Articole

Gandirea critica – ce este si cum o incurajam la copii?

Gandirea critica este o abilitate importanta, care se dezvolta din copilarie si se refera la curiozitatea, flexibilitatea si deschidere in gandire a unei persoane. Cum putem sustine aceasta abilitate la copii, dincolo de ceea ce invata in scoala?

Cuprins:

1. Ce este gandirea critica?
2. Cum se dezvolta gandirea critica?
3. Importanta gandirii critice
4. Cum pot parintii sustine dezvoltarea gandirii critice?

Ce este gandirea critica?

Gandirea critica este o abilitate importanta de dobandit din copilarie, cu implicatii pana la varsta adulta. Ne folosim gandirea critica in fiecare zi, cand luam decizii, ca sa intelegem consecintele actiunilor noastre, cand rezolvam probleme.

Gandirea critica este o abilitate care se bazeaza pe dezvoltarea altor abilitati: limbajul, creare de conexiuni. Dezvoltarea gandirii critice ii ajuta pe copii sa isi formeze propriile opinii, sa traga propriile concluzii si sa devina mai putin influentabili. De asemenea, ii ajuta sa isi puna intrebari, sa faca judecati de valoare, sa incerce sa inteleaga lucrurile atunci cand acestea nu par sa aiba sens.

Cum se dezvolta gandirea critica?

Gandirea critica este o abilitate care se dezvolta inca din copilarie si continua sa se dezvolte pana la varsta adulta.

Studiile arata ca elevii devin mai buni in rezolvarea de probleme, un aspect important al gandirii critice,

  • daca sunt incurajati:
  • sa analizeze analogii;
  • sa creeze categorii si sa introduca in aceste categorii diferite lucruri/aspecte;
  • sa identifice informatii relevante;
  • sa construiasca si sa recunoasca argumente valide;
  • sa testeze ipoteze;
  • sa recunoasca erorile de rationament cele mai comune;
  • sa faca diferenta intre fapte si interpretari ale acestora.

Importanta gandirii critice

Gandirea critica este abilitatea de a analiza si de a evalua informatiile in scopul de a determina daca sunt valide. Cu ajutorul acestei abilitati, ne formam opinii si convingeri, luam decizii, ne stabilim obiective, rezolvam probleme. Gandirea critica ne ajuta sa ne intelegem mai bine pe noi insine, pe ceilalti si lumea din jurul nostru.

Gandirea critica are un rol important si in educatie. Este necesara nu doar in rezolvarea problemelor de matematica, ci si in a compara lucruri sau in dezvoltarea si sustinerea unui punct de vedere. De asemenea, gandirea critica sustine creativitatea, curiozitatea si independenta copiilor si ulterior, a viitorilor adulti.

Cum pot parintii sustine dezvoltarea gandirii critice?

Copiii isi dezvolta gandirea critica si prin modelare, in primul rand observandu-i pe parinti, apoi pe adultii cu care interactioneaza (familie extinsa, invatatori, educatori). Dar sunt si activitati sau lucruri pe care le pot face parintii prin care sa sustina dezvoltarea gandirii critice.

Incurajati joaca libera si explorarea

Copiii sunt in mod natural curiosi si spontani. Iar cand se joaca, ei isi folosesc curiozitatea, creativitatea si logica pentru a rezolva probleme. De aceea, a-i lasa liberi sa se joace si sa exploreze in ritmul lor si dupa curiozitatea lor le ofera ocazia sa invete, sa descopere si sa observeze rezultatele actiunilor lor. Cat mai multa joaca in aer liber, inca de la varste mici, le ofera un mediu ideal pentru stimularea simturilor, miscare, manipularea unor obiecte din mediul natural. De asemenea, activitatile senzoriale, activitatile artistice, jocurile de construit, jocurile de rol, toate acestea au un rol in dezvoltarea abilitatilor copiilor, printre care si gandirea critica.

Pe copiii mai mari ii puteti implica in activitati ce presupun experimente stiintifice. Copiii au multe de invatat dintr-un experiment simplu pe care il faceti impreuna acasa. Se familiarizeaza cu principiile stiintifice (metodele folosite, reactiile chimice pe care le observa); inteleg legatura cauza-efect. Cateva idei de experimente stiintifice pe care le puteti incerca cu copiii acasa gasiti aici.

Incurajati curiozitatea naturala a copiilor

Copiii sunt foarte curiosi sa afle si sa inteleaga cum functioneaza lumea. Incurajandu-le curiozitatea, punem bazele sanatoase ale dezvoltarii gandirii critice. Incurajati-i sa puna intrebari, sa exploreze mediul din jur, sa testeze si sa verifice diferite idei pe care le au. Oferiti-le raspunsuri la intrebarile lor si chiar daca nu stiti pe moment, informati-va si reveniti catre ei cu ce ati aflat.

Sustineti-i in rezolvarea de probleme

Ori de cate ori se confrunta cu probleme sau conflicte, analizati problema si incercati sa veniti cu diferite posibilitati de a o rezolva. Cand sunt mici, modelati acest comportament, adica aratati-le cum sa faca. Apoi, pe masura ce cresc, evitati sa interveniti imediat, pentru a le da spatiu sa caute ei solutii; intrebati-i cum vad ei situatia si ce optiuni au, incurajati-i sa-si puna intrebari. Rezolvarea de probleme este unul dintre aspectele de baza ale dezvoltarii gandirii critice.

Incurajati interesele copiilor si ajutati-i sa-si urmeze pasiunile

Cand copiii au un interes pentru un anumit domeniu, sunt mult mai implicati si mai dornici de a explora in acea directie. Cu cat cunostintele lor devin mai bogate, cu atat apar mai multe oportunitati de dezvoltare a gandirii critice.

Ajutati-i sa evalueze informatiile pe care le primesc

Suntem bombardati aproape constant cu informatii (mesaje, imagini), iar copiii nu fac exceptie, fie ca sunt la scoala, in grupul de prieteni sau online. De aceea e important sa le putem evalua, si noi si sa ii invatam si pe copii sa faca acest lucru. De unde vine informatia, cum se leaga de ceea ce stiu deja sau cum schimba ceea ce stiau, cine o spune; iar pe baza acestor raspunsuri, sa decida daca e adevarata si utila pentru ei.

Exersati cu copiii luarea deciziilor

Un aspect important al gandirii critice se refera la luarea deciziilor. Inca de la varste mici le putem oferi optiuni din care sa aleaga: variante de imbracaminte, variante de feluri pentru cina, variante pentru a petrece dupa-amiaza etc. Sau le puteti pune intrebari deschise: cum ai vrea sa ne petrecem ziua? Pe masura ce cresc, incurajati-i de asemenea sa spuna “nu” acelor variante care nu li se potrivesc (faptul ca nu trebuie sa onoreze o invitatie daca nu le face placere sa fie acolo, de exemplu).

Incurajati-i sa fie sau sa nu fie de acord cu ceva

Sustineti-i sa ia o pozitie fata de ceva anume. De exemplu, intrebati-i daca sunt de acord (daca e adevarat sau nu; daca e in regula sau nu) cu o afirmatie sau cu o informatie si care sunt motivele lor pentru oricare dintre raspunsuri.

Incurati-i sa vorbeasca despre ceea ce gandesc

Sa ii invitam mereu sa gandeasca pe cont propriu, sa gaseasca solutii, sa aiba in vedere alternative. Intrebari prin care putem stimula gandirea critica: Tu cum ai fi facut? Ce parere ai despre asta (situatie, context, intamplare)? Cum ai putea sa faci data viitoare? Ce vrei sa spui prin … ? Poti sa imi spui mai multe despre asta? Imi dai un exemplu (sau un contra-exemplu)?

De asemenea, cand cititi sau urmariti impreuna desene sau un film, vorbiti pe marginea a ceea ce urmariti si intrebati-i pe copii: Ce crezi ca se intampla aici? Ce crezi ca ii spune personajul x celuilalt? Tu ce i-ai spune? Tu cum ai face?

Vorbiti despre implicatiile si consecintele posibile ale unor actiuni

Gandirea critica presupune si preconizarea posibilelor urmari sau implicatii pe care diverse actiuni (proprii sau ale altcuiva) le-ar putea avea. De exemplu “Ce crezi ca s-ar intampla daca ai face asta?”

Alte aspecte prin care putem incuraja dezvoltarea gandirii critice la copii:

  • Incurajati-i pe copii sa redea cu propriile lor cuvintele diverse aspecte.
  • Vorbiti cu ei despre faptul ca uneori emotiile pe care le simtim ne pot influenta modul in care gandim.
  • Evitati sa ii fortati in directia unei anumite dogme; ideal, cand le spunem copiilor ca lucrurile trebuie facute intr-un anume fel, sa venim cu argumente care sa sustina ideea respectiva. De asemenea, incurajati-i sa puna intrebari ori de cate ori ceva nu are sens pentru ei.

Referinte:

(1) Teaching critical thinking: An evidence-based guide – https://parentingscience.com/teaching-critical-thinking/?__cf_chl_jschl_tk__=pmd_BMrQJNycbNEBcfW66RLeiuFb5GB6.YyG2ez7vYKSX.s-1632215477-0-gqNtZGzNAiWjcnBszQsR
(2) The importance of critical thinking for young children – https://www.canr.msu.edu/news/the_importance_of_critical_thinking_for_young_children
(3) Developing Critical Thinking and Problem Solving – https://www.ecda.gov.sg/growatbeanstalk/Pages/Parent/Caring%20for%20Your%20Child/Developing-Critical-thinking-and-problem-solving-t.aspx

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

7 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

2 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago