Fotbal – iata ce beneficii poate avea pentru sanatatea si dezvoltarea celor mici, atat la nivel fizic, dar si mental si social, precum si cateva recomandari.
CUPRINS:
1. Ce beneficii are fotbalul pentru cei mici?
2. Recomandari
Fotbalul detine statutul de cel mai popular sport din lume – numit si „sportul rege”. Nu este surprinzator sa vezi ca multi copii au o pasiune pentru fotbal la o varsta frageda. Acest sport ii poate ajuta pe cei mici sa fie activi si sa aiba un stil de viata mai sanatos. Iata cateva dintre beneficiile fotbalului pentru copii:
Acesta este unul dintre cele mai evidente motive pentru care fotbalul este benefic pentru cei mici. Este un sport activ care favorizeaza reducerea excesului de greutate corporala, dezvolta musculatura si ii ajuta pe copii sa se mentina in forma. Sustine dezvoltarea armonioasa a copiilor. De asemenea, sustine functia cardiovasculara, precum si functia pulmonara.
Pe langa controlul greutatii, activitatea imbunatateste sanatatea generala a copiilor. Copiii trebuie sa fie activi pentru a-si imbunatati functia cardiorespiratorie, pentru a construi oase si muschi puternici, pentru a reduce simptomele de anxietate si depresie si pentru a reduce riscul de a dezvolta afectiuni cum ar fi bolile de inima. De asemenea, activitatea fizica in general sustine imunitatea. Alte beneficii pentru sanatatea fizica date de fotbal includ imbunatatirea agilitatii, a coordonarii ochi-mana, a echilibrului, fortei si rezistentei.
Vezi si: Sedentarismul la copii – riscuri pentru sanatate
Fotbalul poate avea beneficii atat pentru sanatatea fizica, dar si pentru cea cognitiva si mentala. Nivelul de endorfine va creste in timpul jocului. Endorfinele joaca un rol esential in ameliorarea stresului si in imbunatatirea starii de spirit. Prin urmare, copiii vor avea o stare de spirit mai buna in timpul jocului si dupa. Fotbalul, ca orice fel de activitate fizica, ajuta la reducerea nivelului de stres si ameliorarea anxietatii. Despre anxietatea la copii poti citi pe larg aici.
De asemenea, se dezvolta increderea in sine, stima de sine si sentimentul de apartenenta. Fotbalul dezvolta si capacitatea de rezolvare a problemelor, capacitatea de gandire strategica, de gestionare a raspunsurilor emotionale, acceptarea criticilor constructive, dezvoltarea motivatiei etc.
Citeste si: Tenis – beneficii pentru copii
Fotbalul ajuta la dezvoltarea sociala. Poate cel mai evident beneficiu social al fotbalului pentru copii este sansa pe care o ofera de a construi prietenii cu alti copii de varsta lor – copii cu care au ceva in comun. Fotbalul ii invata pe copii cum sa comunice eficient si sa lucreze bine cu ceilalti. Invata sa se bazeze unul pe celalalt.
Fotbalul este un sport de echipa, nu unul individual. Un meci de succes necesita cooperarea intre toti membrii echipei. Copiii invata ce inseamna lucrul in echipa si colaborarea, precum si bucuria de a imparti reusitele, dar si pierderile. Cand cei mici invata cum sa joace in cadrul unei echipe invata importanta lucrului in armonie pentru un obiectiv comun. Fotbalul recreativ saptamanal ii ajuta pe micii jucatori sa aiba incredere unii in altii pentru a-si indeplini rolurile si, de asemenea, ii invata cum sa se uneasca pentru un obiectiv comun. Fiecare membru este dependent de celalalt ca parte a unui grup mai mare. Acest lucru insufla un sentiment de apartenenta si camaraderie cu jucatorii dintr-o echipa.
Citeste si: Activitatile extracurriculare pentru copii – sfaturi pentru parinti
Autodisciplina este un factor semnificativ in obtinerea oricarei victorii sau realizari. Faptul ca trebuie sa mearga la antrenamente, sa ajunga la timp si sa respecte regulile contribuie la dezvoltarea disciplinei. Aceasta abilitate este extrem de importanta atat pe teren, cat si in viata reala. In fotbal, nu exista victorie fara disciplina. De asemenea, copilul invata astfel tehnici eficiente de gestionare a timpului. Trebuie sa invete sa isi faca si sa respecte un program zilnic.
Este foarte important ca parinti sa le sustineti celor mici pasiunile si activitatile desfasurate, cum ar fi fotbalul. Este important sa discutati cu ei dupa fiecare antrenament sau meci, sa ii incurajati, sa participati la meciuri. Incurajarile din partea parintilor ii motiveaza pe copii.
De asemenea, copiii trebuie sa foloseasca echipamentul potrivit pentru siguranta. De obicei, este recomandat ca cei mici sa inceapa sa joace fotbal de pe la varsta de 7 ani. Insa, nu este niciodata prea tarziu. In primele etape invata miscari de baza, regulile si abilitatile implicate. Ulterior incep sa descopere si aspectul competitiv al fotbalului. Antrenorii trebuie sa combine atat aspectul distractiv, cat si pe cel educational al fotbalului intr-un singur joc. De asemenea, asigurati-va ca echipa copilului are un antrenor care pune accent pe jocul sigur si corect.
Citeste si: Baschet – beneficii pentru copii
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…