Articole

Infectia cu rotavirus la copii

Infectia cu rotavirus la copii sau rotaviroza este mai frecventa la copiii cu varsta intre 6 luni si 2 ani si se manifesta prin diaree, varsaturi, febra si dureri abdominale.

CUPRINS:

1. Despre rotavirus si rotaviroza
2. Simptomele infectiei cu Rotavirus
3. Cum are loc contaminarea cu Rotavirus?
4. Diagnostic
5. Complicatii
6. Tratamentul infectiei cu Rotavirus
7. Preventie – cum ferim copilul de invectia cu Rotavirus
8. Sfaturi pentru ingrijirea copilului cu rotaviroza

Despre rotavirus si rotaviroza

Infectia cu rotavirus este cea mai frecventa cauza pentru gastroenterita virala la cei mici, cauzand diaree severa. Acesta este mai frecvent la copiii cu varsta intre 6 luni si 2 ani. Rotavirusul este un agent infectios ce cauzeaza diaree, varsaturi, dureri de burta si febra.

Gastroenterita rotavirala este de obicei mai severa decat alte tipuri de gastroenterita. Infectarea apare de obicei iarna si primavara si virusul se raspandeste usor. Perioada de incubatie este de obicei de 1-3 zile, iar varsaturile si diareea pot dura 3-8 zile.

Simptomele pentru infectia cu rotavirus

Copiii cu infectia cu rotavirus au de obicei febra, greata, varsaturi, diaree apoasa, dureri de burta. Febra si varsaturile dureaza in general aproximativ 2 zile, dar diareea poate persista.

Infectia cu rotavirus duce la deshidratare din cauza varsaturilor si a diareei, fiind si cauza principala de spitalizare in cazul rotavirozei. Semnele de deshidratarae includ piele uscata, buze si gura uscate, plans fara lacrimi la bebelusi, ochi scufundati sau urinari putine/udarea a prea putine scutece pe zi.

Diareea are in general un debut brusc. Simptome care le completeaza pe cele mentionate sunt deshidratarea, somnolenta, letargia, iritabilitatea. Simptomele infectiei variaza in functie de anumiti factori, mai ales daca este prima infectie sau o infectie repetata.

Cum are loc contaminarea cu rotavirus?

Transmiterea rotavirusului se face pe cale fecal-orala. Rotavirusul patrunde in corp prin gura si apoi infecteaza mucoasa intestinala. Virusul se gaseste in cantitate crescuta in scaunului unui copil infectat, chiar cu 1-2 zile inainte sa apara simptomele si persista timp de pana la 3 saptamani ulterior. Virusul se poate transmite si pe cale respiratorie si prin maini contaminate. Infectia cu rotavirus se raspandeste in principal atunci cand persoanele infectate nu isi spala bine mainile dupa ce au folosit toaleta si apoi intra in contact cu alimente sau ating alte suprafete, obiecte, persoane etc.

De asemenea, virusul ramane pe obiecte, suprafete, piese de mobilier, jucarii etc. mai mult timp. Tocmai de aceea rotavirusul se raspandeste cu usurinta, pentru ca poate supravietui pe obiecte timp de cateva zile, daca nu este distrus cu un dezinfectant. Din nefericire, rotavirusul este rezistent la cele mai multe produse de curatare pe baza de dezinfectanti, inclusiv produse anti-bacteriene. Virusul poate supravietui cateva ore pe mainile omului si timp de cateva zile pe suprafete dure si uscate. Ca rezultat, rotavirusul poate fi raspandit cu usurinta in familii, iar focarele pot aparea in centrele de ingrijire a copiilor, in grupuri de joaca si in spitale.

Perioada de incubatie pentru rotaviroza este de 1-3 zile. Infectia cu rotavirus poate aparea de mai multe ori. Prima infectie este de obicei mai severa. Infectiile repetate duc la imunitatea naturala a persoanei.

Diagnostic

Daca cel mic sau un adult prezinta simptomele mentionate mai sus, trebuie mers la medic pentru depistarea exacta a cauzei. Desi de cele mai multe ori rotaviroza este diagnosticata pe baza simptomelor si a examenului fizic, se poate solicita o proba de scaun pentru a fi testata in laborator, pentru a confirma diagnosticul.

Complicatii

Simptomele rotavirozei, ca febra, varsaturi, diaree, pot duce la pierderea de fluide. Daca aceste fluide nu sunt inlocuite, apare deshidratarea care poate fi o problema si o complicatie grava. Netratata, deshidratarea poate deveni o problema care pune viata in pericol, indiferent de cauza ei.

Infectia cu rotavirus provoaca o boala mai prelungita si mai severa in comparatie cu alti agenti patogeni virali. In cazuri rare, rotaviroza poate duce la convulsii si semne neurologice. Vaccinarea poate reduce crizele si durata/necesitatea de spitalizare. Infectia cu rotavirus creste riscul de obstructie a intestinului, cunoscuta sub numele de invaginatie intestinala, in special la sugarii cu varsta mai mica de un an.

Tratamentul infectiei cu rotavirus

Tratamentul depinde de gravitatea simptomelor. Majoritatea copiilor au o boala in forma usoara care poate fi tratata acasa si se reduce in cateva zile. Nu exista niciun tratament pentru rotavirus, tratamentul bolii fiind unul de sustinere (care vizeaza tratarea simptomelor prezente). Principala problema data de rotaviroza este deshidratarea.

Semnele de deshidratare includ:

  • gura uscata;
  • plans fara lacrimi;
  • ochi afundati in orbite;
  • piele uscata;
  • urinari rare sau udarea a prea putine scutece;
  • iritabilitate;
  • letargie.

Pentru a preveni aceasta complicatie, se recomanda inlocuirea fluidelor pierdute:

  • Principala metoda de interventie este rehidratarea orala cu apa, formula, lapte matern si / sau fluide speciale care contin electroliti. Solutiile orale de rehidratare contin cantitati specifice de apa, zaharuri si saruri.
  • Daca cel mic este alaptat si la san, continuati alaptarea cat mai des.
  • Nu ii oferiti copilului bauturi dulci sau carbogazoase.
  • In cazuri mai grave se vor administra chiar lichide intravenos.

Alte sfaturi:

  • Copilul are nevoie de multa odihna pentru a se recupera.
  • Nu ii administrati medicamente pentru a reduce varsaturile si diareea, decat daca medicul va recomanda.
  • Incurajati copilul sa manance sau hraniti-l cu alimente sanatoase si usoare. Restrictionarea alimentarii copilului poate face diareea sa dureze mai mult.

Vaccinul impotriva rotavirusului

Vaccinul impotriva Rotavirusului se administreaza in intervalul 6-14 saptamani, de obicei la 2, 4 si 6 luni, cu o luna minimum intre doze. Vaccinul este atenuat si se administreaza pe cale orala copilului.

Vaccinul pentru infectia cu rotavirus contine o tulpina slabita de rotavirus. Acest lucru ajuta copilul sa-si dezvolte imunitatea, astfel incat data viitoare cand intra in contact cu rotavirusul, sa nu dezvolte boala. De obicei nu apar reactii adverse, dar uneori copiii pot deveni usor agitati si iritabili, iar unii pot dezvolta o usoara diaree dupa vaccinare.

Copilul poate dezvolta boala chiar daca a fost vaccinat, dar de obicei vorbim de o forma usoara.

Rotarix este forma cea mai cunoscuta de vaccin impotriva rotavirusului. Vaccinul cu Rotarix este administrat intr-o serie de 2 doze intre 2 si 4 luni. Prima doza de vaccin poate fi administrata la varsta de 6 saptamani sau pana la varsta de 14 saptamani, cel tarziu. Vaccinarea nu trebuie initiata pentru sugari mai mari de 15 saptamani. Trebuie sa existe cel putin o pauza de o luna (4 saptamani) intre doze. Vaccinul impotriva rotavirus poate fi administrat in acelasi timp cu alte vaccinuri din copilarie. Un alt vaccin impotriva rotavirusului este vaccinul RotaTeq, administrat intr-o serie de 3 doze la 2, 4 si 6 luni.

Reactii adverse si contraindicatii

Vaccinul este contraindicat copiilor care au avut o reactie alergica la o doza anterioara a acestui vaccin. Deoarece aplicatorul oral pentru Rotarix contine latex, sugarii cu o alergie severa (anafilactica) la latex nu trebuie sa primeasca Rotarix; tubul de dozare RotaTeq este fara latex. Vaccinul impotriva  rotavirus nu trebuie administrat nici copiilor diagnosticati cu o tulburare genetica rara deficienta imuna severa combinata (SCID).

Nu se recomanda vaccinarea cu rotavirus copiilor mai mari, deoarece siguranta si eficacitatea vaccinului impotriva rotavirus nu au fost confirmate la copiii mai mari.

Inainte de imunizare, comunicati-i medicului daca bebelusul:

  • este mai mare decat intervalele mentionate pentru administrarea dozelor;
  • are febra sau este bolnav;
  • a avut anterior o reactie alergica la vaccin sau este alergic la altceva;
  • a avut afectiuni gastrointestinale severe;
  • a avut o anomalie congenitala ce ar putea duce la invaginatie;
  • a primit o transfuzie de sange sau i s-au administrat recent steroizi etc.

Preventie – cum ferim copilul de invectia cu rotavirus

Copiii cu rotaviroza trebuie izolati de grupurile de copii (gradinita, cresa, scoala etc.) pana cand varsaturile sau diareea au trecut de cel putin 24 ore. Sugarii, copiii si adultii cu infectie cu rotavirus nu trebuie sa inoate pana cand diareea nu s-a oprit de minimum 24 de ore.

Vaccinul impotriva rotavirus asigura o buna protectie impotriva celor mai frecvente tipuri de rotavirus. Prima doza de vaccin impotriva rotavirus, in asociere cu alte vaccinuri, este recomandata la varsta de 6 saptamani. Este important sa se retina faptul ca exista limite superioare de varsta pentru dozele de vaccin.

Alte sfaturi de prevenire:

  • Spalati-va bine pe maini si spalati atent mainile copilului.
  • Curatati obiectele de mobilier, jucariile, suprafetele cu agenti dezinfectati siguri pentru a distruge virusul care ar putea sa ramana pe acestea.
  • Spalati-va bine mainile dupa ce schimbati un scutec. Folositi scutece de unica folosinta in timp ce copilul este bolnav – benzile elastice ajuta la prevenirea scurgerilor de materii fecale contaminate. Aruncati cu grija scutecele si servetelele folosite. Spalati imediat imbracamintea murdarita de urina sau fecale.
  • Curatati imediat hainele sau obiectele murdarite din cauza varsaturilor copilului.
  • Spalati-va foarte atent pe maini inainte de manipularea, pregatirea sau consumul de alimente sau bauturi.
  • Preveniti contactul copilului cu alti copii sau adulti bolnavi.

Sfaturi pentru ingrijirea copilului cu rotaviroza

  • Oferiti-i copilului lichide in functie de varsta sa, in cantitati mici si dese. Daca cel mic este inca alaptat, continuati alaptarea pe perioada bolii.
  • Copilul are nevoie de odihna corespunzatoare pentru a se recupera.
  • Oferiti-i si incurajati-l sa consume alimente sanatoase care sa ii faciliteze recuperarea, dar alimente usor de consumat si de tolerat.
  • La indicatiile medicului, oferiti-i solutii lichide de rehidratare orala. Solutia orala de rehidratare este foarte recomandata pentru copiii cu deshidratare usoara pana la moderata. Este disponibila la farmacii si trebuie administrata in conformitate cu instructiunile de pe ambalaj.
  • Evitati sucurile (care pot agrava diareea), lactatele de origine animala, bauturile dulci, alimentele dulci. Evitati sa ii dati alimente grase, lactate sau alimente condimentate.
  • Medicamentele antivarsaturi sau antidiareice se administreaza doar la indicatiile speciale ale medicului.
  • Copiii cu regim alimentar sau care au inceput alimentele solide trebuie sa-si reinceapa dieta normala dupa rehidratare cu solutie rehidratanta orala.

Cereti sfatul medicului daca cel mic are oricare dintre urmatoarele simptome:

  • semne de deshidratare, cum ar fi setea si urinarea scazuta, letargie, gura uscata, ochi afundati in orbite;
  • letargie severa si stari de lesin;
  • febra;
  • durere abdominala;
  • diaree cu sange.

Atentie! Contactati medicul daca apar orice simptome de rotaviroza la un copil mai mic de 12 luni.

Referinte:
(1) Rotavirus infection, link: https://www.medicinenet.com/rotavirus/article.htm
(2) Rotavirus, link: https://www.cdc.gov/rotavirus/index.html
(3) Rotavirus infection, link: https://medlineplus.gov/rotavirusinfections.html
(4) Rotavirus infection – including symptoms, treatment and prevention, link: https://www.sahealth.sa.gov.au/wps/wcm/connect/public+content/sa+health+internet/health+topics/health+conditions+prevention+and+treatment/infectious+diseases/rotavirus+infection/rotavirus+infection+-+including+symptoms+treatment+and+prevention
(5) Rotavirus, link: https://kidshealth.org/en/parents/rotavirus.html
(6) Rotavirus, link: http://www.immunize.org/catg.d/p4217.pdf
(7) Rotavirus, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/rotavirus

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago