Galactocel la san – este un chist benign umplut cu lapte, ce se formeaza uneori in timpul alaptarii sau cand se opreste alaptarea. Iata care sunt cauzele si ce solutii exista.
CUPRINS:
1. Ce este galactocelul?
2. Cauze
3. Metode de diagnostic
4. Tratament
5. Alte probleme si tipuri de noduli mamari in timpul alaptarii
Un galactocel este un chist benign, umplut cu lapte, care se dezvolta in san. Acest tip de chist se poate simti neted si rotund. Nu va fi sensibil sau dureros de obicei la atingere.
Reprezinta mai exact un chist de retentie cauzat de infundarea canalelor galactofore. Aceste chisturi se simt ca niste chisturi normale, dar contin lapte in loc de lichid limpede. O astfel de masa la nivelul sanului este observata frecvent la femeile care alapteaza. Apare in general dupa incetarea alaptarii, cand laptele poate sa stagneze si poate bloca astfel canalele de lapte. Un galactocel se prezinta de obicei ca o masa nedureroasa in san. Aceste mase se formeaza in cateva saptamani sau luni.
Din punct de vedere clinic, masa este de obicei ferma, destul de discreta si adesea da impresia unei tumori solide. Debutul acestei tumori apare de obicei in timpul alaptarii sau la cateva luni de la perioada de lactatie, dar poate sa apara si dupa oprirea alaptarii. Poate imita fibroadenoamele, precum si carcinoamele mamare, dar este intotdeauna necanceros si nu creste riscul de cancer mamar in niciun fel.
Poate fi cauzat de orice element care blocheaza un canal mamar in timpul alaptarii. Reprezinta cea mai frecventa problema mamara benigna la femeile care alapteaza. Este in esenta un chist de retentie rezultat din infundarea unui canal de lapte, de obicei printr-un dop proteic. Se prezinta de obicei ca o masa mamara nedureroasa la femele tinere care alapteaza. Zonele pot fi simple sau multiple si unilaterale sau bilaterale.
Orice femeie care depisteaza la nivelul sanilor o anumita modificare, trebuie sa discute cu medicul. De obicei, medicul va face un examen fizic, urmat de o serie de analize si investigatii. Se face adesea o ecografie mamara, uneori o mamografie si o biopsie cu ac fin. Prezenta laptelui aspirat din masa (si nu lichid limpede sau sange) va confirma in general diagnosticul si va exclude carcinomul si fibroadenomul. La ecografie, galactocelul poate aparea intr-o varietate de moduri, si uneori are aspect similar maselor solide, inclusiv asemanari cu unele tipuri de cancer de san. Insa, in general, apare pe o ecografie ca nodul hipoecogen mic si rotund. De obicei, are margini bine definite, cu pereti subtiri, ecogeni, dar, uneori, prezinta margini slab definite sau microlobulate.
Diagnosticul poate fi pus uneori prin aspiratie cu ac fin. Continutul seamana cu laptele si contine celule de diferite tipuri, inclusiv celule inflamatorii. Analiza biochimica va arata proteine, grasimi si lactoza. Continutul chisturilor de lunga durata poate fi vascos si poate fi de culoare galbena sau maro. Cand este infectat in mod secundar, lichidul chistic are aspect de puroi si contine neutrofile din abundenta. Un galactococel poate aparea alb din cauza laptelui din el. Daca laptele este proaspat, acesta are vascozitatea obisnuita, dar daca este mai vechi, pare adesea ingrosat.
Aspectul mamografic al unui galactocel va depinde de cantitatea de grasime din fluid (secretiile de lapte tind sa fie grase). In plus fata de continutul de grasimi, aspectul mamografic al galactocelului va depinde si de densitatea si vascozitatea fluidului si de cantitatea de material proteic prezent.
Un galactocel poate fi impartit adesea in categorii in functie de continutul de grasime si de aspectul ecografic. Cantitatile variabile de grasime fata de continutul de apa, precum si „prospetimea” relativa a secretiilor de lapte modifica textura, consistenta si aspectul chistului.
Un pseudolipom este numele dat unui galactocel atunci cand continutul de grasime este foarte mare. Un galactocel ar putea fi descris ca o masa chistica in care proportiile de apa si grasimi sunt variabile, dar continutul de „lapte” este proaspat. Cand laptele este mai vechi, ceea ce nu mai permite separarea fizica a continutului de lapte si apa, situatia este de obicei descrisa ca un pseudo hamartom. In acest caz, fluidul este mai gros si mai „lipicios” (mai consistent). Cand un galactocel incepe sa evolueze in stare „pseudo-solida”, incepe sa semene din ce in ce mai mult cu o potentiala tumora.
Galactocelul trece de obicei de la sine, deoarece modificarile hormonale legate de alaptare se reduc. Foarte putine paciente au mase reziduale care pot fi confundate cu un carcinom sau un fibroadenom. Aceste chisturi nu sunt grave sau periculoase, dar pot fi inconfortabile. Ca si in cazul multor alte tipuri de chisturi, tratamentul tipic pentru un galactocel este monitorizarea. Cand se opreste schimbarea hormonala asociata cu sarcina si alaptarea, ar trebui sa se reduca de la sine. Dar, in caz de disconfort sever, se pot face incercari de „drenare” a galactocelului prin aspiratie cu ac fin. De fapt, aspiratia de diagnostic a lichidului din chist se poate dovedi terapeutica in acelasi timp. Tratamentul implica de obicei drenarea („aspirarea”) laptelui folosind un ac fin.
Este posibil sa observati o masa la nivelul sanilor (sau a unui singur san) in timpul alaptarii. Uneori, masele acestea vor disparea de la sine sau cu tratament la domiciliu. In alte cazuri, este important sa va adresati medicului pentru tratament.
Posibilele cauze ale nodulilor in timpul alaptarii includ:
Masele rezultate dintr-un canal de lapte infundat reprezinta o problema des intalnita in timpul alaptarii. Pot aparea fara un motiv aparent sau cand bebelusul nu se ataseaza bine la san, hainele sunt prea stramte pe san sau trece mult timp intre hraniri. Simptomele unui canal de lapte blocat pot include o masa sensibila de marimea unui bob de mazare, un mic blister alb pe mamelon si sani sensibili. De asemenea, bebelusul poate deveni agitat daca aveti un canal de lapte blocat. Asta din cauza faptului ca devine frustrat pentru ca fluxul de lapte este redus.
Angorjarea apare atunci cand sanii devin excesiv de plini cu lapte. Se poate sa apara atunci cand vine copilul nu suge suficient de des sau daca hranirile sunt prea rare si laptele ramane prea mult in sani. Simptomele angorjarii pot include piele intinsa pe sani care ar putea parea ca luceste, sani duri si durerosi, mameloane plate, ingreunand atasarea la san si febra usoara. Daca nu este tratata, angorjarea poate duce la canale blocate sau mastita. Daca simptomele nu se amelioreaza, consultati medicul.
Mastita este inflamatia sau umflarea tesutului mamar. Este cauzata de obicei de o infectie sau de un canal de lapte blocat. Daca aveti mastita, puteti dezvolta o masa sau o ingrosare a tesutului mamar. Alte simptome pot include umflarea sanilor, roseata, uneori intr-un model in forma de pana, sensibilitatea sanilor, durere la nivel mamar sau senzatie de arsura in timpul alaptarii, frisoane, cefalee sau simptome asemanatoare gripei, febra.
Un abces mamar este un nodul dureros, umflat. Se poate dezvolta daca mastita nu este tratata rapid sau corect. Abcesele sunt rare in randul mamelor care alapteaza. Daca aveti un abces, este posibil sa simtiti o masa plina cu puroi in interiorul sanului, care este dureroasa la atingere. Pielea din jurul abcesului poate fi rosie si calda la atingere. Unele femei raporteaza, de asemenea, febra si alte simptome asemanatoare gripei. Un abces necesita asistenta medicala imediata. Medicul poate efectua o ecografie pentru a diagnostica un abces. Este posibil sa aveti nevoie de o interventie pentru a drena abcesul.
Ganglionii limfatici umflati, sensibili sau mariti pot fi simtiti sub unul sau ambele brate. Tesutul mamar se extinde pana la axila, deci este posibil sa observati un ganglion limfatic umflat ca urmare a unei infectii, cum ar fi mastita.
Daca banuiti ca nodulul este cauzat de un canal de lapte infundat, puteti continua sa alaptati la sanul afectat. Daca acest lucru este dureros, incercati sa schimbati pozitia pentru un drenaj mai bun. Daca bebelusul nu goleste complet sanul afectat, folositi mana pentru a stoarce laptele din el sau utilizati o pompa de san pentru a preveni infundarea ulterioara.
Puteti aplica o compresa calda si umeda pe sanul afectat, sa faceti o baie calda sau un dus cald de mai multe ori pe zi, sau sa masati usor sanul pentru a ajuta la eliberarea laptelui inainte si intre hraniri. E important sa purtati haine largi si confortabile, care nu irita sanii sau sfarcurile.
Mergeti la medic daca masa nu dispare de la sine sau daca zona din jurul zonei sensibile este rosie si creste in dimensiune, daca aveti febra mare sau simptome asemanatoare gripei si dureri sau un disconfort crescut. De cele mai multe ori, un nodul sau un chist in timpul alaptarii e din cauza unui canal de lapte infundat. Puteti si trebuie sa continuati sa alaptati. Daca sanii se inflameaza sau daca dezvoltati alte simptome ale unei infectii, solicitati ajutor medical rapid.
Referinte:
(1) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0002961064903526
(2) https://www.americanjournalofsurgery.com/article/0002-9610(64)90352-6/abstract
(3) https://radiopaedia.org/articles/galactocele-1
(4) https://www.news-medical.net/health/What-is-a-Galactocele.aspx
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…