Fertilitate

Inseminare artificiala – tot ce trebuie sa stii

Inseminare artificiala – o solutie pentru cuplurile care intampina probleme cu fertilitatea si care isi doresc un copil. Iata de cate tipuri poate fi, ce presupune procedura, care sunt costurile.

CUPRINS:

1. Ce este inseminarea artificiala?
2. Tipuri de inseminare artificiala
3. Etape ale inseminarii artificiale
4. Cat dureaza tratamentul pentru inseminare artificiala?
5. Ce sanse de reusita are inseminarea artificiala?
6. Ce trebuie sa faci dupa inseminarea artificiala?
7. Riscuri ale inseminarii artificiale
8. Costuri inseminare artificiala
9. Clinici unde poti face inseminare artificiala
10. Forum despre fertilizare in vitro / inseminare artificiala

Ce este inseminarea artificiala (IA)?

Pentru unele cupluri, pur si simplu dorinta de a avea un copil nu este suficienta. In aceste cazuri, inseminarea artificiala (IA) poate face posibila sarcina. Inseminarea artificiala presupune plasarea materialului seminal in tractul reproducator al femeii, de obicei direct in uter. Acest lucru ajuta la asigurarea unei sanse mai mari de sarcina, deoarece sperma nu trebuie sa ajunga singura din vagin.

Este o procedura de reproducere asistata, o alta fiind fertilizarea in vitro (FIV). Pentru IA se poate folosi sperma de la partener sau sperma de la donator. Cand spermatozoizii sunt folositi de la un donator anonim, procesul se numeste inseminare terapeutica cu donator.

Procedura in sine presupune introducerea probei de sperma in cavitatea uterului sau in alta regiune a sistemului reproducator, imediat inainte de ovulatie.

Cand este indicata?

Inseminarea artificiala poate ajuta un cuplu sa conceapa daca:

  • exista o problema cu sperma barbatului sau are disfunctie erectila sau ejaculare prematura;
  • nu exista niciun motiv evident pentru care cuplul nu poate concepe (infertilitate fara cauza cunoscuta);
  • femeia are probleme de ovulatie sau endometrioza usoara, cand celulele care se gasesc de obicei in mucoasa uterului cresc in alte parti ale sistemului reproducator, cum ar fi trompele uterine, ovarele sau vaginul.

Poate fi indicata si pentru femeile fara partener de sex masculin, care vor sa aiba un copil.

Un medic ii poate recomanda unui cuplu inseminarea artificiala:

  • dupa 6 luni de relatii sexuale neprotejate daca o femeie are varsta peste 35 de ani;
  • dupa un an de relatii sexuale neprotejate daca o femeie are mai putin de 35 de ani.

Tipuri de inseminare artificiala

IUI – Inseminare intrauterina

Sperma este injectata in uter. Inseminarea intrauterina este una dintre cele mai eficiente tipuri de inseminare artificiala si are unele dintre cele mai mari rate de succes. Totusi, acest tip de inseminare este mai eficient daca femeia are sub 30 de ani.

ICI – Inseminare intracervicala

Spermatozoizii sunt injectati in colul uterin, localizat la deschiderea uterului. Aceasta procedura este de obicei una dintre cele mai usoare si mai putin costisitoare tipuri de inseminare artificiala, deoarece imita cel mai indeaproape actul sexual. Materialul seminal este introdus la deschiderea colului uterin de catre un medic cu o seringa.

IVI – Inseminare intravaginala

Inseminarea intravaginala (IVI) este cel mai simplu tip de inseminare si implica plasarea spermei in vaginul femeii. Este aproape similar cu ceea ce se intampla in timpul actului sexual in ceea ce priveste plasarea spermatozoizilor. Aceasta metoda de inseminare poate fi utilizata atunci cand se utilizeaza sperma de la donator si atunci cand nu exista probleme cu fertilitatea femeii.

Deoarece ratele de succes sunt mai mici decat in caz de IUI, aceasta forma de inseminare nu este comuna, dar este mai frecventa in tratamentele de „inseminare la domiciliu”.

ITI – Inseminare intratubara

Sperma este injectata in trompele uterine. Un cateter trece prin colul uterin si uter si plaseaza sperma direct in trompele uterine.

Etape ale inseminarii artificiale

1.Examenul fizic

Procedura incepe cu un diagnostic clar – daca e vorba de infertilitate masculina, feminina, ambele sau alte motive. Se va efectua o evaluare initiala pentru a investiga problemele de fertilitate.

Pentru a incepe procedura de inseminare artificiala, atat femeia, cat si partenerul de sex masculin (sau potentialul donator) vor beneficia de o examinare fizica completa, inclusiv testarea sangelui. Medicul va face o analiza a spermatozoizilor prin obtinerea unui esantion de sperma de la partener (sau donator de sperma) Daca partenerul are probleme de ejaculare, medicul poate evita acest lucru prin extragerea spermei din vezica urinara dupa ce el ejaculeaza. Medicul poate folosi apoi acest material seminal in timpul procedurii de inseminare artificiala.

2. Tratament pentru fertilitate si monitorizare

De cele mai multe ori tratamentul este aplicat in functie de ciclul menstrual normal. Aceasta optiune nu implica niciun medicament si functioneaza dupa ciclul menstrual natural al femeii. O alta optiune este prin inducerea ovulatiei.  Desi nu este necesar mereu, medicul poate prescrie medicamente pentru fertilitate precum Clomid sau gonadotropina inainte de procedura de inseminare artificiala. Gonadotropina corionica umana (hCG) poate fi, de asemenea, administrata inainte de procedura de inseminare artificiala pentru a declansa ovulatia. Introducerea spermei partenerului (sau a spermei donatoare) ar trebui sa se faca apoi in 24-36 de ore de la aceasta injectie.

De asemenea, medicul va poate recomanda sa va urmariti ovulatia.

Aceste medicamente pentru fertilitate inainte de procedura pot creste sansele de sarcina, dar in acelasi timp au si riscul ca pot duce la sarcini multiple. Ori de cate ori este posibil, clinicile de fertilitate incearca sa evite sarcinile multiple, deoarece exista un risc crescut de complicatii asociate cu acest tip de sarcina. Una dintre circumstantele in care este recomandata medicatia pentru fertilitate este daca o femeie prezinta simptome de endometrioza, o afectiune in care se gasesc bucati mici ale mucoasei uterine in afara zonei uterine.

3. Pregatirea spermei

Daca un cuplu decide sa faca procedura folosind sperma partenerului, barbatului i se va solicita o proba de sperma la clinica de fertilitate. Proba de sperma va fi prelevata de obicei in aceeasi zi in care are loc tratamentul IA. I se poate cere sa nu intretina relatii sexuale sau sa se masturbeze timp de doua zile inainte de prelevarea probei, deoarece acest lucru ar putea afecta calitatea probei de sperma. Proba va fi procesata si filtrata prin utilizarea unui echipament special pentru a indeparta orice spermatozoizi morti sau si impuritati. Spermatozoizii cei mai activi vor fi pastrati – pentru a obtine o proba concentrata de spermatozoizi sanatosi.

Pentru inseminare folosind sperma de la donator, procedura utilizata este aceeasi ca mai sus. Cu toate acestea, in loc sa foloseasca sperma partenerului masculin, o proba de sperma inghetata de la un donator va fi dezghetata, procesata si apoi introdusa in zona uterina.

Orice proba de sperma este verificata cu atentie pentru infectii, precum HIV, hepatita B si hepatita C, tulburari genetice si ereditare, cum ar fi anemia cu celule in secera si fibroza chistica, ce ar putea afecta sanatatea unui copil.

4. Introducerea materialului seminal

Procedura de inseminare artificiala este rapida si de obicei nedureroasa. Un instrument special numit specul este introdus in vaginul femeii pentru a mentine peretii vaginului deschisi. Un tub subtire, flexibil, numit cateter, este apoi plasat in interiorul vaginului si ghidat. Acest proces este in mare parte nedureros, desi unele femei pot suferi crampe usoare, asemanatoare durerilor menstruale. Proba de sperma va fi trecuta prin cateter si introdusa in zona uterina. Procesul dureaza de obicei nu mai mult de 10 minute.

5. Odihna si monitorizare

Dupa procedura de inseminare artificiala, un capac sau un burete cervical este introdus in vagin pentru a mentine sperma in apropierea colului. Acest burete sau capac poate fi indepartat dupa cateva ore de la terminarea procedurii. Vi se poate recomanda sa stati intinsa 15-20 de minute- se considera ca aceasta pozitie dupa procedura poate creste sansele de a ramane insarcinata.

Cat dureaza tratamentul pentru inseminare artificiala?

Procedurai n sine nu dureaza mult. Recoltarea spermei se face in ziua procedurii, iar prepararea in laborator dureaza aproximativ 60 minute. Procedura de inseminare in sine dureaza maximum 10 minute. Cu toate acestea, la durata totala a procedurii complete se adauga si timpul de asteptare pana la ovulatie, durata dintre programarile la medic, plus perioada in care se pot administra medicamente pentru fertilitate.

Inseminarea la domiciliu

Unele femei pot alege inseminarea la domiciliu. Cel mai frecvent, inseminarile la domiciliu sunt proceduri ICI. Unele dintre avantajele unei inseminari artificiale la domiciliu sunt ca o femeie poate fi in intimitatea propriei case. Desi procedura este destul de simpla, poate fi dificil pentru o femeie sa realizeze singura. Se recomanda inseminarea artificiala la cabinetul medical si nu la domiciliu.

Ce sanse de reusita are inseminarea artificiala?

Sansele de reusita pentru IA depind de:

  • cauza infertilitatii;
  • varsta femeii;
  • calitatea si cantitatea materialului seminal al barbatului (utilizarea spermei proaspete duce la rate mai mari de conceptie decat folosirea spermei inghetate);
  • daca au fost folosite medicamente pentru fertilitate sau nu.

In general rata de succes e de 10% pentru folosirea spermei de la partener, si 14% pentru sperma de la donator, pentru un singur ciclu de inseminare artificiala. Sansele de reusita pot fi mai mici pentru femeila mai in varsta (dupa 38 ani), pentru barbatii cu o calitate redusa a spermei sau daca infertilitatea e de mai mult de 3 ani. Cand se folosesc medicamente pentru stimularea ovulatiei, sansele tind sa fie mai mari. Potrivit unui studiu de cercetare publicat in revista Human Reproduction, rata de succes pentru ICI este de 37,9 %  dupa 6 cicluri de tratament. Acelasi studiu a aratat o rata de succes de 40,5% pentru IUI dupa 6 tratamente.

Trebuie subliniat faptul ca IA nu garanteaza o sarcina sanatoasa si un copil neaparat sanatos. O sarcina prin IA are aceleasi riscuri ca o sarcina naturala – adica risc de malformatii congenitale, sarcina ectopica etc.

Ce trebuie sa faci dupa inseminarea artificiala?

Dupa terminarea procedurii de inseminare artificiala urmeaza o perioada de asteptare. Dupa procedura poate sa apara o usoara sangerare vaginala sau chiar cateva crampe. Majoritatea femeilor nu se confrunta cu probleme dupa inseminarea artificiala, cu toate acestea exista riscuri mici de a dezvolta o infectie sau de a avea o reactie la spermatozoizi. Discutati cu medicul daca aveti febra, frisoane sau dureri abdominale in primele 5 zile dupa procedura. Cel mai bun rezultat posibil, desigur, este o sarcina viabila. In cateva zile, veti sti daca inseminarea artificiala a fost un succes.

In general, daca nu s-a ajuns la o sarcina dupa inseminare, se va trece la pregatirea pentru urmatorul ciclu IA. De multe ori sunt necesare pana la 6 cicluri IA. Cu toate acestea, de multe ori, daca inseminarea nu da rezultate dupa 4 cicluri, se va trece la procedura FIV.

Riscuri ale inseminarii artificiale

Durerea este rara dupa procedura, desi crampe abdominale usoare sau disconfort pot fi prezente din cauza trecerii cateterului. Rar, unele femei au alergie la medicatia de stimulare ovariana. Atunci cand procedura este efectuata in mod steril, riscurile de infectie sunt minime. Cu toate acestea, este posibil ca o femeie sa poata prezenta o infectie sau inflamatie pelvina dupa procedura.

IA si sarcina multipla

Exista un risc crescut de sarcina multipla, cum ar fi gemenii, daca o femeie are inseminare intrauterina (IUI) in asociere cu medicatia pentru fertilitate. In ciclurile IUI combinate cu hormonul foliculostimulator (FSH), un hormon al fertilitatii care creste numarul de ovule produse, ratele de sarcina multiple variaza intre 10-40%.

Sarcina multipla e asociata cu un risc crescut de:

  • avort spontan – pierderea sarcinii in primele 23 de saptamani;
  • diabetul gestational – un tip de diabet care afecteaza femeile in timpul sarcinii;
  • greutate scazuta la nastere – bebelusii nascuti cu greutate mica;
  • nastere prematura – bebelusii nascuti inainte de saptamana 37 de sarcina.

Sindromul de hiperstimulare ovariana (OHSS)

Sindromul de hiperstimulare ovariana este o complicatie neobisnuita, dar potential grava, care poate aparea atunci cand o femeie foloseste medicamente pentru fertilitate in timpul unui ciclu de tratament IUI. Din motive care nu sunt pe deplin intelese, ovarele unor femei devin umflate dupa utilizarea medicamentelor pentru fertilitate. In cele mai multe cazuri, umflarea este usoara si provoaca simptome ca:

  • balonare;
  • dureri abdominale usoare pana la moderate;
  • ocazional greata si varsaturi.

Alteori, pot aparea simptome grave. Simptomele OHSS apar de obicei la4-5  zile dupa utilizarea initiala a medicamentelor pentru fertilitate.

Costuri inseminare artificiala

In general, pretul pentru inseminare artificiala propriu-zisa (procedura in sine) este de aproximativ 600 – 900 lei pentru fiecare procedura – fiecare ciclu AI. La acest tarif se adauga urmatoarele costuri suplimentare:

  • analiza si prelucrarea materialului seminal – aproximativ 600 – 800 lei;
  • pretul consultatiei si stabilirea diagnosticului de infertilitate + consiliere infertilitate;
  • pret sperma donator – cum ar fi sperma donator banca Cryos Danemarca, de exemplu (pret sperma donator poate ajunge la 1500 euro, in functie de calitatea spermei, la care se adauga costuri de livrare);
  • ecografii;
  • alte analize de sange;
  • spermograma – aproximativ 200 lei;
  • spermocultura;
  • punctie testiculara – daca este cazul;
  • tratament pentru fertilitate;
  • congelare/decongelare material seminal – aproximativ 200 lei fiecare;
  • consultatii si teste prenatale dupa confirmarea sarcinii etc.

Clinici unde poti face inseminare artificiala

Iata cateva recomandari de clinici inseminare artificiala in Romania:

  • clinici inseminare artificiala Bucuresti: Fertilia, Gynera Fertility Center;
  • clinici inseminare artificiala Cluj: Departamentul de Reproducere Umana Asistata Prof. Dr. I.V. Surcel;
  • clinici inseminare artificiala Iasi: Omini Clinic, Clinica de reproducere umana Iscare Iasi, Origyn Fertility Center;
  • clinici inseminare artificiala Timisoara: Gynatal;
  • clinici inseminare artificiala Craiova – Centrul Medical HitMed;
  • Clinica de Fertilitate Zygota Mures.

Forum despre fertilizare in vitro / inseminare artificiala

Un forum poate fi un loc in care gasesti informatii utile si poti interactiona cu persoane care se confrunta cu aceleasi probleme ca si tine. Iata cateva exemple de forum-uri in care gasesti topicuri despre probleme de fertilitate, fertilizare in vitro si inseminare artificiala:

Referinte:
(1) What to know about artificial insemination, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/217986.php
(2) Everything You Need to Know About Artificial Insemination, link: https://www.healthline.com/health/artificial-insemination
(3) Intrauterine Insemination: IUI, link: https://americanpregnancy.org/infertility/intrauterine-insemination/
(4) Infertility and Artificial Insemination, link: https://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/guide/artificial-insemination#1
(5) Types of Artificial Insemination, link: https://www.azfertility.com/types-of-artificial-insemination/
(6) What is IUI?, link: https://www.plannedparenthood.org/learn/pregnancy/fertility-treatments/what-iui

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o săptămână ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

2 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

5 luni ago