Ingrijirea pielii copilului – sfaturi si recomandari

ingrijirea pielii

banner-waterwipes-miababy

Ingrijirea pielii copiilor – Desi pielea bebelusului are aceeasi structura ca a adultilor, nu poate indeplini toate functiile. Deoarece pielea nu este complet dezvoltata, este mai vulnerabila la deteriorare, ceea ce inseamna ca trebuie tratata cu grija deosebita.

CUPRINS:

1. Informatii generale
2. Importanta ingrijirii pielii
3. Principalele probleme asociate
4. Etape in ingrijirea pielii
5. Sfaturi
6. Produse recomandate

Informatii generale

Pielea copilului este foarte sensibila. In prima etapa, nu este necesar sa folositi sampoane, lotiuni, uleiuri, solutii de curatare sau alte produse. Unele produse pot contine parfum si alte ingrediente ce pot irita pielea bebelusului.

banner-tommee-tippee-miababy

Pielea are trei straturi principale: epiderma, derm si stratul subcutanat. Stratul cel mai exterior al epidermei este stratul cornos numit in mod obisnuit „bariera de protectie”, care este formata din celule aplatizate ce sunt eliminate natural la fiecare doua saptamani aproximativ.

Pielea indeplineste aceleasi functii in fiecare etapa a vietii, inclusiv:

  • bariera impotriva agentilor patogeni si a substantelor chimice daunatoare;
  • absorbtia si eliminarea apei;
  • protectie impotriva radiatiilor UV;
  • reglarea temperaturii corporale;
  • sintetizarea vitaminei D;
  • perceptie senzoriala.

Importanta ingrijirii pielii copiilor

Pielea bebelusului difera de cea a adultilor. Pielea sugarilor este diferita din punct de vedere fiziologic de cea a copiilor mai mari si a adultilor. Difera in ceea ce priveste structura, compozitia si functia. In cazul pielii bebelusilor, celulele sunt mai mici, iar fibrele de colagen sunt mai subtiri. In consecinta, pielea bebelusului este mai permeabila si mai predispusa la uscaciune decat pielea adulta. De asemenea, raportul suprafetei corpului la greutatea si volumul bebelusului este mai mare decat in cazul adultilor, ceea ce creste vulnerabilitatea pielii copilului la substantele aplicate si la expunerea la soare.

Compozitia pielii bebelusului este, de asemenea, diferita de cea a pielii adulte, continand mai putini factori de hidratare naturali, mai putine lipide si mai putina melanina.

cursuri puericultura

Pielea bebelusului are, de asemenea, un pH mai mare decat cel al adultilor, un alt indiciu ca bariera pielii este mai putin matura decat cea a pielii adulte. Natura acida a pielii este importanta, deoarece are proprietati antimicrobiene care fac ca pielea sa reziste la colonizarea cu bacterii daunatoare.

ingrijirea pielii copiilor

Principalele probleme asociate

Un nou-nascut poate avea unele modificari ale pielii care par neobisnuite. Majoritatea modificarilor pielii la nou-nascuti sunt destul de frecvente si nu au nevoie de tratament medical. Acestea includ:

miababy magazin
  • acneea neonatala;
  • milia – puncte mici albe pe fata ce dispar de la sine;
  • melanoza neonatala pusturala tranzitorie – o eruptie inofensiva;
  • melanocitoza dermica – petele mongoliene – sunt semne la nastere inofensive ce variaza ca marime;
  • vernix caseora – o substanta alba grasa, care acopera si protejeaza pielea bebelusului in uter.

Alte probleme ale pielii copiilor sunt:

Eczema sau dermatita atopica

Bebelusul poate avea eczeme (numite si dermatita atopica), o eruptie cutanata cauzata de hipersensibilitatea pielii. De obicei apare la bebelusii cu varste cuprinse intre 2 – 6 luni, cel mai adesea pe obraji, frunte, scalp si pe spatele bratelor. La copiii mai mari, eczema apare frecvent pe pielea din spatele genunchilor si coatelor.

Sunt zone de piele rosiatice, denivelate, cu o textura aspra. Eczema nu este contagioasa, dar de obicei cauzeaza mancarime. Pe masura ce copilul creste, poate scarpina si zgaria pielea in mod repetat, ceea ce poate face zona vulnerabila la infectii.

Sfaturi:

  • Folositi un sapun usor, fara parfum.
  • Aplicati un produs hidratant in decurs de 3 minute dupa baie pentru a bloca umezeala.
  • Evitati schimbarile bruste de temperatura.
  • Taiati unghiile copilului scurt pentru a preveni zgarierea.
  • Pentru cazuri grave, medicul poate recomanda utilizarea cremei cu hidrocortizon.

Dermatita de scutec

Dermatita de scutec sau iritatia de scutec este o problema ce afecteaza zona de scutec. Cel mai frecvent tip de dermatita de scutec este dermatita iritanta de contact, asociata cu expunerea pielii fie la urina, fie la fecale (sau la ambele) pentru o perioada lunga de timp. Dermatita de contact iritanta apare de obicei ca o iritatie rosie, uneori usor umflata sau chiar pete asemanatoare cu blisterele in zona scutecului.

Tratamentul primar si prevenirea dermatitei de contact iritante includ schimbari frecvente de scutec pentru a preveni contactul extins cu umiditatea si cremele de bariera, care contin cel mai frecvent oxid de zinc.

Negii

Negii rezulta dintr-o infectie cu un virus si sunt frecventi la copiii de toate varstele. Negii apar in mod obisnuit ca niste mase mici dure pe degete, maini si picioare. Din pacate, nu exista tratamente antivirale care sa vizeze virusul in sine. In schimb, tratamentul disponibil este vizat asupra pielii in care traieste virusul.

Acneea

Acneea este una dintre cele mai frecvente probleme ale pielii. Acneea este mai frecventa in timpul cresterii hormonale asociate adolescentei, la pubertate, dar afecteaza si 20 % dintre adulti. Igiena slaba, alimentatia precara si stresul pot agrava acneea, dar nu o provoaca. Acneea incepe cand foliculii de par mici sau porii devin infundati cu secretii uleioase (sebum) din glandele sebacee ale pielii, precum si keratina (o proteina a pielii). Tratamentele prescrise pentru acnee vor depinde de varsta pacientului, tipul de piele si, cel mai important, de severitatea acneei.

pielea copiilor

Etape in ingrijirea pielii

Mentinerea pielii copilului moale si sanatoasa incepe cu o intelegere a caracteristicilor si nevoilor sale unice.

Curatarea pielii

Curatarea se face cu apa si ulterior se pot folosi si produse de curatare. Baita copilului nu trebuie sa fie foarte lunga, pentru a nu usca pielea. Daca este necesar, utilizati un produs de curatare usor, bland, fara sapun. Aceste produse sunt foarte eficiente in curatarea pielii copilului si sunt disponibile la farmacie. Evitati baia cu spuma multa, deoarece indeparteaza uleiurile naturale de pe piele si evitati sapunurile antibacteriene si parfumate, deoarece acestea pot irita pielea.

Hidratarea pielii

Utilizarea regulata a unui hidratant bland poate calma si proteja pielea uscata. Pielea uscata poate aparea oriunde pe corp, dar se gaseste in mod obisnuit pe coate, genunchi, picioare. Alegeti un produs hidratant care sa nu contina ingrediente dure sau toxice, cum ar fi formaldehida si 1,4-dioxan. Alegeti produse fara alcool si parfum, care pot usca si irita pielea. Folositi creme mai groase, mai degraba decat lotiuni subtiri, pentru a trata pielea uscata. Hidratantele cu ceramide sunt utile in special pentru hidratarea pielii. Aplicati crema hidratanta la cateva minute de la scoaterea copilului din cada pentru a retine umiditatea care este inca in piele de la baie.

Protectie solara

Pielea copilului poate fi inchisa la culoare, deschisa la culoare sau undeva la mijloc. Cu cat pielea copilului este mai inchisa la culoarea, cu atat ea contine mai multa melanina. Melanina este un pigment care ofera protectie naturala impotriva razelor dure ale soarelui. Indiferent de culoarea pielii copilului, trebuie sa ai grija pentru a nu se arde. Limitati perioada de timp pe care cel mic o petrece in lumina directa a soarelui si aplicati o protectie solara cu spectru larg cu 20 – 30 de minute inainte de a iesi afara. Expunerea excesiva la soare usuca, de asemenea, pielea si poate provoca arsuri solare.

Pielea copiilor este mai delicata si mai sensibila la daunele UV decat pielea adultilor. Arsurile solare in timpul copilariei creste riscul de cancer de piele in viata ulterioara.

Sfaturi:

  • Bebelusii sub 6 luni trebuie feriti de lumina directa a soarelui.
  • Pentru bebelusii cu varsta de peste 6 luni, daca expunerea la soare este inevitabila, aplicati produse de protectie solara cu SPF 30 – 50 pentru copii pe toate zonele expuse ale corpului.
  • Folositi haine, palarii si umbra pentru a preveni expunerea la radiatii UV. Folositi haine de protectie, inclusiv cu factor de protectie ultravioleta (UPF). Alegeti tesaturi cu un UPF mai mare de 15.
  • Copilul trebuie sa poarte palarie de soare si ochelari de soare cu protectie UV.

Ingrijirea zonei de scutec

Zona de scutec este predispusa la modificari ale barierei pielii care provoaca iritarea. Umiditatea crescuta, contactul prelungit cu iritantii si o suprafata alcalina a pielii pot contribui la afectarea pielii. Schimbarile scutecului ar trebui sa se faca la intervale regulate pentru a evita iritarea mediului perineal.

miababy magazin

Folositi crema de bariera – trebuie evitate cremele de bariera care contin extracte de plante si / sau parfum. Se recomanda crema de bariera cu oxid de zinc. Curatati bine zona de scutec dupa fiecare schimbare. Cand schimbati scutecul copilului, spalati bine zona cu sapun usor si apa calda, clatiti si lasati sa se usuce complet. Servetele pot usca pielea delicata a bebelusului. Daca le folositi, asigurati-va ca nu au alcool.

probleme ale pielii la copii

Sfaturi

  • Alegeti produse potrivite pentru copii, care nu contin coloranti si parfumuri. Verificati eticheta produsului pentru a va asigura ca produsul este fara coloranti, fara parfumuri, special conceput pentru pielea sensibila si testat dermatologic. Acelasi lucru este valabil si pentru alte produse de ingrijire personala, precum sapun, sampon, crema sau lotiune.
  • Alegeti produse cu cat mai putine ingrediente si produse naturale.
  • Alegeti produse fara lacrimi si cu pH 5-5,7.
  • Protejati pielea copilului de soare. Acoperiti copilul cu haine de protectie si aplicati protectie solara pe pielea expusa. Alegeti o protectie solara care protejeaza impotriva razelor UVA si UVB si are un SPF de cel putin 30. Protectia solara nu este recomandata bebelusilor sub 6 luni. Acestia trebuie feriti complet de radiatiile solare.
  • Inainte ca cel mic sa poarte imbracaminte noua, spalati toate hainele noi cu un detergent de rufe pentru piele sensibila, fara coloranti si parfumuri.
  • Pastrati zona scutecului curata. Alegeti servetele fara alcool si fara parfum adaugat. Daca bebelusul pare sensibil la servetele, incercati o marca diferita sau folositi doar apa calda.

Produse recomandate

Iata cateva recomandari de produse pentru ingrijirea pielii copilului:

1. Gel de dus si sampon fara lacrimi 2 in 1 Natural Sensation Chicco

Gel de dus si sampon fara lacrimi 2 in 1 Natural Sensation Chicco

Citeste mai multe despre Gel de dus si sampon fara lacrimi 2 in 1 Natural Sensation

  • formula inspirata de compozitia vernix caseosa;
  • ofera protectie si hidratare optima;
  • poate fi folosit inca de la nastere;
  • ingrediente active naturale;
  • fara parabeni sau fenoxietanol;
  • contine aloe vera si musetel.

2. Sapun crema Baby Moments Chicco

Sapun crema Baby Moments Chicco

Afla mai multe despre Sapun crema Baby Moments Chicco

  • curata si hidrateaza delicat pielea;
  • efect emolient;
  • fara parabeni, coloranti si alcool;
  • contine glicerina si ulei din samburii fructelor de palmier;
  • testat microbiologic;
  • respecta pH-ul natural al pielii.

3. Spuma de baie Baby Moments Chicco, cu efect de hidratare

Spuma de baie Baby Moments Chicco, cu efect de hidratare

Afla mai multe despre Spuma de baie Baby Moments Chicco, cu efect de hidratare

  • curata delicat pielea copilului;
  • formula fara lacrimi;
  • cu extract de bumbac – cu efect de hidratare;
  • fara parabeni, coloranti si alcool;
  • testat dermatologic.

4. Crema anti-iritatii scutec 4 in 1 Natural Sensation Chicco

Crema aanti-iritatii scutec 4 in 1 Natural Sensation Chicco

Afla mai multe despre Crema anti-iritatii scutec 4 in 1 Natural Sensation Chicco

  • formula inspirata de compozitia vernix caseosa, urmarind dezvoltarea naturala a pielii inca din burtica;
  • hidrateaza eficient si delicat pielea;
  • fara parabeni si alti iritanti;
  • contin 10% oxid de zinc cu actiune emolienta, unt de shea, pantenol si vitamina E;
  • previne roseata si iritatiile;
  • repara delicat pielea.

5. Lotiune de corp Baby Moments Chicco

Lotiune de corp Baby Moments Chicco

Afla mai multe despre Lotiune de corp Baby Moments Chicco

  • hidrateaza delicat pielea;
  • fara substante iritante;
  • ingrediente naturale – contine lapte de migdale dulci cu rol emolient si calmant;
  • restabileste echilibrul hidrolipidic al pielii;
  • contine ulei de migdale dulci, lapte de migdale, pantenol, vitamina E, glicerina si unt de illipe.

Referinte:
(1) https://www.webmd.com/parenting/baby/skin-care-tips#1
(2) https://www.thebump.com/a/baby-skincare-101
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2528704/
(4) https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/newborn-skin-101

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

1 Comments on “Ingrijirea pielii copilului – sfaturi si recomandari”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *