Herpes oral la adulti – o problema des intalnita, care de obicei nu cauzeaza complicatii si se reduce de la sine fara cicatrici. Iata care sunt cauzele, simptomele, posibile complicatii si metode de tratament.
CUPRINS:
1. Ce este herpesul oral la adulti?
2. Cauze herpes oral
3. Simptome
4. Tratament pentru herpesul oral la adulti
5. Herpesul oral in sarcina
Herpesul oral se manifesta ca mici vezicule sau blistere la nivelul buzelor, in general. Uneori, leziunile se pot extinde spre barbie sau obraz, sau apar pe cerul gurii sau pe gingii. Veziculele produc durere, disconfort, usturime si senzatie de arsura si mancarime.
Cea mai frecventa cauza a leziunior herpetice orale este virusul herpes simplex tip 1 (HSV-1). In alte situatii, aceste vezicule rezulta dintr-o infectie cu o tulpina diferita, numita virusul herpes simplex tip 2 (HSV-2). Nu exista nicio modalitate de a vindeca sau preveni aceste vezicule, dar se pot lua masuri pentru a reduce frecventa si durata focarelor.
Pana la 90% dintre oamenii din intreaga lume au cel putin o forma de HSV. Simptomele sunt de obicei mai severe la infectare. Dupa primul focar, corpul ar trebui sa produca anticorpi si este posibil sa nu mai apara episoade sau sa fie mai usoare.
Tulpinile virale care cauzeaza herpes oral, de obicei HSV-1 si mai rar HSV-2, sunt extrem de contagioase si se transmit usor in timpul contactului strans, cum ar fi sarut. Dupa ce virusul ajunge in organism, pot aparea simptomele. Un focar de herpes dureaza de obicei 1-2 saptamani, fara tratament, inainte ca sistemul imunitar al organismului sa suprime virusul. Virusul nu paraseste corpul si, desi ramane inactiv de cele mai multe ori, se poate reactiva periodic, provocand leziuni.
Unele persoane raporteaza focare mai frecvente atunci cand sistemul imunitar este slabit, cum ar fi in timpul imbolnavirilor sau in perioadele de stres.
Virusul herpes simplex patrunde de obicei in organism printr-o leziune a pielii din jurul si /sau din interiorul gurii. De obicei, se raspandeste atunci cand o persoana atinge o leziune sau atinge lichidul infectat, cum ar fi de la folosirea comuna a tacamurilor, paharelor, a aparatelor de ras, prin sarutul ueni persoane infectate sau daca atinge saliva persoanei respective. Un parinte care are leziuni herpetice poate transmite infectia copilului prin contact apropiat.
Virusul herpes simplex este foarte contagios si poate fi transmis cu usurinta de la o persoana la alta prin contact direct strans. Ulterior, elementele declansatoare pentru focare variaza de la o persoana la alta, dar pot include:
Este important sa retinem ca herpesul oral este mai degraba un simptom al infectiei in curs de desfasurare decat o noua infectie. Leziunile reapar de obicei in acelasi loc.
Unele persoane cu herpes oral nu au simptome, iar altele le experimenteaza numai dupa prima expunere la virus. Cu toate acestea, cel putin 25% dintre persoanele cu herpes oral prezinta focare recurente. In acest caz, leziunile apar adesea in aceleasi locatii de fiecare data.
Cand o persoana este infectata cu herpes pentru prima data, episodul se numeste infectie primara. Simptomele variaza de la niciun simptom pana la disconfort moderat. Acest prim focar incepe la 1-3 saptamani dupa ce virusul a invadat pielea si dispare in cateva saptamani.
Simptomele initiale ale unei infectii cu HSV-1 pot include:
De asemenea, poate exista o infectie a gurii si a gingiilor, cunoscuta sub numele de gingivostomatita. Aceasta dureaza 1-2 saptamani si nu reapare. De asemenea, la adulti, o infectie a gatului si a amigdalelor numita faringotonsilita se poate dezvolta odata cu infectia initiala cu herpes oral.
Virusul ramane inactiv in corp pentru restul vietii si devine din nou activ din cand in cand. Elementele declansatoare pot include febra (de exemplu, de la o raceala obisnuita), radiatii UV (expunerea la lumina soarelui), oboseala extrema sau scaderea functiei imune.
Un focat are mai multe etape. Initial apare o senzatie de furnicatura, mancarime si arsura in zona buzelor – ce indica adesea inceputul unui focar. Apoi, apar vezicule dureroase, umplute cu lichid, de obicei in jurul gurii. Treptat, veziculele se rup si produc lichid, iar pe leziuni se formeaza o crusta galbena. Crusta se desprinde in timp, iar pielea ramane roz si se vindeca in 3-4 zile. Fara tratament, cele mai multe leziuni dispar in decurs de 1-2 saptamani si nu lasa cicatrici.
Rareori, herpesul oral poate duce la complicatii, in special la persoanele cu sistem imunitar slabit. Complicatiile posibile includ:
De obicei, focarele de herpes oral se reduc in 1-2 saptamani fara tratament. Cu toate acestea, unele medicamente eliberate fara prescriptie medicala sau cu prescriptie medicala pot scurta durata unui focar si pot reduce orice disconfort sau durere, desi acestea nu elimina virusul din corp. In majoritatea cazurilor, cel mai bine este sa utilizati tratamentul imediat ce apar primele semne ale unui focar.
Unguentele antivirale fara prescriptie medicala pot scurta durata unui focar. Majoritatea unguentelor, precum Zovirax, contin aciclovir sau penciclovir. Se aplica pe zona afectata la fiecare 2-3 ore timp de 5 zile.
Cateva exemple de medicamente antivirale pe care o persoana le poate lua pe cale orala includ:
Medicul poate prescrie unul dintre aceste medicamente daca o persoana are un sistem imunitar slabit sau daca are astfel de focare frecvent. Aceste medicamente pot scurta durata unui focar si le pot impiedica sa reapara.
Optiunile fara prescriptie medicala contin un analgezic, cum ar fi benzocaina sau lidocaina. Nu accelereaza procesul de vindecare, dar pot reduce disconfortul. Unele medicamente pentru ameliorarea durerii pentru herpes oral includ Orajel sau Blistex balsam de buze sau unguent pentru herpes. Unguentul sau balsamul se aplica pe buze cu un betisor de vata sau cu degetul – persoana trebuie sa se spele apoi bine pe maini. Unele optiuni alternative includ medicamente precum ibuprofen sau acetaminofen. Sunt disponibili, de asemenea, plasturi pentru herpes, care contin gel hidrocoloid – plasturi anti-herpetici Compeed.
L-lizina (lizina) este un aminoacid esential, ceea ce inseamna ca organismul nostru este incapabil sa-l produca – e necesar din alimente. In afara de sinteza regulata a proteinelor, lizina este importanta pentru o crestere adecvata si joaca un rol esential in productia de carnitina.
Unele studii au sugerat ca administrarea lizinei in mod regulat poate ajuta la prevenirea focarelor de herpes. Suplimentarea cu lizina nu poate preveni herpesul, dar poate reduce recurentele sau severitatea focarelor, desi mai sunt necesare studii in acest sens. Mecanismul propus prin care lizina afecteaza HSV (in principal HSV tip 1 sau herpes labial) este prin interactiunea cu echilibrul metabolic al lizinei si argininei. Nu exista, insa, suficiente dovezi privind eficienta lizinei pentru herpes, si suplimentele se recomanda doar la indicatiile medicului.
Unii oameni cu herpes au observat ca evitarea alimentelor bogate in arginina poate reduce recidivele. Niveluri mai ridicate de arginina se gasesc in alimente precum ciocolata si multe tipuri de nuci. Cafeaua in exces, vinul rosu si fumatul sunt, de asemenea, elemente declansatoare pentru unele persoane.
Mentinerea sanatatii generale contribuie la un sistem imunitar sanatos, care ii va permite corpului sa raspunda la recidive. Starea generala de sanatate include o dieta sanatoasa, exercitii fizice, somn suficient. De regula, este putin probabil ca alimentele sa declanseze un focar de herpes. Cu toate acestea, unele alimente ar putea creste riscul de a va confrunta cu un focar daca acestea au efecte negative asupra sistemului imunitar. Pe de alta parte, alimentele care intaresc sistemul imunitar – precum legumele, fructele si alte alimente naturale bogate in vitamine – pot reduce riscul de aparitie a focarelor.
Desi nu exista dovezi ca alimentele pot agrava sau ameliora un focar de herpes, multe persoane cu herpes raporteaza imbunatatiri dupa ce evita anumite alimente. Se recomanda adesea evitarea alimentelor picante, sarate, grase ce pot irita buzele si gingiile. De asemenea, evitati bauturile acide, cum ar fi sucurile de fructe, ce pot irita zona gurii.
Studiile arata, de asemenea, ca arginina, un aminoacid care se gaseste intr-o varietate de alimente, poate juca un rol in raspandirea virusurilor precum herpesul. Arginina are proprietati de crestere virala, ceea ce inseamna ca poate creste rata la care virusurile precum HSV-1 si HSV-2 se inmultesc in organism.
Nu este posibil de fiecare data sa preveniti infectia cu virusul herpes simplex sau sa preveniti focarele, dar puteti lua masuri pentru a minimiza raspandirea infectiei. Veziculele sunt mai contagioase atunci cand apar initial, dar raman contagioase pana cand sunt complet vindecate:
Herpesul oral in sarcina este o problema des intalnita, si, desi stresul si hormonii pot determina reactivarea virusului, este important sa retinem ca stresul si hormonii nu provoaca aparitia virusului in sine. Virusul poate fi luat de la alta persoana sau daca este deja in organism, poate fi reactivat. Tratamentul include de obicei unguente antivirale, la recomandarile medicului.
Daca aveti deja in organism virusul care cauzeaza leziuni si aveti un focar de herpes oral in timpul sarcinii, cel mai probabil nu va avea niciun impact asupra copilului. Veziculele sunt o infectie localizata, de obicei in jurul zonei gurii. De obicei, nu traverseaza placenta si virusul nu ajunge la fat. Cand infectia cu herpes are loc pentru prima data, corpul nu a dezvoltat inca niciun anticorp protector impotriva acestuia. Si, desi HSV-1 este de obicei asociat cu herpes oral, poate provoca un focar de herpes genital in sarcina, care poate fi periculos pentru bebelus – mai ales la nastere, cand trece prin canalul de nastere. De asemenea, bebelusii pot deveni infectati dupa nastere, daca sunt sarutati sau atinsi de o persoana cu herpes si intra in contact cu saliva sau lichid de la veziculele infectate.
Daca aveti herpes si va alaptati copilul, acest lucru este sigur atata timp cat herpesul nu este pe san sau mamelon.
Cand mama ii transmite virusul copilului inca nenascut, la nastere bebelusul poate prezenta simptome. Semnele de herpes la un nou-nascut includ vezicule pe piele, febra, iritabilitate, oboseala si lipsa poftei de mancare. Simptomele herpesului dobandit la nastere apar de obicei in primele cateva saptamani de viata ale bebelusului sau pot fi prezente la nastere. Herpesul dobandit la nastere este mai usor de identificat atunci cand apare ca o infectie a pielii.
Un nou-nascut risca sa ia herpes daca mama a avut herpes genital pentru prima data in ultimele 6 saptamani de sarcina. Exista riscul ca mama sa fi transmis infectia copilului daca a avut o nastere naturala. Acest risc este mult mai mic daca mama a mai avut herpes genital in trecut.
Dupa nastere, virusul herpes simplex poate fi transmis unui bebelus prin contactul cu veziculele sau saliva infectata. Virusul poate fi raspandit si daca mama are vezicule herpetice pe san si hraneste copilul la sanul afectat sau stoarce laptele matern din sanul afectat. Herpesul neonatal este de obicei tratat cu medicamente antivirale administrate intravenos. Acest tratament poate fi necesar timp de cateva saptamani.
Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/herpes-simplex
(2) https://medlineplus.gov/ency/article/000606.htm
(3) https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/herpes-simplex-virus
(4) https://www.webmd.com/a-to-z-guides/oral-herpes
(5) https://www.cda-adc.ca/jcda/vol-75/issue-7/523.pdf
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5410863/
(7) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19744363/
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…