Ingrijirea parului consta in mentinerea functionarii normale a glandelor sepacee ale pielii scalpului. In cazul in care acestea functioneaza optim, ele asigura curatarea si hranirea pielii capului, ducand astfel la formarea si mentinerea unui par sanatos si stralucitor.
Spalatul parului are un rol important in acest proces, insa trebuie tinut cont de natura parului, si anume daca este gras, uscat sau normal, ingrijirea parului fiind diferita in functie de aceste caracteristici.
In randurile de mai jos va vom prezenta cateva retete de masti de par naturale si eficiente pentru par gras, par uscat, combaterea caderii parului, dar si metode de masaj ale scalpului, sfaturi pentru periatul corect al parului si vopsirea acestuia.
Parul gras apare atunci cand exista o secretie excesiva a grandelor sebacee. Contrar aparentelor, tratamentul pentru parul gras nu consta in spalarea mai frecventa a paului, din contra, recomandandu-se ca parul sa se spele doar o data la 7-10 zile cu un sampon special pentru par gras.
Clatirea se face in mai multe ape, iar la ultima clatire se adauga intr-un lintru de apa sucul de la o lamaie sau 4-5 linguri de otet de mere.
Perioada de inceput va fi dificila, intrucat parul va fi foarte gras, insa dupa o luna de spalat parul o singura data pe saptamana, efectele se vor observa iar glandele sebacee nu vor mai produce sebum in exces.
Parul uscat se afla la polul opus si este cauzat de secretia insuficienta de sebum. Acesta trebuie spalat si mai rar, o data la 2 saptamani, cu sampon special pentru par uscat, ce are proprietati hidratante si hranitoare pentru par.
Se recomanda sa folositi masti de par pentru par uscat precum si un sampon natural dupa reteta de mai jos:
Sampon pe baza de galbenusuri
Baie cu ulei cald
Se recomanda sa se faca o baie cu ulei cald pentru par cu o ora inainte de spalarea acestuia. Puteti, de asemenea, sa folositi reteta de masca de par de mai jos, care ajuta si la o mai buna hranire a parului.
Pentru combaterea caderii parului masca de par de mai jos este extrem de eficienta, insa trebuie sa o aplicat de 2 ori pe saptamana timp de minim 3 luni. De asemenea, in paralel cu acest tratament extern se recomanda tinerea unei cure de vitaminizare care sa contina vitamine si minerale esentiale pentru sanatatea parului precum: seleniu, biotina, vitamina A, vitamina E, etc.
Se intinde acest amestec pe radacinile firelor de par, pe intreg scalpul si se maseaza usor folosind metoda de mai jos. Se acopera parul cu un prosop si se lasa la actionat peste noapte. A doua zi se spala parul cu sampon (se poate folosi un sampon special pentru combaterea caderii parului). Dupa clatirea cu apa se mai poate clati parul cu ceai de brusture sau 1L de apa in care s-au adaugat 4-5 linguri de otet de mere.
Masajul scalpului are rolul de a intensifica circulatia la nivelul capului si astfel oferindu-i vigoarea mult dorita parului dumneavoastra. Masajul capului se face astfel:
Periatul parului este foarte important sa se faca corect pentru a minimiza ruperea firelor de par sau despicarea acestora. Periatul parului se poate face in toate sensurile incepand de la ceafa inspre varfuri, apoi de la stanga la dreapta si invers; 10 miscari de perie executate fara brutalitate sunt suficiente pentru aerisirea si eliminarea impuritatilor depuse in timpul zilei. Peria din par de porc este mai indicata decat aceea de nylon.
In cazul parului seboreic, peria de par trebuie spalata la 2 zile intr-o zolutie de amoniac (1 lingurita la 1 litru apa) si se va clati bine cu apa. Peria si pieptenele vor fi mentinute in stare de perfecta curatenie.
Nu se recomanda vopsirea parului decat in cazurile in care parul este in stare perfecta de sanatate. De asemenea, inainte de vopsire trebuie verificata sensibilitatea la ingredientele din vopsea.
Testul pentru vopseaua de par se face astfel:
Decolorarea excesiva a parului nu este recomandata. Aceasta distruge in timp parul, il slabeste si il subtiaza. In cazul in care totusi este necesara decolorarea, se recomanda hranirea suplimentara a parului cu masti de par speciale.
In cazul in care nu dorim sa ne vopsim insa dorim sa inchidem sau sa deschidem usor la culoare parul, se pot folosi metode naturale de nuantare a parului.
Pentru pastrarea si intensificarea blondului, se poate folosi o infuzie de 100g musetel la 1 L apa.
Pentru a inchide la culoare parul, se poate aplica pe par o tinctura de coi de nuci verzi, preparata prin macerarea timp de 15 zile a 200g de coji de nuci verzi, strivite in 300g alcool de 70°. Solutia se filtreaza prin tifon.
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…