Articole

Lanolina – ajutor de nadejde pentru mamici si bebelusi

Lanolina este gasita in multe produse de ingrijire a pielii, inclusiv pentru pielea sensibila a bebelusilor si pentru ingrijirea sanilor in timpul alaptarii. Iata care sunt beneficiile sale.

CUPRINS:

1. Ce este lanolina?
2. Proprietatile lanolinei
3. Cum se poate folosi lanolina de catre mamici
4. Cum se foloseste lanolina pentru bebelusi
5. De unde poti cumpara lanolina
6. Produse cu lanolina

Ce este lanolina?

Lanolina este o substanta naturala ceroasa obtinuta din lana de oaie. Este folosita topic pentru pielea uscata, pentru mancarimi ale pielii si iritatii.

Mai exact, este un ester cu lant lung care contine colesterol, dar cu o compozitie diferita de sebumul uman. Exista doua forme comune: lanolina si alcoolul de lanolina. Datorita continutului ridicat de grasimi, aceasta este ocluziva, ceea ce inseamna ca previne evaporarea apei din piele (pierderea transepidermica de apa). Aceasta mentine pielea hidratata si o ajuta sa se vindece.

Proprietatile lanolinei

Lanolina este un amestec de esteri alcoolici si acizi grasi derivati din lana de oaie. Este folosita in multe tipuri diferite de unguente cosmetice si farmaceutice. Ca aspect, forma pura este o crema densa, alba sau galbuie. Lanolina in sine este produsul care se gaseste pe lana de oaie, la radacina ei, si o mentine moale si hidratata.

Acest produs este cunoscut sub numele de emolient, ceea ce inseamna ca ajuta la tratarea pielii uscate sau deshidratate. Este extrem de hidratanta si are capacitatea de a inmuia pielea pentru a ajuta la imbunatatirea aspectului si a senzatiei de piele dura, uscata.

Multe produse contin, de asemenea, ingrediente umectante precum aloe, miere sau glicerina. Ingredientele umectante trag efectiv umezeala din aer. Acest produs in sine nu este un umectant. Poate capta apa odata ce pielea si parul sunt umede. Este clasificata ca emolient si hidratant ocluziv, ceea ce inseamna ca are capacitatea de a incetini pierderea de apa de la nivelul pielii.

Lanolina – un excelent emolient

Acest produs este utilizat ca hidratant pentru a trata pielea uscata, aspra, solzoasa, cu mancarime si iritatii ale pielii minore (de exemplu, eruptii cutanate, arsuri ale pielii de la radioterapie). Emolientii sunt substante care inmoaie si hidrateaza pielea si scad mancarimea. Unele produse (de exemplu, oxid de zinc) sunt utilizate mai ales pentru a proteja pielea impotriva iritatiilor (de exemplu, de umezeala).

Pielea uscata este cauzata de o pierdere de apa in stratul superior al pielii. Emolientii / hidratantii functioneaza formand un strat uleios pe partea superioara a pielii care capteaza apa din piele. Petrolatum, lanolina, uleiul mineral si dimeticona sunt emolienti des folositi. Umectantii, inclusiv glicerina, lecitina si propilenglicolul atrag apa in stratul exterior al pielii. Multe produse au, de asemenea, ingrediente care inmoaie keratina care tine stratul superior al celulelor pielii (inclusiv uree, alfa hidroxiacizi, cum ar fi acidul lactic / citric / glicolic si alantoina). Acest lucru ajuta celulele moarte ale pielii sa cada, ajuta pielea sa retina mai multa apa si lasa pielea mai moale.

Lanolina – proprietati de emulsifiere

Lanolina are proprietati de emulsifiere puternice. Asta inseamna ca este capabila sa rupa particulele mari de grasime in altele mai mici si sa le distribuie uniform. De asemenea, ajuta la absorbtie. Datorita acestor proprietati, se combina bine cu materialele utilizate in produsele cosmetice si farmaceutice.

Are, de asemenea, proprietati calmante, de curatare si lubrifiere. Acestea o fac utila in domeniul medical ca baza pentru creme si unguente.

Cum se poate folosi lanolina de catre mamici?

Folosirea lanolinei pentru riduri

Multe produse care sunt utilizate pentru beneficiile lor „anti-imbatranire” contin acest compus. Desi exista putine dovezi stiintifice ca sunt intr-adevar utile in acest sens, aceasta poate retine de doua ori greutatea in apa. Acest lucru poate reduce aspectul liniilor fine si a ridurilor.

Folosirea lanolinei pentru par

Datorita calitatii emoliente, care pastreaza umiditatea, acesta poate fi un ingredient util in combaterea uscaciunii atunci cand este aplicat pe parul umed. Nu va functiona atunci cand este aplicat pe parul uscat, deoarece nu exista umiditate de captat. Are o textura mai ceroasa decat alte uleiuri pentru par.

Folosirea lanolinei pentru buze uscate

Lanolina este eficienta pentru buze din aceleasi motive pentru care ajuta la tratarea pielii uscate si a parului uscat. Este capabila sa treaca bariera buzelor, fata de alte ingrediente care furnizeaza umiditate numai stratului superior al buzelor. In general, este considerata sigura de utilizat la nou-nascutii cu buzele uscate , insa este indicat sa discutati intai cu un pediatru.

Lanolina pentru sfarcuri crapate in alaptare

Lanolina este utila pentru a restabili umiditatea si pentru sfarcurile crapate la femeile care alapteaza – lanolina pentru san – crema pentru mameloane HPA Lanolin Lansinoh. Persoanele care alapteaza activ ar trebui sa aleaga lanolina 100% pura si rafinata. Lanolina care nu este purificata poate cauza o reactie alergica atunci cand este ingerata de copil. Un mamelon afectat este una dintre cele mai frecvente probleme pentru mamele care alapteaza. Multe studii au aratat ca lanolina este o crema eficienta pentru ingrijirea sfarcurilor. Poate reduce durerile mamelonare si ssustine vindecarea sfarcurilor crapate.

Puteti aplica unguentul cu lanolina direct pe sfarcuri sau pe orice zone afectate ale areolei ricand va confruntati cu dureri, dar si ca masura preventiva. Puteti aplica in siguranta crema pe zonele crapate. Se poate folosi si pe alte zone ale pielii. Cand o folositi pentru mameloane crapate, nu trebuie sa stergeti crema inainte de hranire. Puteti aplica inainte de alaptati, lasati-o in timpul sesiunii de alaptare a copilului si aplicati-o si dupa alaptare. Daca utilizati lanolina inainte de alaptare, aplicati-o cu 10 – 15 minute inainte ca bebelusul sa se alapteze pentru a-i oferi timp sa se absoarba in piele. In acest caz lanolina trebuie sa fie sigura si non-toxica.

Cum se foloseste lanolina pentru bebelusi?

Lanolina creste continutul de apa din piele. Natura hipoalergenica, calmanta si hidratanta a lanolinei o face utila pentru eczeme si alte afectiuni ale pielii uscate. Bebelusii prematuri nu au o bariera eficienta a pielii. Lanolina ajuta la cresterea si dezvoltarea pielii si ajuta la vindecarea ranilor.

Poate fi utila pentru pielea unui bebelus sau a unui copil pentru ca trateaza pielea uscata datorita proprietatilor sale emoliente. Este utila si pentru dermatita de scutec si eruptiile care apar in urma bolilor copilariei. Alegeti produse cu lanolina pura, 100% naturala, fara coloranti, conservanti sau parfum. E nevoie de o formula hipoalergenica pentru pielea delicata a bebelusului.

Daca utilizati acest produs pentru a ajuta la tratarea eruptiei scutecului, curatati bine zona scutecului inainte de utilizare si lasati zona sa se usuce inainte de a aplica produsul. Aplicati numai pe piele. Evitati zonele sensibile, cum ar fi ochii, interiorul gurii / nasului si zona vaginala / inghinala, cu exceptia cazului in care medicul va indica altfel.

De unde poti cumpara lanolina?

Lanolina este disponibila in farmacii – exemplu lanolina Catena – cum ar fi mai ales Multi-Mam lanolin unguent, dar si farmacii online – lanolina Bebe Tei, cum e crema Lanolin HPA Lansinoh sau lanolina Medela – lanolina pura. Exista diferite tipuri de procesare a lanolinei, asa ca e indicat sa alegeti una care sa fie pura si fara conservanti, astfel incat sa fie cat mai sigura pentru copil.

Lanolina este sigura de utilizat in timpul alaptarii si este non-toxica atat pentru mama, cat si pentru copil. Daca aveti o iritatie a pielii sau durere, crapaturi sau sangerare in timpul utilizarii cremei de lanolina sau gura copilului dezvolta orice rani sau roseata, ar trebui sa intrerupeti utilizarea produsului. Este posibil ca cel mic sa fie sensibil la crema.

Unele produse trebuie agitate inainte de utilizare. Verificati eticheta pentru a vedea daca ar trebui sa agitati bine flaconul inainte de utilizare. Aplicati pe zonele afectate ale pielii, dupa cum este necesar sau conform indicatiilor de pe eticheta sau de catre medic.

Atentie!

Majoritatea produselor hidratante au nevoie de apa pentru a functiona bine. Aplicati produsul dupa baie / dus in timp ce pielea este inca umeda. Pentru pielea foarte uscata, medicul va poate recomanda sa inmuiati zona inainte de a utiliza produsul.

Crema de lanolina este grasa, deci are potentialul de a pata imbracamintea sau orice material daca vine in contact cu unguentul, asa ca luati masuri de precautie pentru a evita petele in timpul utilizarii. Daca pateaza imbracamintea sau alte tesaturi, poti folosi un sapun anti-grasime pentru a inmuia si spala materialul pentru a indeparta pata.

Pastrati crema intr-un loc rece si uscat.

Alternative la lanolina

Exista multe alte ingrediente care pot inlocui lanolina pentru a preveni pierderea transepidermica de apa. Cele mai ieftine optiuni sunt vaselina, uleiul mineral si parafina. Toate sunt hipoalergenice. Daca doriti o optiune mai naturala, incercati un produs cu ceara de albine sau cu ingrediente pe baza de plante precum ceara vegetala si uleiurile vegetale hidrogenate.

Produse cu lanolina

Lanolina sa gaseste in numeroase produse de ingrijire, inclusiv creme, unguente, lotiuni, produse pentru baita, produse pentru pielea bebelusului, comprese – cum ar fi comprese Multi Mam impregnate cu gel bioactiv pentru ragade, sapunuri, produse de protectie solara, cosmetice etc.

Exemple de produse cu lanolina includ Multi-Mam Lanolin de la Bioclin, utilizata mai ales pentru ingrijirea mameloanelor in timpul alaptarii – pretul este de aproximativ 50 lei. O alta varianta e Lansinoh HPA Lanolin crema 10 ml sau 40 ml, indicata mai ales pentru mameloanele crapate in alaptare. Lanolina MultiMam este lanolina pura, hipoalergenica. Lanolina anhidra pura – lanolina plafar, ca Lanolina anhidra pura Mayam este mai ieftina si seamana cu o ceara lichida, semi-solida. Un exemplu similar e lanolina Herbavit. Solutii de lanolina pura sunt si crema lanolina Medela.

Referinte:
(1) What You Need to Know About Lanolin Oil, link: https://www.healthline.com/health/lanolin-oils
(2) What is Lanolin Oil?, link: https://www.livestrong.com/article/102058-lanolin-oil/
(3) Is Lanolin Good or Bad for Your Skin? , link: https://www.dermstore.com/blog/is-lanolin-safe/
(4) What is Lanolin + 6 Interesting Lanolin Cream/Liquid Uses, link: https://selfhacked.com/blog/lanolin/
(5) Lanolin cream, link: https://www.webmd.com/drugs/2/drug-8944/lanolin-topical/details

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago