Articole

Fibronectina fetala – indicatii testare si interpretare

Testul pentru fibronectina fetala se efectueaza uneori pentru a identifica riscul de nastere prematura. Citeste mai multe despre indicatiile acestei analize in articolul de mai jos.

CUPRINS:

1. Ce este fibronectina fetala?
2. Indicatiile testarii
3. Ce implica testarea?
4. Interpretare rezultate

Ce este fibronectina fetala?

Fibronectina fetala este o proteina produsa in timpul sarcinii, despre care se crede ca ajuta la mentinerea sacului amniotic atasat de mucoasa uterului. Sacul amniotic protejeaza copilul in uter. Daca aceasta legatura este intrerupta, fibronectina fetala poate fi eliberata in secretiile din colul uterin. Prezenta fibronectinei fetale in secretiile mamei (analiza fibronectina fetala – fFN) poate fi un semn ca exista risc de nastere prematura.

Fibronectina fetala nu trebuie detectata in fluidele cervicale intre saptamanile 22 – 35 de sarcina. Daca testul fFN este pozitiv, exista risc de nastere prematura in urmatoarele 7-14 zile. Despre nasterea prematura poti citi mai multe aici.

Indicatiile testarii

Testul pentru detectarea fibronectinei fetale este facut pentru a exclude travaliul prematur. Poate oferi informatii importante daca aveti semne sau simptome de travaliu prematur. Daca testul este pozitiv, medicul poate lua masuri pentru a aborda nasterea prematura – cum ar fi administrarea de medicamente pentru a imbunatati maturitatea pulmonara a bebelusului.

Medicul va poate recomanda acest test daca sunteti gravida in saptamanile 22 – 35 de sarcina si aveti orice simptome de travaliu prematur. Acestea includ:

  • presiune pelvina sau crampe;
  • contractii uterine la fiecare 10 minute sau mai des;
  • modificarea scurgerilor vaginale;
  • subtierea sau dilatarea colului uterin.

Retineti ca testul pentru prezenta fibronectinei fetale (fFN) nu va poate arata cu siguranta ca sunteti in travaliu, dar poate arata daca nu sunteti. Acest lucru este util, deoarece in fazele incipiente ale travaliului prematur, este uneori dificil de spus daca o femeie este intr-adevar in travaliu pe baza simptomelor si a unui examen pelvin. Un rezultat negativ la testul fFN inseamna ca este foarte putin probabil sa nasti in urmatoarele 1-2 saptamani, ceea ce poate ameliora starile de anxietate si se evita folosirea anumitor tratamente care nu sunt necesare.

Retineti!

Testul pentru fFN este unul dintre instrumentele care ii ajuta pe medici sa determine cel mai bun mod de actiune pentru pacientele cu simptome de travaliu prematur. Beneficiile testarii fFN includ eficienta crescuta, fara a compromite rezultatele clinice. Testul fFN este aprobat pentru utilizare la femeile cu simptome de travaliu prematur, care sunt insarcinate intre saptamanile 22 – 35 de sarcina de obicei.

Nu este indicata testarea pentru toate femeile insarcinate, deoarece studiile nu au aratat ca este utila pentru viitoarele mame care nu au simptome de travaliu prematur. De asemenea, nu este necesara testarea daca s-a rupt apa deja, daca dilatarea colului este suficient de mare, daca aveti sangerari vaginale moderate sau severe sau s-a efectuat un cerclaj cervical.

Ce implica testarea?

Anumiti factori pot face ca testul fibronectinei fetale sa fie mai putin precis. Daca medicul va recomanda un test fFN, trebuie sa evitati:

  • folosirea de produse precum lubrifianti, sapunuri, lotiuni aplicate in zona intima;
  • examinari pelvine de rutina sau ecografii transvaginale;
  • raport sexual cu 24 de ore inainte de test.

Rezultatele testului pot fi afectate si de urme de sange in vagin sau o infectie vaginala. Retineti ca testul nu este disponibil in toate centrele medicale. De asemenea, nu este util mereu pentru prezicerea travaliului la femeile cu risc major de travaliu prematur.

Medicul va introduce un tampon de bumbac lung si subtire in vagin. Acest tampon se foloseste pentru a preleva o mica proba de lichid vaginal chiar din afara colului uterin sau din zona din spate a vaginului. Se va examina ulterior proba in laborator. Prelevarea probei este similara cu testul Papanicolau. Pentru a evita un rezultat fals pozitiv, testul se va face inainte de orice examen pelvin sau ecografia transvaginala. Aceste teste pot provoca eliberarea de fibronectina fetala si pot duce la un rezultat fals pozitiv. Contactul sexual si sangerarile vaginale pot afecta rezultatele testelor. Daca aveti sangerari vaginale sau ati intretinut relatii sexuale in ultimele 24 de ore, probabil ca testul nu va fi facut.

Interpretare rezultate

Rezultatele testului de fibronectina fetala sunt fie pozitive, fie negative.

Un rezultat pozitiv inseamna ca fibronectina fetala este prezenta in secretiile cervicale. Daca aveti un rezultat pozitiv intre saptamanile 22 – 35, aveti un risc crescut de nastere prematura in termen de aproximativ 7 zile. Medicul ar putea lua masuri pentru a va pregati pentru o nastere potential precoce, cum ar fi administrarea de steroizi pentru a accelera maturitatea pulmonara a bebelusului. Uneori, se pot administra medicamente pentru a reduce riscul de complicatii neurologice, cum ar fi paralizia cerebrala la sugar. Daca aveti contractii, este posibil sa vi se administreze medicamente pentru a le opri temporar.

Un rezultat negativ inseamna ca fibronectina fetala nu este prezenta in lichidul cervical. Acest lucru indica faptul ca nu este probabila nasterea in urmatoarele 1-2 saptamani. De fapt, un rezultat negativ ar putea fi cel mai puternic beneficiu al testului, pentru ca reduce starile de anxietate legate de un eventual travaliu prematur. Chiar daca travaliul prematur este putin probabil pe termen scurt, este posibil sa fiti tinuta sub observatie timp de cateva ore pentru a monitoriza simptomele si modificarile ulterioare ale colului uterin.

Un rezultat negativ al testului este destul de precis si arata ca travaliul nu a inceput. Un rezultat pozitiv al testului poate arata ca travaliul a inceput, dar rezultatele fals pozitive sunt frecvente. Rezultate fals pozitive pot aparea daca o femeie a efectuat recent un examen pelvin, daca a avut raport sexual in ultimele 24 ore, daca are sangerari vaginale.

 

Referinte:
(1) https://www.cochrane.org/CD006843/PREG_fetal-fibronectin-testing-reducing-risk-preterm-birth
(2) https://www.esht.nhs.uk/wp-content/uploads/2017/06/0329.pdf
(3) https://labtestsonline.org/tests/fetal-fibronectin-ffn
(4) https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/fetal-fibronectin/about/pac-20384676

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

6 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago