Articole

Fontanela la bebelusi – tot ce trebuie sa stii

Fontanela la bebelusi este un subiect care ridica multe semne de intrebare pentru proaspetii parinti. Iata ce sunt fontanelele, ce este normal la ele si care pot fi semnele de ingrijorare.

CUPRINS:

1. Ce este fontanela la bebelusi?
2. Fontanela anterioara (Fontanela bregmatica)
3. Fontanela posterioara
4. Care este rolul fontanelelor?
5. Care este dimensiunea normala a fontanelelor?
6. La ce varsta se inchide fontanela la bebelusi?
7. Semne de ingrijorare
8. Ecografie fontanela – cand este recomandata?

Ce este fontanela la bebelusi?

Fontanelele sunt regiunile moi din zona capului bebelusului. Se gasesc 6 fontanele la un nou-nascut, dar doar 2 sunt mai cunoscute. Cea din mijlocul capului, in zona superioara, este cunoscut sub numele de fontanela anterioara. Dureaza aproximativ un an pentru a se inchide sau mai mult. Cea din partea din spate a capului este numita fontanela posterioara si se inchide in cateva luni dupa nastere.

Cum se formeaza o fontanela?

Un nou-nascut are un craniu care contine oase maleabile. Acestea sunt numite si oase craniene si includ un os frontal, un os occipital, doua oase parietale si doua oase temporale. Oasele craniene sunt tinute in loc de tesuturi puternice si flexibile, cunoscute sub numele de suturi. Intr-o perioada de timp aceste tesuturi tind sa se dezvolte, sudand diferitele oase ale craniului impreuna pentru a forma craniul.

Spatiile dintre oasele craniului sunt importante deoarece permit ca oasele sa se miste si chiar sa se suprapuna atunci cand bebelusul trece prin canalul de nastere. Aceste spatii permit, de asemenea, loc pentru dezvoltarea creierului copilului. Fontanelele ajuta la modificarea formei capului nou-nascutului, pentru a permite trecerea prin canalul de nastere ingust. In cele din urma, fontanelele dispar, odata ce oasele craniului se unesc si se formeaza.

Tipurile de fontanele

  • Fontanela anterioara – In partea de sus a capului exista o singura fontanela anterioara. Este cea mai mare dintre fontanele. La nastere, dimensiunea medie a acesteia este de aproximativ 2 cm in diametru, dar poate fi mai mare sau mai mica.
  • Fontanela posterioara – In partea din spate a craniului exista o fontanela posterioara. Aceasta formatiune are forma unui triunghi si, de obicei, masoara mai putin de 1/2 cm la nastere.
  • Fontanelele sfenoidale – Exista 2, una pe fiecare parte a capului. Ele sunt pozitionate spre partea din fata a craniului, in zona tamplelor.
  • Fontanelele mastoide – Exista tot 2, cate una pe fiecare parte a capului, in regiunea din spatele urechilor.

Fontanela anterioara (Fontanela bregmatica)

Aceasta are forma de diamant, masoara aproximativ 2 cm in medie si se gaseste la jonctiunea suturilor coronale si sagitale. Se inchide de obicei la 18-24 luni de la nastere. Este cea mai mare dintre fontanele si este cea mai folosita pentru ecografiile craniene.

La varsta de 3 luni, aceasta fontanela este inchisa in 1% dintre sugari, la 12 luni este inchisa la 38%, iar la 24 de luni este inchisa la 96% dintre copii. De obicei fontanelele anterioare tind sa se inchida mai devreme la baieti decat la fete.

Fontanela posterioara (Fontanela lambdoida)

Fontanela posterioara este numita si fontanela occipitala sau lambdoida. Are forma triunghiulara si se gaseste la jonctiunea dintre lambdoid si suturile sagitale. Aceasta ramane deschisa pana la aproximativ 3 luni dupa nastere. La nastere, marimea medie a acestei fontanele este de 0,5 cm.

Care este rolul fontanelelor?

Fontanelele au doua functii principale:

  1. Permit compresia craniului in timpul nasterii – faciliteaza trecerea copilului prin canalele de nastere, permitand ca oasele craniului sa se comprime.
  2. Permit cresterea rapida a creierului – creierul copilului poate prezenta o crestere rapida, ceea ce nu ar fi posibil daca oasele craniului ar fi sudate. Fontanelele, aceste membrane moi, ajuta la mentinerea craniului flexibil, permitandu-i astfel sa se extinda usor de fiecare data cand creierul copilului creste cate putin.

Care este dimensiunea normala a fontanelelor?

Fontanelele poate avea dimensiuni diferite de la copil la copil. Dimensiunea medie este de aproximativ 2 centimetri pentru cea anterioara, dar poate fi chiar mai mare. Fontanela posterioara masoara in general 0,5 cm, dar poate fi ajunge si la 2 cm.

La ce varsta se inchide fontanela la bebelusi?

Fontanela anterioara se poate inchide oricand intre 9 si 18 luni, desi poate ramane deschisa chiar si dupa 18 luni si se inchide abia la varsta de 24 de luni. Fontanela posterioara se inchide de obicei la 2-3 luni.  Odata ce oasele cresc pana la punctul in care se umple spatiul deschis, fontanelele sunt considerate inchise. Acestea nu se inchid in acelasi timp. Procesul poate dura doi ani sau mai mult. Cele sase fontanele se inchid in aceasta ordine, in general:

  • fontanela posterioara: intre 6 saptamani si 3 luni;
  • fontanelele sfenoidale: la 6 luni;
  • fontanelele mastoide – 6-18 luni;
  • fontanela anterioara – incepe sa se inchida la 6 luni si nu mai poate fi simtita de la 18 luni pana pe la 2 ani.

Acestea sunt doar estimari. Fontanele se pot inchide mai devreme sau mai tarziu la unii copii, fara cauze patologice.

Semne de ingrijorare

a. Inchiderea precoce a fontanelei – ce inseamna?

Este rar intalnit ca fontanelele sa se inchida prea devreme. Daca oasele craniului se unesc si se inchid prea curand, ar putea cauza probleme pentru copil. Fuziunea prematura a oaselor craniului este o problema numita craniosinostoza. Aceasta afecteaza cresterea creierului si forma capului copilului. De asemenea, ar putea provoca presiune in interiorul craniului copilului. Daca este vorba de o deschidere mult prea rapida si sunt si alte probleme observate, pot fi necesare interventii chirurgicale. Uneori, fontanelele nu pot fi simtite cu usurinta si par inchise, dar in realitate sunt inca deschise. Medicul va monitoriza copilul analizand fontanelele si masurand capul copilului la fiecare consultatie.

b.Cap asimetric la bebelusi – ce e de facut?

Fontanelele joaca un rol in forma creierului unui bebelus. Deoarece exista spatiu pentru mutarea oaselor, orice presiune asupra craniului poate influenta forma sa. Doua probleme comune privind forma capului sunt:

  • Cap alungit – Fontanelele permit miscarea oaselor craniene in timpul nasterii, iar durata in care acestea raman miscate si presiunea exercitata pot modifica forma capului copilului. Uneori forma devine usor alungita, si de obicei nu reprezinta un motiv de ingrijorare. De obicei, in cateva zile, capul copilului revine la normal, la forma rotunjita.
  • Cap usor turtit – Pana cand se inchid fontanelele si oasele craniului se vor uni, forma capului bebelusului se poate schimba. O problema care apare este aplatizarea capului sau a partii laterale a capului numita plagiocefalie. Este intalnit si la copiii care stau prea mult cu capul intr-o singura pozitie. Pentru a preveni presiunea intr-un singur loc, schimbati pozitia bebelusului in timpul zilei.

Continuati sa plasati bebelusul pe spate sa adoarma, dar alternati directia in care se afla capul copilului cand il puneti in pat. De asemenea, puteti sa tineti bebelusul alternativ pe un brat si pe altul cand il alaptati. Cu o supraveghere atenta, plasati frecvent bebelusul pe burtica pentru a juca. Asigurati-va ca suprafata este ferma

c. Intarzierea inchiderii fontanelei

De obicei fontalele se inchid intre 6 saptamani si 3 luni (fontanela posterioara), la 6 luni (fontanelele sfenoidale), la 6-18 luni (cele mastoide) si pana la 2 ani fontanela anterioara. Cu toate acestea, momentul inchiderii variaza de la copil la copil. In general nu vorbim de cauze patologice, dar in anumite situatii, o intarziere in inchiderea fontanelelor bebelusului poate indica o serie de afectiuni cum ar fi dwarfismul (nanism pituitar), probleme metabolice, hidrocefalie si sindromul Down. Doar un medic poate analiza cu exactitate fontanelele si poate spune daca vorbim de o problema.

d.Fontanela bombata, umflata

Fontanelele pot sa se umfle usor si apoi sa devina aplatizate cand copilul plange, se misca sau incearca sa se ridice. Cu toate acestea, fontanelele revin la forma initiala ulterior. Acest lucru nu este un motiv de ingrijorare.
O fontanela bombata care nu revine la normal poate fi insa un semn al unei afectiuni grave, cum ar fi o infectie sau umflarea creierului. Adresati-va imediat medicului, in special daca copilul are febra sau este neobisnuit de somnolent.

O fontanela tensionata sau umflata poate sa apara si atunci cand lichidul se acumuleaza in creier sau creierul se umfla, cauzand o presiune crescuta in interiorul craniului. Atunci cand bebelusul plange, fontanelele ar putea parea ca sunt bombate. Cu toate acestea, acestea ar trebui sa revina la normal atunci cand copilul nu mai plange si este linistit.

e. Fontanela lasata

Cand atingeti fontanele, ar trebui sa le simtiti ferme cu o usoara curbura interioara. Multi parinti se vor ingrijora de faptul ca fontanelele sunt lasate sau trase spre interior. In timp ce o fontanela lasata poate aparea atunci cand bebelusul este grav deshidratat, exista multe alte semne de deshidratare care apar chiar inainte ca o fontanela sa devina lasata, cum ar fi mai putine scutece udate si somnolenta persistenta. Consultati imediat medicul daca copilul are oricare dintre aceste semne de deshidratare.

Este normal ca o fontanela sa aiba o usoara curbura interioara. Deshidratarea la nou-nascuti si la sugari este periculoasa. Apare atunci cand un copil nu primeste suficiente fluide sau copilul pierde mai multe lichide decat ii sunt administrate. Deshidratarea poate sa apara daca cel mic nu este alaptat suficient, daca are diaree, varsaturi sau febra, sau daca petrece prea mult timp intr-un mediu cu temperaturi prea mari si se suprainclazeste. Alte semne de deshidratare nu includ producerea insuficienta de urina, somnolenta excesiva, iritabilitate, uscaciunea gurii si plans fara lacrimi.

Ecografie fontanela – cand este recomandata?

O ecografie fontanela este un test sigur si nedureros care utilizeaza unde sonore pentru a produce imagini ale creierului. In timpul examinarii, un dispozitiv cu ultrasunete transmite undele sonore in zona capului si imaginile sunt inregistrate pe un computer. Imaginile alb-negru arata structura interna a creierului, incluzand ventriculii (cavitatile umplute cu fluid din creier) si vasele de sange. Ecografiile craniene se fac numai la copiii mai mici de 6 luni, ale caror oase craniene nu au crescut complet (adica au inca membrane, cunoscute ca fontanele). Fontanelele permit trecerea undelor sonore ca sa ajunga la creier.

Medicii recomanda ecografii craniene atunci cand exista o preocupare cu privire la probleme neurologice la un copil. Copiii prematuri care necesita terapie intensiva beneficiaza frecvent de ecografii pentru a exclude complicatiile neurologice ale prematuritatii, cum ar fi hemoragii in creier (hemoragie intraventriculara) sau leziuni ale materiei albe a creierului care inconjoara ventriculii (leucomalacia periventriculara). De asemenea, un medic ar putea indica o ecografie de fontanela pentru un copil cu:

  • o crestere anormala a dimensiunii capului;
  • o fontanela bombata;
  • simptome neurologice.

Ecografiile de acest tip pot ajuta, in general, la diagnosticarea henoragiilor cerebrale, a hidrocefaliei
(excesul de lichid in creier si ventriculi), o masa la niver cerebral, ca o tumora sau un chist, sau complicatii ale meningitei.

De retinut!

  • Fontanelele bebelusului ar trebui sa arate drepte. Nu trebuie sa para umflate sau lasate, desi o usoara curbura spre interior este normala in unele cazuri.
  • Cand tineti usor degetele deasupra varfului capului copilului, fontanelele ar trebui sa se simta moi si netede, cu o usoara curbura descendenta.
  • Atunci cand copilul plange, are varsaturi sau se ridica, fontanele pot fi usor umflate sau afundate, dar odata ce copilul se linisteste, este calm, sau in pozitie verticala, fontanelele revin la normal.
  • Uneori pare ca fontanelele prezinta pulsatii, fiind date de pulsul inimii.
  • Cand spalati capul copilului puteti atinge fontanelele, dar aveti grija sa nu puneti presiune in acele zone. Pentru a pieptana copilul, utilizati o perie pentru copii sau pieptene pentru bebelusi.
  • In cazul in care fontanelele se umfla intr-un mod intens, nu revin la normal si bebelusul are febra sau se simte rau, consultati imediat medicul. Daca fontanelele sunt afundate spre interior, copilul prezinta semne de deshidratare, refuza sa consume lichide, consultati imediat medicul.

Referinte:

(1) The abnormal fontanel, link: https://www.aafp.org/afp/2003/0615/p2547.html
(2) Fontanelles bulging, link: https://medlineplus.gov/ency/article/003310.htm
(3) Fontanelle, link: https://www.pregnancybirthbaby.org.au/about-the-fontanelle
(4) Age of fontnelles sutures closure, link: https://carta.anthropogeny.org/moca/topics/age-fontanelles-cranial-sutures-closure
(5) Suture and fontanelle, link: http://www.onlinebiologynotes.com/suture-and-fontanelle/

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • Fetita mea are 1 an si 10 lui si inca nu i s a inchis fontanela ma are o portiune destul de mare ce ar trebui sa fac,??

  • Bună ziua ! Am si eu o nelămurire am un bebelus de de 2 luni si 3 saptamani si i sa inchis fontanela anterioară de tot e o problemă gravă !? Tin sa mentionez ca circunferinta capului e in parametri normali '......Multumesc

  • Bună ziua. Bebelușului meu in vârstă de 6 luni i sa umflata fontanela dintr-o dată.

  • Buna ziua o persoană a apăsat fontanela bebelusului meu de mai multe ori ce se poate intampla ?

  • Buna ziua. Baietelului meu i s-a inchis fontanela anterioară in jurul vârstei de 5 luni. Medicul de familie spune că nu e nici o problema. Acuma bebe are 8 luni si pare sa fie totul in regula dar eu tot sunt ingrijorata. Ce parere aveti ?

  • Buna Si la baitelul meu de 4 luni azi mia spus neurologu sal fac sa plinga cite 5 minute de 5 ori pe zi ca se inchide fontanela cum sal fac sa plinga el mereu e vesel

  • Bună ziua, am un nepoțel de 7 luni și are în spatele capului forma unei nuci, au fost cu el la pediatru ia recomandat o radiografie, trebuie sa neingrijoram?

  • Fetița mea are 8l și are puțin capul aplatizat și a început să se mai rotunjească. Întrebarea mea este dacă până la închiderea completă a fontanelei capul reușește să se mai rotunjească îndeajuns de a nu se observa acest lucru

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago