10 Jocuri educative care iti vor distra si invata copilul in acelasi timp

jocuri educative pentru copii

banner-tiny-love-miababy

Jocuri educative pentru copii – Afla care sunt beneficiile jocurilor educative pentru copii si cateva recomandari si exemple de astfel de jucarii.

CUPRINS:

1. De ce sa alegi jocuri educative si jucarii inteligente pentru copii?
2. Recomandari de jocuri educative pentru copii

De ce sa alegi jocuri educative si jucarii inteligente pentru copii?

Cei mici adora jucariile – asta fara indoiala, dar e important si sa alegem jucarii potrivite pentru varsta copilului si sa fie nu doar jucarii distractive, ci si educative.

banner-tiny-love-miababy

Jucariile sunt mai mult decat simple obiecte ce ii distreaza si ii amuza pe cei mici. Cele mai multe jucarii ofera o oportunitate de a invata ceva nou. Jocul este modalitatea prin care cei mici descopera si invata noi lucruri. De obicei, jucariile implica simturile, starnesc imaginatia si creativitatea si incurajeaza interactiunea cu alti copii.

Copiii sunt intotdeauna atat de curiosi sa exploreze si sa invete lucruri noi. Sunt interesati in mod constant de lumea din jurul lor si natura lor activa de explorare face parte din crestere. Jucariile educationale sustin dezvoltarea copiilor prin cresterea IQ-ului, satisfacandu-le curiozitatea, ajutandu-i sa invete despre lumea din jurul lor si sunt, de asemenea, o sursa de distractie.

beneficiile jocului

Copiii invata prin joaca!

Jucariile sunt distractive, dar sunt, de asemenea, instrumente care ajuta copiii sa invete despre ei insisi si despre lumea din jurul lor. Jocul este esential pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copiilor. Pe masura ce copiii se joaca, invata sa rezolve probleme, sa se inteleaga cu ceilalti si sa dezvolte abilitatile motorii fine si brute necesare pentru a creste si a invata.

Fiecare copil este unic. Are propriile modele specifice de dezvoltare si are diferite moduri de a trece prin etapele dezvoltarii fizice, mentale si sociale. Lipsa jocului si a comunicarii, cunoscuta sub numele de „sub-stimulare”, poate avea consecinte negative pe termen lung asupra invatarii si sanatatii fizice si mentale a copilului. Aproximativ 80% din dezvoltarea creierului este finalizata la varsta de 3 ani si 90% la varsta de 5 ani. Aceste jocuri din prima parte a copilariei sunt vitale pentru a pune bazele educatiei.

cursuri puericultura

Jucariile – cum ii stimuleaza pe cei mici in functie de varsta

Pentru bebelusi, de exemplu, fiecare noua forma, textura, culoare sau fiecare sunet este o noua experienta. Au nevoie de jucarii care sa ii stimuleze si sa ii ajute sa isi dezvolte simturile. Pe masura ce cresc, pot folosi jucariile pentru a explora permanenta obiectelor si relatia cauza-efect. Jocurile cu blocuri, de asemenea, ii ajuta sa isi dezvolte abilitatile motorii si coordonarea ochi-mana. Un bebelus invata despre lumea din jur folosind toate cele cinci simturi (vaz, auz, gust, miros si atingere).

In cazul copiilor mici, jucariile educationale ii pot ajuta sa isi dezvolte cunostintele – cum ar fi jucarii de sortare, jucarii de potrivire si de antrenare a memoriei. Pot invata mai multe despre culori, despre simetrie si isi dezvolta abilitatile motorii. Pe masura ce copilul incepe sa invete sa mearga, pot fi foarte utile jocurile de matematica, prin care invata sa numere si se familiarizeaza cu cifrele.

miababy magazin

Odata ajunsi la etapa prescolara, cei mici pot invata cu ajutorul jucariilor educative mai multe despre litere, numere si abilitati lingvistice. Acest lucru se aplica si mai departe in cazul scolarilor, unde jucariile educative ii pot ajuta sa inteleaga mai bine diferite concepte si sa puna in practica ceea ce au invatat. De asemenea, stabilesc astfel o atitudine pozitiva fata de invatare.

jucarii educative

Avantajele jucariilor educative

Jucariile educative au nenumarate beneficii, iar principalul este stimularea dezvoltarii copiilor. Abilitatile motorii brute sunt dezvoltate pe masura ce un copil invata sa atinga, sa inteleaga, sa se tarasca, sa alerge, sa urce si sa isi antreneze echilibrul. Abilitatile motrice fine sunt dezvoltate pe masura ce copiii se joaca cu jucarii mici.

Alte beneficii ale jucariilor educative sunt:

1. Dezvoltarea functiei cognitive

Copiii invata sa rezolve probleme prin joc. De asemenea, invata despre culori, numere, dimensiuni si forme si au posibilitatea de a-si imbunatati abilitatile de memorie, precum si capacitatea de atentie. Jucariile educative sunt concepute in asa fel incat sa sustina dezvoltarea cognitiva a copiilor, coordonarea mana-ochi, abilitatile motorii si abilitatile de identificare.

2. Dezvoltare emotionala si sociala

Jucariile educative nu sunt utile doar in dezvoltarea abilitatilor cognitive, ci si in dezvoltarea abilitatilor sociale si emotionale in randul copiilor. Cu astfel de jocuri educative, cei mici invata ce inseamna a coopera, a negocia si a se juca dupa reguli – abilitati importante. Aceste abilitati se dezvolta pe masura ce copilul se joaca. Drept urmare, copiii invata rolurile si regulile societatii. Cele mai multe tipuri de jucarii si jocuri educative disponibile pentru copii necesita joc pe echipe sau jocul cu alti copii sau adulti. Cand se joaca cu alti copii, cei mici se dezvolta social si emotional. Invata si se adapteaza la diferite situatii emotionale.

3. Dezvoltarea simturilor

Diferite tipuri de jucarii educative sunt legate de dezvoltarea simturilor. Cele mai comune simturi pe care jucariile educative incearca sa le dezvolte includ simtul tactil, vazul si auzul. De exemplu, jucariile de diferite culori sustin vederea. Pe de alta parte, simtul auzului poate fi imbunatatit prin jucarii care produc sunete diferite. Pe masura ce copiii cresc folosind jucarii educative, sunt familiarizati cu tot felul de sunete, texturi si culori.

4. Abilitatile de rezolvare a problemelor

Una dintre importanta principala a jucariilor educative este capacitatea de a antrena mintea unui copil. Jucariile precum puzzle-urile ii incurajeaza pe copii sa gandeasca in timp ce urmeaza o secventa pas cu pas pentru rezolvarea unei anumite probleme. Diferite puzzle-uri variaza in functie de gradul de dificultate. Cu cat este mai complicat un puzzle, cu atat este nevoie de mai multa energie, atentie si gandire din partea copiilor

5. Creativitatea

Copiii sunt curiosi in general, ceea ce e foarte bine. In eforturile lor de a intelege mediul din jur copiii exploreaza curiozitatea prin obiectele din jur. Cu ajutorul jucariilor educative distractive pentru copii, isi antreneaza imaginatia si exploreaza lumea din jur.

Recomandari de jocuri educative pentru copii

Jucariile educative sunt concepute cu scopul de a stimula anumite simturi si de a favoriza invatarea intr-o forma sau alta. Aceste jucarii sunt create in cea mai mare parte pentru a indeplini un scop educativ, cum ar fi invatarea unui anumit concept, dezvoltarea unei noi abilitati sau invatarea unei noi deprinderi.

Iata cateva recomandari de jocuri educative, pentru toate varstele:

1. Jucarie Carticica burtica vesela Taf Toys, 0 luni+

Jucarie Carticica burtica vesela Taf Toys, 0 luni+

Afla mai multe despre Jucarie Carticica burtica vesela Taf Toys, 0 luni+

  • carticica ce sustine dezvoltarea simturior, inteligenta emotionala si functiile motorii fine;
  • prima parte cuprinde desene in nuante puternic contrastate, o oglinda si imagine focalizata;
  • a doua parte cuprinde culori, texturi, activitati 3D si un buzunaras pentru inel gingival in forma de ursulet Koala;
  • cartea poate fi sprijinita singura pentru a sustine jocul in timpul petrecut pe burtica;
  • produce un fosnet la atingere, pentru a sustine copilul sa invete despre cauza si efect;
  • e recomandata copiilor cu varsta 0 luni+.

2. Turnulet din lemn cu numere BigJigs

Turnulet din lemn cu numere BigJigs

Afla mai multe despre Turnulet din lemn cu numere BigJigs

  • joc educativ prin care cei mici invata numerele;
  • trebuie sa construiasca un turnulet din lemn pentru a descoperi numerele de pe piese;
  • dezvolta indemanarea si dexteritatea in acelasi timp;
  • este in acelasi timp si un joc de potrivire a pieselor, si datorita culorilor vii, dezvolta vazul si atentia;
  • recomandat pentru varsta 1 an+.

3. Joc Inventeaza propria poveste Headu

Joc Inventeaza propria poveste Headu

Afla mai multe despre Joc Inventeaza propria poveste Headu

  • joc ce sustine dezvoltarea inteligentei lingvistice;
  • copilul are ocazia de a-si exersa si antrena capacitatea de a povesti emotii si intamplari;
  • setul contine 5 planse si 29 forme;
  • stimuleaza mintea, fiind nevoie sa fie recreate scene din povesti si sa se creeze pasaje noi;
  • joc recomandat pentru copii de 1-3 ani.

4. Joc de logica – Tetris BigJigs

Joc de logica - Tetris BigJigs

Afla mai multe despre Joc de logica – Tetris BigJigs

  • joc de logica, ce se joaca in echipa de 2-4 jucatori;
  • ajuta copiii sa invete despre reguli si respectarea instructiunilor de joc;
  • este un joc interactiv ce sustine dezvoltarea sociala si comunicarea;
  • dezvolta creativitatea si gandirea logica;
  • confectionat din piese de calitate, fiind rezistent si vopsit cu vopsea sigura, netoxica;
  • setul contine 12 piese si o tabla de joc, precum si separator si instructiuni;
  • recomandat pentru copiii cu varsta 3 ani+.

Citeste mai multe recomandari de jucarii pentru copii de 3 ani.

miababy magazin

5. Joc educativ Harta interactiva cu animale Momki

Joc educativ Harta interactiva cu animale Momki

Afla mai multe despre Joc educativ Harta interactiva cu animale Momki

  • joc educativ pentru intreaga familie, ce antreneaza atentia, gandirea, limbajul;
  • harta interactiva;
  • ii permite copilului sa invete lucrui noi si sa isi verifice cunostintele;
  • daca raspunsul e corect, jucaria va felicita copilul, iar daca e gresit, jucaria va da raspunsul corect;
  • joc recomandat copiilor cu varsta 3 ani+.

6. Joc de logica – Mental Blox Junior Learning Resources

Joc de logica - Mental Blox Junior Learning Resources

Afla mai multe despre Joc de logica – Mental Blox Junior Learning Resources

  • joc de logica ce incurajeaza gandirea critica;
  • include diferite carduri cu imagini ce trebuie reproduse cu ajutorul formelor geometrice din set;
  • fiecare cub e decorat cu fete amuzante si tot felul de modele colorate;
  • setul include o tavita, 4 cuburi colorate, 4 forme colorate, 20 carduri de activitati;
  • joc recomandat pentru varsta 4-8 ani.

7. Carduri HOT DOTS “Fonetica” Educational Insights

Carduri HOT DOTS Fonetica Educational Insights

Afla mai multe despre Carduri HOT DOTS “Fonetica” Educational Insights

  • joc ce ii ajuta pe copii sa invete despre litere si utilizarea lor;
  • cu ajutorul pixului interactiv (functioneaza cu baterii) la fiecare atingere se primeste instantaneu un raspuns de confirmare – sunet si lumina;
  • produsul este disponibil doar in limba engleza si include 3 ghiduri cu 64 activitati;
  • joc recomandat pentru copii cu varsta 4-9 ani.

8. Joc matematic Oceanul numerelor Learning Resources

Joc matematic Oceanul numerelor Learning Resources

Afla mai multe despre Joc matematic Oceanul numerelor Learning Resources

  • joc educativ ce ii ajuta pe copii sa invete despre numere si calcul matematic rapid;
  • sustine dezvoltarea abilitatilor matematice prin joc – adunare, scadere, inmultire, numarare, dublare etc.;
  • setul contine covorasul magic cu 120 de numere si in plus 64 rame, 64 carduri, 2 cubulete gonflabile cu numere, un cub gonflabil pentru operatii si 4 rame alcatuite din 5 patrate;
  • joc recomandat copiilor cu varsta 6 ani+.

9. Stem – Puzzle radiografia corpului uman Headu

Stem - Puzzle radiografia corpului uman

 

Afla mai multe despre Stem – Puzzle radiografia corpului uman Headu

  • joc ce sustine inteligenta naturala, stimuleaza atentia, gandirea si invatarea;
  • este un fel de puzzle ce ii ajuta pe copii sa invete despre corpul omenesc – schelet, sisteme, functii si organe;
  • trebuie sa asambleze puzzle-ul, sa observe atent imaginile si sa descopere corpul omenesc;
  • sunt diferite misiuni de indeplinit si trebuie sa descopere „secretele corpului” cu ajutorul lanternei;
  • setul de joc include 1 puzzle din 84 piese, creion si lanterna UV cu baterii;
  • recomandat copiilor cu varsta de 6-10 ani.

10. Robotelul Artie 3000 Educational Insights

Robotelul Artie 3000 Educational Insights

Afla mai multe despre Robotelul Artie 3000 Educational Insights

  • joc realizat cu scopul de a sustine si completa activitatea scolara si sa le starneasca celor mici curiozitatea si interestul pentru tehnologie, stiinta, inginerie si matematica;
  • sustine dezvoltarea emisferei cerebrale stangi (notiuni de geometrie, programare, matematica) si a emisferei cerebrale drepte (imaginatie, creativitate, exprimare);
  • cei mici il pot programa sa faca diferite actiuni – are 4 moduri de functionare: deseneaza diferite forme, deseneaza forme prememorate, deseneaza imagini pentru colorate si jocuri;
  • se conecteaza la interfata Artie si aplicatia pentru utilizare este compatibila cu Mac, PC si tableta;
  • setul contine carduri cu instructiuni, cu proiecte, interfata pentru programare robotel, carioci lavabile si ghid de activitati;
  • joc recomandat copiilor de 7-11 ani.
Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *