Iata cum se manifesta herpangina la copii, care sunt cauzele si factorii de risc, cum se transmite infectia, cum este stabilit diagnosticul si ce implica tratamentul.
CUPRINS:
1. Ce este herpangina?
2. Care sunt simptomele herpanginei?
3. Cauze, factori de risc si transmitere
4. Metode de diagnostic
5. Tratament
6. Prevenirea transmiterii infectiei
Herpangina este o infectie virala cauzata de enterovirusuri, cu debut brusc, ce apare de obicei la copii. Provoaca febra acuta si mici vezicule sau leziuni ulcerative in interiorul gurii, in general pe cerul gurii si in partea din spate a gatului. Herpangina este foarte contagioasa si de obicei apare la copii cu varsta intre 1-4 ani sau copii cu varsta pana in 10 ani. Insa, au fost raportate, de asemenea, mai multe cazuri la nou-nascuti, adolescenti si adulti tineri. Apare cel mai des vara si toamna.
Simptomele herpanginei pot varia in functie de virusul care provoaca infectia. Unii copii cu herpangina nu prezinta niciun simptom. Simptomele variaza pentru fiecare persoana in parte si ca severitate. Simptomele herpanginei includ:
Deoarece unii copii pot refuza sa manance sau sa bea din cauza durerii, pot avea un risc crescut de deshidratare. Ulceratiile si veziculele apar de obicei la aproximativ 2 zile dupa infectia initiala – pe cerul gurii, in partea din spate a gatului, pe amigdale, uvula sau limba. Tind sa fie de culoare gri deschis si cu margini rosiatice. Se vindeca de obicei in aproximativ 7 zile. In functie de tipul de virus, unii copii au, de asemenea, simptome precum varsaturi, slabiciune musculara si dificultati de respiratie. Copiii mai mari pot avea si dureri de spate.
Copiii sunt mai contagiosi in primele 7 zile dupa infectie, chiar daca pot sa nu prezinte simptome vizuale in prima etapa – perioada de incubatie. Simptomele apar de obicei la 3-5 zile dupa expunerea la virus.
Si adultii pot dezvolta herpangina. Cu toate acestea, herpangina la adulti este mai putin probabila, deoarece majoritatea oamenilor vor avea imunitate naturala la aceste virusuri din copilarie. Deshidratarea este cea mai frecventa complicatie a virusului la adulti. Femeile insarcinate pot avea un risc crescut de complicatii daca dezvolta herpangina in timpul sarcinii. Femeile expuse la virus ar putea avea mai multe riscuri de a naste un copil cu greutate mica la nastere si risc mai mare de nastere prematura.
Herpangina este cauzata de un virus. Cele mai frecvente virusuri care cauzeaza aceasta boala sunt:
Herpangina se transmite cel mai frecvent prin contactul cu fluide corporale si picaturi respiratorii, prin stranut sau tuse sau prin contactul cu materiile fecale. Virusul poate supravietui cateva zile in afara corpului, pe obiecte precum manerele usilor, jucarii sau suprafete.
Riscul este mai mare in randul copiilor cu varsta pana in 10 ani, in anotimpurile vara si toamna, in colectivitate. Virusurile responsabile de herpangina sunt foarte contagioase si usor transmisibile. Perioada de incubatie (timpul dintre expunerea la virus si dezvoltarea simptomelor) pentru herpangina este de 3-5 zile. Puteti transmite virusul in acest timp, chiar daca nu prezentati simptome si in general veti fi contagios timp de 3-8 saptamani dupa perioada de incubatie. Insa, sunteti mai contagios in primele 7 zile de la primul contact cu virusul. Virusul se poate transmite chiar si dupa ce simptomele dispar.
Medicul va analiza simptomele copilului si va face o examinare fizica. Veziculele arata diferit fata de alte infectii sau rani, astfel incat pot fi identificate cu usurinta. Daca este o infectie usoara, este posibil sa nu fie necesare alte investigatii.
Testele de laborator nu sunt de obicei necesare, dar virusul poate fi detectat prin prelevarea de probe din nas, scaun, urina, sange sau lichid cefalorahidian. Herpangina poate fi ocazional confundata cu o alta boala, cum ar fi:
Tratamentul are rolul de a ameliora simptomele afectiunii, iar antibioticele sau medicamentele antivirale sunt ineficiente in tratarea herpanginei. De obicei, problema dispare dupa o saptamana. Tratamentul pentru herpangina include:
Nu utilizati aspirina pentru a trata simptomele unei infectii virale la copii sau adolescenti. Acest lucru a fost legat de sindromul Reye, o boala care pune viata in pericol. Febra de grad inalt este cel mai frecvent simptom raportat in caz de herpangina. Pentru pacientii a caror temperatura depaseste mai mult de 38,5 C, pot fi luate in considerare antipiretice precum ibuprofenul sau acetaminofenul. Doza, momentul si durata depind de varsta si simptomele pacientului si sunt administrate conform recomandarilor medicului.
Oferiti-i copilului produse lactate usor reci, ca iaurt sau lapte, alimente moi, usor de mestecat si de inghitit, orez, supe, banane etc. Evitati alimentele sarate, picante, prajite, fierbinti sau acide. Daca simptomele nu se amelioreaza in decurs de 1 saptamana, daca se agraveaza sau daca apar simptome noi, este important sa solicitati sfatul medicului de urgenta.
Herpangina cauzeaza rareori complicatii. Cele mai multe cazuri sunt usoare, iar starea copilului se va imbunatati, de obicei intr-o saptamana. Deshidratarea este cea mai frecventa complicatie. In foarte rare cazuri unii copii pot dezvolta complicatii, ca meningita, encefalita, slabiciune musculara sau convulsii. Adresati-va medicului daca cel mic are febra mare care nu trece, leziuni bucale sau durere in gat care dureaza mai mult de 5 zile, simptome de deshidratare, cum ar fi gura uscata, lipsa lacrimilor, oboseala, scaderea debitului de urina, urina inchisa la culoare, ochi afundati. Cea mai frecventa complicatie a herpanginei este deshidratarea. Ingrijirea adecvata si atentia pentru hidratarea regulata pot ajuta la prevenirea acestui lucru.
Practicarea unei bune igiene este cea mai buna modalitate de a preveni herpangina. Intotdeauna trebuie sa va spalati bine mainile, mai ales inainte de masa si dupa folosirea toaletei. De asemenea, este important sa va acoperiti gura si nasul atunci cand stranutati sau tusiti pentru a preveni raspandirea germenilor. In timpul ingrijirii unui copil cu herpangina, spalati-va des pe maini, mai ales dupa ce intrati in contact cu scutece murdare sau mucus. Curatati orice suprafete, jucarii si alte obiecte cu un dezinfectant pentru a distruge microbii. Virusul poate trai pe suprafete si obiecte, cum ar fi blaturi, jucarii, manere etc. timp de cateva zile.
Se recomanda sa tineti copilul departe de colectivitate cat timp este bolnav. Copiii se pot intoarce la scoala sau gradinita odata ce se simt bine si veziculele de la nivelul gurii dispar. De obicei, boala dureaza aproximativ o saptamana.
Referinte:
(1) https://www.childrenshospital.org/conditions/herpangina
(2) https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=herpangina-90-P01855
(3) https://www.webmd.com/oral-health/what-is-herpangina
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507792/
(5) https://www.verywellhealth.com/herpangina-viral-infection-of-the-mouth-and-throat-4126788
(6) https://healthlibrary.brighamandwomens.org/90,P01855
(7) https://www.medicalnewstoday.com/articles/318506
Sursa foto: Pexels
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…