Articole

Gemeni – primele saptamani cu copiii acasa

Sarcina cu gemeni este o surpriza pentru parinti si familie, atunci cand afla vestea ca pe lume va veni nu un copil, ci doi. Care sunt provocarile pe care le intampina parintii de gemeni in primele zile si saptamani si cum le pot gestiona?

Cuprins:

1. Primele saptamani cu gemenii – care sunt provocarile pentru parinti?
2. Alaptarea gemenilor
3. Cum te poti pregati pentru venirea pe lume a gemenilor?
4. Mama de gemeni, ai grija de tine!

Primele saptamani cu gemenii – care sunt provocarile pentru parinti?

Vestea ca vor avea gemeni ii face pe cei mai multi dintre parinti sa treaca printr-o paleta de emotii, de la bucurie la ingrijorare, de la incantare la teama, de la euforie la anxietate.

Adaptarea la viata cu un nou-nascut este dificila si plina de provocari pentru proaspetii parinti. Insa atunci cand o pereche de gemeni vine pe lume, ingrijirea lor si tot ceea ce tine de ei pot fi coplesitoare pentru parinti.

Pentru mama, imediat dupa nastere, incepe perioada postpartum, numita si lauzie sau lehuzie. Aceasta este perioada in care proaspata mama este vulnerabila, corpul ei se reface dupa sarcina si nastere. Informatii pe larg despre provocarile postpartum pentru mame cititi in acest articol.

Pe langa provocarile ce tin de recuperarea fizica dupa sarcina si nastere, specifice tuturor mamelor, in cazul gemenilor dificultatile vin pe de o parte din faptul ca totul se face “la dublu”: hranirea bebelusilor; pregatirea laptelui, in cazul in care sunt hraniti mixt sau exclusiv cu lapte praf; schimbarea scutecelor; baita; spalarea hainelor si altele. Pe de alta parte, mama poate simti, in primele zile sau saptamani, ca nu are suficient timp pentru a petrece cu fiecare bebelus, asa cum si-ar dori si asa cum ar face-o in cazul unui singur copil.

Apoi, in cazul sarcinilor gemelare, exista un risc mai mare ca bebelusii sa se nasca prematur si sa fie nevoie sa ramana o perioada in incubator. Ori pentru mame, nasterea prematura si perioada cat micutii raman in spital sunt evenimente dureroase, cu un puternic impact emotional.

Alaptarea gemenilor

Debutul alaptarii poate fi anevoios, mai ales daca e vorba de primul copil. In cazul gemenilor, provocarile pot veni si din faptul ca:

  • sunt trei persoane implicate in procesul alaptarii, nu doar doua, care trebuie sa se adapteze cu acest proces;
  • copiii nascuti prematur pot sta in incubator o perioada, lucru care face dificila alaptarea la inceput; in acest caz, pomparea laptelui si oferirea acestuia micutilor este varianta care asigura continuarea lactatiei;
  • copiii sunt diferiti, inclusiv gemenii, ceea ce inseamna ca unii nou-nascuti se vor adapta mult mai repede la procesul alaptarii decat fratii lor; sau altii au nevoie sa stea mai mult la san decat altii;

Daca ai dificultati, vorbeste cu o mama care a alaptat la randul ei (mama, o sora, o prietena apropiata etc.). De asemenea, un consultant in alaptare poate fi de mare ajutor.

Pozitii de alaptare recomandate pentru gemeni

La inceput se recomanda alaptarea fiecarui copil pe rand, astfel incat sa il poti observa pe fiecare daca se ataseaza corect la san.

Pe masura ce va familiarizati toti trei cu procesul alaptarii, puteti incerca si varianta alaptarii in tandem (simultan). Incercati mai multe pozitii de alaptare simultana pana cand sa o/le gasiti pe cea sau cele care sa vi se potriveasca cel mai bine.

Pozitia minge de fotbal dubla

Mama pozitioneaza fiecare copil de o parte si de alta a sa, pe cate o perna fiecare sau pe o perna de alaptare in forma de “U”. Fiecare copil este culcat pe o parte, cu capul la nivelul sanului mamei si fata indreptata catre san, iar picioarele acestuia intre bratul si trunchiul mamei. Cu mana mama ii sustine capul si gatul, iar cu antebratul spatele copilului.

Pozitia culcata pe spate

Mama se intinde pe spate, iar copiii sunt asezati pe burta ei, vertical, cu capul la nivelul sanului. Pozitia copiilor se poate ajusta in functie de nevoile mamei; de exemplu, in cazul unei operatii de cezariana, copiii pot fi asezati astfel incat sa fie protejata zona operatiei.

Pozitia leaganului dublu

Mama se aseaza in pozitia sezand, pe pat sau pe scaun, cu spatele si bratele sprijinite. Pe o perna in “U” sau pe doua perne asezate pe picioarele ei va aseza fiecare copil la cate un san, tinandu-l cu bratul ca intr-un leagan.

Ambii copii pozitionati pe aceeasi parte

Este o combinatie a pozitiilor leagan dublu si minge de fotbal. Din pozitia sezand, pe perna de alaptare sau pe perne obisnuite asezate pe genunchi, copiii sunt asezati la cate un san fiecare, indreptati spre aceeasi parte.

Chiar daca alaptarea gemenilor poate fi mai dificila la inceput, important este sa nu te descurajezi si sa ai rabdare. Alaptarea este un proces care necesita perseverenta si practica si mult sprijin emotional si sustinere pentru mama. Uneori abia in cateva saptamani lactatia se regleaza si alaptarea se poate simti ca un proces natural.

Cum te poti pregati pentru venirea pe lume a gemenilor?

Vestea ca vei avea gemeni este una dintre cele mai frumoase, dar in acelasi timp probabil te intrebi cum va fi viata voastra cu doi nou-nascuti.

Venirea pe lume a unui copil schimba ritmul de viata, prioritatile si obiceiurile parintilor, cu atat mai mult cand e vorba de gemeni. Impreuna cu partenerul, discutati despre cum va veti organiza dupa nastere, cum veti imparti responsabilitatile legate de copii si casa si cine v-ar putea ajuta in primele zile, saptamani sau chiar pe o perioada mai lunga. Daca la inceput tatal copiilor are dreptul la cateva zile libere de la stat sau isi mai poate lua zile de concediu, aveti in vedere si varianta unui ajutor pentru tine pe termen mai lung.

Cauta inca din timpul sarcinii grupuri de suport, comunitati online pentru parintii de gemeni si creeaza legaturi cu mamele care au la randul lor gemeni. Acestea te vor ajuta sa te familiarizezi cu provocarile de a fi mama de gemeni si de a gasi mai usor sprijin si solutii.

Achizitii pentru gemeni, unice sau la dublu

Daca la sarcinile cu un singur copil parintii stiu ca au de cumparat cate un singur obiect, in cazul gemenilor, unele lucruri trebuie achizitionate in dublu exemplar. De exemplu, pentru fiecare dintre copii este nevoie de cate o scoica, in care sa ii transportati in masina inca de cand reveniti acasa de la maternitate. Daca micutii vor dormi in patut, la inceput pot dormi in acelasi patut; insa pe masura ce cresc si devin mai mobili, e nevoie sa mai achizitionati unul, pentru a avea mai mult spatiu si pentru a nu se lovi.

In schimb, nu e necesar sa cumparati in exemplar dublu: pompa de alaptare, masa de infasat, camera de monitorizat bebelusii, cadita. O perna pentru alaptare poate fi foarte utila in cazul gemenilor, in special in cazul alaptarii in tandem. Insa in lipsa acesteia, si pernele obisnuite pot fi utilizate. Atunci cand faceti lista cu cele necesare, ganditi-va daca aveti nevoie de un singur obiect sau e nevoie sa il luati in dublu exemplar.

Pregateste-ti bagajul pentru maternitate mai devreme de data probabil a nasterii, pentru ca cel mai probabil gemenii vor veni pe lume mai devreme. Ai in vedere faptul ca fiind prematuri, hainele lor vor fi mai mici decat poarta un nou-nascut la termen.

Sigur ca, in final, nimic nu ne pregateste pentru viata de parinte (cu atat mai putin de gemeni), decat efectiv aparitia lor pe lume si gestionarea tuturor dificultatilor. Maternitatea este frumoasa, dar este si coplesitoare. In acelasi timp e important sa luam fiecare zi asa cum vine; iar la finalul zilei sa numaram “victoriile” de peste zi.

Mama de gemeni, ai grija de tine!

Primele luni cu gemenii pot fi coplesitoare. Insa este foarte important pentru sanatatea si starea de bine a mamei sa aiba grija de ea.

  • Odihneste-te pe cat posibil si pune in aplicare acel indemn devenit un cliseu, de a dormi cand dorm si copiii. Lipsa de somn are de obicei efecte negative asupra dispozitiei si a functionarii noastre, cu atat mai mult daca privarea de somn are loc pe termen lung, cum e in cazul mamelor. Mai multe despre oboseala si lipsa de somn la mame gasiti in acest articol.
  • Chiar daca in casa sunt multe de facut, incearca sa le prioritizezi dupa importanta, tinand cont de nevoile copiilor si ale tale. Nu ezita sa ceri sau sa accepti ajutorul celorlalti atunci cand ai nevoie, fie ca e vorba de activitatile din casa, fie de a supraveghea copiii cat faci un dus, te odihnesti sau iesi cateva minute singura la aer.
  • Implicarea si sprijinul partenerului sunt esentiale in tot ceea ce tine de cresterea si ingrijirea copiilor. E nevoie si ca mama sa ii lase spatiu tatalui sa se implice si sa o ajute cu copiii.
  • Alimenteaza-te sanatos, comunica cu persoanele dragi, incearca sa te mentii cat mai activa fizic si sa te odihnesti corespunzator. Sunt aspecte de baza pentru sanatatea ta fizica si psihica. Este important atat pentru tine, cat si pentru copiii si familia ta ca tu sa fii bine!

Referinte:

(1) Getting ready for twins – Your pregnancy and baby guide – https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/preparing-for-twins-multiples/?tabname=your-newborn
(2) Twins – https://www.laleche.org.uk/twins/
(3) Breastfeeding twins or multiples – https://www.medela.com/breastfeeding/mums-journey/breastfeeding-twins

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Recent Posts

Cămășile de damă – un must have pentru stilul de zi cu zi al fiecărei femei

În modă, cămășile de damă reprezintă o piesă fundamentală în definirea stilului unei femei. Aceste…

6 zile ago

Ce sunt copiii curcubeu și ce trebuie să știi despre ei?

Copiii curcubeu sunt termenul afectuos dat nou-născuților care vin pe lume după ce familia a…

3 săptămâni ago

Cele mai mari provocari pentru parinti in primul an de viata al bebelusului

Ai venit acasa cu bebe care a dormit tot drumul, il privesti cum sta senin…

3 săptămâni ago

Descoperă cele 3 avantaje ale unei perne pentru gravide

Perioada sarcinii este un moment special în viața unei femei. Pe parcursul a 9 luni,…

o lună ago

Trucuri pentru a ține copiii departe de ecrane

Având în vedere că trăim într-o eră digitală, ecranele au devenit o parte tot mai…

o lună ago

Beneficiile vitaminei D3 pentru sănătate

Vitamina D3 (colecalciferol) are câteva beneficii pentru sănătate, cel mai important fiind acela că ajută organismul…

2 luni ago