Probleme in sarcina

Infectia cu streptococ de grup B in sarcina

Citeste mai multe despre infectia cu streptococ de grup B in sarcina – ce riscuri pot exista pentru mama si copil in timpul sarcinii, simptome, metode de testare si tratament.

CUPRINS:

1. Informatii generale despre infectia cu streptococ de grup B
2. Efectele infectiei in sarcina
3. Testare pentru infectia cu streptococ de grup B in sarcina
4. Ce inseamna daca am un rezultat pozitiv la testare?

Informatii generale despre infectia cu streptococ de grup B

Streptococul de grup B este un tip de bacterie ce se gaseste frecvent in intestine, rect, uretra sau vagin. De obicei, este o problema numai daca afecteaza femeile insarcinate (pentru ca poate fi transmis la copil), bebelusii (poate cauza complicatii) si persoanele in varsta sau cei care sunt deja foarte bolnavi – poate provoca infectii repetate sau grave.

La adultii sanatosi de obicei nu produce niciun simptom, dar poate cauza uneori unele infectii minore, cum ar fi o infectie a vezicii urinare sau a tractului urinar. Bebelusii care au streptococ de grup B pot dezvolta simptome in prima saptamana de viata. Aceasta se numeste boala cu debut precoce. De asemenea, pot dezvolta simptome la 1 saptamana sau pana la 3 luni de viata. Aceasta se numeste boala cu debut tardiv.

Efectele infectiei in sarcina

Streptococul de grup B nu este o boala cu transmitere sexuala. Aceste bacterii traiesc in mod normal in intestine, vagin sau rect, iar aproximativ 25% dintre toate femeile sanatoase sunt purtatoare. De obicei nu creeaza probleme de sanatate la adulti, dar poate provoca infectii grave la nou-nascuti. Principala preocupare este transmiterea bacteriei la copil inainte sau in timpul nasterii. In timp ce multi bebelusi care se infecteaza raman sanatosi, unii pot dezvolta complicatii si infectii grave.

Daca aveti streptococ de grup B in timp ce sunteti insarcinata, in general nu vor exista probleme si copilul se va naste sanatos. Insa, exista un risc mic sa fie transmis copilului in timpul travaliului si sa cauzeze anumite probleme. De asemenea, exista un risc extrem de mic sa duca la avort. Retineti ca majoritatea femeilor insarcinate purtatoare nu prezinta simptome, iar bebelusii se dezvolta normal.

Ce probleme pot aparea?

Chiar daca testele vor arata ca aveti aceasta bacterie, sarcina nu va fi clasificata drept sarcina cu risc ridicat. Insa, poate creste riscul unei femei insarcinate de a dezvolta o infectie a tractului urinar, o infectie in fluxul sangvin (numita sepsis) sau o infectie a mucoasei uterine. Poate creste, de asemenea, riscul de a dezvolta o infectie a placentei si a lichidului amniotic. Aceste afectiuni pot creste riscul de nastere prematura.

Majoritatea femeilor care sunt testate pozitiv pentru streptococul de grup B sunt doar purtatoare si nu au o infectie activa si niciun simptom. Pentru femeile sanatoase, riscul de a dezvolta o infectie sunt scazute. Cu toate acestea, desi complicatiile cauzate de streptococul de grup B sunt extrem de rare, atunci cand nu este tratata, infectia poate creste excesiv si poate cauza probleme in timpul sarcinii si dupa nastere. Aceste probleme pot include:

  • o infectie a tractului urinar;
  • o infectie in lichidul amniotic;
  • infectie la locul interventiei chirurgicale dupa cezariana;
  • infectii in fluxul sangvin;
  • infectii uterine.

In cazuri severe, foarte rare, infectia poate duce la nastere prematura si alte probleme pentru fat.

Nasterea in caz de infectie cu streptococ de grup B

Un rezultat pozitiv pentru infectia cu streptococ de grup B in sarcina nu ar trebui sa afecteze momentul sau modul in care nasti sau viteza travaliului. Cu toate acestea, uneori medicul va recomanda un antibiotic intravenos in timpul travaliului pentru a reduce riscul de transmitere a infectiei la copil. Infectia apare in general pe masura ce bebelusul trece prin canalul de nastere, asa ca daca apa nu s-a rupt si nu sunteti in travaliu, este posibil ca medicul sa nu administreze tratament pentru infectie.

Antibioticele sunt de obicei administrate si pacientelor care sufera interventii chirurgicale majore, inclusiv cezariana, pentru a preveni infectia. Retineti ca un test pozitiv nu inseamna ca trebuie sa faceti o cezariana neaparat. Daca nu exista alte probleme sau complicatii in timpul sarcinii, ar trebui sa puteti naste natural.

Complicatii posibile pentru nou-nascuti

Infectia cu streptococ de grup B poate fi transmisa de la mama la copil in timpul nasterii. De asemenea, bebelusii pot dezvolta boala la o saptamana sau mai mult dupa nastere. Bebelusii prematuri, bebelusii cu greutate mica la nastere si cei care au un sistem imunitar compromis prezinta un risc mai mare de a dezvolta o infectie. In general, exista doua tipuri de infectie cu streptococ de grup B la bebelusi: boala cu debut precoce si boala cu debut tardiv. Infectia cu debut precoce apare in prima saptamana de viata, de obicei in prima zi. Aproximativ 75 % dintre bebelusii care dezvolta infectia au forma cu debut precoce. Poate duce la infectie in fluxul sangvin, pneumonie, meningita, febra, probleme de respiratie sau somnolenta. Forma cu debut tardiv este destul de rara. Apare in prima saptamana sau pana la 3 luni de viata.

In general, semnele si simptomele unei posibile infectii includ urmatoarele:

  • modificari ale tensiunii arteriale;
  • dificultati de respiratie, respiratie rapida;
  • febra;
  • iritabilitate;
  • letargie;
  • cianoza (nuanta albastruie a pielii);
  • probleme de hranire etc.

Majoritatea bebelusilor care dezvolta aceasta infectie se recupereaza fara complicatii, dar uneori pot sa apara cazuri severe. Acesti copii sunt expusi riscului de meningita si inflamatie a plamanilor. Cazurile severe pot provoca, de asemenea, afectarea auzului sau a vederii.

Factori de risc

Bebelusii sunt mai susceptibili de a fi infectati cu streptococul de grup B daca:

  • se nasc sau se rupe apa inainte de saptamana 37 de sarcina;
  • nasterea apare la mai mult de 18 ore dupa ce se rupe apa;
  • apare febra in timpul travaliului;
  • ati nascut anterior un copil cu infectie severa cu streptococ de grup B;
  • ati avut un rezultat pozitiv in sarcina pentru streptococul de grup B.

Testare pentru infectia cu streptococ de grup B in sarcina

Desi streptococul de grup B este in general inofensiv pentru adultii sanatosi, poate provoca unele probleme in sarcina. Medicii recomanda adesea ca toate femeile insarcinate sa faca un screening de rutina pentru streptococul de grup B la 35 – 37 de saptamani. Uneori, testele facute mai devreme in timpul sarcinii nu sunt un ghid bun pentru starea la nastere, deoarece bacteriile pot sa apara si sa treaca de la sine.  Testarea pentru depistare streptococ tip B implica recoltarea unei proble pe un tampon vaginal sau rectal.

Pacienta va fi tratata in timpul travaliului daca are un risc ridicat de infectie cu streptococ de grup B. Factorii de risc includ:

  • un test pozitiv pentru streptococul de grup B in orice moment in timpul sarcinii;
  • infectie a tractului urinar cauzata de streptococul de grup B sau o urocultura cu streptococul de grup B in orice moment in timpul sarcinii;
  • istoric de nastere a unui bebelus cu infectie cu streptococ de grup B.

Daca un test arata prezenta streptococului de grup B, inseamna ca femeia este pozitiva. Asta inseamna ca este purtatoare, adica are bacteria in corp – dar nu inseamna neaparat ca ea sau fatul vor dezvolta probleme de sanatate din cauza asta. Infectia la bebelusi este diagnosticata prin testarea unei probe de sange sau lichid cefalorahidian. Insa, nu toti bebelusii nascuti de mame testate pozitiv au nevoie de testare. De multe ori bebelusii sunt pur si simplu monitorizati pentru a vedea daca au semne de infectie.

Retineti!

Pentru femeile care sunt purtatoare de streptococ de grup B, antibioticele administrate inainte de inceperea travaliului nu sunt eficiente in prevenirea transmiterii bacteriilor. Deoarece traiesc in mod natural in tractul gastrointestinal, bacteriile pot reveni dupa ce au fost luate antibiotice. O femeie poate fi testata pozitiv in anumite momente si negativ in altele. Acesta este motivul pentru care este important ca toate femeile insarcinate sa fie testate pentru streptococul de grup B intre 35 – 37 de saptamani de sarcina.

Ce inseamna daca am un rezultat pozitiv la testare?

Testul pozitiv pentru streptococ de grup B in sarcina la mama inseamna pur si simplu ca este purtatoare. Daca mama este testata pozitiv pentru streptococ grup B, asta nu inseamna neaparat ca bebelusul se va imbolnavi. Cu toate acestea, administrarea de antibiotice in timpul travaliului reduce foarte mult riscul ca bebelusul sa fie afectat. De asemenea, tratamentul reduce propriile riscuri pentru mama de a dezvolta o infectie cu streptococ grup B (cum ar fi o infectie uterina) in timpul travaliului sau dupa nastere.

Astfel, daca testul este pozitiv pentru streptococul de grup B, se vor administra antibiotice intravenos imediat ce incepe travaliul activ sau se rupe apa – oricare dintre acestea survine mai intai. Rolul este de a impiedica trecerea bacteriilor la copil in timpul nasterii. Daca se face o operatie cezariana, de obicei tot se vor administra antibiotice. In mod ideal, se incepe tratamentul cu antibiotice cu cel putin patru ore inainte de nastere. Penicilina sau ampicilina sunt medicamentele pe care medicii le folosesc de obicei pentru a trata streptococul de grup B in timpul travaliului si al nasterii.

Pentru anumite infectii cauzate de streptococul de grup B in sarcina, pot fi recomandate adesea antibiotice orale. Insa, antibioticele orale nu functioneaza pentru a preveni transmiterea bacteriilor la nou-nascut, astfel ca nu sunt indicate in travaliu sau la nastere. Desi administrarea de antibiotice pe cale orala poate reduce bacteriile, streptococul de grup B se poate inmulti rapid si poate reveni inainte de inceperea travaliului, punand in pericol sanatatea copilului.

Referinte:
(1) https://www.babycenter.com/pregnancy/health-and-safety/group-b-streptococcus-screening_1647
(2) https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-complications/group-b-strep-infection/
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482443/
(4) https://kidshealth.org/en/parents/groupb.html

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

o lună ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago