Ingrijirea celor mici este pe primul loc pentru parinti. Ochii, urechile, nasul si unghiutele au nevoie de ingrijire atenta si speciala. Afla mai multe despre ingrijirea unghiilor, ingrijirea ochilor, a urechilor si a nasului.
CUPRINS:
1. Ingrijirea unghiilor
2. Ingrijirea ochilor
3. Ingrijirea urechilor
4. Ingrijirea nasului
5. Seturi pentru ingrijirea bebelusului
Taierea unghiilor celor mici poate fi o provocare pentru proaspetii parinti, dar mentinerea unghiutelor scurte este esentiala pentru siguranta celor mici. Deoarece le lipseste controlul muscular, sugarii isi pot zgaria si taia cu usurinta propria piele delicata in timp ce isi flutura mainile si picioarele. De asemenea, este important sa mentineti unghiile copiilor taiate cand incep sa interactioneze si sa se joace cu alti copii care ar putea fi zgariati accidental.
Unghiile bebelusilor pot avea lungimi diferite la nastere si cresc in ritmuri diferite. Cand ii faceti baita copilului, verificati lungimea unghiilor. Taiati unghiile daca se extind dincolo de varful degetelor, pentru a preveni zgarierea.
Deoarece unghiile bebelusilor tind sa creasca rapid de la varsta frageda pana in urmatoarea etapa de copilarie, este posibil sa fie nevoie sa fie taiate o data sau de doua ori pe saptamana. Unii nou-nascuti au nevoie sa le fie taiate unghiile chiar mai des in primele saptamani de viata.
In cazul copiilor mai mari, e util sa il implicati si pe acesta in activitate – sub forma de joc. Laudati copilul cand procesul a ajuns la final.
Unghiera cu lupa U-Grow A-1207
Citeste mai multe despre Unghiera cu lupa U-Grow A-1207
Forfecuta de unghii Tommee Tippee, 0 luni+
Afla mai multe despre Forfecuta de unghii Tommee Tippee, 0 luni+
Daca din greseala taiati putin din piele, folositi un tampon steril si aplicati pentru a opri sangerarea. Nu puneti un bandaj in jurul taieturii – bebelusilor le place sa-si duca degetele la gura si se pot sufoca cu bandajul care se poate desprinde usor.
O unghie incarnata este atunci cand partea unghiei incepe sa creasca in piele. Unghiile incarnate pot fi foarte dureroase, sau mai rau, pot duce la o infectie grava. Copilul trebuie sa poarte incaltaminte suficient de lejera pentru a preveni unghiile incarnate la picioare. La orice semn de umflare, roseata la o unghie sau durere, consultati medicul pentru a preveni infectarea si agravarea.
Cei mici isi pot roade unghiile din diferite motive – inclusiv curiozitate, plictiseala, reducerea stresului, pentru ca imita etc. Este cea mai frecventa dintre asa-numitele „obiceiuri nervoase”, care includ suptul degetului mare, rasucirea parului, scrasnitul dintilor. Uneori obiceiul continua pana la varsta adulta.
In primul rand, incercati sa identificati cauza de la baza comportamentului. Incurajati copilul sa vorbeasca despre asta si despre grijile lui. Evitati cearta sau pedepsele – acestea nu fac decat sa agraveze obiceiul. Evitati sa va pierdeti cu firea, sa tipati la el, chiar daca obiceiul este deranjant pentru cei din jur. Ajutati copilul sa constientizeze obiceiul, sa devina mai constient de momentele cand simte nevoia sa isi roada unghiile si sa inteleaga cat de nesanatos e – riscul de infectare, bacterii etc.
Puteti apela la aplicarea la solutii cu gust amar specifice pentru rosul unghiilor, dar verificati eticheta pentru a nu contine ingrediente toxice. De asemenea, o manichiura la salon ii poate ajuta sa renunte la acest obicei, fiind util mai ales pentru fetite.
Ajutati copilul cu alte tehnici de relaxare. Stabiliti un semnal subtil intre voi, care sa ii reaminteasca sa nu isi mai roada unghiile, fara a atrage atentia celor din jur – poate fi o atingere pe brat sau un cuvand cod. Puteti stabili si un sistem de recompense – un grafic autocolant pe care sa marcati in fiecare zi in care cel mic nu isi roade unghiile.
Multi copii pot fi atrasi de lacurile de unghii, mai ales cele stralucitoare si colorate. A-i permite copilului sa foloseasca lac de unghii poate fi o recompensa, o activitate distractiva parinte-copil, pentru imbunatatirea conexiunii cu parintele etc. Decizia este a fiecarui parinte in parte. Retine ca gradinitile si mai ales scolile au reguli cu privire la lacul de unghii.
Exista patru toxine majore in unele marci de lacuri de unghii care atrag cea mai mare atentie: toluenul, fosfatul de trifenil, sau TPHP, formaledehida si ftalatii. Daca lasati copilul sa se dea cu oja, alegeti lacuri de unghii speciale pentru copii. Aceste produse nu contin niciunul dintre substantele toxice, asa ca nu prezinta un risc daca cel mic isi duce degetele la gura. Optati pentru lacuri de unghii pentru copii, care sunt organice, naturale. Lacurile de unghii pe baza de apa sunt o alternativa excelenta la lacurile de unghii pe baza de solvent. De obicei se usuca mai greu, dar sunt mai usor de indepartat de pe unghie.
Ochii unui copil sunt sensibili si au nevoie de ingrijire atenta pe masura ce se dezvolta si cresc.
Problemele comune ale ochilor la copii includ:
Vederea copiilor trebuie testata inca de la nastere. Cei mici adesea nu isi dau seama ca au probleme cu vederea, si e normal. Incearca sa observi semnele care pot trada o problema de vedere – copilul tine capul prea aproape de carte sau caiet cand scrie, sta prea aproape de TV pentru ca „nu vede”, se incrunta cand incearca sa priveasca ceva etc.
In general se recomanda control oftalmologic la nastere, la 6 luni, la 3-4 ani, la 5 ani, si inainte de fiecare an scolar. Copiii pot avea nevoie de ochelari din mai multe motive – dintre care unele sunt diferite decat pentru adulti. Deoarece sistemul vizual al copilului creste si se dezvolta, in special in primii 5-6 ani de viata, ochelarii pot juca un rol important in asigurarea dezvoltarii normale a vederii.
Un studiu realizat de Agentia de marketing Mintel a aratat ca 80% dintre copiii de 9 – 11 ani din Statele Unite folosesc o forma de produse cosmetice si produse de ingrijire personala. De asemenea, a aratat ca peste jumatate dintre copiii de 12 -14 ani folosesc rimel, fard de ochi, creion dermatograf si creioane pentru sprancene si 45 % dintre ei folosesc fond de ten si produse de acoperire a imperfectiunilor tenului.
Ca si in cazul lacului de unghii, si machiajul ochilor este tentant pentru cei mici. Produsele cosmetice incarcate cu substante chimice toxice sunt o preocupare majora, insa. Parintii ar trebui sa evite si sa previna aplicarea machiajului la copii, deoarece impactul daunator al substantelor chimice daunatoare este mai mare asupra celor mici. Asta deoarece copiii au o rata de metabolism mult mai mare, iar corpul lor poate absorbi aproape 100 % din substantele chimice aplicate. Aceeasi problema este si cu rujul aplicat pe buze. Buzele sunt considerate mucoase si vor absorbi orice substante chimice sunt aplicate intr-un ritm accelerat.
In cazul adolescentilor, e important atunci cand vor sa aplice machiaj uneori, sa aleaga produse sigure. Cumparati produse cu cat mai putine ingrediente si evitati ingredientele toxice. Alegeti produse cat mai putine si de calitate. Invatati-i sa indeparteze orice urma de machiaj inainte de culcare. Inlocuiti produsele cosmetice la fiecare 6-12 luni pentru a reduce riscul de contaminare. Invatati copilul sa evite sa foloseasca sau sa impartaseca produse cosmetice, care pot creste riscul de contaminare si infectii.
Ochelarii de soare nu sunt un moft, nici pentru copii, ci o necesitate. Deteriorarea ochilor din cauza expunerii la radiatiile ultraviolete (UV) nocive de la soare este cumulativa de-a lungul vietii. Deoarece copiii petrec mult mai mult timp in aer liber decat majoritatea adultilor, ochelarii de soare care blocheaza 100% din UV sunt deosebit de importanti pentru copii. Purtarea ochelarilor de soare in copilarie poate juca un rol important in prevenirea problemelor oculare mai tarziu in viata, care au fost asociate cu expunerea cumulata la UV.
Alegeti ochelari cu lentile ce blocheaza 100% din razele UV ale soarelui. Majoritatea lentilelor ochelarilor de soare care blocheaza razele sunt de culoarea chihlimbarului sau cuprului. Prin blocarea luminii albastre, aceste lentile sporesc si contrastul. O alta optiune excelenta sunt ochelarii cu lentile fotocromatice, care permit sa vezi clar in interior si se intuneca automat in lumina soarelui.
Ceara din ureche, cunoscuta si sub denumirea de cerumen, este un material lipicios adeziv produs in interiorul urechii. Este formata din celule moarte ale pielii si este secretata de glandele situate in mucoasa urechii. Ceara din urechi are si parti bune- in doze mici. Aceasta substanta protejeaza canalul urechii de bacterii, ciuperci, insecte si apa. Dar, in exces, poate apasa impotriva timpanului sau poate bloca uneori canalul auditiv, ceea ce ar putea afecta auzul celui mic.
Iata cateva sfaturi pentru curatarea urechilor:
Din nefericire, multi copii au tendinta de a-si baga diferite obiecte mici in urechi sau nas – margele, fasole, jucarii mici etc. Nu folositi obiecte sau degetele pentru a indeparta un corp strain destul de mic ce poate fi foarte greu prins, pentru ca e posibil sa il impingeti si mai mult. Inlaturarea trebuie sa fie facuta in aceste cazuri doar de catre un profesionist cu echipament adecvat, cum ar fi pediatrul sau un medic ORL.
Infectiile in urechi sunt frecvente la bebelusi si copii mici, in special cu varste cuprinse intre 6 -18 luni. Adesea, infectia se reduce de la sine in cateva zile. In timp ce poate cauza dureri timp de 2 -3 zile, medicamentele de calmare a durerii pot fi de ajutor.
Exista 2 tipuri comune de infectie ale urechii:
O alergie poate provoca, de asemenea, umflarea si blocarea trompei lui Eustachie, ducand la infectie. Infectiile conduc la o acumulare de lichid in ureche, cauzand presiune si durere. Acest fluid se scurge de obicei in cateva zile fara niciun tratament.
Infectiile urechii pot fi foarte dureroase. In timp ce copiii mai mari va pot spune acest lucru, cei mai mici nu pot. S-ar putea sa-i vedeti tragandu-se de ureche. De asemenea, copiii pot avea febra, varsaturi sau probleme cu echilibrul. O infectie a urechii externe poate face ca urechea si zona din jurul ei sa fie rosii, umflate si fierbinti la atingere.
Gaurile in urechi pentru cercei se fac la medicul pediatru, la un cabinet medical special sau la magazinele speciale de bijuterii – ideea este ca trebuie sa fie un mediu igienizat si sigur. Pentru bebelusi si copii mici se recomanda cercei mici, ce nu pot fi trasi. Evitati cercetii tip cerc, prin care copilul isi poate baga degetele si poate trage de ei.
Dupa efectuarea gaurilor pentru cercei, stergeti cu putin alcool in jurul lobului urechii de doua ori pe zi si rasuciti cerceii cel putin o data pe zi. Nu apasati pe ureche atunci cand faceti acest lucru, deoarece poate cauza durere. Dupa fiecare baie, uscati zona din jurul fiecarui piercing, astfel incat sa nu ramana umeda. Fiti atent la orice semne de infectie. Acestea pot include durere, secretii, inflamatie si sangerare.
Testarea auditiva se face inca de la nastere pentru a depista orice semne usoare de afectare a auzului. Problemele de auz pot afecta dezvoltarea limbajului si a abilitatilor sociale. Initial, controalele de rutina de fac la medicul pediatru care observa modul in care bebe raspunde la sunete. Poate fi necesar si un consult la audiolog. Testele pentru un nou-nascut sunt testul pentru Potentiale evocate auditive de trunchi cerebral (Auditory Brainstem Response – ABR) si Otoemisiuni acustice (Otoacoustic emissions – OAE). La sugari se ma foloseste si audiometria cu intarire vizuala. Dupa varsta de 1 an se foloseste audiometria conditionata prin joc, ce se bazeaza pe cooperarea celui mic. Pentru copiii mai mari se foloseste audiometria tonala pura si timpanometria.
Iata cateva sfaturi pentru igiena nasului copilului:
Nasul umflat sau congestia nazala la bebelusi apare atunci cand tesuturile din interiorul nasului se umfla sau produc mucus. Daca cel mic are nasul infundat, poate respira pe gura, ceea ce poate ingreuna alimentatia. In cazuri rare, un nas infundat poate cauza probleme de respiratie. De obicei, congestia nazala dispare de la sine intr-o saptamana.
Uscaciunea nazala se agraveaza adesea in lunile reci de iarna, cand incalzirea face ca aerul din interiorul casei sa se usuce. Atunci cand cogestia nazala persista, mergeti la medic pentru a depista exact cauza. Luati in considerare si un obiect strain in nas (examinati bine nasul copilului) si eventual polipi.
Abilitati simple ca legatul sireturilor, incheierea nasturilor – par simple, dar la inceput fiecare dintre noi a avut nevoie de ajutor. Asa e si cu suflatul nasului. Acest gest aparent banal trebuie invatat. Desi multi copii sunt pregatiti ca dezvoltare sa invete sa isi sufle singuri nasul de la varsta de 2 ani, unii invata abia la 7 sau 8 ani. Cand copilul este gata sa invete, va depinde in mare masura de dorinta lui de a incerca.
Iata cateva sugestii ce pot fi utile:
Desi unii oameni considera ca este un „obicei nervos”, scobitul in nas nu este neaparat un semn de stres. De obicei, copiii se scobesc in nas pentru ca simt ca e ceva acolo ce ii deranjeaza. In general obiceiul apare la copiii cu alergii, deoarece fluxul greu de mucus si crustele le confera o „senzatie ca e ceva acolo”. Principala problema cu bagatul degetului in nas este reprezentata de germeni. Germenii de pe degete, odata ajungi in nas, pot caza infectii. Invatati copilul sa se spele cat mai des pe maini si sa foloseasca batista pentru a se sterge la nasuc. In plus, poate provoca traumatisme ale pasajelor nazale, ducand la aparitia hemoragiei, a infectiilor si a plagilor greu de vindecat.
Daca e vorba de un comportament de plictiseala sau stres, oferiti-i alternative – tot felul de activitati distractive. Nu pedepsiti si nu certati copilul. Atentionati discret copilul de fiecare data cand face asta, si dicutati cu el despre preocuparile de igiena. Explicati-i ca nu este un obicei curat si nu numai ca poate provoca infectarea nasului, ci poate raspandi si germeni.
Afla mai multe despre Kit ingrijire si igiena nou-nascut Tommee Tippee
Afla mai multe despre Set ingrijire 9 piese Grooming Aqua Babymoov
Afla mai multe despre Set pentru ingrijire 7 piese Plouf Badabulle
Referinte:
(1) https://raisingchildren.net.au/babies/health-daily-care/hygiene-keeping-clean/trimming-nails
(2) https://medlineplus.gov/ency/article/001914.htm
(3) https://raisingchildren.net.au/babies/health-daily-care/hygiene-keeping-clean/cleaning-eyes-nose-ears
(4) https://www.verywellhealth.com/newborn-baby-eye-care-3421592
(5) https://www.chla.org/blog/rn-remedies/how-and-when-clean-your-child-s-ears
(6) https://www.healthline.com/health/parenting/how-to-clean-baby-ears
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…