Articole

Gripa in sarcina – sfaturi si recomandari

Conform Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), gripa in sarcina poate duce la complicatii grave pentru mama si bebelus, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea antigripala in cazul femeilor insarcinate in orice stadiu de sarcina.

CUPRINS:

1. Ce este gripa si cum se manifesta?
2. Raceala sau gripa in sarcina – preventie
3. Tratamentul gripei in sarcina – medicatie
4. Vaccinarea antigripala pentru femeile gravide

Ce este gripa si cum se manifesta?

Ce este gripa? Gripa este o infectie a tractului respirator. Simptomele gripei sunt febra, dureri de cap, frisoane, dureri musculare, tuse, congestie nazala, secretii nazale si dureri in gat. Gripa provoaca uneori varsaturi si diaree.

Sezonul tipic de gripa este din octombrie pana in luna mai a fiecarui an si, de obicei, are cea mai mare activitate intre decembrie si februarie. Tipurile (tulpinile) de virusuri care provoaca gripa sezoniera se pot schimba in fiecare an. Gripa este contagioasa. Virusul este raspandit prin contactul cu secretii respiratorii din nas si gura de la persoanele infectate. Atunci cand oamenii tusesc, stranuta, secretiile care contin virusul sunt raspandite in aer. Timpul dintre expunere si debutul simptomelor (perioada de incubatie) este de 1 – 4 zile. Persoanele cu gripa sunt mai contagioase in primele 3 – 4 zile dupa debutul bolii. O persoana cu gripa poate fi contagioasa pana la 1 saptamana.

Simptomele gripei apar brusc si, de obicei, includ dureri de cap, febra, congestie si dureri ale corpului. Daca sunteti gravida si suspectati ca aveti gripa, este important sa va adresati medicului pentru testare si tratament cat mai curand posibil.

Gripa in sarcina – posibile complicatii

Gripa in sarcina poate fi grava si poate duce la complicatii pentru mama si copil. Pe langa faptul ca poate provoca simptome mai severe, gripa in sarcina poate duce la travaliu prematur, nastere prematura si, in cazuri grave, pierderea sarcinii si chiar moartea materna.

Femeile care sufera de gripa in sarcina sunt expuse riscului de complicatii grave care ar putea necesita spitalizare, iar copiii prezinta un risc mai mare de a nu creste suficient in uter. Cea mai mare preocupare este pneumonia, o boala care poate pune viata in pericol, care poate creste si riscul de travaliu prematur. Femeile insarcinate care sufera de gripa au, de asemenea, un risc mai mare de complicatii legate de gripa in perioada postpartum.

De ce gripa este periculoasa in special pentru femeile insarcinate? Sarcina reduce sistemul imunitar si suprasolicita inima si plamanii. Acest lucru poate face ca gripa in sarcina sa fie periculoasa. Corpul isi reduce in mod natural capacitatea de a se proteja de boli in timpul sarcinii, astfel incat sistemul imunitar sa nu respinga copilul. Intre timp, inima si plamanii lucreaza mai mult pentru a furniza sange si oxigen pentru mama si copil, iar plamanii trebuie sa functioneze intr-un spatiu mai mic din cauza presiunii din burta in crestere. Toate acestea contribuie la stresul corpului, facand femeia gravida mai vulnerabila la imbolnavire in general.

Cand contactez medicul?

Simptomele gripei apar brusc si pot include febra, durere de cap, oboseala, dureri musculare si simptome de raceala, cum ar fi nas infundat sau rinoree, dureri in gat, tuse si frisoane. Puteti avea diaree sau varsaturi. Sunati medicul daca aveti oricare dintre aceste simptome, pentru a putea decide daca aveti nevoie de tratament. Solicitati ajutor medical de urgenta imediat daca observati oricare dintre aceste simptome:

  • dificultati de respiratie
  • febra sau tuse vare reapare sau se agraveaza si persista
  • durere persistenta sau presiune in piept sau abdomen
  • ameteli persistente, confuzie, somnolenta sau letargie
  • varsaturi severe sau persistente
  • nu simtiti prea multa miscare din partea copilului
  • febra mare care nu raspunde la acetaminofen
  • convulsii
  • slabiciune severa sau instabilitate
  • lipsa urinarii
  • dureri musculare severe

Infectia materna cu gripa poate fi asociata cu anomalii congenitale cauzate de febra. In general, exista o crestere a complicatiilor generale ale sarcinii la femeile care au gripa.

Riscuri pentru bebelus

Bebelusii cu varsta sub 6 luni au un risc mai mare de a fi internati din cauza gripei decat alte grupe de varsta. Complicatiile legate de gripa pot include convulsii legate de febra, varsaturi si diaree, pneumonie si ocazional inflamatii ale creierului. Bebelusii cu varsta sub 6 luni nu pot fi vaccinati impotriva gripei. Gripa poate fi grava si pentru nou-nascutii, care pot lua infectia de la mamele lor. Una dintre cele mai frecvente complicatii ale gripei este bronsita, o infectie toracica care poate deveni grava si se poate transforma in pneumonie.

Alte complicatii mai putin frecvente includ:

  • infectia urechii medii (otita medie)
  • o infectie a sangelui care determina o scadere severa a tensiunii arteriale (soc septic)
  • infectia creierului si maduvei spinarii (meningita)
  • inflamatia creierului (encefalita)

Raceala sau gripa in sarcina – preventie

O boala respiratorie extrem de contagioasa, gripa se raspandeste prin contactul cu picaturile respiratorii infectate in aer sau pe suprafete. Cea mai buna modalitate de a evita gripa este sa luati masuri preventive, inclusiv spalarea frecventa a mainilor sau dezinfectarea mainilor, evitarea locurilor aglomerate in timpul unui focar de gripa, a sta departe de persoanele bolnave si vaccinul antigripal.

Iata principalele modalitati de prevenire a gripei, astfel incat sa va mentineti sanatatea in sarcina:

  • Vaccinul antigripal – Vaccinarea anuala poate reduce riscul de imbolnavire sau severitatea simptomelor. Anticorpii pe care ii faceti din vaccin sunt transmisi si copilului, protejandu-l pana la varsta de 6 luni, moment in care poate primi si el vaccinul. Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) a descoperit ca vaccinul reduce riscul unei femei insarcinate de a fi internata din cauza gripei, cu o medie de 40%.
  • Spalati-va pe maini – Asigurati-va ca va spalati mainile frecvent pentru a evita contractarea virusului. Folositi apa calda si sapun, frecati partea din fata si spatele mainilor, intre degete si sub unghii timp de cel putin 20 de secunde. Cand sapunul si apa nu sunt disponibile, utilizati un produs igienizant pe baza de alcool – gel dezinfectant.
  • Nu va atingeti fata – Virusul gripal se poate raspandi cu usurinta prin gura, nas si ochi, motiv pentru care este important sa evitati sa duceti mainile murdare la gura.
  • Dezinfectati – Dezinfectati toate suprafetele pe care le atingeti frecvent acasa si la serviciu, mai ales daca cineva a fost bolnav. Curatati suprafete precum tastatura, telefonul si manerele usilor in mod regulat pentru a scapa de germeni.
  • Alimentatie sanatoasa – Se recomanda o dieta sanatoasa, bogata in fructe si legume bogate in antioxidanti ce mentin imunitatea.
  • Evitati aglomeratia – Evitati sa va expunei la medii aglomerate si la contact apropiat cu persoane care ar putea fi bolnave. Cand calatoriti, spalati-va frecvent mainile si stergeti toate suprafetele din avion sau alte mijloace de transport cu servetele dezinfectante.

Tratamentul gripei in sarcina – medicatie

Este raceala sau gripa?

Raceala si gripa au multe simptome similare, cum ar fi tuse si secretii nazale. Cu toate acestea, exista cateva diferente care va vor permite sa le diferentiati. Daca simptomele  sunt in general usoare, atunci este posibil sa aveti o raceala. De asemenea, frisoanele si oboseala persistenta sunt mai frecvent asociate gripei. Gripa este o boala virala infectioasa raspandita prin tuse si stranut. Nu este acelasi lucru cu raceala. Gripa este cauzata de un grup diferit de virusuri. Simptomele tind sa fie mai severe si sa dureze mai mult.

Tratarea gripei in timpul sarcinii

Tratamentul precoce este important pentru femeile insarcinate. Tratamentul pentru gripa in sarcina trebuie sa inceapa cat mai curand posibil, deoarece medicamentele antivirale functioneaza cel mai bine atunci cand se dau mai devreme (in 48 de ore de la inceperea simptomelor). Medicamentele antivirale pot ameliora simtomele si favorizeaza recuperarea. De asemenea, pot preveni probleme grave de sanatate care pot rezulta din cauza gripei.

Din cauza riscului crescut de complicatii ale gripei, CDC recomanda femeilor insarcinate care au gripa sa fie tratate prompt cu medicamente antivirale. Inceperea tratamentului in decurs de 48 de ore de la debutul simptomelor arata ca poate reduce durata bolii si reduce severitatea simptomelor. Medicamentele antivirale ce pot fi folosite in timpul sarcinii includ oseltamivir (Tamiflu), zanamivir (Relenza) sau peramivir (Rapivab). Acest tip de medicamente, disponibil pe baza de reteta, este cel mai eficient atunci cand este luat in 48 de ore de la primele simptome – desi beneficiile sunt inca posibile daca medicamentul este luat pana la 4-5 zile de la inceperea simptomelor.

ATENTIE! Antiviralele nu vor vindeca gripa, dar vor ajuta la reducerea duratei gripei, ameliorarea simptomelor si reducerea riscului de complicatii.

Pe langa medicamentele antivirale, femeile insarcinate pot lua acetaminofen pentru a trata simptomele. Intrucat febra poate prezenta un risc pentru fat, este important sa se trateze starile febrile legate de gripa in sarcina.

Tratarea racelilor

Raceala este o infectie virala usoara foarte frecventa a nasului, gatului, sinusurilor si a cailor respiratorii superioare. Poate provoca nas infundat, urmat de secretii nazale, stranut, o durere in gat si tuse. Raceala va dura de obicei aproximativ o saptamana, deoarece organismul asa combate infectia. Nu exista niciun remediu pentru o raceala, desi puteti ameliora de obicei simptomele unei raceli acasa, luand medicamente fara prescriptie, cum ar fi paracetamolul si consumand multe lichide.

Atat pentru raceala, cat si pentru gripa, se recomanda odihna, consum crescut de licide (inclusiv ceaiuri calde) si gargara cu apa calda cu sare, daca apar dureri in gat sau tuse. Daca simptomele se agraveaza, se pot folosi picaturi nazale saline si spray-uri pentru a favoriza eliminarea mucusului nazal si pentru a calma tesutul nazal inflamat.

Paracetamolul in sarcina

In mod ideal, ar trebui sa evitati sa luati medicamente atunci cand sunteti gravida, in special in primele 3 luni. De multe ori, probleme precum racelile sau durerile minore nu au nevoie de tratament cu medicamente. Cu toate acestea, daca sunteti insarcinata si credeti ca trebuie sa luati medicamente, paracetamolul este sigur. Inainte de a lua orice medicament cand sunteti gravida, ar trebui sa primiti sfaturi de la medic.

Cand sunteti gravida, paracetamolul este alegerea principala ca medicament pentru a trata durerea usoara sau moderata si febra.

Paracetamolul a fost utilizat de rutina in toate etapele sarcinii pentru a reduce temperatura ridicata si pentru ameliorarea durerii. Nu exista dovezi clare ca ar avea efecte daunatoare asupra copilului nenascut. Cu toate acestea, ca in cazul oricarui medicament luat in timpul sarcinii, utilizati paracetamol la cea mai mica doza eficienta pentru cel mai scurt timp posibil.

Ibuprofen in timpul sarcinii

Ibuprofenul este un medicament anti-inflamator nesteroidian (AINS). Discutati cu medicul inainte de a lua ibuprofen sau orice medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) daca sunteti gravida sau daca planificati o sarcina. Nu se stie sigur daca administrarea sau nu de AINS, cum ar fi ibuprofenul sau aspirina, in stadiile incipiente ale sarcinii, creste riscul de avort spontan. AINS nu trebuie luate in ultimele 3 luni de sarcina atunci cand utilizarea poate duce la sangerare inainte si dupa nastere, travaliu intarziat si probleme cardiace sau renale pentru copilul nenascut.

Siropurile de tuse in sarcina

In timpul sarcinii pot fi utilizate o serie de siropuri, dar DOAR la indicatiile medicului: sirop cu musetel, miere, lamaie si scortisoare pentru tuse in sarcina, sirop de ridiche neagra sau din comert ca sirop Stodal in sarcina etc. Uneori medicul poate prescrie siropuri cu codeina sau dextrometorfan.

Remedii naturiste pentru tratarea simptomelor gripei in sarcina

Principalele remedii naturiste ce pot fi utilizate pentru gripa in sarcina sunt:

  • supa de pui pentru gripa si ceaiuri calde – ceai de patlagina, ceai de lamaie, ceai de ghimbir, ceai de tei etc.;
  • sirop de patlagina sau suc de patlagina;
  • ghimbir – ceai de ghimbir, ghimbir cu miere;
  • gargara cu apa cu sare pentru durerile in gat.

Vaccinarea antigripala pentru femeile gravide

Femeile insarcinate au riscuri mult mai mari de a dezvolta complicatii (inclusiv complicatii care pot pune viata in pericol) daca au gripa, in special in etapele ulterioare ale sarcinii. Una dintre cele mai frecvente complicatii legate de gripa este bronsita, o infectie toracica care poate deveni grava si se poate transforma in pneumonie. Alte complicatii nu sunt frecvente, dar includ:

  • infectia urechii medii (otita medie)
  • infectie sangvina care determina o scadere severa a tensiunii arteriale (soc septic)
  • infectia creierului si maduvei spinarii (meningita)
  • inflamatia creierului (encefalita)
  • inflamarea muschiului cardiac (endocardita)

Vaccinul nu are riscuri nici pentru mama, nici pentru copil. Administrarea vaccinului impotriva gripei in sarcina, de asemenea, ofera o anumita protectie bebelusilor, care dureaza pentru primele 6 luni din viata. De asemenea, vaccinul nu prezinta niciun risc pentru femeile care alapteaza sau pentru copiii alaptati.

Este sigur vaccinul antigripal?

Vaccinul antigripal este sigur in sarcina si poate fi facut in orice stadiu inainte, in timpul sau dupa sarcina. Femeile insarcinate ar trebui sa primeasca, de asemenea, vaccinul contra tusei convulsive in timpul celui de-al treilea trimestru al sarcinii. Daca sunteti gravida in doua sezoane gripale, pot fi necesare doua vaccinuri antigripale, unul in fiecare anotimp.

Bebelusii pot fi vaccinati impotriva gripei incepand cu varsta de 6 luni, de aceea este important ca toata familia sa fie vaccinata pentru a ajuta la protejarea bebelusului pana in acel moment. Copiii sub 9 ani pot avea nevoie de doua doze anual pentru o protectie cat mai buna.

Referinte:
(1) Influenza (Flu) , link: https://www.cdc.gov/flu/highrisk/pregnant.htm
(2) How to Treat a Cold or Flu When You’re Pregnant, link: https://www.healthline.com/health/cold-flu/treating-during-pregnancy
(3) Why are pregnant women at higher risk of flu complications?, link: https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/why-are-pregnant-women-at-higher-risk-of-flu-complications/
(4) Influenza in pregnancy, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3582707/
(5) Cold and flu during pregnancy, link: https://www.pregnancybirthbaby.org.au/cold-and-flu-during-pregnancy
(6) Flu During Pregnancy, link: https://americanpregnancy.org/pregnancy-complications/flu-during-pregnancy/
(7) Pregnancy and the Flu, link: https://www.webmd.com/cold-and-flu/fact-sheet-pregnancy-flu#1
(8) Colds During Pregnancy, link: https://www.whattoexpect.com/pregnancy/pregnancy-health/colds-during-pregnancy/ 

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago