Articole

Jocuri si activitati pentru copiii cu ADHD

ADHD este o tulburare diagnosticata de obicei in copilarie, caracterizata printr-un comportament impulsiv, dificultati de concentrare a atentiei si hiperactivitate. Pe langa tratamentul specific ADHD, unele studii arata cat de benefice sunt jocurile pentru imbunatatirea si dezvoltarea unor abilitati afectate de ADHD. Iata cateva idei de astfel de jocuri si activitati.

Cuprins:

1. Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD) – informatii generale
2. Jocuri si activitati in ADHD care presupun controlul impulsurilor
3. Jocuri si activitati in ADHD pentru relaxare
4. Jocuri si activitati in ADHD care presupun sport si miscare
5. Jocuri si activitati in ADHD pentru concentrarea atentiei

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD) – informatii generale

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie este o tulburare neurobiologica, al carei debut are loc in copilarie. Se caracterizeaza printr-un comportament impulsiv, dificultati de concentrare a atentiei si hiperactivitate. Se diagnosticheaza de cele mai multe ori in copilarie, iar cu un tratament corespunzator, copiii si ulterior adultii cu ADHD pot duce o viata productiva si implinita.

Aspectele marcante ale ADHD pot face implicarea copiilor in anumite activitati destul de anevoioasa. Aceste trasaturi specifice includ: dificultati de concentrare; impulsivitate; agitatie; usurinta mare de a fi distrasi; episoade frecvente de “visat cu ochii deschisi”; dificultati in a controla anumite comportamente sau reactii; tendinta de a-i intrerupe pe ceilalti. De asemenea, copiii cu ADHD se confrunta cu o scadere a abilitatilor spatiale si vizuale, a abilitatilor motorii grosiere, echilibrului si coordonarii, comunicarii nonverbale si capacitatii de concentrare in general.

Exista trei forme ale ADHD, conform DSM-5 (Manualul de diagnostic si clasificare statistica a tulburarilor mintale):

  • ADHD cu o predominanta a dificultatilor la nivelul atentiei, functiilor executive si memoriei de lucru;
  • ADHD cu o predominanta a dificultatilor legate de impulsivitate si hiperactivitate.
  • ADHD combinat, in care copiii sunt si hiperactivi, si au dificultati de concentrare a atentiei.

Jocurile pentru copiii cu ADHD au ca scop sa ii ajute sa invete auto-controlul, sa respecte reguli, sa incetineasca ritmul si cand nu le reuseste ceva, sa incerce din nou, in loc sa renunte sau sa isi piarda cumpatul; sa fie mai organizati, sa invete cum sa planifice si cum sa isi stranga lucrurile.
Aceste jocuri si activitati pot fi realizate acasa, impreuna cu parintii si familia, lucru care e benefic nu doar pentru copiii cu ADHD, ci si pentru familiile lor. De asemenea, se preteaza pentru orice copil, nu doar pentru cei cu ADHD.

Jocuri si activitati in ADHD care presupun controlul impulsurilor

Un joc pe care il puteti juca cu copiii de varste diferite este acesta: ascultati muzica si de fiecare data cand o opriti, cei mici trebuie sa ramana nemiscati pana aud din nou muzica.

Un alt joc de autoreglare este “Simon spune“. Parintele enumera mai multe actiuni pe care sa le faca copilul, iar frazele incep sau nu cu “Simon spune”. Copiii trebuie sa asculte cu atentie si sa faca doar acele actiuni (de exemplu, sa stea intr-un picior) unde propozitia a inceput cu “Simon spune”. In celelalte cazuri, ei trebuie sa-si controleze impulsul de a actiona.

Jocul “Semaforul” – copiii alearga sau merg prin incapere, pe unde un adult le arata un semn cu lumina verde a semaforului, spunandu-le “Verde”, dar se opresc din miscare atunci cand adultul le spune “Rosu”.

Cititi carti in care personajele trec prin situatii dificile emotional si in care au tendinta de a se comporta impulsiv (sa loveasca, sa intrerupa conversatii, sa smulga jucarii etc.). Sau improvizati dialoguri si discutii, folosindu-va de situatii din experienta copilului. Acelasi lucru il puteti face cu jucarii, punand in scena jocuri de rol.

Mai multe informatii despre impulsivitatea la copii – in acest articol.

Jocuri si activitati in ADHD pentru relaxare

Pentru a le explica celor mici despre importanta relaxarii si linistirii, putem folosi un borcan cu sclipici. Il umplem cu apa, adaugam sclipici, punem capacul si agitam bine. Apoi le aratam si le povestim ca asa arata mintea noastra – punctele de sclipici sunt gandurile si emotiile noastre. Daca lasam borcanul jos, respiram adanc si doar ne uitam la punctele de sclipici, ele in final se aseaza si se linistesc.

Umflarea de baloane – este o tehnica simpla, dar eficienta, prin care copilul poate fi invatat cum sa invete sa respire adanc si controlat si cum sa devina constient de legatura dintre corpul si mintea lui.

Baloane de sapun – Copilul inspira lent si adanc, apoi expira usor si sufla pentru a forma baloanele de sapun. Incurajati-i sa observe cu atentie cum se umfla balonul, cum se misca, cum se desprinde si apoi cum se indeparteaza sau se sparge.

Jocuri relaxante pot fi si jocul cu nisip (normal sau kinetic), pictura, desenul liber, coloratul, modelarea plastilinei.

Jocuri si activitati in ADHD care presupun sport si miscare

Activitatea fizica este foarte importanta pentru dezvoltarea unui copil, cu atat mai mult in cazul celor cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie. Miscarea, prin cresterea nivelurilor de dopamina, noepinefrina si serotonina, are ca efect reducerea simptomelor de ADHD, pentru ca acestea imbunatatesc capacitatea de concentrare a atentiei.

De asemenea, activitatile fizice care presupun o atentie sporita acordata miscarilor corpului (dansul, gimnastica, artele martiale, skateboarding-ul) sunt foarte benefice in ADHD.

Studiile arata ca timpul zilnic petrecut afara reduce din simptomele tulburarii de hiperactivitate cu deficit de atentie. Afara copiii ocazia sa alerge, sa sara, sa se catere, folosindu-si astfel intr-un mod benefic resursele de energie. Este, de asemenea, o pauza binevenita de la dispozitivele electronice si temele si activitatile pentru acasa. De asemenea, activitatile petrecute in natura sunt foarte importante. Mai multe idei despre astfel de activitati gasiti in acest articol.

Jocuri si activitati in ADHD pentru concentrarea atentiei

Cateva modalitati simple de concentrare pe informatii senzoriale includ:

  • ascultarea muzicii si concentrarea pe instrumentele muzicale pe care cei mici le aud ii ajuta sa se concentreze si sa nu fie distrasi de alti factori;
  • coloratul sau desenul dupa un model (frunza, floare, scoica etc) incurajeaza concentrarea pe detalii;
  • la masa, identificarea ingredientelor dintr-un fel de mancare incurajeaza concentrarea atentiei;
  • tot la masa copiii pot fi incurajati sa savureze cu toate simturile ceea ce mananca, mai ales daca au tendinta sa manance in graba; de exemplu, pot exersa cu un fruct sau o gustare – sa inceapa prin a le observa vizual si olfactiv: cum arata, cum miroase, cum se simte textura, ce aroma are;
  • in plimbarile afara sau in natura, observarea elementelor naturale (vizuale – insecte, frunze; auditive – cantecul pasarilor, fosnetul frunzelor; olfactive – mirosurile din aer etc.)

Cutia cu surprize – Intr-o cutie sau sacosa puneti cateva obiecte mici, cu forme si texturi cat mai diferite si interesante. Copilul trebuie sa ghiceasca despre ce obiecte este vorba, doar atingand si pipaind obiectele, deci bazandu-se doar pe simtul tactil.

Alte activitati pot include:

  • memorarea listei de cumparaturi;
  • vanatoarea de jucarii (parintii ascund cateva jucarii prin casa, iar copiii trebuie sa le gaseasca)
  • jocuri de identificare a diferentelor (de exemplu, doua imagini aproape identice, care prezinta diferente subtile, pe care copiii sa le gaseasca) sau jocuri de identificare a intrusului (de exemplu, imagini in care copiii trebuie sa gaseasca piesa/elementul care nu se potriveste categoriei).

Foarte important este ca cei mici sa petreaca un timp limitat in fata ecranelor, pentru a se evita suprastimularea lor.

Referinte:

(1) Inattention & Hyperactivity (ADHD) – https://effectivechildtherapy.org/concerns-symptoms-disorders/disorders/inattention-and-hyperactivity-adhd/
(2) 50 Play Therapy Techniques, Toys and Certification Opportunities – https://positivepsychology.com/play-therapy/
(3) Treatment for Children with ADHD – https://www.helpguide.org/articles/add-adhd/treatment-for-childhood-attention-deficit-disorder-adhd.htm
(4) 25 Fun Mindfulness Activities for Children and Teens – https://positivepsychology.com/mindfulness-for-children-kids-activities/
(5) Simon Says Play With Your Child to Treat ADHD Symptoms – https://www.everydayhealth.com/news/simon-says-play-child-treat-adhd-symptoms/

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago