Sanatate copii

Helicobacter pylori la copii – cauze si tratament

Iata cum se transmite infectia cu Helicobacter pylori la copii, care sunt principalele semne, complicatii posibile si metode de tratament.

CUPRINS:

1. Ce este Helicobacter pylori?
2. Care sunt semnele si simptomele infectiei cu H. pylori?
3. Cauze si transmitere
4. Depistarea infectiei cu Helicobacter pylori la copii
5. Cum este tratata infectia cu Helicobacter pylori la copii?
6. Cum poate fi prevenita infectia?

Ce este Helicobacter pylori?

H. pylori este un germen in forma de spirala care infecteaza stomacul. Poate deteriora tesutul din stomac si prima parte a intestinului subtire, cauzand inflamatie. De asemenea, poate provoca leziuni dureroase numite ulcere peptice in tractul digestiv superior.

Durerea de stomac la copii poate avea diferite cauze, inclusiv indigestie, infectii virale, stres, apendicita in cazuri rare etc. Insa, majoritatea cazurilor de dureri severe de stomac se crede ca sunt cauzate de Helicobacter pylori. Multi oameni au H. pylori in stomac si nu dezvolta probleme. Insa, uneori H. pylori provoaca durere de stomac sau alte probleme, inclusiv ulcer in mucoasa stomacului. Majoritatea ulcerelor la stomac sunt cauzate de H. pylori.

Care sunt semnele si simptomele infectiei cu H. pylori?

Majoritatea infectiilor cu H. pylori sunt „tacute” si nu provoaca simptome. Cu toate acestea, atunci cand apar simptome, acestea sunt de obicei simptome ale gastritei sau ale ulcerului peptic (ulcer gastric).

Cand infectia provoaca simptome, acestea sunt de obicei date de iritatia mucoasei stomacului sau ulcere. Cateva dintre simptome pot sa includa:

  • durere in abdomenul superior;
  • greata si varsaturi;
  • scadere in greutate;
  • pierderea poftei de mancare;
  • balonare;
  • eructatii etc.

Atunci cand H. pylori provoaca un ulcer, intensitatea simptomelor poate varia. In unele cazuri, nu apar deloc simptome. Ulcerele pot provoca o durere cu senzatie de arsura sau senzatie de roadere si rasucire, care apare adesea la cateva ore dupa masa, precum si in timpul noptii, si apoi dispare in timp ce mananci alimente si bei apa. Simptome mai severe pot aparea in caz de sangerare a ulcerului peptic, care duce la varsaturi cu sange sau cu aspect de zat de cafea, scaune cu sange care arata negricioase sau ulcerul care duce la perforatie in stomac sau peretele duodenului. Unii copii cu infectie cronica cu H. pylori dezvolta anemie cu deficit de fier.

Cauze si transmitere

Nu se stie exact cum se raspandeste infectia cu H. pylori. Se crede ca germenii se pot transmite de la o persoana la alta pe cale orala si prin contact cu saliva, varsaturi si materii fecale. De asemenea, copilul poate intra in contact cu bacteriile daca acesta:

  • consuma alimente care nu au fost curatate sau gatite intr-un mod sigur;
  • bea apa care este infectata cu bacterii;
  • nu se spala bine pe maini dupa ce merge la baie.

Majoritatea oamenilor sunt expusi pentru prima data la aceste bacterii in timpul copilariei.

Depistarea infectiei cu Helicobacter pylori la copii

In prima etapa, medicul va analiza istoricul medical al copilului, simptomele si va face o examinare fizica. De asemenea, pot fi recomandate si alte investigatii:

  • teste de sange – identifica anticorpii din sange care sunt un semn al bacteriei;
  • analiza scaunului – identifica orice bacterie anormala in tractul digestiv al copilului, care poate provoca diaree si alte probleme;
  • teste de respiratie – verifica daca exista carbon prezent dupa ce copilul bea un lichid special;
  • endoscopie superioara – analizeaza captuseala esofagului, a stomacului si a primei parti a intestinului subtire folosind un endoscop subtire, luminat.

Cum este tratata infectia cu Helicobacter pylori la copii?

Tratamentul va depinde de simptomele copilului, de varsta si de starea generala de sanatate. Va depinde si de cat de grava este starea. Tratamentul pentru infectia cu Helicobacter pylori la copii poate include antibiotice pentru a distruge bacteriile. Este posibil ca un singur antibiotic sa nu distruga bacteriile, asa ca medicii prescriu adesea o combinatie de antibiotice. Tratamentul cu antibiotice vindeca multe cazuri de gastrita si ulcere peptice cauzate de H. pylori, in special ulcere la nivelul duodenului. Cele mai frecvent utilizate antibiotice sunt amoxicilina, metronidazolul, claritromicina si tetraciclina. Tratamentul dureaza de obicei 14 zile.

De asemenea, copilul poate lua medicamente pentru a opri producerea de acid din stomac. Acestea includ:

  • blocante de H2 – acestea reduc cantitatea de acid pe care o produce stomacul prin blocarea histaminei (histamina ajuta la producerea acidului);
  • inhibitori ai pompei de protoni – ajuta la prevenirea producerii de acid din stomac prin oprirea functionarii pompei de acid a stomacului;
  • protectoare pentru captuseala stomacului – protejeaza mucoasa stomacului de acid si ajuta la distrugerea bacteriilor.

Indiferent de tratamentul pe care medicul il recomanda pentru infectia cu Helicobacter pylori la copii, este foarte important sa finalizati intregul tratament. Daca nu finalizati cursul recomandat de tratatment, acest lucru poate afecta vindecarea. Chiar si dupa tratament, poate dura saptamani pana la luni pentru ca simptomele copilului sa dispara complet. Este important ca cel mic sa fie re-testat la cateva saptamani dupa tratament pentru a va asigura ca infectia a disparut.

Pentru a ajuta la calmarea durerilor de burta, stabiliti un program regulat de masa. Planificati mesele astfel incat stomacul copilului sa nu fie gol pentru perioade lungi de timp. Consumul a 5 – 6 mese mai mici in fiecare zi poate fi cea mai buna abordare, iar dupa fiecare masa este necesara odihna.

Atentie!

Nu-i administrati copilului aspirina, medicamente care contin aspirina, ibuprofen sau medicamente antiinflamatoare. Acestea pot irita stomacul sau pot provoca sangerari la nivelul stomacului.

Care sunt posibilele complicatii ale unei infectii cu Helicobacter pylori la copii?

Infectia netratata cu H. pylori poate duce la o serie de complicatii. Un ulcer foarte grav poate afecta mucoasa stomacului copilului. De asemenea, poate provoca probleme precum sangerare, perforarea peretelui stomacului, blocaj atunci cand ulcerul se afla intr-un loc care impiedica parasirea alimentelor din stomac, dar si un anumit risc de cancer la stomac.

Cum poate fi prevenita infectia?

Nu se stie sigur cum se transmite bacteria H. pylori de la o persoana la alta. Insa, a avea obiceiuri bune de sanatate sau igiena personala va poate ajuta sa mentineti copilul in siguranta. Aceste obiceiuri includ sa va asigurati ca cel mic:

  • se spala bine pe maini frecvent, cel putin 20 de secunde cu apa si sapun – mai ales dupa ce a folosit baia, dupa ce a atins animale de companie sau inainte de a manca;
  • consuma alimente ce au fost curatate si gatite in siguranta;
  • evita consumul de alimente despre care nu stiti sigur ca au fost gatite si preparate in mod corespunzator;
  • consuma apa din surse sigure.

Referinte:

(1) https://myhealth.alberta.ca/health/AfterCareInformation/pages/conditions.aspx?hwid=bz1093&
(2) https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/abdominal/Pages/Helicobacter-Pylori-Infections.aspx
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2975089/
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2702974/
(5) https://childrensnational.org/visit/conditions-and-treatments/stomach-digestion-gi/h-pylori-infections

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • Și eu am fost diagnosticata cu Helicobacter Pyloric și am făcut tratament cu antibiotice, dar nu a dat rezultate

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago