Articole

Infectia urinara in sarcina

Infectia urinara este o complicatie medicala foarte frecventa in sarcina. Afla tot ce trebuie sa stii despre infectiile urinare in timpul sarcinii, de la simptome, cauze si pana la tratament, totul in articolul urmator.

CUPRINS:

  1. Ce este o infectie urinara?
  2. Tipuri de infectii urinare in sarcina
  3. Simptome ale infectiei urinare in sarcina
  4. Cauzele infectiilor urinare in sarcina
  5. Diagnostic
  6. Tratamentul infectiei urinare in sarcina
  7. Prevenirea infectiilor urinare in sarcina
  8. Intrebari frecvente

Ce este o infectie urinara?

O infectie urinara este o complicatie medicala foarte frecventa in sarcina. Daca nu este tratata, poate provoca probleme grave in timpul sarcinii. Apare, in general, cand sistemul urinar devine infectat cu bacterii. O infectie urinara care afecteaza vezica urinara se numeste cistita, iar o infectie care a urcat pana la rinichi este denumita pielonefrita.

O femeie este mai predispusa la infectii urinare in timpul sarcinii din cauza schimbarilor care se produc in corpul ei. Progesteronul relaxeaza muschii ureterelor care conecteaza rinichii la vezica urinara. Acest lucru incetineste fluxul de urina de la rinichi catre vezica urinara. Pe masura ce uterul devine mai mare, bacteriile au mai mult timp la dispozitie sa se dezvolte inainte de a fi eliminate. 

Tipuri de infectii urinare in sarcina

In timpul sarcinii, exista modificari normale ale functiei si anatomiei tractului urinar. Acestea includ marirea rinichilor si comprimarea ureterelor si a vezicii urinare de catre uterul in continua crestere. In timpul sarcinii, urina nu este la fel de acida si contine mai multe zaharuri, proteine si hormoni. Toti acesti factori pot contribui la cresterea susceptibilitatii la infectii urinare.

Iata care sunt tipurile de infectii urinare in sarcina:

  • Bacteriuria asimptomatica (infectie urinara asimptomatica) – este o infectie tacuta (fara simptome) adesea cauzata de bacteriile prezente in organismul femeii inainte de sarcina. Poate duce la o infectie acuta a vezicii urinare sau la o infectie renala daca este lasata netratata.
  • Uretrita acuta sau cistita – cistita este o inflamatie de fapt, dar legata de o infectie a uretrei sau vezicii care cauzeaza durere sau senzatie de arsura la urinare, urinari frecvente, nevoie frecventa de a urina si uneori febra.
  • Pielonefrita – este o infectie a rinichilor, iar simptomele pot include simptome de cistita plus dureri de spate; poate creste riscul de travaliu prematur. O infectie la rinichi (numita si pielonefrita) este cea mai frecventa complicatie grava a sarcinii. Infectia se poate raspandi in sange si poate pune in pericol sanatatea mamei si a copilului, crescand riscul de nastere prematura, greutate mica la nastere si riscul de mortalitate fetala.

Simptome ale infectiei urinare in sarcina

Iata care sunt simptomele tipice de infectie urinara in sarcina:

  • senzatie de arsura la urinare;
  • urinari dese in sarcina;
  • nevoie intensa de a urina, dar cantitatea de urina eliminata este una redusa;
  • urina intunecata si urat mirositoare;
  • urina cu sange;
  • febra usoara;
  • durere abdominala in regiunea inferioara;
  • durere de spate;
  • greata, varsaturi, frisoane, febra mare – semne de infectie la rinichi.

Nu toate infectiile urinare provoaca simptome. Uneori este posibil sa aveti bacterii in urina, dar nu apar simptome. Aceasta se numeste bacteriurie asimptomatica sau infectie urinara asimptomatica, ce apare la 2-10% dintre femeile insarcinate.

Cauzele infectiilor urinare in sarcina

Majoritatea infectiilor tractului urinar apar in tractul urinar inferior, care este alcatuit din uretra si vezica urinara. Bacteriile din intestin traiesc pe tesutul din apropierea anusului sau din vagin. Aceste bacterii se pot raspandi si pot patrunde in tractul urinar prin uretra. Daca se deplaseaza in sus prin uretra, acestea pot provoca o infectie a vezicii urinare (numita cistita). Bacteriile de la acest nivel pot ajunge in tractul urinar superior, in uretere si rinichi.

Cand vorbim de sarcina si infectia urinara cu E. coli (Escherichia coli), trebuie subliniat ca acesta este cel mai comun microorganism care provoaca infectii urinare, urmat de streptococul grup B, Gonoreea si Chlamydia.

Anatomia organismului unei femei creste in sine riscul de dezvoltare a unei infectii urinare dupa ce a avut relatii sexuale, cand bacteriile din apropierea vaginului pot patrunde in uretra de la contactul cu penisul. Infectiile pot aparea si atunci cand vezica urinara nu se goleste complet. Aceasta problema poate fi cauzata de pietre la rinichi sau vezica, probleme cu musculatura pelvina sau nervii pelvini.

Factorii de risc pentru infectiile urinare in sarcina includ:

  • istoric personal de infectii urinare;
  • nasteri anterioare;
  • diabet sau obezitate.

Infectiile tractului urinar sunt mai frecvente in timpul sarcinii, deoarece fatul in crestere pune presiune asupra vezicii urinare si blocheaza eliminarea urinei, permitand dezvoltarea de bacterii. Hormonii pot duce, de asemenea, la modificari ale tractului urinar, ceea ce creste riscul de dezvoltare a infectiilor.

Diagnostic

Primul pas incepe cu analiza unei probe de urina, ce va fi testata in laborator. Urina normala nu trebuie sa aiba bacterii sau celule sangvine in ea. Se asemenea, poate fi efectuata o urocultura pentru a vedea daca sunt bacterii prezente si eventual o antibiograma.

Cistografia implica analiza sistemului urinar pentru a detecta pietre la rinichi sau umflaturi, iar examenul endoscopic al vezicii sau cistoscopia implica introducerea unui mic tub in uretra pentru a depista anomaliile uretrei si ale vezicii urinare. 

Tratamentul infectiei urinare in sarcina

In general, infectiile urinare se trateaza cu antibiotice. Pentru infectii mai severe, cum ar fi infectia la rinichi, poate fi necesara spitalizarea. Aceste infectii necesita mai mult timp pentru tratare si se pot administra medicamente intravenos.

Tratament medicamentos

Daca sunteti diagnosticata cu infectie urinara, se va recomanda in general un antibiotic pentru 7-14 zile, sau mai putin. Este indicat sa se urmeze cursul recomandat, chiar daca incepeti sa va simtiti mai bine la jumatatea tratamentului si este bine sa beti multa apa. Daca infectia a ajuns la rinichi, medicul poate sugera spitalizare si administrarea de antibiotice intravenos.

Multe antibiotice comune – amoxicilina, eritromicina si penicilina, de exemplu – sunt considerate sigure pentru femeile insarcinate. Medicul nu va prescrie alte medicamente, cum ar fi sulfametoxazol, trimetoprim, ciprofloxacina, tetraciclina, care pot afecta dezvoltarea copilului. Antibioticele in doza unica nu sunt foarte indicate in sarcina, cum e fosfomicina trometamol (Monural), astfel ca este administrata rareori.

Nitrofurantoina este considerata sigura pentru utilizare in timpul sarcinii, dar nu in timpul ultimului trimestru sau cand se apropie nasterea (de exemplu> 36 de saptamani), deoarece poate cauza anemie hemolitica la nou-nascut.

Trimetoprim – Desi trimetoprimul este utilizat in mod obisnuit pentru a trata infectiile urinare simptomatice, nu exista dovezi pentru a sustine utilizarea acestuia in timpul sarcinii. Cu toate acestea, se recomanda sa fie evitat daca este posibil in primul trimestru, deoarece poate creste riscul de defecte de tub neural.

Amoxicilina – Toate penicilinele sunt considerate sigure in timpul sarcinii, dar exista dovezi ca rezistenta la amoxicilina este mai mare decat rezistenta la trimetoprim. 

Tratament naturist pentru infectia urinara in sarcina

In cazul infectiilor urinare pot fi indicate si o serie de tratamente naturiste suplimentare, care pot diminua disconfortul, si anume:

  • consumul de merisor in sarcina – desi nu trateaza in sine infectia urinara, poate reduce riscul de a dezvolta o infectie, fiind indicat consumate ca atare, dar si fructe de merisor deshidratate sau siropuri, suplimente;
  • beti cat mai multa apa – hidratarea optima este esentiaa pentru a creste cantitatea de urina si pentru a elimina bacteriile daunatoare;
  • consumati alimente bogate in probiotice, ca iaurtul, pentru a mentine nivelul bacteriilor benefice si pentru a reduce simptomele infectiei;
  • vitamina C – vitamina C stimuleaza sistemul imunitar si ajuta la combaterea infectiei, fiind intalnita in portocale, lamai, fructe de padure, caise, ardei gras, rosii etc.;
  • sucul de afine poate fi util in infectiile urinare, datorita continutului de antioxidanti si polifenoli, cu proprietati antibacteriene.

Prevenirea infectiilor urinare in sarcina

Iata o serie de sfaturi pentru a preveni infectiile urinare in sarcina:

  • sucul de merisoare si merisoarele pot reduce riscul de infectie urinare si pot fi utile in timpul sarcinii – pot fi indicate si suplimente pe baza de merisor, cum ar fi Uractiv (administrarea de Uractiv in sarcina este considerata sigura, fiind chiar o varianta special conceputa pentru protejarea tractului urinar in sarcina si alaptare, numita Uractiv Mami);
  • la fel de utile in prevenirea si reducerea riscului de infectii urinare in sarcina sunt si afinele si suplimentele pe baza de afin, cum ar fi Urisan;
  • urinati de fiecare data cand simtiti nevoia, fara a retine urina;
  • evitati ca bacteriile de la nivelul rectului sa ajunga la uretra in timpul folosirii toaletei – dupa urinare sau defecare, stergeti din fata in spate;
  • spalati cat mai des regiunea anala si vaginala, dar evitati spray-urile, deodorantele si gelurile cu parfum si coloranti;
  • consumati cat mai multe lichide pentru a urina cat mai des si pentru a elimina bacteriile din organism;
  • evitati patrunderea bacteriilor de la nivelul vaginului la uretra in timpul actului sexual: urinati imediat dupa actul sexual si spalati bine organele genitale inainte si dupa actul sexual;
  • purtati lenjerie de corp din bumbac, cat mai confortabila.

Intrebari frecvente

Cum stiu daca am o infectie urinara?

Simptomele unei infectii urinare sunt in special nevoia frecventa de a urina, senzatie de vezica ce nu poate fi golita complet, dureri sau arsura la urinare, dureri de spate etc.  Unele dintre simptomele sarcinii, cum ar fi nevoia de a urina mai des si de a urina in timpul noptii, sunt similare cu unele dintre simptomele tipice ale unei infectii urinare. Prin urmare, poate fi greu sa afli daca acestea sunt date de sarcina sau de o infectie, si e indicat sa te prezinti la medic daca apar simptome noi.

De multe ori putem vorbi de infectie urinara asimptomatica, astfel ca este indicat sa fie efectuate teste de rutina pentru a depista o eventuala infectie urinara in sarcina. 

Infectia urinara in sarcina afecteaza fatul?

Daca este lasata netratata, infectia urinara se poate dezvolta intr-o infectie a rinichilor. Infectiile renale pot afecta sanatatea copilului si pot conduce la efecte cum ar fi greutatea scazuta la nastere si la travaliul prematur. Cu toate acestea, daca este diagnosticata si tratata devreme, aceasta nu afecteaza in general sanatatea fatului.

Infectia urinara in sarcina este periculoasa?

Infectiile urinare sunt foarte frecvente in timpul sarcinii si, de obicei, nu provoaca probleme daca sunt tratate la timp. Probleme apar doar in cazul unor infectii urinare netratate. Cand ajung la rinichi, pot cauza o serie de complicatii. In primul rand, o infectie a rinichilor se poate transforma in sepsis. Sepsisul este raspunsul corpului la o infectie grava si provoaca febra si durere ridicata. Inflamatia poate fi suficient de severa pentru a intrerupe circulatia sangelui in organele mamei sau ale copilului si poate fi tratata doar cu antibiotice puternice.

O alta complicatie a infectiile urinare netratate este travaliul prematur si nastere prematura, greutate mica la nastere sau ruptura prematura a membranelor.

Cum se trateaza infectia urinara in primul trimestru de sarcina?

Infectiile tractului urinar in timpul sarcinii pot duce la consecinte grave daca sunt lasate netratate.

Antibioticele utilizate in mod obisnuit pentru aceasta afectiune nu au fost asociate cu un risc crescut de aparitie a malformatiilor congenitale atunci cand sunt utilizate in timpul sarcinii. Utilizarea produselor care contin trimetoprim- sulfametoxazol si nitrofurantoina este descurajata in timpul primului trimestru de sarcina. Medicul va prescrie o doza de antibiotic pe o durata de 3 – 10 zile de antibiotice care pot include cefalexin, eritromicina, amoxiciclina, fosfomicina.

Se poate administra antibiotic in ultimul trimestru de sarcina pentru infectia urinara?

Anumite medicamente se pot administra in ultimul trimestru de sarcina pentru infectia urinara, dar trebuie evitate anumite medicamente ca sulfisoxazol, trimetoprim-sulfametoxazol si nitrofurantoina.

Infectiile urinare repetate in sarcina – ce inseamna?

Infectiile recurente ale tractului urinar sunt definite ca doua sau mai multe episoade de infectie a tractului urinar in ultimele 6 luni sau 3 sau mai multe episoade de infectie a tractului urinar in ultimele 12 luni. Igiena si imbracamintea nu par sa influenteze riscul de reaparitie. Infectiile urinare repetate sunt in principal cauzate de reinfectarea de catre acelasi agent patogen. Factorii de risc pot include relatiile sexuale frecvente.

Tratamentul poate include antibiotice pentru fiecare episod, si chiar se poate intervenit pentru preventie cu antibiotice in doze mici, in functie de tipul infectiei anterioare.

Referinte:

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • Buna ziua va rog să mă ajutați cu un sfat ce sa fac că cred că am infecție urinară sunt însărcinată însă nu sunt in tara sunt in Anglia am 4 luni de sarcina și nu am medic aici însă în iulie la începutul luni mă duc acasă.Insa până atunci aș vrea ceva sa iau pt infecția asta știu că este normal sa ai scurgeri însă la mine diferă când este lăptoasă când este brânzoasă și când am contact sexual cu soțul după aceea mă mănâncă și câteodată mă și ustura când urinez.Si mai grav îl afectează și pe el .Știu că trebuie să văd un medic ,medicul meu însă mai durează un pic până ajung acasă .Va rog sfatuiti mă ce sa iau sau sa fac până atunci.multumesc

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

6 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago