În ultimul deceniu, tehnologiile medicale au avansat semnificativ venind în ajutorul cuplurilor care se luptă cu infertilitatea. Fertilizarea in vitro (FIV) este cea mai eficientă tehnologie de asistare a reproducerii. Ea a luat avânt în ultimii ani și reprezintă o ultimă soluție prin care cuplurile infertile pot obține o sarcină. Citește în continuare și află ce presupune procedura de fertilizare in vitro și care sunt situațiile când se apelează la ea.
Fertilizarea in vitro presupune recoltarea ovulelor din ovarul mamei și realizarea procesului de fecundare a ovulului de către spermatozoid în afara corpului. Ovulul fecundat se numește embrion, iar, ulterior fertilizării, acesta poate fi înghețat și depozitat în spații de stocare sau transferat la nivelul uterului mamei.
Eficiența procedurii de fertilizare in vitro depinde de vârsta mamei. Conform Asociației Americane pentru Sarcină, rata de succes pentru femeile de până la 35 de ani este de 41-43% și scade la 13-18% atunci când vârsta mamei trece de 40 de ani.
Procedura de fertilizare in vitro este laborioasă și scumpă, motiv pentru care nu este considerată de primă intenție. Primele linii de combatere a infertilității sunt reprezentate de administrarea de medicamente sau de inseminarea intrauterină. Fertilizarea in vitro poate fi luată în considerare în situații precum:
Prima etapă este reprezentată de testarea rezervei ovariene ce presupune determinarea nivelului hormonului foliculostimulant (FSH) și a hormonului anti-mullerian (AMH). Aceasta va fi urmată de o serie de analize ginecologice printre care efectuarea examenului clinic și a unor investigații imagistice de tipul ecografiei. Acestea consulturi au ca scop evaluarea stării de sănătate a aparatului reproducător.
În cazul bărbaților, este necesară testarea calității spermei prin efectuarea unei spermograme, analiză ce evaluează numărul, forma, dimensiunea și funcționalitatea spermatozoizilor.
Procedura de fertilizare in vitro cuprinde 5 etape:
Fiind o procedură laborioasă și sensibilă, care implică multe etape intermediare, prețurile pentru FIV pot ajunge la câteva mii de euro. În concluzie, fertilizarea in vitro este o tehnologie de reproducere asistată ce a luat amploare în ultimii ani și poate reprezenta o soluție eficientă pentru cuplurile care vor dar nu reușesc să aibă copii.
Surse informative:
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…