Articole

Hormonul luteinizant – valori normale, rol in organism

Afla din articolul urmator mai multe despre hormonul luteinizant – ce este acest hormon, ce rol are in organism, cand se recomanda testarea si ce inseamna valorile anormale.

CUPRINS:

1. Ce este hormonul luteinizant?
2. Ce rol are hormonul luteinizant?
3. Testarea nivelului de LH
4. Ce inseamna rezultatele testelor?

Ce este hormonul luteinizant?

Hormonul luteinizant (LH) stimuleaza diferite procese din corp, ce sunt importante pentru sanatatea sexuala, dezvoltare si reproducere. Glanda pituitara secreta acest hormon. La randul sau, hormonul luteinizant provoaca modificari in organele sexuale – ovare sau testicule – care ii permit sistemului reproducator sa functioneze corect.

Ce rol are hormonul luteinizant?

Glanda pituitara sau hipofiza secreta doi hormoni importanti care lucreaza impreuna pentru a regla procesele din sistemul reproducator: hormonul foliculostimulator (FSH) si hormonul luteinizant (LH). Acesti hormoni sunt mesageri chimici ce semnaleaza organelor sexuale (ovare sau testicule) sa inceapa procesele necesare pentru a sustine sanatatea reproductiva. Glanda pituitara este situata la baza creierului si are aproximativ dimensiunea unui bob de mazare.

Rol LH la femei

Hormonul luteinizant ajuta la reglarea ciclului menstrual si a ovulatiei. Nivelurile de hormon huteinizant sau LH se modifica in mod normal odata cu etapele ciclului menstrual. Acest hormon creste rapid chiar inainte de ovulatie, cam la jumatatea ciclului (ziua 14 a unui ciclu de 28 de zile).

LH stimuleaza modificarile ovarelor care mentin ciclul menstrual si sustin sarcina. Astfel, la femei, LH este implicat in:

  • menstruatie – LH functioneaza impreuna cu un alt hormon sexual numit hormon foliculostimulant (FSH) pentru a controla ciclurile menstruale;
  • ovulatie – o crestere a LH determina ovarele sa elibereze un ovul matur in jurul celei de-a doua saptamani a fiecarui ciclu menstrual;
  • productia de progesteron – LH face ca o structura din ovar numita corpul galben sa produca mai mult progesteron in saptamanile 3-4 ale ciclului menstrual;

Pe masura ce inaintam in varsta si trecem prin menopauza, nivelul de LH va creste pe masura ce nivelurile de estrogen si progesteron scad. Nivelurile de LH fluctueaza, mai ales odata cu ciclul menstrual. Un nivel ridicat sau scazut de LH nu indica neaparat o problema. De exemplu, o crestere a nivelului LH poate arata ca se apropie ovulatia. Insa, nivelurile de LH pot indica uneori anumite probleme. De exemplu, medicii pot recomanda analiza LH pentru a depista o eventuala tulburare hipofizara, pentru a gasi cauza infertilitatii, a menstruatiilor neregulate, pentru a vedea cat de aproape sunteti de perimenopauza sau menopauza.

Rol LH la barbati

LH stimuleaza, de asemenea, productia de testosteron, care joaca la randul sau un rol in productia de spermatozoizi. Testosteronul este, de asemenea, responsabil pentru caracteristicile sexuale secundare, cum ar fi o voce mai groasa si mai mult par corporal si masa musculara.

Rol LH la copii

In timpul pubertatii, LH stimuleaza atat ovarele, cat si testiculele sa produca mai mult testosteron. In ovare, testosteronul este apoi transformat in estrogen. Acesti hormoni provoaca modificari legate de dezvoltarea sexuala.

Testarea nivelului de LH

Nivelul de LH este masurat dintr-o proba de sange. In cazul femeilor, nivelul acestui hormon din sange variaza in functie de varsta si de etapa ciclului menstrual. De asemenea, se modifica in sarcina. Nivelurile de LH pot fi masurate si prin analiza unei probe de urina.

Exista multe motive pentru care medicul poate sa recomande analiza LH. Iata cateva exemple, in functie de varsta si gen:

FEMEI:

  • dificultati in a ramane insarcinata;
  • menstruatii neregulate sau absente;
  • se suspecteaza menopauza;
  • se suspecteaza o tulburare hipofizara;
  • pentru a vedea cand are loc ovulatia – pentru a creste sansele de a concepe.

BARBATI:

  • niveluri scazute de testosteron, cu simptome ca masa musculara scazuta sau scaderea apetitului sexual;
  • se suspecteaza o tulburare hipofizara.

COPII:

  • pubertate precoce sau intarziata.

Medicul poate recomanda testul de sange pentru LH in asociere cu alte analize hormonale, cum ar fi testosteron, progesteron, FSH si estradiol.

Ce inseamna rezultatele testelor?

Rezultatele testelor pot varia in functie de varsta, gen, istoric de sanatate si alti factori. Rezultatele testelor pot varia usor si de la un laborator la altul. La femei, valorile variaza in functie de momentul ciclului menstrual.

Iata care sunt considerate valorile normale:

  • Femei – faza foliculara: 1,9 – 12,5 UI/L;
  • Femei – varful ciclului menstrual: 8,7 – 76,3 UI/L;
  • Femei – faza luteala: 0,5 – 16,9 UI/L;
  • Femei gravide: mai putin de 1,5 UI/L;
  • Femei trecute de menopauza: 15,9 – 54,0 UI/L;
  • Femei care utilizeaza contraceptive: 0,7 – 5,6 UI/L;
  • Barbati 20 – 70 de ani: 0,7 – 7,9 UI/L;
  • Barbati peste 70 de ani: 3,1 – 34,0 UI/L

LH marit la femei

Daca sunteti femeie, nivelurile anormal de ridicate de LH in perioadele neovulatorii din ciclul menstrual pot insemna uneori ca sunteti la menopauza. De asemenea, poate insemna ca aveti o tulburare hipofizara sau sindromul ovarului polichistic. Insa, doar medicul poate stabili cauza.

La femei, nivelurile crescute de LH si FSH pot indica o problema cu ovarele – insuficienta ovariana primara. Unele cauze ale insuficientei ovariene primare pot include:

  • ovare care nu sunt dezvoltate corespunzator;
  • anomalii genetice, cum ar fi sindromul Turner;
  • expunerea la radiatii;
  • istoric de administrare a medicamentelor pentru chimioterapie;
  • tulburari autoimune;
  • boala tiroidiana sau suprarenala;
  • sindromul ovarelor polichistice.

LH scazut la femei

Nivelurile scazute de LH pot indica o tulburare hipofizara, anorexie, malnutritie sau stres cronic. Nivelurile scazute de LH si FSH pot indica insuficienta ovariana secundara. Asta inseamna ca o alta parte a corpului provoaca insuficienta ovariana. In multe cazuri, acesta este rezultatul unor probleme cu glanda pituitara.

LH marit la barbati

La barbati, nivelurile anormal de ridicate de LH impreuna cu nivelurile scazute de testosteron pot insemna ca testiculele nu raspund la semnalul LH de a produce mai mult testosteron. Nivelurile ridicate de LH pot indica insuficienta testiculara primara. Cauzele acestei afectiuni pot include:

  • anomalii cromozomiale, cum ar fi sindromul Klinefelter;
  • esecul dezvoltarii gonadelor;
  • antecedente de infectii virale, cum ar fi oreion;
  • traumatisme;
  • expunere la radiatii;
  • antecedente de administrare a medicamentelor pentru chimioterapie;
  • tulburari autoimune.

LH scazut la barbati

Nivelurile scazute de LH pot insemna ca glanda pituitara nu produce suficient LH. Acest lucru poate duce la o productie prea mica de testosteron. Nivelurile scazute de LH la barbati adulti pot duce la niveluri scazute de testosteron, potential provocand astfel de simptome precum:

  • disfunctie sexuala;
  • scaderea dorintei sexuale;
  • oboseala.

LH marit sau scazut la copii

La copii, nivelurile ridicate de LH pot provoca pubertate precoce. Pubertatea intarziata cu niveluri normale sau mai scazute de LH poate indica tulburari de baza, inclusiv insuficienta ovariana sau testiculara, deficit de hormoni, infectie cronica, o tulburare de alimentatie.

Nivelurile scazute de LH sunt legate de pubertatea tarzie, iar nivelurile ridicate sunt legate de pubertatea precoce. Despre pubertate poti citi mai multe aici.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539692/
(2) https://www.mountsinai.org/health-library/tests/luteinizing-hormone-lh-blood-test
(3) https://www.healthline.com/health/lh-blood-test
(4) https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=167&ContentID=luteinizing_hormone_blood
(5) https://www.webmd.com/a-to-z-guides/luteinizing-hormone-test

Surse foto: Pixabay, Pexels

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago