Gingii inflamate – totul despre gingivita la copii

gingii inflamate

banner-peg-perego-miababy

Gingii inflamate la copii? Afla care sunt cauzele gingivitei la copii, cum se manifesta, cate tipuri de gingivita exista si care sunt optiunile de tratament disponibile.

CUPRINS:

1. Ce este gingivita
2. Tipuri de gingivita
3. Ce cauzeaza gingiile inflamate la copii
4. Tratament pentru gingivita la copii
5. Intrebari frecvente

Ce este gingivita?

Boala gingivala, cunoscuta si sub numele de gingivita sau boala parodontala, este o infectie care apare in gingii, tesuturile profunde si oasele care sustin dintii. Poate afecta copiii daca nu respecta practicile corecte de sanatate orala. Daca boala nu este tratata, boala gingivala poate duce, in cele din urma, la pierderea dintilor.

banner-peg-perego-miababy

Bolile parodontale

Bolile parodontale sunt un grup de boli care afecteaza tesuturile ce sustin si ancoreaza dintii. Daca este lasata netratata, boala parodontala are ca rezultat afectarea gingiilor, a osului alveolar si stratul exterior al radacinii dentare.

Infectiile parodontale afecteaza gingiile. Gingiile sunt membrane mucoase roz, ce acopera o parte din dinti si osul alveolar. Ligamentul parodontal, denumit si membrana parodontala, este tesutul dur, fibros care mentine dintii in gingii. Boala parodontala se dezvolta cel mai adesea atunci cand se formeaza un buzunar sau un spatiu intre dinti si gingii. Acest buzunar se numeste sulcus gingivae.

Boala gingivala este de obicei cauzata de acumularea de placa bacteriana de-a lungul gingiei. Placa dentara este un strat lipicios care contine bacterii. Sistemul imunitar incearca sa scape de placi printr-un raspuns inflamator. Acest lucru este manifestat ca roseata si umflarea gingiei din jurul dintelui.

Cele doua etape principale ale bolii gingiilor sunt:

cursuri puericultura
  • gingivita;
  • parodontita.

Gingivita vs Parodontita

Gingivita este o inflamatie a tesutului moale exterior al gingiilor. Gingiile devin rosii si inflamate, isi pierd forma normala si sangereaza usor. Gingivita poate ramane o boala cronica timp de ani de zile fara a afecta alte tesuturi parodontale. Gingivita cronica poate duce la o adancire a spatiilor dintre gingie si dinte. Daca gingivita nu este tratata, se poate dezvolta o afectiune numita parodontita. Daca parodontita nu este tratata, osul din maxilar poate fi deteriorat si se pot forma spatii mici intre gingie si dinti, ceea ce poate duce la pierderea dintilor.

Deoarece boala gingivala poate exista fara durere sau disconfort, este important sa fiti constienti de posibilele semne de avertizare care pot indica o problema:

miababy magazin
  • gingii rosii sau umflate;
  • gingiile sangereaza usor in timpul periajului, de exemplu;
  • retractie gingivala sau retractie dentara;
  • halitoza – respiratie urat mirositoare persistenta;
  • modificari dentare etc.

gingii inflamate si gingivita

Tipuri de gingivita

Exista doua categorii principale de boli gingivale:

  • Boala gingivala indusa de placa dentara – aceasta poate fi cauzata de placa, factori sistemici, medicamente sau malnutritie.
  • Leziunile gingivale induse de placa – Acestea pot fi cauzate de o bacterie, virus sau ciuperca specifica. De asemenea, poate fi cauzata de factori genetici, de afectiuni sistemice (inclusiv reactii alergice si de anumite boli), de rani sau reactii la organisme straine, cum ar fi protezele dentare. Uneori, nu exista o cauza specifica.

Gingivita acuta vs Gingivita cronica

Gingivita apare atat in forme cronice cat si acute. Gingivita acuta este de obicei asociata cu infectii specifice, microorganisme sau traumatisme. Inflamatia cronica a tesutului gingival din jurul dintilor este asociata cu biofilmul bacterian (placa) care acopera dintii si gingiile. Gingivita poate fi considerata ca fiind prima etapa a procesului degenerativ cronic, care a dus la pierderea atat a tesutului gingival, cat si a tesutului osos din jurul dintilor.

Gingivita cronica este frecventa la copii. De obicei, tesutul gingival se umfla, devine rosu si sangereaza usor. Lasata netratata, poate in cele din urma avansa spre forme mai grave de boala parodontala. Parodontita agresiva localizata poate sa apara la adolescenti si adulti tineri si afecteaza in principal primii molari si incisivii. Se caracterizeaza prin pierderea severa a osului alveolar si, in mod ironic, pacientii formeaza, in general, foarte putine placi dentare. Parodontita generalizata agresiva poate incepe in jurul pubertatii si implica intreaga gura. Este marcata de inflamatia gingiilor si acumularile masive de placa. In cele din urma poate provoca pierderea dintilor.

Ce cauzeaza gingiile inflamate la copii

Bacteriile prezente pe tesuturile gingivale provoaca boli parodontale. Mecanismele prin care bacteriile din buzunarul parodontal cauzeaza distrugerea tesuturilor in regiunea inconjuratoare nu sunt pe deplin intelese. Exista indicii ca tendinta de a dezvolta boala parodontala este genetica, pana la 30% din populatie fiind extrem de susceptibila in ciuda obiceiurilor bune de igiena orala.

Alti factori care duc la un risc mai mare de a dezvolta boli parodontale includ stresul, dieta deficitara si luarea anumitor medicamente, cum ar fi antidepresivele. Gingivita poate fi agravata de hormoni si se poate agrava temporar in timpul pubertatii. Unii copii pot mosteni afectiunea si riscul de la parinti.

Gustarile pe care le consuma cei mici pot, de asemenea, sa creasca riscul pentru dezvoltarea bolii gingivale – mai ales daca se consuma alimente dulci si sucuri, de exemplu, si nu se spala imediat dintii. Zaharurile, alimentele cu amidon si cu acid afecteaza smaltul dentar.

In plus, anumite afectiuni medicale (inclusiv diabetul si sindromul Down) si anumite medicamente maresc riscul bolilor gingivale.

Cum se formeaza placa bacteriana?

Boala gingivita (gingivita) si parodontita pot fi cauzate de o varietate de factori, dar cea mai comuna cauza este igiena orala ineficienta, ceea ce duce la acumularea placii. Placa este o substanta moale, lipicioasa care se acumuleaza atunci cand bacteriile se colecteaza pe suprafata dintilor.

Gura noastra este plina de milioane de bacterii minuscule. Cand consumam alimente si bauturi care sunt bogate in carbohidrati, cum ar fi alimente sau bauturi zaharoase, bacteriile descompun carbohidratii in acid. Acidul se combina apoi cu bacteriile, cu saliva din gura si cu particulele mici de alimente care sunt lasate dupa periaj, pentru a produce un film lipicios numit placa. Placa poate fi indepartata cu usurinta prin periajul dintilor (de doua ori pe zi) si prin folosirea atei dentare (de cel putin trei ori pe saptamana). Uneori, cand placa nu este indepartata, ea se poate intari si poate forma o alta substanta cunoscuta sub numele de tartru.

igiena dentara

Igiena dentara precara

Igiena orala deficitara poate duce la acumularea de placa si tartru pe dinti. Cand se intampla acest lucru, bacteriile pot face gingiile sa devina dureroase si inflamate (umflate), ducand la boli ale gingiilor. Daca boala gingiilor nu este tratata si placa si tartrul continua sa se acumuleze, puteti dezvolta parodontita. Acest lucru poate determina pierderea dintilor.

Daca cel mic nu-si periaza dintii suficient de des, placa (o pelicula lipicioasa care acopera dintii) se poate acumula si se poate intari in tartru. Tartrul nu poate fi indepartat prin periere. Daca copilul are tartru, e necesar un control stomatologic si curatare profesionala este singura modalitate de a-l indeparta. Tartrul care se dezvolta deasupra liniei gingivale poate fi deosebit de grav, deoarece contine bacterii care pot irita sau afecta gingiile.

Tratament pentru gingivita la copii

Daca diagnosticul se face mai devreme si daca tratamentul este prompt si adecvat, gingivita poate fi tratata cu succes. Tratamentul implica ingrijirea de catre un medic dentist si procedurile de urmarire efectuate de pacient la domiciliu.

Ingrijire dentara profesionala

Medicul dentist va indeparta placa si tartrul. Pot fi recomandate controale ulterioare, si curatare dentara profesionala mai frecventa, daca este necesar. Unele probleme dentare pot face mai dificila indepartarea corecta a placii si a tartrului. De asemenea, pot irita gingiile. Tartrul poate fi indepartat numai prin tratament dentar profesional. Dupa tratament, tesuturile parodontale se vindeca rapid. Administrarea vitaminelor necesare si imbunatatirea regimului alimentar trateaza gingivita cauzata de deficiente nutritionale sau deficit de vitamine.

Abcesele sunt tratate cu o combinatie de antibiotice si interventie stomatologica. Daca antibioticele sunt necesare pentru boala gingiilor, ele se administreaza, de obicei, pe cale orala. Antibioticele pot fi administrate direct gingival  pentru a se asigura ca nivelurile ridicate ajung in zona infectata.

Medicamente gingivita

De obicei, gingivita la copii este tratata prin igiena dentara corecta si prin tratament stomatologic. Se pot administra medicamente in cazul unor cazuri mai severe, mai exact pentru infectii. In astfel de cazuri se pot administra antiinflamatoare si antibiotice.

miababy magazin

Remedii naturiste pentru gingivita

Incurajati copilul sa isi perieze dintii de cel putin 2 ori pe zi. O buna igiena orala implica periajul dintilor  de doua ori pe zi (dimineata si inainte de culcare) precum si dupa alte mese ale zilei si folosirea de apa de gura.

Igiena dentara corecta si tratamentele stomatologice sunt prima linie de tratament pentru gingivita.

Remediile naturiste pot implica gargara cu ceai de sunatoare de 1-2 ori pe zi, gargara cu ceai de salvie, musetel, cimbrisor – sau clatirea gurii, dar doar pntru copiii mai mari.

ingrijirea gingiilor

Intrebari frecvente

Este gingivita transmisibila?

Raspunsul este controversat si sunt mai multe opinii. De exemplu, multi factori care duc la boala sunt cauza actiunilor ce tin de pacient (exemple includ igiena dentara precara, lipsa folosirii atei dentare, stresul, dintii greu de curatat, medicamente precum steroizii si unele medicamente si dieta deficitara ce contine cantitati mari de zahar si carbohidrati). Cu toate acestea, cercetatorii au aratat ca bacteriile care cauzeaza gingivita (inclusiv Streptococcus mutans, Aggregatibacter actinomycetemcomitans, Porphyromonas gingivalis) pot fi transmise de la parinti la copii si prin obiecte comune.

Gingivita este o boala a gingiilor cauzata de o infectie bacteriana. Se poate transmite astfel prin sarut, tuse, stranut si chiar prin folosirea comuna a sticlelor, paharelor etc. Bacteriile responsabile pentru producerea gingivitei cresc si se inmultesc in saliva. Atunci cand o persoana infectata imparte orice element comun cu o persoana sanatoasa, bacteria poate fi transferata de la persoana infectata la persoana sanatoasa prin saliva.

Transmiterea infectiei depinde de starea de sanatate a persoanei. Daca sistemul sau imunitar este puternic, riscul de aparitie a bolii este minim. Persoanele cu imunitate slabita pot dezvolta usor infectia. Uneori, o persoana devine purtator al bolii, ceea ce inseamna ca persoana nu sufera de infectie, dar poate transmite virusul sau bacteriile care o provoaca.

Ce este gingivita gravidica?

Sarcina provoaca modificari hormonale care cresc riscul de a dezvolta probleme de sanatate orala precum gingivita  si parodontita. Ca urmare a nivelurilor diferite ale hormonilor, 40% dintre femei pot dezvolta gingivita in timpul sarcinii – o afectiune numita gingivita de sarcina sau gingivita gravidica.

Nivelul crescut al progesteronului in timpul sarcinii poate duce la cresterea anumitor bacterii care cauzeaza gingivita, cresterea sensibilitatii tesutului gingival la placa si cresterea raspunsului organismului la toxinele rezultate din placa.

De obicei, inflamatia gingiilor apare intre lunila 2-8 de sarcina. Semnele gingivitei de sarcina variaza de la gingii mai rosii care sangereaza putin atunci cand se periaza dintii, pana la umflarea severa si sangerarea tesutului gingival.

Referinte:
(1) Causes and treatment of gingivitis, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/241721.php
(2) Gum disease, link: https://www.nhs.uk/conditions/gum-disease/
(3) Gum disease, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/gum-disease
(4) Periodontal disease, link: http://www.healthofchildren.com/P/Periodontal-Disease.html
(5) Gum disease, link: https://kidshealth.org/en/teens/gum-disease.html
(6) Gingivitis and periodontitis, link: https://www.hse.ie/eng/health/az/g/gingivitis-and-periodontitis/treating-gum-disease.html

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

6 Comments on “Gingii inflamate – totul despre gingivita la copii”

  1. Bună seara am o fetiță de un an și zece luni și a făcut gingivita am inceput tratamentul de duminică azi este a doua zi de tratament este normal ca sa și sângereze in timpul tratamentului cu antibiotice dat fiind că a avut infecție

  2. Băiatul meu are 5 ani am are amigdalele inflamate si ia apăru afte si gigiile i sau înroșit și-l dor ce trebuie să fac la cât timp trec are inflamatia de cateva zile

  3. Buna seara. Am o fetita de 2 ani si de 6 zile are gingivita. E normal sa singereze gingiile cand se o dau cu solutia respectiva ? Si miroase urat gurita . Ce sfaturi imi dati? Urmează tratament cu izoprinosil de 3 zile si din prima zi a luat antibiotic . Acum nu mai face febră. Multumesc

  4. Buna seara am o fetiță si are o maseluta cariata ,am fost cu ea la dentist nu stiu ce i-a făcut acolo , o durea f tare si dupa ce ia tratat maseaua nu pot spune cu ce pt. Ca nu sunt specialist nu a mai furat-o,chestia esta ca acum ii curge sange din ea imi puteti spune va rog ce este de facut?? Nu ii curge mereu dar din 2 în 2 zile tot ii curge. Ba multumesc anticipat pt raspuns! O seara buna!

  5. Bună ziua! Am o fetita de un an și 10 luni și are gingivita! Medicul ne-a prescris antibiotic, dar în momentul în care îl ia începe sa plângă și dacă pana la administrarea lui este bine, este activa, după incepe sa plângă! Este posibil sa ii afecteze gingiile antibioticul?! Ia cefaclor! Mulțumesc!

  6. Buna seara am un băiețel de un an și opt luni și are gitul cu anghina medicul ne-a prescris antibiotic și am observat că s-au înroșit gingiile e normal sau trebuie sa fac ceva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *