Iata care sunt cauzele posibile pentru eozinofile scazute la adulti sau copii, ce probleme pot fi asociate si care sunt valorile normale pentru eozinofile.
CUPRINS:
1. Ce sunt eozinofilele?
2. Valori normale eozinofile
3. Cauze pentru eozinofile scazute
4. Intrebari frecvente
La o persoana sanatoasa, de obicei, 1 – 5% dintre globulele albe din sange sunt eozinofile ce joaca un rol important in sistemul imunitar. Produse in maduva osoasa, acestea circula prin vasele de sange timp de 8-12 ore in organism, inainte de a migra intr-un tesut, unde raman timp de 1-2 saptamani.
Aceste celule proinflamatoare contin aproximativ 200 de granule mari de enzime si proteine care se deschid si elibereaza continutul toxic atunci cand celula este activata. Functia lor este de a ajunge in zonele inflamate, captand substante si distrugand elementele daunatoare. Acest proces poate aparea atunci cand se combat bacterii, paraziti, reactii alergice si alte raspunsuri inflamatorii. In laborator, prin colorarea cu eozina a celulelor la microscop, acestea devin roz intens, motiv pentru care au fost numite eozinofile. La microscop, rozul marcheaza granulele umplute cu mediator si proteine care se deschid atunci cand celula este activata.
Eozinofilele se formeaza exclusiv in maduva osoasa unde petrec aproximativ 8 zile in procesul de dezvoltare si maturizare, inainte de a ajunge in vasele de sange. Circula prin vase timp de 8 – 12 ore inainte de a ajunge in sfarsit la tesuturile de destinatie, unde raman timp de 1 – 2 saptamani. Sunt implicate in numeroase procese inflamatorii, in special in tulburari alergice. In plus, eozinofilele pot avea un rol fiziologic in formarea organelor (de exemplu, dezvoltarea glandei mamare postgestationale). Astfel, functiile eozinofilelor includ miscarea catre zonele inflamate, captarea substantelor, distrugerea celulelor, activitate anti-parazitara si antibacteriana, participarea la reactii alergice imediate si modularea raspunsurilor inflamatorii.
Intervalul normal al eozinofilelor este de mai putin de 500 de celule pe microlitru (mL) de sange. Asta inseamna, in mod normal, mai putin de 5% din totalul globulelor albe din sange. In comparatie cu alte tipuri de globule albe din sange, eozinofilele reprezinta de obicei un procent mic. In general, se considera de unele laboratoare intervalul optim de eozinofile de 100-200 pe microlitru de sange.
Un nivel mai mare decat normal de eozinofile poate duce la o afectiune cunoscuta sub numele de eozinofilie. Cand eozinofilele sunt mai multe de 1.500 pe microlitru, acest lucru este cunoscut sub numele de sindrom hipereozinofilic.
Pentru a testa numarul de eozinofile este necesara o proba de sange. In laborator, sangele este plasat pe o lamela de microscop. Se adauga un colorant la proba. Acest lucru face ca eozinofilele sa apara de culoare roz-portocalie. Se numara cate eozinofile sunt prezente la 100 de celule. Procentul de eozinofile este apoi inmultit cu numarul de globule albe din sange pentru a obtine numarul absolut de eozinofile.
Eozinofilele sunt in mod normal scazute si pot fi chiar pana la zero la adultii sanatosi. Cu toate acestea, exista afectiuni de baza si medicamente care pot suprima nivelurile de eozinofile. Pentru ca nivelurile normale de eozinofilele pot fi zero, un nivel scazut de eozinofile nu este de obicei considerat o problema medicala dupa un test. Insa, exista unele afectiuni care pot cauza un nivel scazut de eozinofile, care este cunoscut sub numele de eozinopenie. Doar medicul poate pune un diagnostic si poate stabili daca numarul scazut de eozinofile este legat sau nu de o problema medicala.
Un numar mai mic de eozinofile in sange poate sugera:
Cand exista o infectie acuta, sunt secretate mai multe substante pentru a atrage eozinofilele din sange catre tesuturile afectate. Acest lucru face ca nivelul de eozinofile din sange sa scada rapid. O absenta completa a eozinofilelor este observata uneori in infectiile grave, cum ar fi sepsisul.
De asemenea, unele medicamente pot fi legate de eozinofile scazute. Glucocorticoizii sunt medicamente antiinflamatoare legate de cortizol. Diminueaza productia, supravietuirea si functia eozinofilelor. Unele medicamente, inclusiv glucocorticoizii, utilizate pentru a suprima sistemul imunitar, si teofilina, utilizata pentru a preveni si trata respiratia suieratoare, dificultatile de respiratie si senzatia de apasare in piept cauzate de astm, bronsita cronica si alte boli pulmonare.
Daca o persoana are un numar de eozinofile mai scazut decat cel normal, dar nu are probleme cu productia de cortizol sau expunere excesiva la alcool, medicul poate analiza si celelalte globule albe. De obicei, nu este un motiv de ingrijorare daca acestea sunt normale. Cu toate acestea, daca alte globule albe din sange sunt in concentratii anormale, pot fi necesare teste suplimentare pentru a determina cauza de baza. Numarul scazut de eozinofile poate fi legat si de momentul zilei. In conditii normale, numarul de eozinofile este cel mai scazut dimineata si cel mai mare seara.
Da. Informati medicul cu privire la medicamentele pe care le luati, inclusiv cele fara prescriptie medicala. Unele medicamente pot modifica rezultatele testelor. Medicamentele care pot determina cresterea numarului de eozinofile includ anumite laxative care contin psyllium, anumite antibiotice, interferonul, unele calmante etc.
Numarul normal de eozinofile trebuie sa fie mai putin de 500 de celule pe microlitru (celule/mcL). Unele laboratoare considera un interval optim de eozinofile ca fiind de 100-200 pe microlitru de sange. Intervalele de valori normale pot varia usor de la un laborator la altul. Daca aveti eozinofile scazute, este important sa discutati cu medicul pentru a vedea cauza exacta.
O scadere a eozinofilelor circulante in sange se numeste eozinopenie si de obicei nu este un motiv de ingrijorare. In multe laboratoare, valorile apropiate de zero sunt considerate a fi in intervalul normal. Eozinofilele sunt un tip de leucocite (globule albe) si daca numarul total de leucocite este, de asemenea, scazut, poate sugera o tulburare a maduvei osoase, deoarece celulele sangvine sunt produse de maduva osoasa. Eozinopenia este de obicei cauzata de o productie crescuta de steroizi care insoteste majoritatea conditiilor de stres corporal si este asociata cu sindromul Cushing, utilizarea anumitor medicamente sau unele infectii bacteriene acute. Insa, este important sa mergeti la medic pentru a vedea cauza exacta.
O eozinopenie usoara nu este motiv de ingrijorare de obicei si probabil ca valorile revin la intervalul normal la testele viitoare. Consumul de alcool poate reduce, de asemenea, numarul de eozinofile din sange.
Factorii care pot scadea numarul de eozinofile din sange includ alcoolul, unele medicamente, activitatea fizica intensa, stresul emotional etc.
In primul rand, retineti ca eozinofilele trebuie sa fie mai putin de 500 pe microlitru de sange. Un numar prea mare de eozinofile este legat de anumite probleme medicale.
Consumul de alcool poate reduce numarul de eozinofile. Din acest motiv, un sfat bun este sa reduceti consumul zilnic de alcool. Stresul poate reduce, de asemenea, numarul de eozinofile, astfel incat este indicat sa invatati sa gestionati mai eficient situatiile de stres. In cele din urma, principalul motiv pentru eozinopenie este administrarea de corticosteroizi. Daca luati astfel de medicamente, puteti sa va adresati medicului dumneavoastra pentru a afla daca este posibil sa reduceti doza zilnica. Insa, nu intrerupeti tratamentele fara a discuta intai cu medicul.
Eozinofilele protejeaza organismul prin distrugerea bacteriilor si a parazitilor, dar pot cauza probleme atunci cand reactioneaza incorect si provoaca alergii si alte reactii inflamatorii in organism. Eozinofilele fac parte din sistemul imunitar innascut, ceea ce inseamna ca pot distruge „nespecific” orice invadatori pe care ii intalnesc in organism, cum ar fi bacteriile si parazitii. Eozinofilele nu trebuie sa recunoasca invadatorul in mod specific, ci pur si simplu recunosc invadatorul ca ceva care este strain organismului si nu ar trebui sa fie prezent.
De obicei, nu exista simptome pentru eozinofile scazute la copil si adult. Cand sunt modificari si la nivelul altor globule albe, poate fi vorba despre o infectie, iar aceasta se poate manifesta prin febra, varsaturi, diaree, oboseala intensa etc. Simptomele, daca sunt prezente, depind de cauza de baza pentru eozinofile sub limita.
Referinte:
(1) https://www.medicalnewstoday.com/articles/311601#eosinophilia-and-related-conditions
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/323868#summary
(3) https://www.ucsfbenioffchildrens.org/medical-tests/eosinophil-count–absolute
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
View Comments
Am fost diagnosticată cu poliartrită reumatoidă şi am la analizele de astăzi valori mai mici decât normal la eozinofil. Care ar putea fi explicaţia ?