HPV (Human Papilloma Virus) este cunoscut ca fiind cel mai raspandit virus cu transmitere sexuala. Iata ce trebuie sa stii despre infectia cu HPV in sarcina si alaptare. Cum se transmite si care sunt riscurile pentru mama si copil. Este posibila nasterea naturala sau se impune nastere prin cezariana.
Despre HPV si riscul de cancer de col uterin
Sunt cunoscute aproximativ 250 de tipuri de HPV, dar multe dintre ele sunt inofensive si asimptomatice. Dar se stie cu siguranta ca exista 15 genotipuri de Human Papilloma Virus incadrate la risc inalt de dezvoltare a cancerului de col uterin, cele mai importante dintre acestea fiind genotipurile HPV 16 si 18. Acestea doua sunt cauza a peste 60% dintre cazurile de cancer de col uterin provocat de HPV.
Se estimeaza ca multe persoane active sexual sunt infectate cu HPV, insa o parte dintre acestea pot sa nu afle, pentru ca acest virus nu este neaparat simptomatic. Totusi, in anumite situatii, acest virus poate creste riscul de a dezvolta unele tipuri de cancere (de exemplu cancere genitale, orale). De asemenea, infectia cu HPV in sarcina si alaptare poate genera anumite riscuri.
Cum se transmite HPV si care sunt simptomele infectarii
Acest virus se transmite prin contact cutanat cu persoana infectata, prin contact direct. In functie de tulpina HPV, aceasta poate avea tropism pentru piele sau chiar pentru mucoase (mucoasa vaginala, orala etc.). De cele mai multe ori persoana infectata nu stie ca a luat acest virus, iar daca sistemul imunitar functioneaza optim, HPV poate fi indepartat natural, fara tratament. Tulpinile HPV cu transmitere sexuala pot fi transmise atat prin contact vaginal, cat si anal sau oral.
Citeste continuarea pe KUDIKA.RO