Hipertiroidia este o afectiune in care glanda tiroida produce mai multi hormoni tiroidieni decat este nevoie in organism. Este, de asemenea, denumita tiroida hiperactiva.
CUPRINS:
1. Ce este hipertiroidia?
2. Simptome ale hipertiroidiei
3. Diagnosticul hipertiroidiei
4. Complicatii ale hipertiroidiei
5. Tratamentul hipertiroidiei
6. Cum poate afecta hipertiroidia sarcina?
7. Masuri de precautie pentru viitoarele mame cu hipertiroidie
O tiroida hipertractiva (hipertiroidism) poate provoca o gama larga de simptome. Simptomele se pot dezvolta treptat sau brusc.
Poate aparea daca aveti:
De asemenea, poate aparea atunci cand este luata o cantitate prea mare de tiroxina de inlocuire (levotiroxina) ca tratament pentru o tiroida subactiva (hipotiroidism).
Doi hormoni de sarcina – estrogenul si gonadotropina corionica umana (hCG) – pot creste nivelul de hormoni tiroidieni. In primul trimestru, hCG – care este similar cu TSH – stimuleaza productia de hormoni tiroidieni. Pe toata durata sarcinii, nivelul crescut de estrogen produce un hormon care ajuta la transportul hormonilor tiroidieni in sange. Pana in al treilea trimestru, volumul tiroidei poate fi cu 10-15% mai mare. Toate acestea sunt modificari normale.
Hormonii tiroidieni sunt cruciali pentru dezvoltarea sanatoasa a creierului si a sistemului nervos al bebelusului, in special in primul trimestru. Inainte de a se dezvolta tiroida copilului, acesta se bazeaza complet pe mama pentru hormonii tiroidieni.
Hipertiroidismul duce la o crestere a metabolismului organismului (productia de energie), cauzand adesea:
Uneori simptomele sunt atat de subtile incat trec neobservate mult timp. In alte cazuri, acestea apar brusc pe o perioada de cateva zile sau saptamani si sunt severe. Multe dintre simptome vor incepe sa se reduca atunci cand tratamentul va avea efect, dar unele, inclusiv ochii iesiti din orbite, ar putea avea nevoie de tratament separat.
Cum este diagnosticat hipertiroidismul? Diagnosticarea se face printr-o examinare fizica si analize de sange. Daca nivelul de TSH din sange este scazut – sub limita de referinta – si nivelul de FT4 este ridicat – peste limita de referinta – acest lucru indica, de obicei, o tiroida supraactiva. Un alt test de sange pentru masurarea nivelului de anticorpi – anticorpi antireceptor TSH din sange poate stabili daca este sau nu boala Graves.
Se pot dezvolta mai multe complicatii daca aveti o tiroida hipertractiva (hipertiroidia), in special daca afectiunea nu este tratata:
Problemele oculare, cunoscute sub numele de probleme oculare asociate tiroidei, afecteaza aproximativ 1 din 3 persoane cu o tiroida hiperactiva cauzata de boala Graves. Problemele pot include:
Multe cazuri sunt usoare si se reduc pe masura ce este tratata tiroida hiperactiva, dar pentru aproximativ 1 din fiecare 20 – 30 de cazuri exista riscul de afectare severa a vederii.
Tratamentul pentru o tiroida hiperactiva duce adesea la scaderea nivelului de hormoni. Aceasta este cunoscuta sub numele de tiroida subactiva (hipotiroidism). Simptomele unei tiroide subactive pot include:
Uneori, tiroida subactiva este doar temporara, dar de multe ori este nevoie de tratament permanent si de lunga durata cu medicamente cu hormoni tiroidieni.
Daca aveti o tiroida hiperactiva in timpul sarcinii si starea nu este bine controlata, poate creste riscul de:
Daca nu planificati o sarcina, este important sa folositi contraceptia, deoarece unele tratamente pentru o tiroida hiperactiva pot afecta sanatatea unui copil nenascut.
In cazuri rare, o tiroida hiperactiva nediagnosticata sau slab controlata poate duce la o afectiune grava, care poate pune viata in pericol, numita furtuna tiroidiana. Aceasta este o modificare brusca a simptomelor care poate fi declansata de:
Printre simptomele unei furtuni tiroidiene se numara:
O furtuna tiroidiana este o urgenta medicala.
O tiroida hiperactiva poate creste, de asemenea, riscul de a va dezvolta:
Hipertiroidia usoara (niveluri usor crescute ale hormonilor tiroidieni, simptome minime) este adesea monitorizata indeaproape fara terapie, atat timp cat mama si copilul nu au probleme de sanatate. Cand hipertiroidismul este suficient de sever pentru a necesita terapie, medicamentele anti-tiroidiene sunt tratamentul indicat. Scopul terapiei este de a mentine nivel de T4 liber al mamei intr-un interval normal pana la usor ridicat cu cea mai mica doza de medicamente antitiroidiene.
Nu este recomandata adaugarea de levotiroxina. Astfel, se va reduce la minimum riscul de a dezvolta hipotiroidism sau gusa. Hipotiroidismul matern trebuie evitat. Terapia trebuie monitorizata indeaproape in timpul sarcinii. Acest lucru se realizeaza in mod obisnuit prin testarea periodica a functiei tiroidiene (TSH si nivelurile hormonilor tiroidieni) lunar.
La pacientii care nu pot fi tratati in mod adecvat cu medicamente anti-tiroidiene (adica cei care dezvolta o reactie alergica la medicamente), chirurgia este o alternativa acceptabila. Indepartarea chirurgicala a glandei tiroide este mai sigura in al doilea trimestru. Radioiodina este contraindicata pentru a trata hipertiroidismul in timpul sarcinii, deoarece traverseaza usor placenta si este preluata de glanda tiroida a bebelusului. Aceasta poate provoca afectarea glandei si duce la hipotiroidism permanent.
Beta-blocantele pot fi utilizate in timpul sarcinii pentru a ajuta la tratarea palpitatiilor si a tremurului semnificativ din cauza hipertiroidismului. Acestea trebuie utilizate limitat din cauza raportarilor afectarii cresterii fetale asociate cu utilizarea pe termen lung a acestor medicamente. De obicei, sunt necesare numai pana cand hipertiroidia este controlata cu medicamente anti-tiroidiene.
Hipertiroidia in timpul sarcinii este o problema? Nivelurile de hormoni tiroidieni care sunt doar putin ridicate nu sunt de obicei o problema in sarcina. Cu toate acestea, hipertiroidismul sever care nu este tratat poate afecta atat mama, cat si copilul. Daca aveti hipertiroidism, asigurati-va ca boala este tinuta sub control inainte de a ramane insarcinata.
Daca hipertiroidismul nu este tratat, poate provoca probleme grave de sanatate, inclusiv:
Femeile cu risc ridicat de disfunctie tiroidiana necesita monitorizare a nivelului de TSH inainte de conceptie si imediat ce este confirmata sarcina. Testele nivelului de T4 si anticorpului peroxidazei tiroidiene (TPOAb) trebuie efectuate la femeile cu un nivel TSH mai mare de 2,5 mIU / L .
Referinte:
(1) Hyperthyroidism and Pregnancy, link: https://www.hormone.org/diseases-and-conditions/pregnancy-and-thyroid-disease/hyperthyroidism-and-pregnancy
(2) Hyperthyroidism in Pregnancy, link: https://www.thyroid.org/hyperthyroidism-in-pregnancy/
(3) Thyroid Disease in Pregnancy: What to Know, link: https://www.endocrineweb.com/conditions/thyroid/thyroid-problems-pregnancy
(4) Hyperthyroidism and Pregnancy, link: https://www.medicinenet.com/hyperthyroidism_and_pregnancy/views.htm
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…