoare.

Larvele se matureaza in viermii adulti in intestinul subtire, iar viermii adulti traiesc de obicei in intestine pana cand mor. In infectia usoara sau moderata, infestarea intestinala poate provoca durere, abdominala, greata si varsaturi, diaree sau scaune cu sange. Daca aveti un numar mare de viermi in intestin, este posibil sa aveti o durere abdominala severa, oboseala persistenta, pierdere in greutate sau malnutritie, trecerea unui vierme in scaun sau chiar prin varsaturi.

Cauzele infectiei cu limbrici

Ascaridioza nu este raspandita direct de la persoana la persoana. In schimb, o persoana trebuie sa vina in contact cu fecale care contin oua, cu solul amestecat cu fecale umane care contin oua de limbrici sau apa infectata. In multe tari in curs de dezvoltare, fecalele umane sunt folosite pentru ingrasaminte sau instalatiile sanitare precare permit amestecul deseurilor umane cu sol. Copiii mici se joaca adesea in murdarie, iar infectia poate aparea daca isi duc degetele murdare in gura.

Ciclul de viata al unui limbric

  • Oamenii pot ingera accidental ouale prin contact cu urme de fecale, solul contaminat sau prin consumul cu fructe sau legume nespalate care au fost cultivate in soluri contaminate.
  • Larvele se desprind din oua in intestinul subtire si apoi patrund in peretele intestinal si pot circula pana in plamani prin intermediul sangelui sau al sistemului limfatic. Dupa maturare timp de o saptamana in plamani, larvele patrund in caile aeriene si se pot deplasa in zona gatului, cauzand tuse.
  • Odata intorsi in intestine, paraziti cresc in viermi masculi sau femele. Femelele pot avea o lungime mai mare de 15 cm si un diametru mai mic de 6 mm. Viermii masculi sunt in general mai mici.
  • Femelele pot produce pana la 200.000 de oua pe zi, care parasesc corpul prin fecale.
  • Intregul proces dureaza aproximativ 2-3 luni. Viermii pot trai in interiorul organismului timp de 1-2 ani.

Factori de risc

Factorii de risc pentru ascaridioza includ:

  • Varsta – Majoritatea persoanelor care au limbrici au mai putin de 10 ani. Copiii din aceasta grupa de varsta pot prezenta un risc mai mare, deoarece e mult mai probabil sa se joace cu murdarie.
  • Climat cald – Ascaridioza este mai frecventa in tarile in curs de dezvoltare cu temperaturi ridicate pe tot parcursul anului.
  • Igiena deficitara – Ascaridioza este raspandita in tarile in curs de dezvoltare in care fecalele umane se pot amesteca cu solul local.

Analize si metode de diagnosticare pentru ascaridioza

Medicul va analiza simptomele si istoricul copilului. Se va face un examen fizic si se va testa o proba de scaun. Se va preleva o proba de fecale intr-un coprocultor pentru a fi testata in laborator.

Se face examinarea microscopica a scaunelor pentru a depista oua sau larve de parazit. Diagnosticarea limbricilorse face prin detectarea microscopica a oualor in scaun sau prin observarea viermilor adulti in scaun. Ocazional, larvele pot fi gasite in sputa in timpul fazei pulmonare sau mai tarziu in infectie, viermii adulti pot fi vazuti in studiile radiografice ale tractului gastro-intestinal. Radiografia toracica in timpul fazei pulmonare poate prezenta infiltratii care, in prezenta eozinofiliei, duc la diagnosticarea sindromului Löffler.

Tratamentul limbricilor la copii

Tratament medicamentos pentru limbrici

In cele mai multe cazuri, limbricii pot fi usor tratati prin administrarea unui medicament care distruge viermii in aproximativ 3 zile. Medicamentele includ albendazol, mebendazol si piperazina sunt utilizate in mod obisnuit in. In cazuri rare, o interventie chirurgicala poate fi necesara pentru ameliorarea unei obstructii intestinale severe provocate de viermi.

Se va prescrie o singura doza de medicament numita albendazol sau 3 zile de pirantel sau mebendazol. Aceste tratamente trebuie prezentate daca infectia provoaca simptome. Uneori scaunul va fi reexaminat la aproximativ 3 saptamani dupa tratament pentru a verifica ouale si viermii. Simptomele dispar, de obicei, in decurs de 1 saptamana de la inceperea tratamentului.

Mebendazol

Mebendazolul este recomandat pentru tratarea infectiilor cu viermi la adulti si copii peste varsta de un an. Functioneaza prin distrugerea viermilor limitandu-le glucoza. Fara glucoza, celulele acestor viermi isi pierd aportul de energie si mor rapid. Un curs de 3 zile de mebendazol este de obicei recomandat. Aceasta implica administrarea unui comprimat de doua ori pe zi. Durerea de stomac este cel mai frecvent efect secundar al mebendazolului. Reactiile adverse mai putin frecvente includ:

  • eruptii cutanate;
  • diaree;
  • flatulenta etc.

Piperazina

Piperazina este recomandata copiilor cu varste cuprinse intre 3 si 11 luni. Este disponibil ca o pulbere pe care o dizolvati in apa. Majoritatea copiilor necesita o singura doza. Efectele secundare ale piperazinei pot include:

  • dureri de stomac (dureri abdominale);
  • greata si varsaturi;
  • colici (plans excesiv, frecvent);
  • diaree etc.

Aceste efecte secundare trebuie sa treaca rapid dupa ce medicamentul va fi eliminat din organism.

Tratament naturist pentru limbrici

In general se recomanda medicamente pentru distrugerea parazitilor intestinali. Intarzierea tratamentului poate duce la complicatii. In unele cazuri, medicii pot recomanda si o serie de remedii naturiste, cum ar fi usturoi sau seminte de dovleac. Nu sunt insa dovezi care sa sustina eficienta acestor remedii in distrugerea parazitilor.

Complicatii ale ascaridiozei netratate

Cazurile usoare de ascaridioza, de obicei, nu provoaca niciun fel de complicatii. Daca aveti o infestare grava, complicatiile potential periculoase pot include:

  • afectarea cresterii– Pierderea poftei de mancare si absorbtia slaba a alimentelor digerate fac ca cei mici sa nu primeasca nutrientii necesari, ceea ce poate incetini cresterea.
  • blocaj si perforatie intestinala – In cazul infestarii cu limbrici, o masa de viermi poate bloca o portiune din intestin, provocand crampe abdominale severe si varsaturi. Blocajul poate perfora chiar peretele intestinal sau apendicele, provocand sangerari interne (hemoragie) sau apendicita.
  • In unele cazuri, viermii pot bloca canalele inguste ale ficatului sau pancreasului, provocand dureri severe.

Prevenirea parazitozelor intestinale

Cu un tratament adecvat, copiii se recupereaza pe deplin. Reinfectarea este frecventa daca nu se respecta masurile de igiena. Tineti copilul departe de fecale si de sol care ar putea fi contaminat cu fecale umane. Asigurati-va ca spalati legumele si fructele inainte de a le manca.

Iata pasii pentru a preveni parazitozele:

  • Fiti constienti de risc atunci cand calatoriti in tari in curs de dezvoltare in care solul poate fi contaminat cu fecale.
  • Spalati bine fructele si legumele inainte de a le manca.
  • Spalati-va mainile si invatati-i pe copii sa se spele pe maini cu sapun si apa dupa ce au venit de afara, inainte de a pune mana pe alimente si dupa ce au folosit toaleta.
  • Asigurati-va ca animalele de companie sa fie verificate periodic pentru viermi.
  • Unghiile copilului trebuie sa fie scurte si curate.
  • Spalati lenjeria de pat si lenjeria intima la temperaturi mari.
  • Invatati copiii sa evite sa duca lucruri la gura.

Citeste si despre oxiurii la copii si giardioza.

Referinte:
(1) Roundworm (Ascariasis), link: https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/from-insects-animals/Pages/Roundworm-Ascariasis.aspx
(2) Roundworm Infections in Children, link: https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=roundworm-infections-in-children–160-54
(3) Ascariasis, link: https://www.hopkinsallchildrens.org/Patients-Families/Health-Library/HealthDocNew/Ascariasis
(4) Ascariasis, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ascariasis/symptoms-causes/syc-20369593
(5) Ascariasis, link: https://www.msdmanuals.com/professional/infectious-diseases/nematodes-roundworms/ascariasis

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • Buna dimineata am o fetita de un an si 7 luni simptomele se potrivesc chestia este ca viermii nu se observa in scaun.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago