Eozinofile crescute la adulti sau copii – iata care pot fi cauzele asociate, ce complicatii pot sa apara, ce simptome pot fi prezente in caz de eozinofile crescute.
CUPRINS:
1. Ce sunt eozinofilele?
2. Ce este eozinofilia?
3. Cauze pentru eozinofile crescute
4. Simptome eozinofile crescute
5. Complicatii asociate eozinofiliei
6. Reducerea numarului de eozinofile
Eozinofilele sunt un tip de globule albe. Ca si alte celule sangvine, acestea sunt produse in maduva osoasa. Circula in sange pentru perioade scurte de timp. Cand sunt activate, eozinofilele se deplaseaza la tesutul afectat si secreta substante inflamatorii care ajuta la distrugerea organismelor straine. Sunt cunoscute in primul rand pentru rolul in combaterea parazitilor intestinali, dar rolul lor in sistemul imunitar este mult mai complex.
Eozinofilele indeplinesc doua functii importante in sistemul imunitar. In primul rand, distrug substantele straine pe care sistemul imunitar le-a identificat ca fiind periculoase pentru organism. Promoveaza, de asemenea, inflamatia care izoleaza si controleaza o boala sau un loc de infectie. In plus, eozinofilele pot ajuta la mentinerea echilibrului sistemului imunitar. Ajuta la controlul raspunsului la antigenele straine (structuri de care se leaga anticorpii).
In comparatie cu alte tipuri de globule albe, eozinofilele reprezinta de obicei un mic procent. Cand eozinofilele se deplaseaza in tesuturi, elibereaza toxine care sunt concepute pentru a distruge substantele straine. Cu toate acestea, toxinele pot provoca uneori leziuni ale tesuturilor. Un nivel mai mare decat normal de eozinofile este cunoscut sub numele de eozinofilie. Cand eozinofilele sunt mai mari de 1.500 pe microlitru, acest lucru este cunoscut sub numele de sindrom hipereozinofilic.
Eozinofilia se refera astfel la un numar crescut de eozinofile in sange. Se considera ca eozinofilia apare atunci cand exista mai mult de 500 de eozinofile pe microlitru, desi limita exacta variaza in functie de laborator. Eozinofilia poate fi considerata usoara, moderata sau severa. De obicei, mai putin de 5% dintre globulele albe circulante la o persoana sunt eozinofile.
Intervalul normal al eozinofilelor este de 0-0,5 x 10^9/L sau mai putin de 500 de celule per microlitru de sange. Asta inseamna, in mod normal, mai putin de 5% din totalul globulelor albe din sange. Testarea numarului de eozinofile se face ca parte a unei hemoleucograme.
Un nivel peste normal de eozinofile se numeste eozinofilie. In functie de cat de ridicate sunt nivelurile din sange, poate fi:
Acumularea de eozinofile poate fi daunatoare. Asta deoarece eozinofilele contin niste granule cu molecule toxice – care in mod normal distrug agentii patogeni. Insa, aceste molecule pot deteriora si anumite tesuturi, ca inima, pielea, intestinele etc. cand sunt prezente in cantitati mari.
Exista mai multe cauze pentru eozinofile crescute la adulti si copii. Acestea includ:
Adesea, cauza eozinofiliei este necunoscuta.
Cel mai sever exemplu este sindromul hipereozinofilic. Rar la copii, acest sindrom este diagnosticat dupa trei criterii clinice:
La copii, printre cele mai frecvente cauze pentru eozinofilie se numara si alergiile alimentare. Sugarii prematuri au de obicei un numar crescut de eozinofile.
Daca aveti eozinofilie, simptomele vor fi partial determinate de cauza numarului crescut de eozinofilie. Daca numarul de eozinofile este usor crescut, este posibil sa nu aveti niciun simptom. Simptomele comune includ:
Determinarea cauzei eozinofiliei se va baza pe simptome. Esofagita eozinofilica poate provoca dificultati la inghitire, dureri in piept si/sau abdominale, varsaturi sau blocarea alimentelor in esofag. Diagnosticul necesita o biopsie a esofagului. Multe dintre infectiile parazitare sunt diagnosticate prin prelevarea de probe de scaun si testarea acestora. Este posibil sa nu existe un test pentru a determina daca un medicament este cauza eozinofiliei. Daca numarul de eozinofile revine la normal dupa intreruperea medicamentelor, de obicei se presupune ca medicamentul a fost cauza.
La fel ca majoritatea tulburarilor de sange, eozinofilia este identificata prin hemoleucograma completa. Eozinofilia poate fi clasificata in functie de numarul de eozinofile (numarul absolut de eozinofile):
Pentru testarea numarului de eozinofile este necesara analiza unei probe de sange. Ca in cazul oricarui test de sange, exista riscuri minime de a experimenta vanatai minore la locul inserarii acului. Sangerarea excesiva ar putea fi o problema daca aveti o tulburare de sangerare sau luati medicamente pentru subtierea sangelui, cum ar fi warfarina sau aspirina. Acest lucru necesita asistenta medicala imediata.
Sindroamele hipereozinofilice sunt un grup de tulburari caracterizate prin numar foarte mare de eozinofile si dovezi ale lezarii organelor din cauza unui numar mare de eozinofile. Organele vizate in mod obisnuit sunt pielea, plamanii si tractul gastrointestinal. Aceste sindroame pot fi primare si secundare sau idiopatice (cauza necunoscuta). Tulburarile legate de numarul de eozinofile sunt numite incat sa reflecte locul in care se afla problema. Acestea includ:
Aceste simptome pot fi diagnosticate gresit ca boala de reflux gastroesofagian.
Gastroenterita eozinofilica este o afectiune rara care vizeaza stomacul. Eozinofilele se acumuleaza in stomac si provoaca inflamatie.
Simptomele gastroenteritei eozinofilice includ:
Colita eozinofilica apare atunci cand eozinofilele se acumuleaza in colon. Ele pot provoca leziuni si inflamatii diferitelor straturi ale tesuturilor colonului.
Simptomele colitei eozinofilice includ:
Tratamentul depinde de cauza problemei de baza. Tratamentele pot include intreruperea anumitor medicamente (in cazul reactiilor la medicamente), evitarea anumitor alimente (in cazul esofagitei) sau administrarea unui medicament antiinfectios sau antiinflamator.
Modificarile suplimentare ale stilului de viata pot fi alte strategii de reducere a numarului de eozinofile. Daca eozinofilia este cauzata de anumite medicamente, ar trebui sa discutati cu medicul si sa vedeti daca exista alternative.
Referinte:
(1) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17710-eosinophilia
(2) https://www.mayoclinic.org/symptoms/eosinophilia/basics/definition/sym-20050752
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5293177/
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/323868
(5) https://www.aaaai.org/conditions-treatments/related-conditions/hypereosinophilic-syndrome
(6) https://www.medicalnewstoday.com/articles/311601
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
View Comments
Bună dimineața, eozinofilie astea le am și eu foarte crescute 9.5 însă am urmat un tratament medicamentos la dentist, se poate fii asta cauza creșterii acestei valorii???Va mulțumesc frumos aștept răspunsul dvs.
Eozinofile 5 la un barbat de 40 de ani,ce manifestari pot sa i dea?