Jucarii pentru plaja – iata cum le alegem pe cele mai bine, recomandari de astfel de jucarii pentru cei mici si sfaturi si recomandari utile pentru siguranta copiilor la plaja.
CUPRINS:
1. Siguranta copiilor la plaja
2. Jucarii pentru plaja – cum le alegem pe cele mai bune?
3. 10 Recomandari de jucarii pentru plaja
Siguranta copiilor la plaja
Toata lumea iubeste vara, in special copiii! Vara inseamna pentru copii vacanta, joaca, distractie! Mersul la mare e poate cea mai mare bucurie pentru ei. De distractie se ocupa ei, iar datoria parintilor este sa aiba grija de siguranta lor. Iata cateva sfaturi si sugestii pentru a va bucura de concediul la mare cu copiii.
1. Protejati copiii de arsurile solare
Cel mai important aspect de care trebuie sa tineti cont este protectia solara. Cum protejam copiii de soare? Chiar si in zilele innorate, aplicarea protectiei solare este o necesitate. Pana la 80% din razele UV ale soarelui pot patrunde in piele, chiar si in zilele innorate, potrivit Academiei Americane de Dermatologie. Arsurile solare pot cauza dureri, iritatii, blistere si chiar simptome ca de gripa.
Bebelusii prezinta un risc mai mare de expunerea excesiva la soare. Protejati copilul cu haine lejere, cu maneci lungi si o palariuta cu margini mari. Aveti grija la consumul de apa. Deshidratarea poate fi un real pericol pentru oricine, inclusiv pentru copii. Este important ca cel mic sa bea apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Sfaturi protectie solara
- Alegeti un produs de protectie solara care este cu cel putin SPF 30 sau mai mare si care are un procent ridicat de oxid de zinc. Pentru ca cei mici sigur vor intra in apa si vor transpira, e bine sa achizitionati un produs de protectie solara rezistent la apa.
- Protectia solara trebuie aplicata cu 20-30 de minute inainte ca cei mici sa iasa afara, astfel incat sa aiba timp sa se absoarba in piele. De asemenea, este important sa reaplicam crema de protectie solara la fiecare 2-3 ore sau de fiecare data cand copilul iese din apa sau transpira.
- Aplicati protectie solara pe tot corpul (chiar si in locuri acoperite de imbracaminte). Aplicati in strat generos.
- Evitati soarele in orele de varf. Stati la umbra cat mai mult intre orele 10:00 si 15:00 cand soarele este cel mai puternic. Stati in camera, pe o bancuta la umbra sau sub umbrela de soare.
- Copiii trebuie sa poarte ochelari de soare cu protectie UV, palarie sau sapca si imbracaminte din bumbac cu o tesatura stransa. Optati pentru costum de baie pentru copii cu protectie UV.
- Retineti ca apa reflecta foarte mult din radiatiile UV, la fel si nisipul. Daca nu sunt umbrele pe plaja sau nu aveti acces la ele, e bine sa aveti voi o umbrela speciala pentru plaja pentru a proteja copilul.
2. Siguranta copiilor in apa
Inecul este una dintre principalele cauze de deces in randul copiilor in fiecare an. Ca regula generala, un parinte ar trebui sa supravegheze copilul in orice moment.
Iata cateva sfaturi pentru a proteja copiii si a-i mentine in siguranta:
- Desemnati de fiecare data pe cineva care sa supravegheze permanent copilul. Cand sunt mai multe persoane adulte cu cei mici, avem tendinta de a crede ca altcineva se uita la copii. E bine sa stabiliti cine ii monitorizeaza, eventual sa schimbati periodic. Cei mici au nevoie de monitorizare permanenta, mai ales in apa, dar si pe nisip cand se joaca. Copilul trebuie supravegheat PERMANENT cat timp este in apa, atat in mare, cat si in piscina sau alte locuri cu apa.
- Nu depindeti niciodata de colac sau alte astfel de jucarii – salteluta, dispozitive plutitoare pentru brate sau vesta- acestea NU inlocuiesc supravegherea din partea adultilor. Acestea pot oferi un fals sentiment de siguranta.
- Stabiliti reguli – sa nu inoate in larg si sa nu mearga in apa fara sa va spuna intai. Nu incurajati si nu ii permiteti niciodata unui copil sa inoate in apa mai departe decat ii permit abilitatile si, mai ales daca inoata in mare, respectati intotdeauna indicatiile salvamarilor locali.
- Invatati copilul sa nu isi tina respiratia sub apa – de multe ori cei mici fac diverse jocuri de competitie de acest tip, dar acestea pot duce la inec. Daca cei mici sunt interesati de sarituri si scufundari, asigurati-va ca ii invatati modul corect de a face asta, si indicati zonele in care este sigur sa faca asta. Daca piscina nu are o zona destinata pentru scufundari, nu ii permiteti sa faca asta, indiferent cat de adanca este apa.
Plimbarile cu barca
- Plimbarile cu barca pot fi un mod minunat de a petrece timp cu familia si prietenii. Faceti din siguranta o prioritate. Purtati o vesta de salvare montata corespunzator de fiecare data cand mergeti cu barca. Asigurati-va ca vesta de salvare are dimensiunea potrivita pentru copil. Vesta nu trebuie sa fie descheiata. Ar trebui sa fie purtata intotdeauna conform instructiunilor, cu toate centurile prinse. Adultii ar trebui sa poarte jachete de salvare pentru propria lor protectie si sa fie un exemplu pentru copii.
Copiii e bine sa fie invatati sa inoate. Parintii pot alege sa inceapa lectiile de inot chiar inainte de varsta de 4 ani, daca cei mici sunt suficient de dezvoltati. Chiar si copiii ce stiu sa inoate trebuie insa supravegheati permanent cat sunt in apa.
Atentie!
- Dupa balaceala, copilul trebuie sa faca dus. Exista dusuri special amenajate pe plaje, dar in caz contrar, mergeti in camera pentru a spala copilul. Astfel reduceti riscul de iritatii sau diverse eruptii cutanate.
- Evitati baile in apa ce pare murdara, contaminata sau are diverse mirosuri. Contactul cu apa contaminata cu bacterii fecale poate duce la boli, infectii si eruptii cutanate. Inhalarea apei contaminate poate duce la boli respiratorii si infectii la nivelul ochilor, urechilor si nasului. Infectiile gastro-intestinale sunt de obicei cauzate de inghitirea apei contaminate si pot duce la greata, diaree, varsaturi.
3. Protectia impotriva insectelor
Insectele, cum ar fi tantarii si albinele nu numai ca pot cauza intepaturi, alergii, iritatii, disconfort, dar pot si sa transmita anumite boli.
- Folositi produse repelente pentru a va proteja copilul de tantari sau alte insecte. Multe repelente contin DEET, un insecticid eficient, care este insa toxic sau chiar potential fatal daca este inghitit. Daca utilizati un produs care contine DEET, este crucial sa nu aplicati produsul pe mainile sau pe fata copilului pentru a evita posibila ingestie. De asemenea, este important sa spalati bine zonele pe care s-a aplicat produs si hainele pentru a preveni supraexpunerea substantelor chimice.
- Seara, copilul trebuie sa poarte bluzite cu maneca lunga daca sunt tantari si iesiti afara.
- E bine sa stiti ce fel de insecte pot fi pe respectiva plaja si ce alte vietati, cum ar fi meduzele. E bine sa aveti la voi un kit de prim ajutor si sa stiti ce sa faceti in caz de diferite accidentari si intepaturi, ca intepatura de meduza.
4. Siguranta alimentara
Toxiinfectiile alimentare sunt mai frecvente vara, deoarece bacteriile cresc mai repede la temperaturi si umiditate mai mare. In plus, mai multi oameni mananca si pregatesc mancarea in aer liber, la picnicuri si la gratar, la diferite terase sau targuri.
Pentru a preveni bolile transmise prin alimente:
- Spalati-va pe maini inainte de a manca sau de a servi masa. Daca nu va puteti spala cu apa si sapun, folositi un produs igienizant pe baza de alcool.
- Spalati fructele si legumele inainte de a le consuma.
- Cumparati alimente sau mancare pregatita doar din locuri sigure, unde stiti sigur ca sunt gatite in conditii de maxima igiena.
5. Siguranta in masina si in timpul calatoriei
- NICIODATA NU LASATI UN COPIL SINGUR IN MASINA. Temperatura din interiorul unei masini poate fi extrem de calda, chiar si pe vreme moderata, cu geamurile usor date in jos. Copiii pot suferi un atac de caldura ceea ce poate duce la rani grave si uneori deces. Daca lasati aerul conditionat pornit asta nu inseamna ca cel mic e in siguranta. Copilul se poate de asemenea rani, se poate apleca peste geam etc.
- Copiii trebuie sa stea in masina doar in scaunul auto sau pe inaltator, cu centura pusa. Scaunul auto este cel mai sigur loc pentru copii in calatoriile celor mici cu masina.
- Blocati toate usile cand conduceti.
- Chiar si in masina copilul trebuie dat cu crema de protectie solara si trebuie sa poarte haine care sa il protejeze de radiatii.
6. Sfaturi pentru joaca sigura pe nisip
- Pe plaja copilul e bine sa aiba un costum de baie sau hainute in culori aprinse, ca sa fie usor de localizat de catre parinti. De asemenea, e bine sa stie informatii despre numele sau, numele parintilor, informatii de contact, sau ii puteti pune la mana o bratara cu numarul de telefon in caz ca se pierde. E bine ca cel mic sa stie un plan exact in caz ca se pierde – valabil in cazul copiilor mai mari. De exemplu, ii puteti spune sa nu se miste, sa solicite ajutorul unui adult si sa ii spuna ca s-a pierdut.
- Atentia la joaca in nisip. Construirea de castele de nisip, saparea de gropi in nisip etc. sunt activitati populare in randul copiilor pe plaja. Nisipul poate parea destul de inofensiv, dar unele jocuri, cum ar fi ingroparea partiala in nisip sau asezarea intr-o gaura mare sapata, pot fi reale pericole pentru copii. Nisipul poate fi instabil si poate aluneca si cadea, prinzand un copil. Chiar daca acoperirea si ingroparea partiala a unei persoane in nisip pot parea inofensiva, nu este recomandat sa incurajam acest tip de joc, deoarece nisipul ar putea fi uneori periculos.
- De asemenea, discutati de acasa sau din camera regulile. Copilul trebuie invatat sa nu stropeasca alti oameni cu apa, sa nu arunce cu nisip si sa ii respecte pe cei din jur. Copiii sunt adesea tentati sa alerge direct la apa intr-o zi calda de vara, astfel incat poate fi necesar sa se stabileasca anumite reguli de siguranta inainte de sosire.
- Copilul e bine sa poarte slapi sau incaltaminte speciala pentru plaja – nisipul si piatra se pot incinge rapid si pot cauza arsuri la nivelul talpilor.
Alte sfaturi pentru vacanta cu copii
- Respectati ceilalti oameni de pe plaja si din jur. Desi cu totii avem propriile pareri despre felul in care vrem sa ne simtim in vacanta, despre modul in care ne comportam in public, este important sa tinem cont de ceilalti. Respectati obiceiurile locale si respectati-i pe cei din jur, atat in locul de cazare, cat si pe plaja, la terasa, la restaurant sau la piscina.
- Planificati din timp tot programul pentru concediu. Cand calatoresti cu copii, toate se schimba. Spontaneitatea nu prea mai este o solutie, si totul trebuie sa fie previzibil si planificat. Stabiliti din timp programul zilelor de concediu, rutina zilnica si ce planuri aveti pentru fiecare zi.
- Evitati alcoolul pe plaja! Parintii trebuie sa consume alcool cu prudenta in vacanta. Nu consumati niciodata alcool in timp ce supravegheati copiii pe plaja si in apa. Nu numai ca va poate distrage atentia, dar duce si la incapacitatea de a reactiona corespunzator in cazul in care se intampla o eventuala urgenta.
- Oferiti informatii si sfaturi, dar pe care copilul sa le inteleaga. Trebuie sa stie pericolele reale, de ce trebuie sa poarte vesta si de ce nu are voie sa plece de langa voi fara sa anunte. Fiti sincer cu copiii pentru ca ei sa inteleaga pericolele.
Jucarii pentru plaja – cum le alegem pe cele mai bune?
Cand mergem la plaja cu cei mici, sigur ca jucariile nu pot lipsi. Iata cateva sfaturi si recomandari pentru a alege cele mai bune jucarii pentru plaja:
- Model – alegeti jucarii care sa aiba un design care sa ii placa copilului si sa se potriveasca nevoilor, intereselor si varstei;
- Durabilitate – e bine sa optati pentru o jucarie rezistenta si de calitate, ce eventual va fi folosita si anul urmator; sigur ca plasticul e materialul de baza pentru astfel de jucarii si desi e rezistent si dur, apa sarata si nisipul abraziv pot deteriora de multe ori astfel de jucarii;
- Greutate – e bine sa nu fie foarte voluminoasa, sa fie usor de transportat;
- Nevoi – fiecare copil are nevoi diferite, asa ca e bine sa vorbiti cu el inainte de a cumpara o jucarii pentru plaja, sa ii placa si sa il faca fericit; tineti cont de varsta copilului si de abilitatile sale;
- Beneficii educationale – pe langa faptul ca jocul e distractiv, cei mici invata prin joaca, astfel ca jucariile de plaja ii pot ajuta pe cei mici sa invete si sa perfectioneze anumite abilitati, fie ca e vorba de creativitate, imaginatie, dexteritate sau coordonare ochi-mana.
Dupa ziua de plaja si balaceala, jucariile trebuie spalate cu apa curata si se lasa la uscat. Le puteti spala si cu putin sapun lichid. La finalul vacantei se spala si se usuca, apoi se depoziteaza toate in aceeasi punga. Majoritatea jucariilor de plaja sunt fabricate din plastic, ceea ce inseamna ca rezista la spalare si uscarea la soare. Cu toate acestea, nu tot plasticul poate rezista la caldura extrema.
10 Recomandari de jucarii pentru plaja
O zi pe plaja este intotdeauna distractiva pentru copii. Poate deveni mai interesanta daca cei mici au cateva jucarii frumoase pentru plaja, fie ca e vorba de seturi de nisip pentru a construi cele mai frumoase castele de nisip, jucarii gonflabile pentru apa etc. Iata o lista cu 10 recomandari de astfel de jucarii pentru plaja:
1. Minge de plaja Finding Dory
Afla mai multe despre Minge de plaja Finding Dory
- minge de plaja pentru copii, rezistenta si de calitate;
- design vesel si atractiv pentru cei mici, cu tema Finding Dory;
- circumferinta 50 cm;
- ideala pentru distractie la mare sau la piscina.
2. Placa inot Paw Patrol Mondo
Afla mai multe despre Placa inot Paw Patrol Mondo
- placa de inot pentru copii, din spuma poliuretanica acoperita cu PVC;
- culoare intensa si vesela, cu design interesant pentru copii – „Patrula Catelusilor”;
- lungime de 46 cm;
- ideala pentru practicarea tehnicilor de inot variate, pentru dezvoltarea picioarelor si distractie.
3. Colac Despicable Me 2
Afla mai multe despre Colac Despicable Me 2
- colac pentru distractie la mare sau in piscina;
- recomandat dupa varsta de 3ani+;
- design vesel cu Minionii indragiti de copii de toate varstele;
- material de calitate, rezistent.
4. Galetusa Good Dinosaur
Afla mai multe despre Galetusa Good Dinosaur
- galetusa pentru distractie pe plaja;
- dimensiunea de 17 cm;
- recomandata dupa varsta de 3ani+;
- material rezistent si de calitate;
- design vesel cu dinozauri.
5. Barca gonflabila Incredibles 2
Afla mai multe despre Barca gonflabila Incredibles 2
- barcuta gonflabila pentru joaca in apa;
- model cu personajele Incredibles;
- materiale rezistente si de calitate;
- lungime de 94 cm.
6. Aripioare de inot Sofia
Afla mai multe despre Aripioare de inot Sofia
- aripioare gonflabile pentru distractie sigura in apa;
- design cu Printesa Sofia;
- ajuta copiii care invata sa inoate si confera un plus de siguranta;
- material de calitate;
- recomandate pentru copii de 3ani+.
7. Set galeata stropitoare
Afla mai multe despre Set galeata stropitoare
- set cu galetusa, stropitoare, lopatica, grebla si forma de nisip;
- ideal pentru joaca in nisip, pe plaja;
- materiale rezistente;
- culori vesele, rezistente la soare.
8. Burete pentru inot
Afla mai multe despre Burete pentru inot
- bagheta din spuma pentru distractie in apa;
- lungime de 1,5 cm si diametru de 6,5 cm;
- poate fi folosit pentru initierea in inot, pentru diferite jocuri in apa si pentru gimnastica in apa Aquagym;
- culori variate, vesele.
9. Trafalet pentru nisip Sine de tren Miniland
Afla mai multe despre Trafalet pentru nisip Sine de tren Miniland
- trafalet pentru joaca in nisip, ideal pentru a da diferite forme nisipului, ca sine de tren pentru drumuri in nisip;
- ideala pentru joaca in nisip;
- dezvolta abilitatile creative, artistice, coordonarea si dexteritatea.
10. Excavator Playmobil
Afla mai multe despre Excavator Playmobil
- excavator pentru joaca in nisip;
- cupa detasabila ce poate fi folosita si ca lopatica pentru nisip;
- include si un steag pentru a putea personaliza castelul de nisip construit;
- include si o figurina.
Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/family/kids/summer/index.htm
(2) https://www.childrens.com/health-wellness/10-summer-safety-tips-for-kids
(3) https://www.verywellfamily.com/top-summer-safety-checklist-tips-620524
(4) https://kidshealth.org/en/parents/center/summer-center.html