Citeste mai multe despre epilepsia in sarcina – cum poate influenta sarcina epilepsia si cum poate la randul sau aceasta afectiune sa influenteze starea mamei si a fatului.
CUPRINS:
1. Ce este epilepsia?
2. Efectele sarcinii asupra epilepsiei
3. Medicamentele pentru epilepsie in sarcina
4. Ce se intampla daca apar convulsii in sarcina sau la nastere?
Ce este epilepsia?
Epilepsia este o problema care afecteaza creierul si cauzeaza crize. Acestea pot afecta oamenii in moduri diferite, in functie de partea creierului implicata.
Simptomele posibile includ:
- spasme si miscari necontrolate ale mainilor sau picioarelor;
- stare de confuzie temporara si privit in gol;
- senzatii ciudate, cum ar fi mirosuri sau gusturi neobisnuite si o senzatie de furnicaturi in maini sau picioare;
- pierderea cunostintei.
Simptomele variaza in functie de tipul de convulsii. In cele mai multe cazuri, o persoana cu epilepsie va avea tendinta de a avea acelasi tip de convulsii de fiecare data, astfel incat simptomele vor fi similare de la episod la episod. Retineti ca o criza nu inseamna neaparat ca aveti epilepsie, deoarece un astfel de episod poate avea mai multe cauze. Insa, este important sa mergeti la medic pentru un diagnostic corect.
Tipuri de crize epileptice
Simptomele crizelor variaza in functie de tip. Durata lor este de obicei relativ scurta si apar la intervale variate – uneori apar de mai multe ori pe zi, de mai multe ori pe saptamana sau la cateva luni. Crizele pot fi generalizate, partiale sau absente.
Crizele generalizate sunt cele ca includ toate zonele creierului si apar cu pierderea cunostintei. Pot fi de mai multe tipuri, si anume absente, convulsii tonice, convulsii atropice, crize convulsive, crize mioclonice sau tonico-clonice. Crizele partiale sunt legate de activitate anormala doar intr-o anumita zona a creierului – convulsii focale. Acestea pot fi cu tulburare de constientizare sau fara pierderea cunostintei.
Epilepsia este de obicei o afectiune pe tot parcursul vietii, dar majoritatea persoanelor pot avea o viata normala cat timp crizele sunt bine controlate.
Cauzele epilepsiei
In epilepsie, semnalele electrice din creier devin amestecate si uneori apar explozii bruste de activitate electrica – asa apar convulsiile. In cele mai multe cazuri, nu este clar de ce se intampla acest lucru. Este posibil sa fie partial cauzata de genele care afecteaza modul in care functioneaza creierul. Ocazional, epilepsia poate fi cauzata de leziuni ale creierului, cum ar fi leziuni cauzate de lovituri, tumori, leziuni la cap, abuz de alcool, infectii la nivelul creierului etc.
Efectele sarcinii asupra epilepsiei
Daca luati medicamente antiepileptice si intentionati sa ramaneti gravida, trebuie sa continuati sa folositi o metoda de contraceptie si sa luati medicamentele pana cand discutati cu medicul. Medicul va modifica doza sau tipul de medicament pe care il luati, inainte de a ramane gravida.
Epilepsia in timpul sarcinii ridica unele preocupari speciale. In timp ce majoritatea femeilor care au epilepsie au sarcini fara probleme, este posibil sa aveti nevoie de ingrijire speciala in timpul sarcinii. Este dificil de prezis cum va afecta sarcina epilepsia. Epilepsia poate fi neafectata sau puteti observa o modificare a starii. Cu toate acestea, deoarece sarcina poate provoca stres fizic si emotional, precum si oboseala crescuta, convulsiile pot deveni mai frecvente. Pentru majoritatea femeilor insarcinate care au epilepsie, convulsii raman insa la fel. Uneori, crizele devin mai putin frecvente. In alte cazuri, in special la femeile care nu dorm suficient in sarcina sau nu iau medicamentele prescrise, sarcina poate creste numarul de convulsii.
Am epilepsie – cum ar trebui sa ma pregatesc pentru sarcina?
Inainte de a incerca sa ramaneti insarcinata, programati o consultatie la medicul care se va ocupa de sarcina si la neurolog. Medicul va evalua cat de bine gestionati epilepsia si se vor lua in considerare modificarile de tratament pe care ar putea fi necesar sa le faceti inainte de a ramane insarcinata. Daca aveti convulsii frecvente inainte de a ramane insarcinata, vi se poate recomanda sa asteptati sa ramaneti gravida abia cand epilepsia este mai bine controlata.
Luati-va medicamentele anti-convulsive exact asa cum au fost prescrise. Nu ajustati doza si nu incetati sa luati medicamentul pe cont propriu. Convulsiile necontrolate prezinta probabil un risc mai mare pentru fat decat orice medicament. Medicul va poate sugera schimbarea medicamentului inainte de a ramane gravida. Se recomanda ca acest lucru sa aiba loc cu cel putin 6 luni inainte de sarcina, astfel incat sa puteti vedea rezultatele.
Acidul folic (cunoscut si sub denumirea de folat) este o vitamina importanta in dezvoltarea tubului neural la copil. Pe masura ce copilul creste, tubul neural se dezvolta in creier si maduva spinarii. Toate femeile care planuiesc o sarcina sunt sfatuite sa ia acid folic inainte de conceptie, pentru a reduce riscul de defecte ale tubului neural (cum ar fi spina bifida) la copil.
Epilepsia – cum afecteaza fatul?
Dincolo de efectele medicamentelor, bebelusii nascuti de mame care au epilepsie au, de asemenea, un risc usor mai mare de a dezvolta convulsii pe masura ce cresc. In timpul unei crize tonico-clonice in sarcina, copilul ar putea primi mai putin oxigen in uter. Acest lucru ar putea fi daunator pentru copil, in special daca aveti convulsii tonico-clonice frecvente sau aveti status epilepticus. Status epilepticus inseamna prezenta unor crize prelungite sau care apar la interval foarte scurt. Unele convulsii, in special crizele tonico-clonice, va pot expune riscului de ranire. O ranire semnificativa a abdomenului poate provoca sangerare sau ruperea apei. Desi riscul este scazut, acest lucru ar putea duce la infectie si travaliu precoce.
Medicamentele pentru epilepsie in sarcina
Este foarte important sa NU opriti sau sa micsorati doza de medicamente antiepileptice in timpul sarcinii fara indicatia medicului, deoarece acest lucru poate fi periculos atat pentru mama, cat si pentru fat. Majoritatea femeilor (9 din 10 femei) care iau medicamente antiepileptice, vor avea o sarcina normala si vor naste un copil sanatos. Medicamentele antiepileptice luate in timpul sarcinii pot afecta unii bebelusi, dar s-ar putea sa nu afecteze copilul la fel de mult ca aparitia convulsiilor in timpul sarcinii.
Important este sa discutati cu medicul inainte de a ramane insarcinata, pentru a se ajusta eventual tratamentul. Defectele congenitale – inclusiv defecte ale tubului neural, anomalii ale scheletului si defecte congenitale ale inimii si ale tractului urinar – sunt cateva efecte secundare potentiale asociate cu medicamentele anti-convulsive. Riscul pare sa creasca in caz de doze mai mari si daca luati mai mult de un medicament anti-convulsiv.
Cercetarile au aratat ca exista un anumit risc ca fatul sa nu se dezvolte normal daca luati anumite tipuri de medicamente specifice in timpul sarcinii, inclusiv valproat de sodiu, acid valproic, carbamazepina, fenobarbital, topiramat. Aceste medicamente pot cauza probleme precum spina bifida sau anomalii ale inimii. Pentru a reduce aceste riscuri, discutati cu medicul despre medicamentele administrate inainte de a ramane gravida sau daca intentionati sa ramaneti gravida. Este posibil sa se recomanda un anumit tratament alternativ. Lamotrigina si levetiracetam sunt medicamente mai sigure de luat in timpul sarcinii.
De obicei, este mai bine sa faceti orice modificari asupra tratamentului inainte, mai degraba decat in timpul sarcinii.
Important!
Nu modificati tratamentul si nu incetati sa luati medicamentele fara sfatul unui medic, mai ales in timpul sarcinii. Asta deoarece o convulsie severa in timpul sarcinii ar putea duce la leziuni la mama sau copil.
Convulsiile in timpul sarcinii pot provoca:
- incetinirea ritmului cardiac fetal;
- scaderea oxigenului la fat;
- leziuni fetale, separarea prematura a placentei de uter (desprinderea placentei) sau avort spontan din cauza unei lovituri, cum ar fi o cadere, in timpul unei convulsii;
- travaliu prematur;
- nastere prematura.
Daca nu ati avut convulsii timp de 9 luni inainte de a ramane insarcinata, este mai putin probabil sa aveti convulsii in timpul sarcinii. Daca nu ati avut o criza timp de 2-4 ani, este posibil sa renuntati la medicamente inainte de a ramane insarcinata si sa vedeti daca nu aveti convulsii. Insa, discutati cu medicul inainte de a intrerupe medicamentele. In general, totusi, cel mai bine este sa se continue tratamentul si in timpul sarcinii. Pentru a minimiza riscurile pentru mama si copil, medicul va prescrie cel mai sigur medicament si doza care este eficienta pentru tipul specific de convulsii. In plus, se va face monitorizare atenta pe tot parcursul sarcinii.
Ce se intampla daca am convulsii in sarcina sau la nastere?
Desi convulsiile pot fi riscante, multe mame care au convulsii in timpul sarcinii nasc copii sanatosi. Discutati cu medicul daca ati avut convulsii. Uneori poate fi necesar sa se ajusteze medicatia. Daca aveti o convulsie in ultimele luni de sarcina, medicul va monitoriza atent copilul la spital.
Majoritatea femeilor insarcinate care au epilepsie nasc fara complicatii. Femeile care sufera de epilepsie pot folosi aceleasi metode de ameliorare a durerii in timpul travaliului si nasterii ca si alte femei insarcinate. Convulsiile nu apar de obicei in timpul travaliului. Daca aveti o criza in timpul travaliului insa, aceasta poate fi oprita cu medicamente administrate intravenos. In cazul in care criza este prelungita, medicul ar putea recomanda uneori cezariana. Daca aveti convulsii frecvente in timpul celui de-al treilea trimestru, este mai probabil sa aveti convulsii si in timpul nasterii.
Pe masura ce sarcina progreseaza, metabolismul se schimba, ceea ce duce la niveluri mai scazute de medicamente anticonvulsive in organism. Asta inseamna ca medicamentele anticonvulsive din corp vor fi mai diluate. De aceea, medicul va monitoriza nivelurile de medicament din sange pe tot parcursul sarcinii si ar putea creste doza in cazul in care concentratia devine prea mica.
Referinte:
(1) https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/epilepsy
(2) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20048417
(3) https://www.epilepsy.org.uk/info/daily-life/having-baby/pregnancy
(4) https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/existing-health-conditions/epilepsy/