Articole

Infectia urinara la copii

Infectia urinara – statisticile arata ca 1-3% dintre copii se confrunta in primii 10 ani de viata cel putin o data cu o astfel de problema. Iata cum se manifesta, care sunt cauzele si cum poate fi prevenita si tratata.

CUPRINS:

1. Informatii generale
2. Despre infectia urinara
3. Raspandire
4. Factori favorizanti
5. Cauze 
6. Simptome infectie urinara
7. Cum se pune diagnosticul
8. Metode de tratament
9. Sfaturi pentru parinti si masuri de preventie

Informatii generale

Aproximativ 1% dintre baieti si 3% dintre fete se confrunta cu o infectie urinara in primii 10 ani de viata. Bacteriile pot patrunde in tractul urinar de pe pielea din jurul uretrei (pe unde in mod obisnuit iese urina) sau, ocazional, dintr-o infectia din organism. O infectie a tractului urinar este un tip comun de infectie care apare  undeva in tractul urinar. Simptomele unei astfel de infectii la un copil includ febra, dureri la urinare, senzatie de arsura la urinare si nevoia frecventa de a urina.

Despre infectia urinara

Tractul urinar este alcatuit din:

  • rinichi;
  • uretere – tuburile care se prelungesc de la rinichi la vezica urinara;
  • vezica urinara – organ in forma de balon care este utilizat pentru a stoca urina;
  • uretra – tub care trece de la vezica prin penis (la barbati) sau vulva (la femele) si prin care trece urina.

Infectiile urinare se dezvolta atunci cand o parte a tractului urinar devine infectata, de obicei cu bacterii. Bacteriile pot patrunde in sistemul urinar prin uretra sau, mai rar, prin sange. In multe cazuri, nu exista o cauza aparenta a infectiei urinare a copilului. Cu toate acestea, exista mai multi factori care cresc riscul dezvoltarii unei astfel de infectii.

Majoritatea infectiilor urinare sunt cauzate de bacteriile care in mod normal traiesc in intestin. Nu provoaca problema in intestin, dar pot provoca infectii daca ajung in alte parti ale corpului. Unele bacterii se afla in jurul anusului dupa defecare. Aceste bacterii pot ajunge uneori in uretra si in vezica. Unele bacterii se dezvolta in urina si se inmultesc rapid pentru a cauza infectii. Infectia este de obicei doar in vezica (cand se numeste cistita), dar poate ajunge mai sus pentru a afecta unul sau ambii rinichi, de asemenea.

Tipuri de infectii urinare

  • Infectia tractului urinar inferior – infectia este limitata la vezica si la uretra –  cistita.
    Infectia tractului urinar superior – infectia afecteaza un rinichi si / sau un tub numit ureter. Pielonefrita este un alt termen care inseamna infectie a unui rinichi.

Important!

Cu tratamentul corespunzator, prognosticul pentru un copil cu infectie urinare este unul bun. Infectiile urinare pot fi usor tratate cu antibiotice, iar riscul de complicatii este scazut. Cu toate acestea, in cazurile infectiilor de acest tip, diagnosticul si tratamentul prompt sunt foarte importante. Daca sunt lasate netratate, infectiile urinare pot determina o serie de probleme grave, inclusiv leziuni renale sau chiar insuficienta renala, mai ales la copiii mai mici de 6 ani.

Raspandire

Infectia urinara la copii este mai putin frecventa decat la adulti (in special femeile adulte). In medie, 1% dintre baieti si 3% dintre fete prezinta cel putin o astfel de infectie urinara in primii 10 ani de viata, iar alte date sugereaza ca 8% dintre fete, respectiv 2% dintre baieti se confrunta cel putin o data cu o astfel de infectie in primii 5 ani de viata. Infectiile de acest tip sunt des intalnite la copiii care poarta scutece. Fetitele sunt mai predispuse deoarece au uretra mai mica si mai aproape de anus. De asemenea, baieteii necircumcisi au un risc usor mai mare de infectii urinare in primul an de viata comparativ cu baieteii circumcisi.

Factori favorizanti

Retinerea urinei este principalul factor de risc in aparitia infectiilor urinare. Cand urinam, vezica urinara trebuie sa se goleasca complet. Acest lucru ajuta la eliminarea oricarui germen (bacterie) care poate sa patrunda in vezica dupa ultima folosire a toaletei. Cu toate acestea, unele probleme care afecteaza tractul urinar pot face ca urina sa ramana (sa fie retinuta) in tuburile vezicale, rinichi sau uretere. Acest lucru le poate permite bacteriilor sa se inmulteasca, deoarece urina este un mediu propice pentru unele bacterii.

Retinerea urinei poate fi facuta din mai multe motive:

  • Constipatia – daca scaunele mari (fecale) se colecteaza in anus, pot apasa pe vezica. Astfel, vezica urinara nu poate fi complet golita atunci cand copilul urineaza.
  • Probleme de eliminare – sunt probleme in care un copil retine in mod repetat urina si / sau fecalele. Nu isi goleste complet vezica sau intestinul atunci cand merge la toaleta. Motivul pentru care se intampla acest lucru este adesea neclar. Stresul sau problemele emotionale pot fi cauza principala.
  • O anomalie a tractului urinar – cea mai frecventa conditie se numeste reflux vezico-uretral. Aceasta este o problema la jonctiunea in care tubul ureterului patrunde in vezica. In aceasta conditie, urina este trecuta inapoi de la nivelul ureterului din vezica din cand in cand. Urina infectata, care revine de la vezica pana la rinichi, poate cauza, de asemenea, infectii renale.
  • Tulburarile nervoase (neurologice) sau ale maduvei spinarii – Sunt probleme care afecteaza golirea vezicii urinare.

Factori de risc pentru infectia urinara

  • genul feminin – anatomic, fetitele sunt mai predispuse la acest risc deoarece uretra este mai scurta si mai aproape de anus;
  • folosirea de produse de curatare cu exces de parfum sau coloranti, ca spumantele de baie;
  • haine si lenjerie prea stramte;
  • igiena deficitara intima – stergerea din spate in fata dupa defecare sau urinare;
  • igiena deficitara la folosirea toaletei;
  • igiena intima deficitara;
  • amanarea urinarii pentru perioade lungi de timp;
  • folosirea de catetere urinare;
  • lipsa circumciziei la baietei;
  • afectarea sistemului imunitar;
  • probleme structurale sau blocaje ale organelor tractului urinar;
  • anomalii de functionare a tractului urinar;
  • reflux vezico-uretral – un defect de nastere care rezulta din fluxul anormal al urinei.

Cauze

Infectia urinara poate sa apara in oricare dintre partile tractului urinar. In mod normal, urina din rinichi, uretere si vezica nu are bacterii (germeni) in ea. Bacteriile sunt prezente in mod normal numai la capatul uretrei si pe pielea din jurul deschiderii uretrei. Bacteriile care sunt prezente in mod normal in jurul uretrei nu produc, de obicei, o infectie. Atunci cand bacteriile periculoase intra in tractul urinar, totusi, acestea pot provoca o infectie.

Daca bacteriile intra in vezica urinara a copilului, acestea pot provoca o infectie a vezicii urinare. Cuvantul medical pentru o infectie a vezicii urinare este cistita. Cand bacteriile se afla in vezica, ele pot irita vezica urinara. Daca bacteriile se deplaseaza de la vezica pana la uretere pana la rinichi, acestea pot provoca o infectie a rinichilor – pielonefrita. O infectie a rinichilor este mai grava decat o infectie a vezicii urinare.

a. Cauze specifice la fetite

In cazul fetitelor, riscul cel mai mare este dat de contaminarea regiunii ureogenitale cu fecale dupa folosirea toaletei. Multe fetite folosesc hartia igiena stergand din spate in fata. In cazul fetitelor, si din punct de vedere anatomic este un risc mai mare, deoarece uretra este mai mica si mai aproape de anus. Alti factori de risc intalniti la fete mai ales sunt purtarea de lenjerie si imbracaminte prea stramta si folosirea de spumante de baie sau produse de igiena cu parfum sau coloranti, care pot irita regiunea aparatului urinar.

b. Cauze specifice la baietei

Factorii de risc specifici pentru infectia urinara la baietei sunt lipsa circumciziei in unele cazuri. In plus, si la baietei este mare riscul de igiena deficitara in regiunea intima si amananrea urinarii cu retinerea urinei pentru perioade lungi de timp.

Simptome

Copiii pot avea diverse simptome care pot include unul sau mai multe dintre urmatoarele:

  • temperatura ridicata (febra), care nu este cauzata de o alta problema cunoscuta;
  • urina urat mirositoare;
  • stare generala de rau;
  • varsaturi;
  • diaree;
  • somnolenta;
  • iritabilitate si plans;
  • urinari frecvente sau rare;
  • urina inchisa la culoare, tulbure sau cu sange;
  • dureri la urinare sau senzatie de usturime la urinare.

In cazul in care un rinichi devine infectat, copilul poate avea, de asemenea, tremuraturi, dureri abdominale si dureri de spate.

Simptome la bebelusi

Bebelusii si copiii mici nu pot spune despre disconfortul lor in ceea ce priveste starea de sanatate si este posibil sa nu observati ca acestea se intampla mai frecvent. Semnele care arata posibil infectia urinara la sugari si copii mici pot include:

  • febra (fara cauza evidenta);
  • iritabilitate;
  • alimentarea necorespunzatoare;
  • varsaturi;
  • letargie;
  • afectarea cresterii in greutate;
  • icter la nou-nascuti, care persista mai mult de 2 saptamani.

Cum se pune diagnosticul

Pentru a diagnostica infectia urinara, medicul va efectua un examen fizic si va adresa o serie de intrebari despre simptomele copilului. Se vor efectua, de asemenea, teste de laborator, cum ar fi o analiza a urinei si o urocultura cu sumar de urina, pentru a verifica germenii din urina. Este nevoie de 1 – 2 zile pentru a obtine rezultatele unei analize a urinei, astfel ca multi medici vor prescrie medicamente pentru a lupta impotriva infectiei fara a astepta rezultatele.

Uneori se mai pot recomanda ecografii si cisto-uretrograme. Ecografiile sunt folosite pentru a vizualiza organele interne pe masura ce acestea functioneaza si pentru a evalua fluxul sangvin prin diferite vase. O cisto-uretrograma va evalua vezica urinara si uretra pentru a detecta refluxul urinar. In unele cazuri, medicul poate recomanda o pielografie intravenoasa, o tomografie computerizata (CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica (RMN). Aceste teste pot ajuta la excluderea unei anomalii structurale a sistemului urinar.

Metode de tratament

In primul rand, copilului ii trebuie oferite lichide suplimentare pentru a elimina germenii. Amintiti-i copilului (daca e vorba de un copil mai mare) sa mearga frecvent la baie si sa goleasca vezica urinara de fiecare data.

Este important sa se trateze rapid infectia urinara la copii pentru a preveni alte probleme grave de sanatate. Medicul poate prescrie un curs de antibiotice in functie de bacterie, pe care copilul il poate lua acasa. Daca e vorba de o infectie a tractului urinar superior se recomanda antibiotice 7-10 zile, iar in caz de infectie a tractului urinar inferior, se recomanda antibiotice in general 3 zile. Se mai pot recomanda paracetamol sau ibuprofen pentru a reduce inflamatia si durerea.

Daca starea copilului nu se imbunatateste dupa 1-2 zile de la inceperea tratamentului, pot fi necesare teste suplimentare sau repetarea analizelor. Uneori pot fi necesare medicamente administrate intravenos.

Nu exista dovezi ca sucul de afine sau suplimente de merisor pot ajuta la prevenirea unei infectii urinare, dar pot fi recomandate uneori. Trebuie subliniat ca acestea in niciun caz NU trateaza o infectie urinare, dar uneori ar putea reduce riscul prin protejarea tractului urinar.

Sfaturi pentru parinti si masuri de preventie

  • Incurajati copilul sa consume cat mai multe lichide pentru a preveni deshidratarea. Aveti grija la semnele de deshidratare, cum ar fi senzatia de sete foarte intensa, senzatie de oboseala, ameteli, uscaciunea gurii si a ochilor.
  • Schimbati-i cat mai des scutecul pentru a evita raspandirea germenilor.
  • Incurajati-l sa foloseasca des toaleta sau olita, evitand amanarea urinarii. Invatati copiii sa stea confortabil pe toaleta pentru o golire completa.
  • Invatati copilul regulile de igiena corecte dupa folosirea toaletei – stergerea din spate in fata in primul rand.
  • Evitati baile cu spumant, sapunuri cu parfumuri si coloranti etc.
  • Evitati hainele stramte si optati pentru lenjerie din bumbac. Alegeri lenjerie de corp lejera din materiale naturale, cum ar fi bumbacul. Materialele sintetice pot favoriza inmultirea bacteriilor.

Referinte:
(1) Urinary tract infections (UTIs) in children ages one to five, link: https://www.babycentre.co.uk/a25007791/urinary-tract-infections-utis-in-children-ages-one-to-five
(2) Urinary tract infection in children, link: https://www.schn.health.nsw.gov.au/fact-sheets/urinary-tract-infection-in-children
(3) Urine Infection in Children, link: https://patient.info/health/urine-infection-in-men/urine-infection-in-children
(4) Urinary tract infection (UTI) in children and teenagers, link: https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/urinary-tract-infection
(5) Urinary tract infections in children , link: https://www.nhs.uk/conditions/urinary-tract-infections-utis-in-children/
(6) Urinary Tract Infection (UTI) in Children, link: https://www.msdmanuals.com/home/children-s-health-issues/bacterial-infections-in-infants-and-children/urinary-tract-infection-uti-in-children

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • Bună seara fetita mea de 4 zile a i ceput sa facă pisu pe ea, nu știu cauza.... Sa fie răcită ca am întrebat o dacă o ustura cind face pisu și mi a răspuns ca da.... Ce sa ii dau

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

6 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago