Hipotiroidia in sarcina poate cauza o serie de probleme pentru mama si copil, daca nu este tratata si tinuta sub control. Iata care sunt cauzele, prin ce se caracterizeaza si ce include tratamentul.
CUPRINS:
1. Ce este hipotiroidia?
2. Tipuri de hipotiroidie
3. Simptome ale hipotiroidiei
4. Diagnosticul hipotiroidiei
5. Complicatii ale hipotiroidiei
6. Tratamentul hipotiroidiei
7. Cum poate afecta hipotiroidia sarcina?
8. Masuri de precautie pentru viitoarele mame cu hipotiroidie
Bolile tiroidiene – hipertiroidism si hipotiroidism – sunt relativ frecvente in sarcina si necesita tratament. Tiroida este un organ situat in partea din fata a gatului, care elibereaza hormoni ce regleaza metabolismul, activitatea inimii si a sistemului nervos, greutatea, temperatura corpului si multe alte procese din corp.
Hormonii tiroidieni sunt extrem de necesari pentru a asigura dezvoltarea fetala sanatoasa – a creierului si a sistemului nervos in primele 3 luni de sarcina, deoarece copilul depinde de hormonii mamei, care sunt livrati prin placenta. La aproximativ 12 saptamani, glanda tiroida la fat va incepe sa produca propriii hormoni tiroidieni.
Hipotiroidismul este o afectiune in care glanda tiroida nu este capabila sa produca suficienti hormoni tiroidieni. Avand in vedere ca principalul scop al hormonilor tiroidieni este reglarea metabolismului, este de inteles ca persoanele cu aceasta afectiune vor avea simptome asociate cu un metabolism lent.
Care sunt unele dintre diferitele tipuri de hipotiroidism?
Simptomele hipotiroidismului, cum ar fi oboseala extrema si cresterea in greutate, pot fi usor confundate cu simptomele normale ale sarcinii. Alte simptome pot include:
Pentru a detecta hipotiroidismul, medicul face un examen fizic si teste de sange pentru a va masura nivelul hormonilor tiroidieni. Hormonul care stimuleaza tiroida, sau TSH, este un hormon care stimuleaza tiroida pentru a produce T3 si T4 (numita si tiroxina). Nivelurile ridicate de TSH plus nivelul scazut de T4 indica hipotiroidism. Acest lucru apare atunci cand prea putin T4 in sange determina producerea excesului de TSH in timp ce corpul incearca sa creasca nivelul T4. Nivelurile ridicate de TSH, dar nivelul normal de T4 sunt semne de hipotiroidism subclinic (precoce sau usor).
Femeile insarcinate cu risc ridicat de probleme tiroidiene ar trebui sa beneficieze de testarea functiei tiroidei, chiar daca nu au simptome ale unei tiroide subactive. In mod ideal, acest test de sange de screening ar trebui sa se faca pana la a 9-a saptamana de sarcina sau la prima vizita prenatala.
Din cauza pericolelor bolii tiroidiene netratate, unii experti recomanda screeningul tuturor femeilor insarcinate pentru functia tiroidei. Femeile care au niveluri ridicate de anticorpi TPO au nevoie de testare suplimentara a functiei tiroidiene. Acestea prezinta un risc crescut de hipotiroidism si probleme de sarcina, cum ar fi avort.
Hipotiroidismul netratat poate duce la o serie de probleme de sanatate:
Femeile care au un nivel de TSH mai mare de 10 mIU / L in primul trimestru de sarcina trebuie tratate pentru hipotiroidie. In schimb, femeile cu TSH de 2,5 sau mai putin, nu au nevoie de tratament cu levotiroxina. Pentru femeile cu TSH intre aceste valori, recomandarile de tratament variaza si pot depinde daca mama are sau nu anticorpi TPO. Cand anticorpii TPO sunt pozitivi, tratamentul este recomandat atunci cand TSH este peste 4 si trebuie luat in considerare atunci cand TSH este cuprins intre 2,5-4,0.
Cu toate acestea, atunci cand nu exista anticorpi TPO (adica negativ), recomandarile sugereaza ca tratamentul poate fi luat in considerare atunci cand TSH este cuprins intre 2,5-10,0 mIU / L.
In mod ideal, femeile cu hipotiroidism ar trebui sa isi optimizeze doza de levotiroxina inainte de a ramane insarcinate. Cerintele de levotiroxina cresc frecvent in timpul sarcinii, de obicei cu 25 – 50 %. Femeile cu hipotiroidism care iau levotiroxina ar trebui sa beneficieze de doze mai mari cu 20 -30% imediat ce apare diagnosticul de sarcina si ar trebui sa anunte medicul pentru testarea prompta si evaluarea ulterioara.
Un mijloc de crestere a dozei, la indicatiile medicului, este de a lua doua comprimate suplimentare pe saptamana din doza lor obisnuita zilnica de levotiroxina. Testarea functiei tiroidiene trebuie facuta aproximativ la fiecare 4 saptamani in prima jumatate a sarcinii pentru a va asigura ca aveti o functie tiroidiana normala pe toata durata sarcinii. Dupa nastere, femeia poate reveni la doza obisnuita de tratament ca inainte de sarcina. De asemenea, este important sa stim ca vitaminele prenatale contin fier si calciu care pot afecta absorbtia hormonului tiroidian din tractul gastro-intestinal. In consecinta, levotiroxina si vitaminele prenatale nu trebuie luate in acelasi timp si trebuie separate de cel putin 4 ore.
In primele luni de sarcina, copilul se bazeaza pe mama pentru hormoni tiroidieni. Acesti hormoni sunt vitali pentru dezvoltarea creierului si cresterea copilului. Hipotiroidismul la mama poate avea efecte de lunga durata asupra copilului. Hipotiroidismul netratat in timpul sarcinii poate duce la:
Aceste probleme apar cel mai adesea in caz de hipotiroidism sever. Deoarece hormonii tiroidieni sunt atat de importanti pentru creierul si dezvoltarea sistemului nervos al bebelusului, hipotiroidismul netratat – in special in primul trimestru – poate provoca un coeficient intelectual scazut si probleme de dezvoltare normala.
Daca o femeie are un nivel anormal de scazut (sau ridicat) de hormon tiroidian in corp, asta poate provoca fluctuatii in ciclul menstrual. Acest lucru poate afecta, de asemenea, capacitatea ei de a ovula, ceea ce poate face dificila o sarcina, si in cazuri mai grave, poate duce la infertilitate. Pe de alta parte, daca aveti in vedere sarcina cu hipotiroidism, nu uitati ca avortul este un risc daca problema nu este tinuta sub control.
Hipotiroidismul si nivelurile scazute de hormoni tiroidieni pot afecta multe aspecte diferite ale menstruatiei si ovulatiei. Un nivel scazut de tiroxina, sau T4, duce la niveluri ridicate de prolactina. Acest lucru poate provoca fie eliberarea de ovule in timpul ovulatiei, fie eliberarea neregulata a ovulelor si probleme de fertilitate.
Hipotiroidismul poate provoca, de asemenea, temperatura corporala bazala scazuta, TPO ridicat si chisturi ovariene, care pot duce la pierderea sarcinii sau la incapacitatea de a ramane insarcinata. Ar trebui sa va monitorizati nivelul de TSH si T4 inainte de a ramane insarcinata. Acest lucru este valabil mai ales daca aveti deja hormoni tiroidieni scazuti sau ati suferit in trecut un avort spontan. Factorii de risc includ un istoric familial de probleme tiroidiene sau orice alta boala autoimuna. Abordarea simptomelor tiroidiene la inceputul etapelor de planificare a sarcinii permite un tratament precoce.
Medicul va va sfatui sa faceti cateva teste inainte de a incepe sa incercati sa ramaneti gravida.
Trebuie sa va adresati medicului daca:
Medicul va recomanda teste de sange pentru a determina nivelurile a doi hormoni tiroidieni – TSH si T4 din corp. Daca nivelul T4 este scazut si nivelul TSH ridicat, atunci s-ar putea sa aveti hipotiroidism.
Ar trebui sa faceti testarea functiei tiroidiene in primele etape ale sarcinii, daca:
Referinte:
(1) Pregnancy and fertility in thyroid disorders, link: https://www.btf-thyroid.org/pregnancy-and-fertility-in-thyroid-disorders
(2) Hypothyroidism and infertility: Any connection?, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/female-infertility/expert-answers/hypothyroidism-and-infertility/faq-20058311
(3) Hypothyroidism and Pregnancy, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/staying-healthy-during-pregnancy/hypothyroidism-and-pregnancy
(4) Hypothyroidism and Pregnancy: What Should I Know?, link: https://www.reproductivefacts.org/news-and-publications/patient-fact-sheets-and-booklets/documents/fact-sheets-and-info-booklets/hypothyroidism-and-pregnancy-what-should-i-know/
(5) Can Hypothyroidism Impact Your Fertility?, link: https://www.everydayhealth.com/hs/healthy-living-with-hypothyroidism/hypothyroidism-impact-fertility/
(6) Hypothyroidism: A Woman’s Guide to Fertility and Pregnancy, link:https://www.healthline.com/health/hypothyroidism/womans-guide-to-fertility-and-pregnancy#1
(7) Hypothyroidism in pregnancy, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3354841/
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…