Furuncul – cauze, simptome, tratament

furuncul

banner-peg-perego-miababy

Iata ce este un furuncul, cauzele si factorii de risc, cum apare, care este evolutia sa si cum se manifesta, precum si metode de tratament.

CUPRINS:

1. Ce este un furuncul?
2. Care sunt simptomele unui furuncul?
3. Cauze si factori de risc
4. Tratament furuncul

Ce este un furuncul?

Un furuncul este o umflatura dureroasa sub piele, asemanatoare unui cos. Problema medicala in sine se mai numeste si furunculoza. Un carbuncul este un grup de furuncule care formeaza o zona conexa de inflamatie si infectie sub piele. Infectia este de obicei cauzata de un tip de bacterie numita Staphylococcus aureus. Infectiile tip carbuncul tind sa fie mai profunde si mai severe decat cele cauzate de furuncul. Riscul de aparitie a cicatricilor dupa carbuncul este mai mare si dureaza mai mult sa se dezvolte si sa se reduca decat un furuncul.

banner-peg-perego-miababy

Furunculele pot aparea oriunde pe piele, dar apar in principal in spatele gatului, pe axile, coapse, inghinal si fese – zone cu o cantitate mai mare de par, in care este mai probabil sa transpirati sau sa experimentati frecare cu imbracamintea sau pielea.

cauze furunculoza

Care sunt simptomele unui furuncul?

Un furuncul se dezvolta in cateva ore sau zile. De obicei, incepe ca o umflatura rosie sensibila. Este o acumulare de puroi ce creste in dimensiune si devine tot mai sensibila si dureroasa. Pielea din jur este de obicei rosie, inflamata si sensibila. Se formeaza un nodul dureros care dupa cateva zile formeaza un cap alb sau galben. In general, furunculul se sparge de la sine, puroiul se scurge si zona se vindeca. Se poate forma o cicatrice, in functie de severitatea furunculului.

Retineti ca bacteriile care au cauzat furunculul se pot raspandi in alte parti ale corpului. De asemenea, puteti transmite infectia altor persoane prin contact apropiat sau impartind prosoape sau alte obiecte personale.

Complicatiile posibile pot include:

cursuri puericultura
  • raspandirea infectiei in alte parti ale corpului;
  • reaparitia infectiei sau furunculoza recurenta;
  • cicatrici.

Cauze si factori de risc

Majoritatea furunculelor sunt cauzate de Staphylococcus aureus, un tip de bacterie care se gaseste frecvent pe piele si in interiorul nasului. In caz de furuncul se formeaza o umflatura pe masura ce puroiul se acumuleaza sub piele. Furunculele reprezinta o problema destul de rara la copii mici. Insa, pot aparea mai des la adolescenti si adulti. Oricine poate dezvolta furuncule, dar factorii de risc includ:

  • contact strans cu o persoana care are o infectie cu stafilococ sau furunculoza;
  • alte afectiuni ale pielii – pentru ca afecteaza bariera protectoare a pielii, problemele pielii, cum ar fi acneea si eczemele, pot creste riscul de furuncule si carbuncul;
  • exces de greutate corporala;
  • sistem imunitar slabit;
  • fumat;
  • diabet tip 2 – nivelurile crescute de zahar din sange pot reduce capacitatea sistemului imunitar de a raspunde la infectii;
  • deficienta de fier.

Furunculele sunt cauzate de bacteriile care se inmultesc sub suprafata pielii. Sistemul imunitar este important pentru a lupta impotriva infectiilor. Asta inseamna ca aveti un risc mai mare de a dezvolta un furuncul sau un carbuncul daca microbii intra sub piele si sistemul imunitar nu ii distruge suficient de repede pentru a le opri inmultirea. Furunculoza recurenta poate fi legata de obicei de un sistem imunitar slabit. De asemenea, o cauza a furunculelor recurente poate fi faptul ca o persoana din familie sau locuinta este purtator de stafilococ.

miababy magazin

Citeste si: Stafilococ auriu in nas – cum se manifesta aceasta infectie la copii

tratament furuncul

Tratament furuncul

Tratamentul furunculelor depinde de severitatea lor. Un furuncul trece de obicei de la sine fara niciun tratament. Puroiul trebuie sa se scurga inainte ca un furuncul sa se vindece. Acest lucru se poate intampla de la sine, dar uneori este nevoie de tratament. In caz de furuncule mici, puteti aplica o compresa calda pe zona de mai multe ori pe zi – cate 10 minute de cateva ori pe zi. Acest lucru poate accelera vindecarea si poate reduce o parte din durerea si presiunea resimtite. Caldura atrage mai mult sange si mai multe globule albe in zona afectata si incurajeaza dilatarea porilor si eliberarea puroiului. Ar trebui sa folositi o compresa curata de fiecare data. Este important sa va spalati bine pe maini dupa atingerea zonei si sa evitati strangerea unui furuncul sau carbuncul, deoarece acest lucru creste riscul de raspandire a infectiei.

Se va recomanda un sapun antibacterian sau antiseptic. Poate fi recomandat sa curatati zilnic zona cu alcool sanitar si sa aplicati un antiseptic local ca iod povidona (Betadina) sau un unguent cu antibiotic cum ar fi pe baza de fusidat de sodiu sau pe baza de sulfat de neomicina si zinc bacitracina ca Baneocin.

Pentru furuncule si carbunculi mai mari, mergeti la medic. Este posibil sa fie necesara eliberarea puroiului cu un ac sau printr-o incizie pentru a drena puroiul si pot fi necesare antibiotice (de obicei flucloxacilina). Medicul va folosi de obicei un ac sterilizat pentru a drena puroiul. Acest lucru NU trebuie facut acasa, ci de catre un medic, cu echipamentul adecvat. Antibioticele trebuie utilizate numai daca sunt recomandate de un medic. Pielea se vindeca de obicei rapid odata ce puroiul a fost drenat. Furunculele mari pot lasa cicatrici.

Cand mergem la medic?

Mergeti la medic si daca apare un furuncul pe fata, daca se agraveaza rapid, daca este foarte dureros sau daca nu s-a vindecat in 2 saptamani. In cazul copiilor mergeti la medic daca furunculul nu se sparge de la sine in 5 zile sau daca provoaca dureri severe. Se recomanda sa solicitati sprijin medical si daca simptomele copilului afecteaza o zona mare, daca se agraveaza sau prezinta febra si stare generala de rau.

RETINETI!

Este important sa nu strangeti si sa nu stoarceti furunculul, deoarece acest lucru poate cauza dureri severe si poate raspandi infectia. NU spargeti, nu stoarceti si nu intepati un furuncul acasa. Spalati-va bine pe maini in mod regulat, mai ales dupa ce atingeti furunculul, pentru a preveni raspandirea infectiei. Mentineti zona curata si igienizata, nu folositi in comun cu alte persoane obiecte personale, cum ar fi aparate de ras sau prosoape. Spalati hainele, lenjeria si prosoapele in apa fierbinte.

Modalitatile de prevenire a furunculelor includ:

  • mentineti pielea curata;
  • curatati imediat toate ranile, taieturile si zgarieturile pielii, oricat de mici sunt;
  • aplicati un bandaj steril peste orice taietura pentru a ajuta la prevenirea infectiei;
  • dieta sanatoasa, bine echilibrata si exercitii fizice in mod regulat, pentru a imbunatati sanatatea generala si sistemul imunitar, reducand riscul de a dezvolta furuncule.

In caz de furuncul sau infectii care pot duce la furuncul, este important sa preveniti raspandirea infectiei. Evitati sa folositi in comun obiecte personale, cum ar fi prosoape, imbracaminte sau aparate de ras. Spalati lenjeria de pat in apa fierbinte pentru a distruge bacteriile.

Referinte:
(1) https://patient.info/skin-conditions/boils-carbuncles-and-furunculosis
(2) https://dermnetnz.org/topics/boil
(3) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/boils
(4) https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/abscess
(5) https://www.aboutkidshealth.ca/article?contentid=792&language=english
(6) https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/boils

Surse foto: Pexels

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *