Factori care cresc riscul de candidoza vaginala

factori de risc pentru candidoza vaginala

Citeste pe larg despre candidoza – care sunt principalii factori care cresc riscul de candidoza vaginala, care sunt simptomele si metodele de preventie.

CUPRINS:

1. Ce este candidoza?
2. De ce apare candidoza vaginala?
3. 7 Factori de risc pentru candidoza vaginala
4. Recomandari si preventie

Ce este candidoza?

Candida se gaseste in mod normal in cantitati mici in diferite zone din organism, fara a cauza probleme. Insa, atunci cand mediul este potrivit pentru aceasta, se poate inmulti si creste necontrolat. Infectia pe care o provoaca se numeste candidoza. Exista mai multe tipuri diferite. Majoritatea pot fi tratate cu usurinta cu medicamente fara prescriptie medicala sau pe baza de reteta.

Candidoza orofaringiana

Candidoza orofaringiana provoaca afte si este mai frecventa la nou-nascuti, batrani si persoanele cu sistem imunitar slabit. Simptomele includ pete albe sau galbene pe limba, buze, gingii, cerul gurii si interiorul obrajilor, roseata sau durere in gura si gat, crapaturi in colturile gurii, durere la inghitire, daca se extinde la gat. Aceste afte sunt tratate cu medicamente antifungice precum nistatina, clotrimazol si fluconazol. Clatirea gurii cu apa de gura cu clorhexidina poate ajuta la prevenirea infectiilor la persoanele cu sistemul imunitar slabit.

Candidoza genitala

Candidoza genitala poate afecta si barbatii, dar este mai frecvent intalnita la femei. In cazul femeilor, candidoza vaginala sau candidoza vulvovaginala apare atunci cand este un dezechilibru la nivel vaginal. Acesta poate fi cauzat de sarcina, diabet, anumite medicamente, inclusiv antibiotice, steroizi si pilule contraceptive, utilizarea unor produse de igiena intime dure, spray-uri vaginale, lubrifianti sau spermicide, de un sistem imunitar slabit sau de haine si lenjerie care nu lasa pielea sa respire. Ocazional, infectia poate fi transmisa de la o persoana la alta in timpul actului sexual.

Simptomele includ mancarimi, inrosire si umflare la nivelul vulvei si vaginului, dureri si senzatie de arsura la urinare, disconfort in timpul actului sexual, scurgeri albicioase, groase. In cazul barbatilor se manifesta printr-o eruptie cutanata cu mancarime pe penis. Deoarece simptomele la femei pot fi asemanatoare cu ale unei infectii, cum ar fi vaginoza bacteriana si bolile cu transmitere sexuala, este important sa va adresati medicului.

In unele cazuri, cand candida intra in fluxul sangvin poate ajunge la inima, creier, sange, ochi si oase. Acest lucru poate provoca o infectie grava, care pune viata in pericol – candidoza invaziva. Simptomele includ febra si frisoane.

cursuri puericultura

ce este candidoza

De ce apare candidoza vaginala?

Candidoza este o infectie fungica ce este cauzata de o ciuperca numita Candida. Unele specii de Candida pot provoca infectie la oameni – cea mai frecventa este Candida albicans. Candida traieste in mod normal pe piele si in interiorul corpului, cum ar fi in gura, gat, intestin si vagin, fara a cauza probleme. Candida poate provoca infectii daca se dezvolta necontrolat sau ajunge in fluxul sangvin.

Candida este un microorganism tinut sub control de bacteriile Lactobacillus. Daca exista un dezechilibru in organism, aceste bacterii nu vor functiona eficient. Acest lucru duce la o crestere excesiva a Candida, care provoaca simptomele infectiilor vaginale fungice. Afectarea echilibrului de la nivel vaginal poate duce la dezvoltarea candidozei. Acest lucru se poate intampla din mai multe motive.

miababy magazin

 7 Factori de risc pentru candidoza vaginala

1. Tratamente cu antibiotice

Acesta este un motiv comun pentru candidoza. Lactobacilii care se gasesc in mod normal in vagin produc substante si un nivel de aciditate care inhiba Candida. Antibioticele distrug unele dintre aceste bacterii benefice, ceea ce duce la dezvoltarea excesiva a Candida. Se stie ca unele antibiotice incurajeaza cresterea excesiva a drojdiei prin distrugerea bacteriilor normale, ceea ce afecteaza echilibrul comunitatii microbiene vaginale si faciliteaza dezvoltarea Candida. Cu toate acestea, majoritatea femeilor care iau antibiotice nu dezvolta infectii simptomatice cu Candida. Utilizarea probioticelor in timpul tratamentului cu antibiotice poate ajuta la restabilirea bacteriilor bune.

2. Nivel crescut de estrogen

Un nivel crescut de estrogen poate creste riscul unei infectii vaginale de acest fel. Femeile insarcinate, cele care iau pilule contraceptive cu doze mari de estrogen si femeile care urmeaza terapie de substitutie hormonala sunt expuse unui risc mai mare decat altele.

3. Imunodeficienta

Daca sistemul imunitar este afectat din cauza medicamentelor cu corticosteroizi, a tratamentului pentru cancer, a infectiei cu HIV sau a altor cauze, veti avea un risc mai mare de infectii de acest fel.

4. Diabet slab controlat

O femeie poate avea risc mai mare de infectii vaginale daca are diabet. In caz de diabet, secretiile vaginale contin mai multa glucoza din cauza cantitatilor mai mari de glucoza din sange. Candida este hranita cu acest exces de glucoza, incat ajunge sa se inmulteasca in exces si sa apara o infectie. Nivelul ridicat de zahar din sange interfereaza, de asemenea, cu functiile imune care ajuta la prevenirea infectiilor fungice.

5. Activitatea sexuala

Candidoza poate sa apara si in afara activitatii sexuale si, prin urmare, nu este considerata infectie cu transmitere sexuala. Cu toate acestea, Candida poate fi transmisa intre partenerii sexuali prin act sexual. Puteti folosi un prezervativ pentru a va proteja impotriva acestui lucru. Daca activitatea sexuala irita vaginul, poate afecta echilibrul normal si poate favoriza aparitia candidozei.

6. Produse de igiena intima iritante

Utilizarea anumitor produse de igiena intima, cum ar fi spray-urile parfumate si chiar baile cu spuma, pot perturba echilibrul microbian natural din vagin, ducand la candidoza vaginala. Si unii lubrifianti pot afecta echilibrul bacteriilor la nivel vaginal si pot creste riscul de candidoza. Despre igiena intima poti citi pe larg aici.

7. Lenjerie intima din materiale sintetice, prea stransa

Purtarea de lenjerie de corp stransa sau dintr-o tesatura sintetica ce nu lasa zona sa „respire” incurajeaza aparitia candidozei. Lenjeria de corp absorbanta din bumbac este cea mai buna. In plus, daca nu se schimba la timp lenjeria sau costumele de baie umede, precum si imbracamintea dupa exercitii fizice, acest lucru favorizeaza un mediu perfect pentru aparitia candidozei.

prefvenirea candidozei

Recomandari si preventie

Tratamentele sunt in general stabilite in functie de severitatea simptomelor. De obicei medicul va va prescrie o crema sau unguent. Aceste medicamente pot fi cu prescriptie medicala sau fara prescriptie medicala. Medicamentele comune includ butoconazol, clotrimazol, miconazol, terconazol, fluconazol.

Prevenirea candidozei

Iata sfaturi pentru a evita infectiile recurente:

  • Adoptati o dieta echilibrata si sanatoasa.
  • Evitati dusurile vaginale si folosirea deodorantelor feminine.
  • Nu folositi absorbante sau tampoane parfumate. La menstruatie schimbati des absorbantele si tampoanele.
  • Purtati lenjerie de corp din bumbac si schimbati-o in mod regulat. Purtati, de asemenea, haine largi, din bumbac. Imbracamintea stramta ar putea capta umezeala si poate provoca frictiune pe piele, facand zonele mai susceptibile la cresterea excesiva a drojdiei. Schimbati lenjeria intima cat mai des si costumele de baie ude. Lasati costumul de baie sa se usuce complet. Evitati sa purtati in mod constant acelasi costum de baie ud.
  • Spalati anumite articole de imbracaminte, cum ar fi lenjeria intima, in apa fierbinte. De asemenea, asigurati-va ca utilizati detergenti blanzi, fara parfumuri si coloranti.
  • Folosind lubrifianti sexuali pe baza de apa.
  • Evitati activitatea sexuala cu un partener ce are candidoza, chiar daca nu are simptome active.

Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/index.html
(2) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/5019-yeast-infections
(3) https://www.webmd.com/women/guide/understanding-vaginal-yeast-infection-basics
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4062852/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *