Articole

Fimoza si parafimoza – ce inseamna, de ce apar si cum se pot trata atat la adulti cat si la copii

Fimoza si parafimoza sunt probleme ale preputului. Fimoza este atunci cand un preput nu poate fi tras in jos (retras) din varful penisului, iar parafimoza este atunci cand preputul poate fi retras, dar nu se poate muta inapoi. Acest lucru poate afecta fluxul normal de sange in penis si poate provoca probleme grave.

CUPRINS:

1. Ce este fimoza?
2. Ce este parafimoza?
3. Fimoza si parafimoza la bebelusi
4. Cauze
5. Tratament
6. Complicatii

Ce este fimoza?

Fimoza este atunci cand preputul nu poate fi retras cu usurinta peste capul penisului (decalotare) si este o afectiune foarte frecventa.

Este destul de comuna la baietii care nu au fost circumcisi. Cu toate acestea, aceasta problema tinde sa se reduca pe masura ce baiatul implineste varsta de 3 ani. Fimoza poate aparea in mod natural sau ar putea fi rezultatul cicatrizarii. Baietii mici care au fimoza ar putea sa nu aiba nevoie de tratament decat daca starea de sanatate afecteaza urinarea sau duce la alte simptome de sanatate.

Fimoza fiziologica vs Fimoza patologica

Preputul este un tesut care acopera capul (numit si glandul) penisului. La copiii necircumcisi, preputul este atasat de gland si nu poate fi tras inapoi. Aceasta este cunoscuta sub numele de fimoza fiziologica si este o stare perfect normala. In timp, preputul se detaseaza treptat, iar majoritatea baietilor sunt capabili sa-l retraga dupa varsta de aproximativ 5 ani.

La baietii mai mari si la adulti, fimoza poate fi cauzata de o afectare a preputului – adesea din cauza faptului ca preputul este retras fortat inainte de a fi pregatit pentru asta – sau de o infectie bacteriana a preputului sau a glandului. Aceasta se numeste fimoza patologica si poate duce la infectii recurente, probleme la urinare si durere in timpul actului sexual.

Simptome fimoza

Simptomele fimozei pot include urmatoarele:

  • iritare sau sangerare la nivelul preputului;
  • senzatie de intepatura sau durere la urinare;
  • incapacitatea de a urina daca preputul este foarte strans.

Simptomele majore ale fimozei care ar putea ajuta la identificarea acestei afectiuni includ incapacitatea de a retrage preputul penisului pana la varsta de 3 ani. Preputul penisului tinde sa se dezlipeasca cu timpul. Cu toate acestea, procesul general de slabire a tesutului ar putea dura mai mult la unii baieti. Pe masura ce baietii ating varsta de 17 ani, baiatul ar trebui sa poata retrage preputul cu usurinta.

Un alt simptom major al fimozei include umflarea sau inflamatia preputului penisului in timpul urinarii.

Diagnostic

In majoritatea cazurilor, afectiunile sau simptomele legate de fimoza trec neobservate de barbati si baieti mici. Pana la 17 ani, in general, problema se reduce de la sine. Cu toate acestea, daca afectiunile legate de fimoza interfera cu activitatile de zi cu zi, cum ar fi urinarea sau erectiile, sau daca exista simptome suplimentare, atunci este indicat sa va adresati unui medic.

Ce este parafimoza?

Parafimoza apare atunci cand preputul este capabil sa fie tras inapoi complet in spatele glandului (decalotare), dar nu poate fi tras inapoi peste gland. Poate provoca umflarea si iritarea, necesitand ingrijiri medicale urgente. Daca nu se intervine, fluxul de sange in penis poate fi afectat grav si duce la agravarea umflarii.

Deoarece lipsa oxigenului din fluxul sangvin redus poate provoca moartea tesuturilor (necroza), parafimoza este considerata o urgenta medicala si necesita tratament imediat.

Simptome

Parafimoza este o afectiune care afecteaza doar barbatii necircumcisi. Se dezvolta atunci cand preputul nu mai poate fi tras inapoi peste varful penisului. Principalul simptom al parafimozei este incapacitatea de a readuce preputul in pozitia normala peste varful penisului. Duce si la umflatura dureroasa la capatul penisului si durere de penis. Preputul poate fi tras inapoi (decalotare) in spatele varfului penisului (gland),dar nu poate fi mutat inapoi si ramane acolo. Preputul retras si glandul devin umflate. Acest lucru face dificila intoarcerea preputului la
pozitia sa extinsa.

Parafimoza nu trebuie confundata cu fimoza. Fimoza este o afectiune in care preputul nu mai poate fi tras inapoi din varful penisului. De obicei apare la copiii mai mici si, de obicei, nu este o stare grava. Parafimoza este, insa, o urgenta medicala.

Fimoza si parafimoza la bebelusi

Fimoza si parafimoza sunt probleme care afecteaza preputul penisului. Fimoza este atunci cand preputul nu se poate retrage (decalota) din varful penisului. Fimoza fiziologica este normala si e data de separarea incompleta a preputului. In schimb, fimoza patologica apare la copiii mai mari. Parafimoza apare atunci cand preputul este retras, dar nu poate fi readus peste penisul glandului. Sunt afectiuni frecvente la baieti, dar pot sa apara complicatii grave daca sunt lasate netratate.

La bebelusi, preputul este ferm atasat de gland la baietii necircumcisi. In timp, preputul va incepe in mod natural sa se separe, de obicei in jurul varstei de 3 ani. Aceasta separare ii permite preputului sa fie tras inapoi pentru a expune glandul. Cu toate acestea, daca preputul este fortat inapoi – decalotarea fortata, poate duce la afectarea preputului si apoi cicatrizarea, ceea ce poate duce la fimoza.

Cauze fimoza si parafimoza

Cauzele fimozei

Fimoza este cauzata de o rigidizare a deschiderii preputului. Acest lucru este normal la un nou-nascut. De-a lungul timpului tesutul preputului se slabeste si poate fi tras mai usor in jos. Fimoza poate aparea si daca preputul este fortat inapoi inainte de a fi pregatit pentru asta. Acest lucru poate provoca o cicatrice fibroasa.

Multe cazuri de fimoza la baieti sunt idiopate – ceea ce inseamna ca nu poate fi identificata o cauza specifica. Fimoza reala este adesea cauza unei afectiuni inflamatorii numita scleroza lichenica (LS) a preputului, cunoscuta si sub denumirea de balanita xerotica obliteranta. Aceasta afectiune poate aparea la orice grup de varsta si cauza nu este cunoscuta. In unele cazuri, forta excesiva in incercarea de a retrage preputul duce la fisurare, sangerare si cicatrici. Acest cerc vicios tinde sa continue pana la punctul in care cicatrizarea indusa necesita indepartarea prin circumcizie.

Cauze parafimoza

Parafimoza poate sa apara cand preputul este retras in spatele coroanei (capului) penisului, dar nu mai poate fi mutat inapoi.

Parafimoza poate fi cauzata de oricare dintre urmatoarele conditii sau activitati:

  • preputul este lasat retras suficient de mult pentru ca umflarea sa apara;
  • preputuleste prea  strans si retras – ducand la umflarea penisului;
  • activitate sexuala intensa si folosirea de inele de constrictie pentru cresterea erectiei prin compresie;
  • infectii – din cauza diferitilor factori, inclusiv igiena personala precara;
  • cicatrizare – din cauza infectiilor repetate ale preputului sau decalotarea fortata a preputului;
  • circumcizie realizata necorespunzator;
  • umflarea penisului si a preputului, din cauza muscaturii de insecte sau a muscaturii de paianjen etc.

La copii, preputul nu se retrage deloc pana la varsta de aproximativ 2 ani. Majoritatea baietilor vor avea preputul retractabil pana la varsta de 10 ani, iar tragerea fortata a preputului poate provoca cicatrici care pot continua sa produca parafimoza.

Tratament fimoza si parafimoza

Tratamentul pentru fimoza si parafimoza va depinde de simptomele, varsta si sanatatea generala. De asemenea, va depinde de cat de severa este starea. O examinare fizica adecvata sau analiza completa a starii de sanatate este suficienta pentru diagnosticarea fimozei sau a unei afectiuni subiacente precum balanita. Tratamentul balanitei sau al unui alt tip de infectie incepe de obicei cu prelevarea unei probe de la nivelul preputului care trebuie studiata intr-un laborator. Daca exista o infectie bacteriana, atunci se pot recomanda antibiotice. In acelasi timp, infectiile fungice necesita unguente cu antifungice.

In functie de severitatea problemei, retragerea usoara regulata a preputului ar putea fi suficienta pentru tratarea afectiunii. In unele cazuri, aplicarea unor unguente topice cu steroizi poate ajuta, de asemenea, la inmuierea tesutului si usureaza retragerea. In unele cazuri tipice, poate fi sugerata daca este necesar circumcizia sau o procedura chirurgicala similara.

Tratament fimoza

Tratamentul pentru fimoza repetata poate include:

  • o crema cu steroizi aplicata pe preput, de 3 ori pe zi, timp de 1 luna – pentru a slabi pielea;
  • o interventie chirurgicala pentru a indeparta preputul (o circumcizie) totala sau partiala pentru un copil cu varsta de 10 ani sau mai mare.

Tratament parafimoza

Tratamentul parafimozei poate include:

  • folosirea unei lotiuni cu steroizi pentru preputul si varful penisului, apoi se strange usor varful penisului in timp ce se trage preputul inainte;
  • punctie sau incizie la nivelul preputului;
  • interventie chirurgicala pentru indepartarea preputului (sau a unei parti a preputului).

Presiunea se aplica pe penisul umflat timp de 5-30 minute, de obicei cu un tampon. Se poate folosi si gheata. Aceste tratamente pot comprima umflarea, astfel incat este mai usor sa impingeti penisul in timp ce trageti preputul la loc.

Daca aceste tehnici nu dau rezultate, se poate face si o punctie. Acest tratament are de obicei nevoie de o anumita forma de anestezie locala sau de sedare. Un ac este folosit pentru punctia preputului in diferite locuri. Acest lucru permite eliberarea lichidului acumulat si manipularea manuala a preputului peste penis devine mai usoara.

Daca medicul considera ca este necesara o reducere mai rapida, se poate face o mica incizie in partea din spate (regiunea dorsala) a pielii stranse. Acest lucru ar trebui, de obicei, sa fie urmat de o circumcizie pentru a evita reaparitia.

Ingrijirea unui penis necircumcis

Preputul trebuie retras doar atunci cand tesutul s-a slabit de la sine. La bebelusi si copii mici se curata penisul si zona genitala fara a retrage preputul. Preputul poate fi retras usor si curatat doar cand separarea are loc natural. Pe masura ce baietii mici cresc, ei invata sa retraga, sa curete si sa usuce preputul ca parte a igienei zilnice. Dupa aceea, preputul trebuie asezat inapoi peste capul penisului. Baietii ar trebui sa evite urinarea cu preputul ne-retras.

Parintii nu ar trebui sa incerce sa forteze preputul prin decalotare fortata, deoarece acest lucru poate fi dureros si poate deteriora preputul.

Complicatii fimoza si parafimoza

Complicatiile posibile pot include:

  • durere;
  • infectie;
  • probleme la urinare;
  • moartea tesutului (necroza) in varful penisului.

Adesea, diferenta dintre simptome si complicatiile parafimozei nu este intotdeauna clara. In cazuri grave sau daca parafimoza nu este tratata, pot aparea urmatoarele complicatii:

  • deteriorarea varfului penisului;
  • afectarea sau pierderea fluxului de sange;
  • necroza etc.

Factorii de risc pentru parafimoza includ varsta unei persoane. Afectiunea poate aparea la orice varsta, dar este mai frecventa in adolescenta. Apare, de asemenea, la barbatii in varsta, de obicei cei care au diabet, cei care au nevoie de cateterizare uretrala sau cei care au un istoric de infectie bacteriana.

Referinte:
(1) Paraphimosis: Symptoms, treatment, and prevention, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/318833.php
(2) Paraphimosis, link: https://www.healthline.com/health/paraphimosis#prevention
(3) Phimosis & Paraphimosis, link: https://www.rileychildrens.org/health-info/phimosis-and-paraphimosis
(4) Phimosis: Causes, Symptoms, and Treatment, link: https://www.practo.com/health-wiki/phimosis-causes-symptoms-and-treatment/215/article
(5) Paraphimosis: Current Treatment Options, link: https://www.aafp.org/afp/2000/1215/p2623.html
(6) Tight foreskin (phimosis and paraphimosis), link: https://www.nhs.uk/conditions/phimosis/

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago