Inteligenta emotionala este unul dintre subiectele foarte populare din psihologie in prezent. Iar un accent foarte mare este pus pe familiarizarea copiilor cu emotiile si cu modalitati sanatoase de a le gestiona. La ce se refera inteligenta emotionala, cat e de importanta si cum poate fi invatata de catre copii aflati din acest articol.
(1) Ce este inteligenta emotionala?
(2) De ce este importanta inteligenta emotionala?
(3) Cum se dezvolta inteligenta emotionala la copii?
(4) Cum pot parintii sa sustina dezvoltarea inteligentei emotionale la copii?
Inteligenta emotionala este capacitatea unei persoane de a percepe, procesa si regla informatiile privind emotiile proprii si ale celorlalti, si de a folosi aceste informatii in gandirea si actiunile proprii si pentru a le influenta pe ale celorlalti.
Conceptul de “inteligenta emotionala” a devenit extrem de popular odata cu aparitia cartii psihologului Daniel Goleman – “Inteligenta emotionala: de ce poate fi mai importanta decat IQ?” ( 1995).
Mult timp, cand se vorbea de inteligenta, se punea accentul pe aspectele cognitive, in special memoria si abilitatile de rezolvare de probleme. O serie de studii au aratat ca inteligenta emotionala este foarte importanta, si ca daca doar un IQ ridicat nu asigura succesul individului in viata, ci ca succesul ar fi influentat mult mai mult de o combinare a celor doua tipuri de inteligenta.
Inteligenta emotionala cuprinde cinci componenete:
1. Constientizarea de sine – persoana intelege emotiile pe care le simte la un moment dat si modul in care aceste emotii ii influenteaza pe ceilalti.
2. Auto-reglarea – este capacitatea de a controla raspunsul la propriile emotii si de a cantari posibilele consecinte inainte de a actiona impulsiv.
3. Motivatia – persoana isi poate atinge obiectivele, in ciuda emotiilor sau starilor afective negative pe care le simte.
4. Empatia – capacitatea de a intelege emotiile si perspectiva altor persoane.
5. Abilitatile sociale – se refera la capacitatea de a construi si gestiona relatiile.
In ceea ce priveste copii, echiparea lor cu abilitatile ce tin de inteligenta emotionala pare sa fie esentiala atat in copilarie, cat si pentru viata lor de viitori adulti.
Un copil cu o inteligenta emotionala ridicata e mult mai capabil sa isi inteleaga emotiile, sa se linisteasca, sa se inteleaga si sa relationeze mai bine cu ceilalti, formand relatii mai stranse. El isi poate controla mai bine impulsurile, chiar si atunci cand circumstantele ii pot fi potrivnice.
Emotiile sunt o parte esentiala a personalitatii noastre, de aceea e important sa le cunoastem si sa invatam sa le gestionam adecvat. Inca din perioada copilariei traim o paleta larga de emotii, iar daca acestea sunt exprimate liber si validate de catre parinti, daca avem modele sanatoase de gestionare a emotiilor din partea parintilor, avem sanse mult mai mari sa ne dezvoltam inteligenta emotionala.
Inteligenta emotionala ii ajuta pe copii, iar apoi pe viitorii adulti:
Studiile arata ca persoanele cu o inteligenta emotionala ridicata sunt in general mai empatice, coopereaza mai bine cu ceilalti, dezvolta relatii mai satisfacatoare si mai pline de afectiune si au o stare de sanatate fizica si mentala mai buna decat cei cu un nivel mai redus al inteligentei emotionale.
Fiecare copil are un ritm diferit al dezvoltarii inteligentei emotionale. De aceea, nu exista un model liniar, unic, despre cum ar trebui sa arate inteligenta emotionala la o anumita varsta. Exista insa cateva aspecte care marcheaza evolutia inteligentei emotionale, care sunt comune majoritatii copiilor:
Dezvoltarea inteligentei emotionale nu este limitata la perioada copilariei, desi este ideal sa fie dezvoltata atunci, pentru ca cei mici sunt mult mai flexibili in ceea ce priveste emotiile. Aceasta capacitate se poate dezvolta insa si mai tarziu, la adolescenta sau la varsta adulta.
Copiii invata inteligenta emotionala in primul rand prin observare. Daniel Goleman considera ca familia este primul si cel mai bun loc in care copiii invata sa fie inteligenti emotional. Comportamentul parintilor si practicile lor de parenting, precum si climatul emotional din familie au un impact foarte important asupra inteligentei emotionale a celor mici.
Ce puteti face in aces sens:
Cercetatorii de la Institutul Gottman propun 5 pasi de baza pentru parinti pentru a-si putea ajuta copiii sa gestioneze emotiile.
1. Constientizati propriile voastre emotii si fiti atenti la emotiile copiilor. Cei mici nu pot exprima inca ceea ce simt, de aceea e important sa priviti in context pentru a identifica indicii ale emotiilor lor. Daca, de exemplu, cel mic e suparat fara un motiv aparent, ganditi-va la ce s-a intamplat inainte in acea zi care sa-l fi afectat (un incident la gradinita, o cearta intre parinti la care a asistat).
2. Priviti emotiile celor mici ca pe niste ocazii de conectare si invatare. Daca, de exemplu, copilul are o frica de dentist, vorbiti cu el despre ce simte, linistiti-l si pregatiti-l inainte de vizita, povestindu-i cum se va desfasura.
3. Ascultati cu atentie si empatie modul in care copiii isi exprima emotiile si asigurati-i ca intelegeti prin ceea ce trec. Dati-le exemple similare din experienta voastra, ca ei sa observe ca sunt intelesi si ca nu sunt singurii care traiesc acele emotii negative.
4. Dupa ce ii ascultati cu atentie, numiti emotiile lor, pentru ca ei sa isi dezvolte vocabularul emotional (de exemplu: “Esti suparat din cauza asta, asa e?”)
5. Ajutati-i sa invete sa gestioneze emotiile, punand limite comportamentelor nepotrivite si incurajand abilitatile de rezolvare de probleme (de exemplu: “Inteleg ca esti furios pentru ca sora ta iti tot darama turnul, dar nu e in regula sa o lovesti. Ce altceva poti sa faci atunci cand te infurii?”)
De asemenea, parintii ii pot invata pe copii inteligenta emotionala prin metode active: jocuri, povesti, carti despre emotii. Exista numeroase metode, important ese sa le alegeti pe cele care vi se potrivesc cel mai bine.
Cateva exemple de jocuri cu emotii:
In multe tari din lume, inteligenta emotionala face parte din curricula obligatorie din gradinite si scoli, aceasta fiind considerata cel putin la fel de importanta ca materii principale. In Romania, inteligenta emotionala nu este o materie de studiu obligatorie. Exista insa cateva optionale sau ateliere cu activitati dedicate copiilor pentru dezvoltarea inteligentei emotionale, la care ii puteti inscrie pe cei mici.
(1) Is Emotional Intelligence Relevant for Kids? (Games, Cartoons + Toys) – https://positivepsychology.com/emotional-intelligence-for-kids/
(2) Emotional Intelligence: What It Means for Kids – https://www.understood.org/en/friends-feelings/empowering-your-child/building-on-strengths/the-importance-of-emotional-intelligence-for-kids-with-learning-and-thinking-differences
(3) How to Strengthen Your Child’s Emotional Intelligence – https://www.gottman.com/blog/strengthen-childs-emotional-intelligence/
(4) The Importance of Emotional Intelligence – https://positivepsychology.com/importance-of-emotional-intelligence/
(5) 5 Ways to Bolster Your Child’s Emotional Intelligence – https://www.gottman.com/blog/5-ways-to-bolster-your-childs-emotional-intelligence/
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…