Articole

Activitati de Craciun | 10 idei de activitati asteptand Craciunul

Sarbatorile de iarna se apropie cu pasi repezi, iar cei care iubesc aceasta perioada a anului au ocazia sa prelungeasca bucuria si asteptarea lor, prin activitati de Craciun pe care le pot face cu copiii sau impreuna cu intreaga familie inca de la inceputul lunii decembrie. Iata cateva idei de activitati care sa faca luna decembrie mai frumoasa, mai ales in acest an in care avem nevoie de mai multe motive de bucurie decat in alti ani.

Cuprins:

1. Pregatiti bunatati specifice acestei perioade
2. Mergeti in oras pentru a vedea luminitele de sarbatoare
3. Pregatiti un cadou si pentru cineva mai putin norocos
4. Cititi carti sau vizionati filme/desene animate cu tematica de Craciun
5. Pregatiti felicitari pentru bunici
6. Pregatiti decoratiuni de Craciun
7. Ascultati colinde si invatati-i si pe cei mici un colind
8. Fotografii de familie cu tematica de Craciun
9. Mergeti la patinoar sau la sanius
10. Pregatiti activitati pentru calendarul de Advent

Fiecare familie are propriile traditii legate de sarbatorile de iarna. Insa odata cu aparitia copiilor, putem crea noi ritualuri de familie si activitati de Craciun; iar odata cu ele, amintiri si pentru parinti si pentru copii deopotriva.

Chiar daca anul acesta unele activitati de Craciun nu vor mai putea fi facute (cum ar fi excursiile in alte tari, targurile mari de Craciun, concertele de colinde in interior), putem sa ne bucuram de atmosfera sarbatorilor care vin chiar daca majoritatea activitatilor le vom face intr-un format mai restrans si adaptate situatiei epidemiologice din prezent.

1. Pregatiti bunatati specifice acestei perioade

Turta dulce, ciocolata calda, biscuiti in forme specifice Craciunului (braduti, stelute), placinta cu mere si scortisoara sunt cateva dintre bunatatile pe care le puteti pregati impreuna cu cei mici si care vor umple cu mirosul lor intreaga casa. Timpul petrecut impreuna pregatind prajiturile contribuie la conectarea cu cei mici, iar bonus sunt bunatatile care vor iesi din cuptor, la care si micutii au contribuit. Chiar si cei mai mici pot fi implicati in aceasta activitate – le puteti oferi bucatele de aluat pe care sa le modeleze si forme cu care sa decupeze biscuiti si fursecuri.

2. Mergeti in oras pentru a vedea luminitele de sarbatoare

Inainte de Craciun, orasele se imbraca si ele in hainele de sarbatoare. O vizita in orasul iluminat festiv va va ajuta sa intrati si mai bine in atmosfera de sarbatoare. Faceti plimbari in oras seara pentru a vedea luminitele. Daca in oras se organizeaza si un mic targ de Craciun, cu vin fiert, ciocolata, turta dulce, decoratiuni, castane coapte, toate acestea vor deveni amintiri bogate senzorial pentru cei mici.

3. Pregatiti cadouri si pentru cineva mai putin norocos

In perioada sarbatorilor este intens promovata ideea de a-i ajuta si pe cei mai putin norocosi. Ideal ar fi sa putem face acest lucru in orice perioada a anului si sa le transmitem aceasta idee si celor mici. Pregatiti cadouri pentru copii in cadrul campaniilor care se organizeaza, povestindu-le celor mici de ce este important sa facem aceste actiuni. Sau contribuiti la a oferi mese calde celor nevoiasi. De asemenea, daca aveti un vecin singur sau in varsta, le puteti duce prajituri sau ceva cald de mancare, impreuna cu copiii.

O alta activitate care se incadreaza in aceasta zona este sa sortati jucariile impreuna cu copiii si sa decida pe care ar vrea sa le ofere altor copii. Hainele care lor le-au ramas mici si sunt in stare buna pot de asemenea sa ajunga la copiii care au nevoie de haine si incaltari.

4. Cititi carti sau vizionati filme/desene animate cu tematica de Craciun

Cartile cu povesti sau activitati de Craciun sunt o modalitate nu doar de a intra in atmosfera de sarbatoare, ci si de a le povesti copiilor despre traditiile si obiceiurile de Craciun din diverse colturi ale lumii. Cartile de Craciun le puteti citi seara inainte de culcare, daca cititul face parte din rutina de somn a copiilor, sau poate fi o activitate distincta, realizata in orice al moment al zilei.

Daca aveti copii mai mari, puteti organiza seri de film cu tematica de Craciun, la care sa participe intreaga familie.

Tot cu tematica de Craciun puteti opta pentru puzzle-uri sau carti de colorat.

5. Pregatiti felicitari pentru bunici

Indiferent daca micutii stiu deja sa scrie sau nu, o felicitare pentru cei dragi nu trebuie sa aiba neaparat cuvinte. Cei mici isi pot folosi manutele, degetele sau talpile, pe care sa le imprime in culori si sa faca modele pe hartie. In culorile Craciunului, cu desene specifice de Craciun, aceste opere ale copiilor vor bucura cu siguranta inimile bunicilor. Daca bunicii sau rudele locuiesc departe sau daca situatia nu ne permite sa fim aproape de bunici, le-o puteti trimite prin posta sau puteti crea impreuna cu copiii o felicitare virtuala, cum ar fi un filmulet in care sa ii colindati si sa le urati sarbatori fericite.

6. Pregatiti decoratiuni de Craciun

Exista numeroase posibilitati de a crea decoratiuni de Craciun din elemente simple, naturale sau pe care le putem recicla, dandu-le o noua viata. Iata cateva exemple:

  • coronita de Craciun din conuri de brad; aveti nevoie de 5 conuri de brad, mai mici sau mai mari, pe care sa le lipiti intre ele, astfel incat sa formeze un cerc; aplicati pe ele vopsea alba, argintie sau aurie; legati-i o panglica pentru a o putea agata undeva la vedere;
  • coronita din crengi de brad sau din nuiele, pe care sa atasati globuri mici si alte decoratiuni de brad;
  • figurine de ipsos sau de lemn, cu forme si motive de Craciun, pe care cei mici le pot picta;
  • ornamente din conuri de brad pictate;
  • decoratiune realizata dintr-o portocala, in coaja careia introduceti cuisoare; este in acelasi timp o activitate senzoriala si de motricitate fina pentru copii;
  • fulgi de zapada din hartie alba sau lanturi din hartie colorata.

De asemenea, inainte de a va apuca de lucru, faceti plimbari afara sau in padure, pentru a aduna materia prima: conuri de brad, crengute, crengute de brad, crengute cu boabe de macese, ghinde.

Pe masura ce faceti aceste decoratiuni, asezati-le in diferite colturi ale casei, astfel incat sa aduceti atmosfera de Craciun peste tot. De asemenea, puteti decora geamurile cu spray care imita zapada sau acuarele lavabile, facand desene si motive de sarbatoare.

7. Ascultati colinde si invatati-i si pe cei mici un colind

Multe dintre activitatile prezentate pot fi realizate ascultand in fundal colinde si cantece de Craciun. Dar poate fi si o activitate de sine statatoare, in care sa ii invatati pe cei mici un colind cu care, dupa traditia noastra, sa mearga la colindat. Pentru rudele aflate la distanta, fie ca sunt in orase sau tari indepartate, fie ca situatia actuala din pandemie nu ne permite sa ne intalnim cu familia extinsa, putem face un video cu urari si cu colinde pe care sa il trimitem online.

8. Fotografii de familie cu tematica de Craciun

Perioada sarbatorilor de iarna este ideala pentru a imortaliza momentele de familie impreuna, fie apeland la sedinte foto profesioniste, fie rugand un prieten sa va fotografieze intr-un decor de Craciun sau afara, daca va fi un decembrie cu zapada.

9. Mergeti la patinoar sau la sanius

Desi in ultimii ani nu am mai avut zapada inainte de sarbatorile de iarna, o varianta mai la indemana de a ne bucura de iarna este sa mergem la patinoar. Daca copiii sunt prea micuti, chiar si privirea de pe margine a celor care patineaza poate fi placuta si interesanta pentru ei.

10. Pregatiti activitati pentru calendarul de Advent

In traditia catolica si protestanta, in luna decembrie copiii primesc zilnic, pana la Craciun, cate o mica surpriza din calendarul de Advent. La origine, acesta era un calendar cu 24 de usite, pentru fiecare zi incepand cu 1 decembrie si pana in Ajunul Craciunului. In spatele usitei, copiii gaseau cate o mica surpriza, de obicei o mica ciocolata. Astazi, aceasta traditie a devenit foarte populara, fiind adaptata la o serie de produse, inclusiv produse cosmetice; dulciuri; bijuterii pentru fete; ceaiuri; jucarii; bauturi etc.

Foarte populara printre parinti este ideea ca in locul dulciurilor pentru copii sa li se pregateasca celor mici cate o activitate fiecare zi de decembrie de pana la Craciun, activitate de genul celor prezentate mai sus. Utilitatea acestei idei este ca ii ajuta pe copii sa inteleaga mai bine trecerea timpului si zilele ramase pana la Craciun; si in acelasi timp ofera prilejul de a face activitati impreuna cu parintii, de a petrece timp impreuna si a se conecta. Aceste calendare pot fi confectionate sau cumparate in diverse modele; iar fiecare parinte poate opta pentru combinatiile cele mai potrivite pentru copii: dulciuri, carti, activitati.

Indiferent ce activitati de Craciun alegeti sa faceti cu copiii, daca le faceti zilnic (dupa traditia calendarului de Advent) sau ocazional (in functie de cat va permite timpul), bucurati-va de timpul petrecut in familie si incercati din cand in cand sa priviti lucrurile prin ochii celor mici.

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o săptămână ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

2 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

5 luni ago