Importanta consultului optometric pentru copii

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face cand vine vorba de sanatatea ochilor copilului tau este sa te asiguri ca acesta beneficiaza din cand in cand de un consult optometric. Care sunt motivele pentru care acest tip de consult joaca un rol atat de important in mentinerea sanatatii ochilor sai vei descoperi in randurile de mai jos. 

De ce este important consultul optometric pentru copii?

Motivele pentru care copiii ar trebui sa beneficieze periodic si inca de la varste fragede de un consult optometric sunt numeroase. Unul dintre cele mai importante este acela ca un astfel de consult permite identificarea timpurie a problemelor de vedere si tratarea acestora cat mai devreme posibil.

Este vorba de probleme de vedere precum ambliopia sau ochiul lenes, strabismul, miopia sau astigmatismul, probleme pentru tratarea carora exista diverse solutii, dar care, daca nu se intervine la timp, pot duce la diverse complicatii si pot cauza inclusiv dificultati de invatare si dezvoltare.[4]

Solutia la care se apeleaza cel mai des in cazul copiilor este reprezentata de ochelarii de vedere si/sau lentilele de contact. Exista o gama diversa de modele de rame ochelari de vedere pentru copii, precum si de lentile de contact, asa ca nu trebuie sa iti faci griji ca nu vei gasi solutia potrivita pentru micutul tau. Este esential insa sa tii cont de recomandarile optometristului in acest sens si de prescriptia eliberata de acesta.

Consultul optometric pentru copii mai este important si deoarece contribuie la prevenirea deteriorarii vederii. In timpul acestui control, optometristul poate oferi sfaturi despre cum sa se protejeze ochii copilului, cum ar fi necesitatea purtarii ochelarilor de soare si a limitarii timpului petrecut in fata ecranelor. Totodata, poate oferi recomandari general valabile pentru mentinerea unei vederi sanatoase, recomandari ce pot include adoptarea unei diete sanatoase si echilibrate sau efectuarea regulata de exercitii fizice.[1]

Tine cont de faptul ca vederea copilului este in dezvoltare in aceasta etapa a vietii sale. Depistarea si tratarea la timp a eventualelor probleme poate face o diferenta semnificativa.[2] Vizitele periodice la optometrist nu sunt importante doar dupa ce micutul tau a primit recomandarea de a purta ochelari si ati achizitionat primele rame de ochelari de vedere Polaroid pentru copii, ci inca dinainte de aparitia primelor semne de alarma.

Cand si cat de frecvent ar trebui efectuate astfel de controale?

Stabilirea frecventei consulturilor optometrice pentru copii depinde de mai multi factori, dar in general, specialistii recomanda ca primul control sa fie efectuat intre 6 luni si 12 luni. Aceasta este o perioada critica in dezvoltarea vederii copiilor, iar un control optometric poate identifica problemele timpurii, crescand sansele de tratament eficient. In plus, ar trebui sa existe cel putin un alt consult intre varstele de 3 si 5 ani, pentru a depista orice afectiuni care ar putea avea efecte pe termen lung asupra vederii.[3]

Odata cu inceperea scolii, se recomanda ca consultul optometric sa devina un eveniment anual. Un astfel de control poate ajuta la mentinerea sanatatii ochilor copiilor si poate contribui la succesul lor scolar.[3]

Este important de mentionat ca exista si anumite simptome care indica necesitatea unui control la ochi pentru copii imediat. Daca un copil se plange de dureri de cap frecvente, clipeste excesiv, inchide un ochi pentru a se concentra sau are dificultati la citire, acestea pot fi semne de probleme de vedere. De asemenea, daca un copil isi freaca ochii frecvent, are ochii rosii sau sensibili la lumina, acestea pot fi semnale de alarma care indica necesitatea unui control optometric de urgenta.[4]

Consultul optometric este vital pentru sanatatea oculara a copiilor, avand rolul de a depista si trata in timp util eventualele probleme de vedere. Este recomandat ca aceste controale sa fie efectuate regulat, pentru a preveni dezvoltarea unor afectiuni serioase.

Surse de referinta:

  1. „6 Ways to Be Proactive about Your Child’s Eye Health”, John Hopkins Medicine, 8 Aug. 2021, www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/6-ways-to-be-proactive-about-your-childs-eye-health. Accessed 18 Dec. 2023.
  2. „Championing Children’s Eye Care”, American Optometric Association, 2019, www.aoa.org/news/inside-optometry/aoa-news/championing-childrens-eye-care?sso=y. Accessed 18 Dec. 2023.
  3. „Eye Screening for Children”, American Academy of Ophthalmology, 23 Mar. 2021, www.aao.org/eye-health/tips-prevention/children-eye-screening. Accessed 18 Dec. 2023.
  4. „Eye Tests for Children”, NHS, 2023, www.nhs.uk/conditions/eye-tests-in-children/. Accessed 18 Dec. 2023.

    Sursa foto: Freepik

Despre autor

Mamisicopilul.ro