Articole

FIV: costuri, pregătiri, etape

În ultimul deceniu, tehnologiile medicale au avansat semnificativ venind în ajutorul cuplurilor care se luptă cu infertilitatea. Fertilizarea in vitro (FIV) este cea mai eficientă tehnologie de asistare a reproducerii. Ea a luat avânt în ultimii ani și reprezintă o ultimă soluție prin care cuplurile infertile pot obține o sarcină. Citește în continuare și află ce presupune procedura de fertilizare in vitro și care sunt situațiile când se apelează la ea.

Ce este fertilizarea in vitro?

Fertilizarea in vitro presupune recoltarea ovulelor din ovarul mamei și realizarea procesului de fecundare a ovulului de către spermatozoid în afara corpului. Ovulul fecundat se numește embrion, iar, ulterior fertilizării, acesta poate fi înghețat și depozitat în spații de stocare sau transferat la nivelul uterului mamei.

Cât de eficientă este fertilizarea in vitro?

Eficiența procedurii de fertilizare in vitro depinde de vârsta mamei. Conform Asociației Americane pentru Sarcină, rata de succes pentru femeile de până la 35 de ani este de 41-43% și scade la 13-18% atunci când vârsta mamei trece de 40 de ani.

Când se apelează la fertilizare in vitro?

Procedura de fertilizare in vitro este laborioasă și scumpă, motiv pentru care nu este considerată de primă intenție. Primele linii de combatere a infertilității sunt reprezentate de administrarea de medicamente sau de inseminarea intrauterină. Fertilizarea in vitro poate fi luată în considerare în situații precum:

  • fertilitatea redusă la femei cu vârstă mai mare de 40 de ani;
  • blocajul sau afecțiuni ale trompelor uterine;
  • insuficiență ovariană;
  • endometrioză;
  • fibrom uterin;
  • infertilitate masculină;
  • infertilitate de cauză necunoscută.

Ce presupune pregătirea pentru fertilizarea in vitro?

Prima etapă este reprezentată de testarea rezervei ovariene ce presupune determinarea nivelului hormonului foliculostimulant (FSH) și a hormonului anti-mullerian (AMH). Aceasta va fi urmată de o serie de analize ginecologice printre care efectuarea examenului clinic și a unor investigații imagistice de tipul ecografiei. Acestea consulturi au ca scop evaluarea stării de sănătate a aparatului reproducător.

În cazul bărbaților, este necesară testarea calității spermei prin efectuarea unei spermograme, analiză ce evaluează numărul, forma, dimensiunea și funcționalitatea spermatozoizilor.

Cum se desfășoară fertilizarea in vitro?

Procedura de fertilizare in vitro cuprinde 5 etape:

  1. Stimularea: presupune administrarea unor medicamente care conduc la creșterea numărului de ovule pe care le produce organismul într-un ciclu ovarian;
  2. Recoltarea ovulelor: este o procedură chirurgicală realizată sub anestezie prin care ovulele sunt aspirate din foliculi pe cale vaginală;
  3. Inseminarea: presupune fertilizarea ovulului cu spermatozoidul în afara organismului;
  4. Cultura embrionului: se realizează în condiții de mediu controlate care să permită dezvoltarea corespunzătoare a embrionului;
  5. Transferul: se efectuează atunci când embrionul a atins stadiul potrivit de evoluție, în general, la 3-5 zile după fertilizare.

Care este prețul procedurii de fertilizare in vitro?

Fiind o procedură laborioasă și sensibilă, care implică multe etape intermediare, prețurile pentru FIV pot ajunge la câteva mii de euro. În concluzie, fertilizarea in vitro este o tehnologie de reproducere asistată ce a luat amploare în ultimii ani și poate reprezenta o soluție eficientă pentru cuplurile care vor dar nu reușesc să aibă copii.

Surse informative:

  • Martel, Janelle. “In Vitro Fertilization.” Healthline, 10 Feb. 2016, www.healthline.com/health/in-vitro-fertilization-ivf.
Mamisicopilul.ro

Recent Posts

Platfusul la copii: Tipuri, cauze, simptome și opțiuni de tratament

Platfusul, cunoscut și sub denumirea de picior plat, este o afecțiune frecvent întâlnită la copii,…

o săptămână ago

Baby Boom Show 2025 – Cel mai mare târg şi HUB de informații pentru copii și viitori părinți din România!

Cel mai mare târg din România pentru copii și viitori părinți - Baby Boom Show…

2 săptămâni ago

Tort la comandă în București – răsfăț dulce pentru orice evenimet special

Fie că sărbătorești o zi de naștere, o ocazie specială precum 8 Martie sau un…

o lună ago

Cum să alegi un joc magnetic potrivit pentru vârsta și abilitățile copilului tău?

Jocurile magnetice reprezintă o opțiune excelentă asupra dezvoltării copiilor, având numeroase beneficii pentru formarea aptitudinilor cognitive…

o lună ago

Ce cumpărături sunt necesare pentru un nou-născut?

Venirea pe lume a unui copil aduce bucurie, dar și responsabilități pe măsură. Pentru a…

2 luni ago

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

4 luni ago