Sanatate copii

Intepatura de albina – reactii si solutii

🐝 Intepatura de albina la copii – iata care sunt simptomele si reactiile si cat de grave pot fi, ce este alergia la intepatura de albine, cum tratam o astfel de intepatura.

CUPRINS:

1. Intepatura de albina – simptome
2. Alergia la veninul de albine
3. Primul ajutor in caz de intepatura de albina

Intepatura de albina – simptome

In general, intepaturile de insecte nu sunt grave si trec in cateva ore sau zile. Ocazional, se pot infecta, pot duce la o reactie alergica severa (anafilaxie) sau pot raspandi boli grave, cum ar fi boala Lyme. Cele mai frecvente sunt:

„Aparatul” cu care inteapa albina este localizat in abdomenul insectei de gen feminim si este format dintr-un sac care contine venin si un ac. Cand o albina inteapa, aparatul se desprinde de insecta care duce la moartea sa, prin urmare, o albina poate intepa o singura data. Cu toate acestea, viespile pot intepa de mai multe ori si nu lasa acul in piele. Intoxicatia cu venin de albine poate fi denumita si intoxicatie cu apitoxina – denumire tehnica a veninului de albine.

Simptome principale

Zona intepaturii de albina este in general rosie si un pic umflata. Poata fi durerosa si de obicei duce la mancarime. Cand inteapa, albinele isi lasa acul si sacul cu venin in piele. Acest venin contine proteine ​​care afecteaza sistemul imunitar, cauzand durere si umflare. Copiii care sunt alergici la veninul de albine pot avea o reactie severa la intepatura, numita anafilaxie, care poate fi fatala.

Astfel, principalele simptome ale intepaturilor sunt durerea, mancarimea, umflarea si roseata la locul intepaturii. Durerea poate persista 1 – 2 ore si e urmata de mancarime. Intepaturile de albine se pot umfla timp de 48 de ore dupa intepatura. Umflatura poate fi mica sau mare si persista adesea cateva zile. Zona intepaturii devine rosiatica, roseata ce persista cam 3 zile.

Severitatea intepaturii

De cele mai multe ori, simptomele intepaturii de albine sunt minore si includ durere instantanee la locul intepaturii, roseata, umflarea usoara in jurul intepaturii. Unele persoane care sunt intepate de o albina au o reactie ceva mai puternica, cu semne si simptome precum roseata extrema, umflare la locul intepaturii care se mareste treptat, reactii ce persista 5-10 zile. In cazuri rare, poate aparea o reactie alergica severa. O reactie alergica severa (anafilaxia) la intepaturile de albine poate pune viata in pericol si necesita tratament de urgenta.

Semnele si simptomele anafilaxiei includ:

  • reactii ale pielii, inclusiv urticarie, mancarime si piele inrosita;
  • respiratie dificila;
  • umflarea gatului si a limbii;
  • puls slab sau rapid;
  • greata, varsaturi sau diaree;
  • ameteli sau lesin;
  • pierderea constientei.

Daca o persoana este alergica, intepaturile de albine vor face sistemul imunitar sa produca anticorpi numiti Imunoglobulina E (IgE). De obicei, IgE protejeaza organismul de substante periculoase, cum ar fi virusuri si paraziti. Cu toate acestea, ca raspuns la o intepatura, organismul produce IgE care provoaca raspunsuri imune improprii, cum ar fi urticarie, umflare si probleme respiratorii.

Intepaturi multiple de albina

In general, insectele, cum ar fi albinele, nu sunt agresive si inteapa doar daca sunt deranjate, ca autoaparare. In cele mai multe cazuri, acest lucru duce la una sau poate la cateva intepaturi. In unele cazuri, daca vorbim de un roi de albine, persoana in cauza poate avea intepaturi multiple. In cazul unor intepaturi multiple, acumularea de venin poate induce o reactie toxica si poate duce la o stare grava, cu vertij, convulsii, lesin. Intepaturile multiple sunt de multe ori o urgenta medicala la copii, adulti mai in varsta si persoane care au probleme cu inima sau cu respiratia.

Cand mergem la medic?

In cele mai multe cazuri, intepaturile de albine nu necesita o vizita la medic. In cazuri mai severe, este nevoie de ingrijire imediata. Sunati la 112 daca cel mic are o reactie serioasa la o intepatura de albine care sugereaza anafilaxia, chiar daca simptomele par a fi usoare. De asemenea, mergeti la medic daca simptomele intepaturii de albine nu dispar in cateva zile.

Alergia la veninul de albine

Intepaturile de albine sunt dureroase pentru toata lumea, dar pentru unii oameni – cei cu alergii la venin – intepaturile prezinta un risc de reactie alergica severa. Albinele injecteaza venin in corp atunci cand inteapa. Dupa intepatura, de obicei apare umflarea locala in zona intepaturii – ce poate cauza durere usoara, care trece. Daca umflarea se limiteaza la zona intepaturii, nu este un semn de alergie la venin.

Semnele reactiei alergice la veninul de albine sunt:

  • urticarie, umflare si roseata cu mancarime in alta parte fata de zona intepaturii;
  • umflarea limbii sau a gatului;
  • respiratie dificila;
  • stare de ameteala;
  • greata, varsaturi, diarre;
  • respiratie suieratoare;
  • tuse sau oboseala;
  • raguseala sau probleme de vorbire;
  • etanseitatea gatului;

Cand cineva este alergic la intepaturile de insecte, sistemul imunitar al organismului, care combate in mod normal infectiile, reactioneaza excesiv la proteine ​​din veninul insectei. Cand apare intepatura, organismul „vede” aceste proteine ​​ca invadatori nocivi. Sistemul imunitar raspunde actionand foarte intens pentru a lupta impotriva invadatorului. Acest lucru provoaca o reactie alergica, in care substantele chimice precum histamina sunt eliberate in organism. Astfel apar simptomele de mai sus.

Anafilaxia

O reactie alergica grava se numeste anafilaxie. O reactie este considerata anafilaxie daca vorbim de simptome severe, cum ar fi probleme cu respiratia, varsaturi repetate, etanseitatea in gat etc. Anafilaxia poate incepe cu unele simptome usoare, dar acestea pot deveni rapid mai grave. Anafilaxia care nu este tratata poate pune viata in pericol. O persoana cu anafilaxie are nevoie imediat de tratament cu epinefrina injectabila.

Cum sunt tratate reactiile alergice dintr-o intepatura de insecte?

Daca cel mic a fost diagnosticat cu o alergie la intepatura la insecte, pastrati intotdeauna doua injectoare cu epinefrina la indemana in caz de reactie severa. Daca incepe sa aiba simptome alergice grave, cum ar fi umflarea gatului sau probleme cu respiratia, administrati epinefrina. Fiecare secunda conteaza intr-o reactie alergica. Apoi, sunati la 112 pentru a duce copilul la spital urgent.

Alergiile sunt adesea ereditare, astfel incat un parinte alergic ar trebui sa fie prudent cu copilul. Daca cel mic este intepat de o albina si apare o reactie severa, trebuie mers la un alergolog cat mai curand posibil. Intepaturile viitoare ar putea duce la reactii cu pana la 60 % mai grave decat prima reactie alergica. De asemenea, de multe ori un copil poate fi intepat de 2 – 3 ori inainte de a avea o reactie alergica, asa ca este important sa fiti vigilent daca exista antecedente familiale de alergii la albine. 

Primul ajutor in caz de intepatura de albina

Tratamentul pentru o intepatura de albine implica indepartarea acului si ameliorarea oricaror simptome.

  1. Indepartati acul

Este important sa scoateti acul cat mai repede. Cu cat acul ramane mai mult in organism, cu atat reactia va fi mai severa. Evitati sa zgariati pielea, deoarece ruperea sacului cu venin ar putea impinge venin suplimentar in pacient. Viespile nu lasa acul in piele, dar tot pot cauza o reactie severa. Indepartati acul folosind o penseta sau un card de credit – evitati sa strangeti sacul de venin atasat.

2. Curatati zona

Curatati apoi atent zona cu apa si sapun.

3. Aplicati o compresa rece

Aplicati gheata pentru a reduce durerea si umflarea. Infasurati un pachet de gheata sau o punga cu gheata sau legume congelate intr-o carpa si asezati pachetul pe locul intepaturii. Tineti pachetul timp de cateva minute si repetati dupa nevoie. Folositi intotdeauna o carpa pentru a proteja pielea de gheata. Gheata poate deteriora pielea daca o atinge direct.

4. Unguente

Puteti aplica unele creme, cum ar fi creme cu hidrocortizon, care vor reduce roseata si mancarimea. De asemenea, se poate aplica lotiune mentolata cu calamina. Aceasta poate calma mancarimea pielii si poate ajuta, de asemenea, la reducerea durerii si a mancarimii cauzate de o intepatura de albina.

5. Medicamente

Pentru copii mai mari se poate administra si un antihistaminic la recomandarile medicului. Daca durerea e intensa, o doza mica de acetaminofen sau ibuprofen (calculata in functie de varsta) ar trebui sa amelioreze durerile.

Evitati leacurile babesti, ca miere, bicarbonat, otet, pasta de dinti. E foarte important ca cel mic sa nu se scarpine, pentru a preveni agravarea intepaturii.

Prevenirea intepaturilor de albina

Cel mai bun mod de a evita intepatura de albine este ca cel mic sa nu se apropie de albine si sa nu le agite. Alte masuri de prevenire includ:

  • Pastrati bauturile racoritoare si alimentele dulci acoperite in exterior pentru a nu atrage albinele.
  • Evitati sa dati copilul cu parfum sau spray in exterior, in natura, unde pot fi albine.
  • Evitati sa ii dati copilului haine stralucitoare, deoarece acestea pot atrage albinele.
  • Indepartati-va de zonele in care se pot aduna albine, cum ar fi in jurul gunoiului, copaci cu multi fructe cazute sau zone cu multe flori.
  • Invatati copilul sa nu deranjeze si sa nu agite albinele.
  • Daca trebuie sa va aflati intr-o zona in care sunt albine, imbracati copilul cu bluza cu maneci lungi, pantaloni, pantofi si o palarie.
  • Daca stiti ca cel mic este alergic la albine, pastrati la indemana injectie cu epinefrina.

🐝  10 lucruri interesante despre albine

  1. Exista 20.000 de specii de albine. Peste 4.000 contribuie la polenizare.
  2. Albinele au doua stomacuri – unul pentru mancare si al doilea pentru pastrarea mierii.
  3. Albinele nu pot vedea culoarea rosie.
  4. Albinele trebuie sa viziteze cel putin 2 milioane de flori pentru a se obtine un borcan de 1 kg de miere.
  5. Albinele traiesc in stupi (sau colonii). Membrii stupului sunt impartiti in trei tipuri: regina (matca – depune ouale si asigura ordinea in stup), albine lucratoare (albine de gen feminin – cauta hrana, construiesc si protejeaza stupul, asigura circulatia aerului) si trantorii (albine de gen masculin care au rolul principal de a se imperechea cu regina – dupa imperechere, trantorul moare pentru ca organul sau sexual ramane in interiorul matcii; de asemenea, la inceputul lunilor de toamna, albinele lucratoare alunga trantorii din stup).
  6. Fiecare albina are 170 de receptori olfactivi, si se foloseste de acest simpt si pentru a comunica in stup si pentru a recunoaste diferite tipuri de flori atunci cand cauta hrana.
  7. Regina poate trai 3-5 ani. Este mai activa in lunile de vara, cand poate depune pana la 2.500 de oua pe zi.
  8. Motivul pentru care albinele sunt atat de zgomotoase este pentru ca isi bat aripile 200 ori pe secunda.
  9. Doar albinele de gen feminin pot intepa.
  10. Albinele au 5 ochi – 3 ochi simpli si 2 ochi compusi.

Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bee-stings/symptoms-causes/syc-20353869
(2) https://www.webmd.com/first-aid/bee-and-wasp-stings-treatment
(3) https://www.aad.org/public/everyday-care/injured-skin/bites/treat-bee-sting
(4) https://www.nhs.uk/conditions/insect-bites-and-stings/treatment/
(5) https://www.healthline.com/health/allergies/bee-sting-anaphylaxis

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

4 săptămâni ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

o lună ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago