Frenul lingual la copii, daca este prea scurt, poate afecta alaptarea si atasarea la san. Astfel, complicatiile pot include probleme cu cresterea in greutate si probleme la nivelul mamelonului pentru mama. Iata care sunt simptomele si ce metode de tratament exista.
CUPRINS:
1. Ce este frenul lingual?
2. Fren lingual scurt – ce probleme poate cauza
3. Cand e cazul sa mergi la medic si cum se face evaluarea frenului lingual de catre medic?
4. Cum poti alapta corect un copil cu fren lingual scurt
5. Tratament
Frenul lingual este o banda de tesut care leaga limba de baza gurii. Daca te uiti in oglinda si ridici limba, il vei putea vedea. Frenul lingual ajuta la sustinerea limbii si a miscarilor sale. Din acest motiv, este important pentru functii precum vorbirea, mancatul si inghitirea.
Simptome:
Frenul lingual se extinde in mod normal de la baza gurii pana la linia mediana a limbii. Cu toate acestea, in unele cazuri, poate fi atasat anormal. Un fren lingual atasat anormal poate afecta hranirea si dezvoltarea bebelusului. Fren lingual scurt – in termeni de specialitate anchiloglosia – inseamna ca limba este prea strans legata de partea inferioara a gurii. Aceasta lungime prea scurta afecteaza miscarea limbii.
Aceasta este o afectiune prezenta la nastere. Unii bebelusi care au fren lingual scurt nu par sa prezinte probleme din cauza asta. Problema este uneori diagnosticata in timpul controlului de rutina a unui copil, dar nu este intotdeauna usor de observat. Anchiloglosia afecteaza aproximativ 4-11% dintre nou-nascutii. Este mai frecventa la baieti decat la fete si uneori se transmite ereditar.
Copiii cu fren lingual scurt pot experimenta:
Pentru a suge la san si pentru atasarea corecta la san, bebelusul trebuie sa se ataseze atat de tesutul mamar, cat si de mamelon. De asemenea, limba trebuie sa acopere gingia inferioara, astfel incat sfarcul sa fie protejat. Alaptarea necesita ca un copil sa-si tina limba peste gingia inferioara in timp ce suge. Daca nu este posibil sa miste limba sau sa o mentina in pozitia corecta, copilul ar putea mesteca in loc sa suga sfarcul. Asta poate provoca dureri semnificative ale mamelonului si poate interfera cu capacitatea bebelusului de a consuma lapte matern. In cele din urma, alaptarea deficitara poate duce la o alimentatie inadecvata si la probleme de crestere.
Fren lingual scurt poate interfera cu abilitatea de a emite anumite sunete – cum ar fi „t”, „d”, „z”, „s”, „r” „l” etc.
Pentru un copil mai in varsta sau adult, frenul lingual poate ingreuna eliminarea resturilor alimentare dintre dinti. Acest lucru poate contribui la carii dentare si inflamatia gingiilor (gingivita).
De asemenea, poate interfera cu activitati precum a linge o inghetata, linsul buzelor, sarut sau cantatul la un instrument de suflat.
De asemenea, poate afecta si mama – pentru ca bebelusul nu suge bine, forma sfarcului se poate modifica, apar dureri mamelonare, sangerari, ulceratii si risc de mastita. Daca nou-nascutul se ataseaza numai de sfarc sau mesteca sfarcul in timpul alaptarii, poate duce la sfarcuri dureroase, crapate sau deteriorate. Cand copilul nu este in masura sa suga bine, nu poate sa goleasca sanii. Acumularea de lapte matern in sani poate duce la umflarea sanilor, blocarea canalelor si mastita.
De asemenea, blocajele si eliminarea ineficienta a laptelui matern pot scadea rapid aportul de lapte matern – scade lactatia. Dificultatile de alaptare pot duce la frustrare si lipsa increderii in capacitatea proprie de alaptare. Daca cel mic nu primeste suficient lapte, mama poate simti stari de frustrare, iritabilitate, tristete, agitatie si sentimente de vinovatie.
Alaptarea dureroasa, o cantitate scazuta de lapte matern si un bebelus frustrat si flamand care creste prea greu in greutate – toate acestea pot duce la intarcarea timpurie.
Uneori, un fren lingual scurt nu produce simptome. Alteori, unele cazuri pot necesita o procedura chirurgicala simpla pentru corectare – taierea frenului.
Semnele si simptomele care necesita examinare de catre medic sunt probleme cu ridicarea limbii, sau limba care pare in forma de inima atunci cand e restrictionata miscarea sa.
Consultati un medic daca:
Unii bebelusi cu fren lingual scurt pot suge fara probleme, dar in alte cazuri alaptarea la san e grav afectata. Copiii isi folosesc limba atunci cand se fixeaza pe san. Isi intind limba pentru a acoperi sfarcul si o parte din areola. De asemenea, isi folosesc limba pentru a forma un sigiliu in jurul mamelonului. Insa, este posibil ca un bebelus cu anchiloglosie sa nu poata deschide gura suficient de larg pentru a se atasa de san. Combinatia dintre atasare slaba si dificultati la supt poate impiedica bebelusul sa suga eficient laptele matern din san.
S-ar putea ca bebelusul sa nu poata lua in gurita suficient tesut mamar. Asta inseamna ca va mesteca mamelonul, pentru ca acesta nu este atras suficient de adanc in gura copilului si se freaca constant de palatul dur al gurii in timp ce se hraneste. Drept urmare, mama este probabil sa sufere traumatisme ale mamelonului.
Exista multe semne ca un bebelus are probleme cu alaptarea si acestea pot fi legate de frenul lingual:
Tratamentul pentru fren lingual scurt poate fi controversat. Daca nu se observa dificultati de hranire sau dezvoltare, medicul poate prefera o abordare atenta de asteptare. Asta pentru ca frenul lingual se poate prelungi in mod natural odata cu varsta. Daca tratamentul este necesar, exista 3 abordari posibile:
Taierea unui fren scurt ii permite limbii bebelusului sa se miste mai liber si copilul poate deschide gura mai bine, astfel incat sa poata face contact cu mamelonul. Odata ce bebelusul se va atasa mai bine, el va fi capabil sa suga mai eficient, sa bea suficient lapte matern, iar alaptarea ar trebui sa devina mai usoara si mai confortabila pentru amandoi.
Aceasta abordare este de obicei folosita la sugari si implica taierea rapida a frenului lingual cu foarfece steril. Este o procedura chirurgicala simpla ce se poate face cu sau fara anestezie. Medicul examineaza frenul lingual si apoi foloseste foarfece sterile pentru a taia frenul. Procedura este rapida si disconfortul este minim, deoarece exista doar cateva terminatii nervoase sau vase de sange in frenul lingual. Daca apare o sangerare, este probabil sa fie doar o picatura sau doua de sange. Dupa procedura, un bebelus poate fi alaptat aproape imediat.
Complicatiile unei frenotomii sunt rare – dar ar putea include sangerare sau infectie, sau deteriorarea limbii sau a glandelor salivare. De asemenea, este posibil sa existe cicatrici sau ca frenulul sa se reataseze la baza limbii.
Frenectomia inseamna rezectia frenului, fiind o interventie simpla cu bisturiu sau foarfeca. Laserul are insa avantajul ca se reduce eventuala necesitate a unui anestezii, nu mai sunt necesare deloc fire de sutura pentru ca laserul duce la hemostaza perfecta. De asemenea, perioada de vindecare este scurta si copilul resimte un minim de disconfort.
Aceasta procedura ajuta la eliberarea frenulului lingual si se efectueaza sub anestezie generala. Poate fi recomandata daca este nevoie de interventii suplimentare sau daca frenul lingual este prea gros pentru o frenotomie. Se face sub anestezie generala cu instrumente chirurgicale. Dupa eliberarea frenului, leziunea este de obicei inchisa cu fire de sutura care se absorb singure pe masura ce limba se vindeca.
Posibile complicatii ale unei frenuloplastii sunt similare cu cele de la frenotomie si sunt rare – sangerare sau infectie, sau deteriorarea limbii sau a glandelor salivare. Cicatricea este posibila dupa vindecare fren lingual din cauza naturii mai extinse a procedurii, la fel ca reactiile la anestezie. Dupa o frenuloplastie, ar putea fi recomandate exercitii cu limba pentru a spori miscarea si pentru a reduce riscul de cicatrizare.
Referinte:
(1) How to Treat and Prevent Conditions of the Lingual Frenulum, link: https://www.healthline.com/health/lingual-frenulum
(2) Tongue-tie (ankyloglossia), link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tongue-tie/symptoms-causes/syc-20378452
(3) Tongue-tie, link: https://www.nhs.uk/conditions/tongue-tie/
(4) What Is Tongue-Tie in Babies?, link: https://www.webmd.com/children/tongue-tie-babies#1
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…