Sanatate

Hirsutismul – cauze, tratament

Iata ce este hirsutismul, care sunt cauzele si factorii de risc, semne si simptome asociate si ce implica metodele de tratament.

CUPRINS:

1. Ce este hirsutismul?
2. Cauze si factori de risc
3. Diagnostic si tratament
4. Hirsutismul la copii

Ce este hirsutismul?

Hirsutismul este o afectiune care face ca parul sa creasca in exces in anumite parti ale corpului la femei – pilozitate excesiva la femei. Cresterea suplimentara a parului apare adesea din cauza unui exces de hormoni masculini (androgeni), in primul rand testosteron. Femeile au in mod normal niveluri scazute de androgeni, dar aceste niveluri pot varia din mai multe motive. Nivelurile mai ridicate pot suprastimula foliculii de par, ceea ce duce la o crestere a parului mai mult decat in mod normal.

In general, o femeie cu cea mai usoara forma de hirsutism poate observa o crestere semnificativa a parului pe buza superioara, barbie, zona perciunilor si in jurul mameloanelor sau a abdomenului inferior. Hirsutismul mai sever va face ca parul matur sa creasca pe partea superioara a spatelui, umeri, piept si abdomenul superior.

Simptomele si semnele hirsutismului depind de cauza de baza, dar pot include:

  • o schimbare a culorii parului, a ratei de crestere, a grosimii sau a distributiei parului;
  • par excesiv pe corp in zonele tipic masculine ale corpului, cum ar fi fata, spatele, abdomenul, interiorul coapselor si fesele.

Pe langa cresterea excesiva a parului, o femeie cu hirsutism poate prezenta si alte simptome, inclusiv:

  • ten gras si acnee;
  • caderea parului, cunoscuta sub numele de alopecie;
  • clitoris marit;
  • voce mai groasa etc.

Retineti insa ca genetica joaca un rol important in culoarea, grosimea si distributia parului.

Cauze si factori de risc

Androgenii sunt hormoni sexuali masculini, inclusiv testosteronul, care sunt responsabili pentru caracteristicile masculine, cum ar fi parul facial si parul gros de pe corp. Ovarele si glandele suprarenale ale unei femei produc in mod natural o cantitate mica de androgeni. In cele mai multe cazuri, se crede ca hirsutismul la femei este cauzat de un nivel anormal de ridicat de androgeni. Se pot dezvolta si alte trasaturi masculine, cum ar fi vocea mai groasa si cresterea masei musculare, iar unele femei se pot confrunta cu amenoree. In alte cazuri, nivelurile de androgeni ale femeilor sunt normale, dar foliculii de par sunt prea sensibili la efectele hormonilor sexuali masculini.

Toata lumea produce androgeni, dar barbatii produc in cantitati mai mari. Uneori, insa, o femeie poate avea niveluri mai mari de androgeni sau foliculii de par sunt mai sensibili la androgeni, dezvoltand astfel hirsutism.

Posibile afectiuni asociate

In multe cazuri, hirsutismul nu are o cauza cunoscuta.

Unele dintre posibilele cauze ale hirsutismului la femei includ:

  • sindromul ovarului polichistic;
  • tumora secretoare de androgeni – o crestere anormala la nivelul ovarului sau suprarenale care produce androgeni;
  • sindromul Cushing – termenul umbrela pentru o serie de tulburari hormonale caracterizate prin niveluri ridicate de cortizol;
  • hiperplazia suprarenala – un grup de tulburari in care hormonii glandei suprarenale (inclusiv androgenii) sunt produsi in cantitati anormale;
  • hiperinsulinemie – supraproductia de insulina, de obicei asociata cu diabetul;
  • hiperprolactinemie – niveluri anormal de ridicate de prolactina, care este in mod normal asociata cu alaptarea;
  • anumite medicamente – de exemplu, steroizii anabolizanti provoaca o crestere anormala a parului ca efect secundar;
  • mai putin frecvent, anorexie nervoasa, hipotiroidism si acromegalie.

Mai multi factori pot influenta probabilitatea de a dezvolta hirsutism, inclusiv:

  • istoric familial de afectiuni care provoaca hirsutism, inclusiv hiperplazia suprarenala congenitala si sindromul ovarului polichistic;
  • origine – femeile de origine mediteraneana, din Orientul Mijlociu si din Asia de Sud au mai multe riscuri de a se confrunta cu par excesiv corporal si facial fara o cauza identificabila;
  • obezitatea – obezitatea determina cresterea productiei de androgeni, care poate agrava hirsutismul.

Diagnostic si tratament

Diagnosticul incepe cu analiza istoricului medical, cu un accent pe ciclurile menstruale – daca pacienta are menstruatii regulate etc. Se va face o examinare fizica pentru a determina amploarea cresterii neobisnuite a parului. Se vor nota, de asemenea, orice alte semne fizice care pot insoti cresterea parului, cum ar fi acneea. De asemenea, se vor recomanda o serie de analize de sange pentru a verifica nivelurile hormonale. Alte investigatii includ o ecografie pentru a examina ovarele si uterul.

Metode de tratament

Daca este identificata o cauza specifica a hirsutismului, medicul poate sugera un tratament adecvat pentru acea cauza. Tratamentul pentru hirsutism se bazeaza pe severitatea afectiunii si pe prezenta unei tulburari de baza. Daca hirsutismul este cauzat de o afectiune medicala subiacenta, tratamentul implica abordarea cauzei atunci cand este posibil.

Abordari cosmetice

Tratamentele cosmetice eficiente pentru hirsutism usor includ smulgerea firelor de par sau folosirea altor metode de epilare. Totusi, acestea pot provoca iritatii ale pielii. De asemenea, aceste tratamente trebuie facute in mod regulat pentru a mentine efectele dorite. Tehnicile de indepartare a parului cu laser – epilare cu laser – folosesc lumina pentru a genera caldura in interiorul foliculilor de par, ceea ce le distruge capacitatea de a dezvolta firele de par. Tratamentul cu laser este mai eficient pentru persoanele cu anumite tipuri de piele decat pentru altele si nu impiedica formarea de noi foliculi de par.

Medicamente

Unele medicamente pot modifica impactul androgenilor asupra corpului si a pielii. Pilulele contraceptive combinate, care contin atat estrogen, cat si progesteron, pot contracara efectele androgenilor si pot scadea productia de testosteron in ovare. Hirsutismul se poate ameliora dupa 6 – 12 luni de administrare constanta a pilulelor contraceptive. Uneori se recomanda si medicamente antiandrogenice – acestea pot functiona singure sau in combinatie cu pilulele contraceptive.

Daca sindromul ovarelor polichistice este cauza de baza a hirsutismului, pierderea in greutate poate ajuta, deoarece reducerea excesului de greutate corporala poate reduce in mod natural cantitatea de androgeni pe care corpul o produce.

Hirsutismul la copii

Hirsutismul la copii poate avea aceleasi cauze ca hirsutismul la adulti  – afectiuni medicale in care organismul produce prea multi hormoni masculini, cum ar fi sindromul ovarului polichistic sau afectiuni care modifica nivelurile de hormoni, cum ar fi hiperplazia suprarenala congenitala, administrarea anumitor medicamente, istoric familial etc. La copii, cresterea excesiva a parului poate fi primul semn al unei afectiuni cunoscute sub numele de pubertate precoce, in care pubertatea apare prea devreme. In unele cazuri, cauza cresterii in exces a parului nu poate fi identificata.

Daca hirsutismul este cauzat de niveluri excesive de testosteron, hormonul masculin, copiii (fetitele) pot prezenta si o voce mai groasa, menstruatii neregulate, acnee, cresterea masei musculare etc. Daca hirsutismul este cauzat de sindromul Cushing, pot sa apara si simptome ca obezitate, mai ales in jurul abdomenului, tensiune arteriala crescuta sau subtierea pielii. Tratamentul hirsutismului depinde de cauza care influenteaza cresterea parului corporal si facial.

Referinte:
(1) https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2012/0215/p373.html
(2) https://www.webmd.com/women/guide/hirsutism-hair-women
(3) https://www.osmosis.org/answers/hirsutism
(4) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/hirsutism-excessive-hair-women
(5) https://www.uclahealth.org/obgyn/hirsutism

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

7 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago